Útlevél 2017 igénylés okmányirodában, útlevél ára 2017-ben, az útlevél ügyintézés menete

Útlevél 2017 igénylés okmányirodában, útlevél ára 2017-ben, a soron kívüli, sürgősségi és az azonnali útlevél ügyintézés menete 2017. január 1-től. Összefoglaltuk a teendőket az új útlevél igénylésével kapcsolatban. 2017-ben már a járási hivatalok okmányirodáiban is lehet a lejárt vagy elveszett útlevelet igényelni illetve pótolni. Érdemes a részletes összefoglalót elolvasni, hogy Ön is tisztában legyen az útlevél ügyintézés lépéseivel 2017-ben, és ne induljon el fontos személyes iratok nélkül feleslegesen útlevelet igényelni az okmányirodába.

Okmányirodába általában nem szeretünk járni, mert általában tömeg van és órákig is sorban kell állni (ülni). Számos esetben viszont muszáj elmenni oda és ügyet intézni. Ilyen eset, amikor néhány héttel a külföldi utazás vagy nyaralás előtt nézzük meg és vesszük észre, hogy lejárt az útlevelünk. Szerencsére az Európai Uniós országok legtöbbjébe útlevél nélkül is utazhatunk, de ettől függetlenül érdemes a személyi igazolványunk mellett magunknál tartani egy másik személyes adatok igazolására szolgáló okmányt, vagyis az útlevelet. Képzeljük csak el, ha a személyi igazolványunkat ellopják külföldön, vagy netán elveszítjük, akkor jól jöhet az útlevél a hazautazáskor.


2016-ban az útlevél igénylésének időpontja és az útlevél kézbe vételének időpontja maximum 20 nap telhet el a jogszabályok alapján meghatározott normál eljárásrend alapján. A gyakorlat azt mutatja ellenben, hogy az esetek többségében már 8 naptári nap alatt megkapja az állampolgár az újonnan elkészült útlevelet annak igénylését követően abban az esetben, ha személyes adataival minden rendben van. Az ügyintézési idő első napja az igénylés benyújtásának másnapján kezdődik, melybe a postai kézbesítés ideje nem számít bele. Ha valaki biztos akar lenni abban, hogy kézbe vehesse új útlevelét 8 naptári nappal az igénylést követően, akkor érdemes személyes átvételt kérni a központi okmányirodába, mert ekkor az ügyintézők garantálják az okmány elkészültét.

Azonban az útlevél igénylésének idejét jelentősen le lehet rövidíteni, és magasabb illeték megfizetésével nagyon gyorsan is hozzá lehet jutni az útlevélhez. Ez azt jelenti, hogy ha az utazás előtt néhány nappal vesszük észre, hogy lejárt az útlevelünk, akkor is van megoldás, ha gyorsított eljárás keretében igényeljük új útlevelünket. A normál és a gyorsított útlevél igénylési eljárásról, valamint a 2016-ban fizetendő illetékek mértékéről cikkünk második felében szólunk részletesen.

Az első és legfontosabb kitétel, hogy útlevelet kizárólag csak személyesen lehet igényelni; az erre vonatkozó kérelmet belföldön a járási hivatalok által felügyelt okmányirodáknál (bármelyiknél) vagy a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalához, illetve külföldön a magyar konzuli tisztviselőnél lehet benyújtani. Csak azokban az esetekben intézheti az útlevéllel kapcsolatos ügyeket megbízott, ha az igénylő egészsségügyi okok miatt nem tudja ezt megtenni, vagy a kérelmező a 12. életévét még nem töltötte be.

A járási hivatalok és a kormányablakok létrejöttével az okmányirodai körülmények az elmúlt években pedig sokat javultak, az ügyintézés gyorsabb, így akár egy óra alatt lehet új útlevelet igényelni.

Tipp: elkészült személyi igazolvány 2016 összefoglalónk is, melyben mindent megtudhat a másik fontos személyazonosító okmány igénylésének menetéről, illetve a személyi igazolvány készítésének illetékmértékéről is.

A Központi Hivatal útlevél ügyben eljáró ügyfélszolgálatának címe: 1132 Budapest, Visegrádi u. 110-112 (Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala). Központi Okmányirodai ügyekben általános és konkrét tájékoztatás a 1818-as Ügyfélvonalon (helyi tarifával hívható kék szám) kérhető, ahol a munkatársak a nap 24 órájában állnak az ügyfelek rendelkezésre. Külföldről az Ügyfélvonal a +36 (1) 452-3622 számon érhető el.

Ezt vigye magával az okmányirodába: személyi adatokat igazoló igazolványt = személyi igazolványát, útlevelet (esetleg jogosítványt ha kártya formátumú), a lakcímet igazoló lakcímkártyát (ez szükséges a lakcím, illetve az értesítési cím bemutatásához). Igazolványképet már nem szükséges magával vinnie, hiszen az okmányirodában helyben készítenek majd Önről fotót. Ha a korábbi útlevele helyett csináltat újat, akkor a régi útlevelet is vigye magával. Ezen kívül útlevél készítéséhez kötelező az ujjlenyomatot megadni, ez alól csak a 12 év alatti gyermekek kaphatnak kivételt.

