Mi mennyi 2016-ban? Adó 2016: összefoglaló táblázat a szabályváltozásokról

Mi mennyi 2016-ban? Adó 2016: részletes összefoglaló táblázat a szabályváltozásokról! Mivel 2016. január 1-től az szja 16-ról 15 százalékra csökken, így számos juttatás nettó értéke növekedni fog. Idén is részletesen elemezzük a 2016-tól várható adóváltozásokat, valamint az élet egyéb területeit érintő lényeges jogszabály-módosításokat is. Cikkünk folyamatosan frissül, így érdemes naprakészen követni, hogy 2016-ban is friss információkkal rendelkezzen az adózási és pénzügyi kérdésekben.

Minden évben változnak azok a fontos adózási és jogi szabályok Magyarországon, melyek meghatározzák életünket. Ezeket 2016-ban is fontos ismerni, hogy ne érjen bennünket meglepetés akkor, amikor szembetalálkozunk egy-egy új törvényi előírással, amely január 1-től lépett életbe. Az alábbiakban átlátható módon vesszük sorra mindazokat a változásokat, melyekre 2016-ban számítani lehet Magyarországon.


A magyar gazdaság talpra állása várhatóan 2016-ban is folytatódni fog, és a 2015-ben kezdődő pozitív tendenciák jövőre is folytatódnak majd. A reálbérek értéke 2015-ben mintegy 3,6 százalékkal nőttek, és a 2016-ban tervezett 0,2 százalékos infláció mellett 3 százalékos nettó bérnövekedés várható, mely a kedvező adóváltozások következtében átlagosan már 5,5 százalékos nettó béremelkedést is jelenthet a magyar állampolgárok számára 2016-ban.

Már 2015-ben bővült a foglalkoztatottság hazánkban, és az adóbevallások benyújtását követő számadatokból az is kiderült, hogy nőttek a gazdasági társaságok és a magánszemélyek bevételei is. Ez pedig pozitív jövőképet vetít előre a 2016-os évre is, amikor mindenki számára kedvező adóváltozások lépnek életbe január 1-jén.

2015-ben az ingatlanpiac a hatalmas kereslet és az internetes szálláskiadás, vagyis az Airbnb térnyerése miatt szinte felrobbant, az ingatlanárak és az albérleti díjak növekedése pedig várhatóan 2016-ban is folytatódni fog. Ha valaki ingatlan vásárlásában vagy eladásában gondolkodik, érdemes tájékozódnia az adózás mikéntjéről és az ingatlan illeték 2016-ban fizetendő mértékéről is. Adás-vétel esetén érdemes tanulmányozni a kiszemelt ingatlan tulajdoni lap adatait is.

A pozitív gazdasági folyamatok azonban még nem elegendőek arra, hogy Magyarország valóban előbbre lépjen versenytársaival szemben a világ versenyképességi rangsorában. Így 2015-ben Magyarország a világon a 63., míg az Európai Unió 24. legversenyképesebb országa.

A kormány az internetadó okozta korábbi fiaskó miatti népszerűségvesztés miatt nem kockáztatja meg, hogy 2016-ban jelentős változásokat léptessen életbe. Így várhatóan inkább csak kisebb törvényi, számviteli és adózási változásokra lehet számítani csak 2016. január 1. után.

A minimálbér összege 2016-tól biztosan emelkedni fog, a pontos mértékéről a szakszervezetek és a kormány érdemi tárgyalásokat folytat, előbbi akár 9 százalékos emelést sem tartana soknak, míg a kormányzat "csupán" 5,5 százalékos emeléssel kalkulál 2016-ban. A minimálbér összegétől számos más támogatás függ, így például a munkanélküli segély 2016-ban kapható összege is. Amit viszont már biztosan lehet tudni, hogy mennyi lesz a nyugdíjemelés 2016-tól.

Adó 2016: 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó

A legfontosabb és leginkább pozitív változás, mely 2016. január 1-jén lép életbe, hogy az eddigi 16 százalékos személyi jövedelemadó helyett jövőre már csak 15 százalékot kell majd mindenkinek fizetnie a jövedelme után. Ez pedig minden olyan juttatást is módosítani fog 2016-ban, melynek alapja az szja, illetve módosulni fognak az ahhoz kötődő kedvezmények is. Az adócsökkentés mellett a bürokráciacsökkentés részeként rengeteg okmány, igazolvány kiállítása és eljárás válik illetékmentessé, a listát az ingyenes igazolványok 2016 címszó alatt gyűjtöttük egybe.

Az szja 15 százalékos mértékre való csökkenésével, az adómegtakarítások összege nem változik. Ez például azt jelenti, hogy a családi adókedvezmény 2016-os szabályai szerint egy eltartott után igénybe vehető adócsökkentés mértéke 10.000 forint, mely 66.670 forintos családi adókedvezményt jelent. Az első házasok számára 2016-ban is 5000 forint lesz az adómegtakarítás összege havonta, vagyis a 15 százalékos szja csak számszakilag módosítja a kedvezményeket, az összegek sajnos nem növekednek.

A hírekben sokszor szereplő adócsökkentés kifejezés 2016. január 1-től részben valósággá válik, hiszen a sertéshús ÁFÁ-ja 5 százalékra csökken. A társadalombiztosítást érintő változás, hogy 2016-tól a az egészségügyi szolgáltatási járulék havonta fizetendő összege a jelenlegi 6.930 forintról 7.050 forintra növekszik.

Az egyik legfontosabb bejelentés történt meg december közepén, mely szerint az új lakások áfája 2016-tól drasztikus mértékben, 27-ről 5 százalékra fog csökkenni. Az áfacsökkentés célja, hogy életet leheljen az ingatlanpiacba, és beindítsa az új lakások vállalkozók általi építését, mely munkaerő-piaci szempontból is örvendetes lenne. További pozitív változás, hogy magánépíttetők által elkezdett építkezés esetén kérhető majd 5 millió forintos áfa-visszaigénylés 2016-tól, mely a kisebb családi házak piacát is fellendíti majd.

2016-ban az iparűzési adót érintő kedvező szabályváltozás lép életbe, mely szerint a helyi önkormányzatok támogathatják adóelőny biztosításával háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi vagy védőnői tevékenységet folytató vállalkozókat, ha azok éves árbevétele nem haladja meg a 10 millió forintot.

A munkába visszatérni szándékozó kisgyermekes anyák számára kiemelkedő hír, hogy 2016. január 1-jét követően már a baba hat hónapos korától igénybe vehetik a GYED EXTRA kedvezményét. Erre ezidáig csak a gyermek egy éves kora után volt lehetőség, így nagy könnyebbséget jelent az új szabály a kisgyermekes családoknak. Ráadásul a két év alatti gyermekek esetében gyermekenként jár a GYED EXTRA 2016 kedvezmény, így ha egy anyukának kettő két évnél fiatalabb gyermeke van, akkor a kedvezményt kétszer veheti igénybe, miközben munkahelyétől a fizetését is rendesen megkapja. Munka GYED mellett 2016-ban is lehetséges, a szabályokat mi is összefoglaltuk.

2016. január 1-től forradalmi változások lépnek életbe a külföldi országok közötti banktitok kezelését illetően. Az 51 ország által aláírt megállapodás alapján ugyanis 2016-tól az adott ország bankjában lévő külföldi tulajdonú bankszámlákról, értékpapírszámlákról, biztosításokról hivatalosan és minden adattal megküldésével részletesen tájékoztatják a külföldi személy országának adóhivatalát is. Ez az információcsere automatikus lesz, és természetesen Magyarország is aláírta az egyezményt, ez pedig egyet jelent azzal, hogy a banktitok megszűnik 2016-tól a magyar állampolgárok számára is.

A 2015-ös év végétől a Magyar Nemzeti Bank módosított megjelenésű, új húszezres bankjegyet hoz forgalomba, melynek célja, hogy megelőzze az esetleges pénzhamisítást. Az új "zöldhasú" húszezres mellett a régi bankó 2016. év végéig lesz párhuzamosan forgalomban.

A családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a CSOK 2016-os rendelkezéseit érinti az az új előírás, mely szerint az új szocpol felvétele esetén a lakás hasznos alapterületébe már nem csak a fűtött helyiségeket, de például a kamrát, a gardróbot, a tárolót, a mosókonyhát és a kazánhelyiséget is szükséges beleszámítani. Az ingatlan fűtése és komfortja szempontjából pedig úgy szigorodik a szabályozás, hogy csak akkor tekinthető a lakás vagy a ház összkomfortosnak, ha van benne központi fűtés.

Kedvező hír, hogy 2016-tól a kormány nem tervezi semmilyen formában az autópálya matrica árát emelni, de nem változnak januártól a tömegközlekedési tarifák, vagyis a BKV, a Volán és a MÁV jegy- és bérletárai sem. Ezeket a tarifarendszereket a kormány az elmúlt években már jelentősen módosította, de a jövőben is drasztikus változások várhatóak, a 2016-os év csupán egyetlen nyugalmas év lesz ebből a szempontból.

Ami a munkavállalók pihenését illeti, 2016 nem lesz a legkedvezőbb év a számukra, hiszen a a hosszú hétvégék száma nem alakul kedvezően, erről a munkaszüneti napok 2016-ban írásunkban foglalkozunk részletesen. Szintén az utazás témakörébe tartozó örvendetes hír, hogy a budapesti Liszt Ferenc repülőtér rekord utasszámmal büszkélkedhetett 2015-ben, hiszen 10 milliónál több utast regisztráltak itt. Így aki utazást tervez 2016-ban, annak jó hír, hogy Budapestről és Debrecenből is bővíti elérhető célállomásai számát a Wizz Air és a Ryanair is.

"Mi mennyi 2016-ban" összefoglalónkat napról-napra bővítjük azokkal az újabb információkkal, melyek a 2016. január 1-jét követő változásokkal kapcsolatosak, így a részletes összefoglaló táblázat készítése is folyamatban van.

 

Mi mennyi 2016-ban? http://tinyurl.com/mi-mennyi-2016 Szerző: Gazdasági Hírek2015. november 5.


Horvátországi autópályadíjak 2017: kalkulátor, térkép és benzinkutak listája

Horvát autópályadíj 2017 kalkulátor (frissített árak!), sebességhatárok Horvátországban, benzinkutak és 2017-es horvát autópálya térkép. A horvát autópálya díjak 2017-től újra d [ ... ]

Magyarországhoz legközelebbi horvát tengerpart: a leggyorsabban ide juthat el!

Magyarországhoz legközelebbi horvát tengerpart: a leggyorsabban ide juthat el! Rengetegen keresik minden évben a Magyarországhoz legközelebbi horvát >homokos vagy kavicsos strandokat és engerp [ ... ]

Horvátországi árak 2017: élelmiszer, szállás, étterem, benzin árak aktuális listája 2017-ben...

Aktuális árak Horvátországban új, 2017-es lista: horvátországi élelmiszer árak a szupermarketekben, olcsó szállás és apartman árak, étteremben tapasztalható étel és ital árak, benzi [ ... ]

Horvátország legszebb helyei, strandjai és tengerpartjai képekkel és leírással

Horvátország legszebb helyei, strandjai, szigetei és tengerpartjai képekkel és leírással 2017: ez a 10 legjobb strand és gyönyörű tengerpart a horvát Adrián, szubjektív értékelésünk  [ ... ]

CSOK 2017 kisokos: a CSOK feltételei, összege, igénylése új és használt lakásra 2017-ben

CSOK 2017 változások, feltételek és az igénylés módja, CSOK-rendelet 2017 és kalkulátor: a CSOK támogatás összege új és használt lakásra, házra, bővítésre. Egy helyen mindent megtu [ ... ]

GYED / GYES kisokos 2017: ezt kell tudni a CSED, GYED és GYES összegéről és igényléséről 2017-ben...

GYED / GYES / CSED 2017 összege, igénylés módja: fontos tudnivalók és kalkulátor a CSED, anyasági támogatás, GYES és GYED Extra 2017-től aktuális változásairól és a terhes nők és a  [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti [ ... ]

Végkielégítés 2017: kinek mennyi végkielégítés jár az új szabályok szerint 2017-ben?

Végkielégítés mértéke 2017: kinek mennyi végkielégítés jár az új szabályok szerint 2017-ben? Végkielégítés nem mindenkinek jár a munkaviszony megszűnése esetén 2017-ben sem. A mun [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

Adóbevallás 2017 kisokos: a 1653 nyomtatvány kitöltése és adóbevallás határidők 2017-ben

Adóbevallás 2017 nyomtatvány és határidők: a 1653 és az adó 1% nyomtatványok letöltése egy helyről, kitöltési útmutatóval együtt! Adóbevallás 2017 határidők: változtak az időpon [ ... ]

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben. A biztató gazdasági adatok miatt a magyarországi minimálbér összege 2015-ben újra emelkedni fog és jócskán meghaladhatja a  [ ... ]

Nagy éves horoszkóp 2017: számos változásra készülhetünk az éves horoszkóp alapján 2017-ben...

Nagy éves horoszkóp 2017: számos változásra készülhetünk az éves horoszkóp alapján 2017-ben. Tervezze előrelátó módon a 2017-es évet, hiszen az új év sok új lehetőségeket ígér,  [ ... ]

Ingatlan illeték 2017 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás va...

Ingatlan illeték 2017 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás vagy ház eladásakor? Ingatlan illeték kedvezmény 2017-ben is számos esetben érvény [ ... ]

2016/2017-es tanév rendje: az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet időpontjai

Itt elérhető a 2016/2017-es tanév rendje: az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet időpontjai. Emellett a 2015/2016-os tanév rendje is megtalálható oldalunkon: ekkor lesz a tav [ ... ]

Felmondás közös megegyezéssel minta 2017: szabályok és felmondó levél minta 2017

Felmondás közös megegyezéssel minta 2017: szabályok és felmondó levél minta letöltése 2017-ben. Közös megegyezéssel történő felmondás 2017-ben is a munkavállaló és a munkáltató m [ ... ]

Családi adókedvezmény összege 2017: kalkulátor és a nyomtatvány kitöltésnek módja 2017-ben

Családi adókedvezmény összege 2017: kalkulátor és a családi adókedvezmény nyomtatvány kitöltésnek módja 2017-ben. Tovább nő a családi adókedvezmény összege 2 gyerek után és jelent [ ... ]

Felmondási idő 2017: a felmondási idő számítása az új rendelkezések alapján 2017-ben

Felmondási idő 2017: a felmondási idő számítása közérthetően, az új Munka Törvénykönyve rendelkezései alapján 2017-ben. Mivel a változtak a felmondással kapcsolatos szabályok az elm [ ... ]

Jogosítvány ára 2017: a jogosítvány hosszabbítás és az orvosi vizsgálat menete 2017-bean

Jogosítvány ára 2017: a lejárt B kategóriás jogosítvány hosszabbítása és az orvosi vizsgálat menete és ára 2017-ben. Mindent megtudhat összefoglalónkból, hogy 2017-ben a jogosítvány [ ... ]

Azonnali hatályú felmondás 2017 minta: mit kell tenni ha a munkavállaló vagy a munkáltató mond fel?...

Azonnali hatályú felmondás 2017 indoklás nélkül minta: mit kell tenni ha a munkavállaló vagy a munkáltató mond fel 2017-ben? Korábban rendkívüli felmondásnak nevezték ezt az elbocsátá [ ... ]

Friss

Érettségi 2017 kisokos: emelt szintű és középszintű írásbeli és szóbeli időpontok, jelentkezés, érettségi tantárgyak és tételek 2017, követelmények, új érettségi feladatok és megoldások. 2017-ben...
Munkáltatói tájékoztató 2017 minta: kötelező a munkaszerződéshez mellékelni 2017-ben! Munkáltatói tájékoztatás az új Munka Törvénykönyve előírásai alapján, melyet a munkavállaló részére el kell...
Számlatükör 2017 minta: ezt kell tudni a számlakeret felépítéséről 2017-ben. Letölthető számlatükör (számlakerettükör) 2017 minta található portálunkon, továbbá részletes leírást is találhat a...
Karácsonyi Erzsébet-utalvány nyugdíjasoknak 2017: ekkor kapják meg a 10 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést a jogosultak. 2017. Karácsonyán a fenyőfa alatt a nyugdíjasok állami nyugdíj-kiegészítést találnak majd, 10...
Albérlet-támogatás 2017-től adómentesen: összege, igénylése és feltételei. A lakhatási támogatás 2017. január 1-től jelentősen megváltozik, így a munkáltató akár adómentesen is segítheti dolgozója...

CSOK 2017

Családi adókedvezmény 2017

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2017

Munkaszerződés 2017

Munkáltatói tájékoztató 2017

Járulékok 2017

Albérleti szerződés 2017

Jelenléti ív 2017 / Túlóra 2017

Számviteli politika 2017

Ajándékozási szerződés 2017

Pénzkezelési szabályzat 2017

Számviteli szabályzatok 2017

Özvegyi nyugdíj 2016

SZÉP Kártya 2016 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2016 / KATA 2017

Betegszabadság 2016

Autópálya matrica 2017

Jogosítvány 2016 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2016

Közmunkabér 2017

Munkanélküli segély 2016

Szociális segély 2016

Megbízási szerződés minta 2017

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2016

Vasárnapi pótlék 2016

Munkáltatói felmondás 2017

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2016

Nyugdíjemelés 2016

Nyugdíj melletti munka 2016

Munkaszüneti napok 2016

Rokkantsági ellátás 2016

Rehabilitációs ellátás 2016

Adóbevallás 2017

Alkalmi munka 2016

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2016

Munka GYED mellett 2016

GYED Extra 2016

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2016

Nők nyugdíja 40 év után 2016

Nyugdíj utalás 2016

2016/2017 tanév rendje

Azonnali hatályú felmondás 2017

Felmondás munkavállaló részéről 2017

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2017

Advent Bécsben 2017

Munkaszüneti napok 2017

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Számlatükör 2017

Kínai horoszkóp 2017

Éves horoszkóp 2017

Utazás

Horvát autópályadíj 2017 kalkulátor (frissített árak!), sebességhatárok Horvátországban, benzinkutak és 2017-es horvát autópálya térkép. A horvát autópálya díjak 2017-től újra drágultak, az árakról és...
Magyarországhoz legközelebbi horvát tengerpart: a leggyorsabban ide juthat el! Rengetegen keresik minden évben a Magyarországhoz legközelebbi horváthomokos vagy kavicsos strandokat és...
Aktuális árak Horvátországban új, 2017-es lista: horvátországi élelmiszer árak a szupermarketekben, olcsó szállás és apartman árak, étteremben tapasztalható étel és ital árak, benzin árak, strand,...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.