Mi történik az okmányirodában útlevél igénylésekor? A járási hivatal okmányirodájában az ügyintéző készít egy elektronikusan elküldendő kérelmet az új útlevél igényléséről, melyben szerepel az igénylő személy arcképe, aláírása, biometrikus adata, valamnt a korábbi útlevél érvénytelenítésére, visszahagyására vonatkozó megjegyzés. Az útlevél készítésének folyamatáról az igénylő átvételi elismervényt és igazolást kap, ha meg akarja tartani a régi útlevelét, akkor erre is van lehetősége, de az ügyintéző érvényteleníteni fogja (kilyukasztja).

Az útlevél érvényességének időtartama 3, 5, vagy 10 év, melynek időtartama nem hosszabbítható meg. A hatóság az igényelt útlevelet 30 napon készíti el, ha az igénylő sürgősségi eljárást kért, akkor pedig 8 napon belül. A kérelmező az útlevelet postai úton kapja meg, de kérheti azt is, hogy azt személyesen az okmányirodánál vegye át.

Az útlevél ára 2016-ban

Az útlevél készítésének ára 2015-ben is hivatalosan illetékfizetésnek hívnak. Az útlevél igényléséről szóló kérelemhez szükséges illeték összege a kérelmező életkorától és az (igényelt) érvényességi idő hosszától függ. Az útlevél készítésének 2016-ban érvényes árait az alábbi felsorolás részletesen tartalmazza:

  • 6 éves kor alatti gyerekek legfeljebb 3 évre kaphatna útlevelet 2.500 forintos illeték ellenében.
  • A 70 év felettieknek is 2.500 forint illetéket kell befizetni, de az ő okmányuk érvényességi ideje 10 év.
  • A 6-18 év közötti gyerekeknek 2.500 forint ellenében 5 évre szóló dokumentumot állítanak ki.
  • 18-70 éves korúaknak a 10 évre szóló útlevélért 14.000 forintot kell fizetni.
  • A 18-70 éves korosztály igényelhet 5 évre szóló okmányt is, ebben az esetben az illeték 7.500 forint.
  • Az úti okmányban történő idegen nyelvű bejegyzésért a fenti illetékeken felül további 2000 forint illetéket kell fizetni.

Útlevél kiállítása gyorsabban 2016-ban

Ha valakinek lejárt az útlevele, és a normál eljárás alapján történő útlevél igénylésekor a kiállításhoz megadott 20 nap elkészítési idő túl hosszúnak bizonyul, akkor kérheti az eljárás jelentős gyorsítását. A soron kívüli (7 napon belüli), sürgősségi (3 napon belüli), valamint az azonnali (24 órán belüli) útlevél kiállításának ára 2016-ban is attól függ, hogy mennyire gyorsan akarjuk azt elkészíttetni. A gyorsaság határozza meg a fizetendő jelentős összegű pótdíjat is, melyet természetesen sürgős esetben sokan kénytelenek kifizetni.

Útlevél kiállítása gyorsított eljárásban 2016-ban

Gyorsított eljárás elnevezése

Soron kívüli útlevél kiállítás

Sürgősségi útlevél kiállítás

Azonnali útlevél kiállítás

Útlevél kiállításának ideje

7 napon belül

3 napon belül

24 órán belül

Igazgatási szolgáltatási pótdíj összege

19.000 forint

29.000 forint

39.000 forint

Hol intézhető?

Magyarországon, bármelyik járási hivatalban

Kizárólag a budapesti Központi Okmányirodában

Kizárólag a budapesti Központi Okmányirodában

 

Ha 24 órán belül szeretnénk kézhez kapni új útlevelünket, akkor a fenti illeték megfizetésén túl 39.000 forint pótdíjat kell fizetni az azonnali útlevél kiállításért. Ha az elveszett, megrongálódott vagy bármilyen egyéb sürgős okból, de 7 napon belül szeretnénk soron kívül új útlevelet kapni, ennek pótdíja 19.000 forint 2016-ban. Az azonnali illetve sürgősségi eljárású útleveleket kizárólag a Központi Okmányirodában (1133 Budapest, Visegrádi u. 110–112.) van lehetőség személyesen igényelni, majd személyesen átvenni.

Portálunkon új utazási rovatot indítottunk, így elsősorban külföldi nyaralás előtt érdemes böngésznie az UTAZÁS, LÁTNIVALÓK rovatunkban található útleírásokat és utazási tanácsokat. Ha Ön repülőgéppel tervez külföldre utazni, akkor a 2015-ben aktuális poggyász szabályokat megtudhatja a népszerű magyar fapados légitársaság Wizz Air, az ír low-cost társaság Ryanair illetve a brit EasyJet Kisokos cikkeinkből.


Számlatükör 2017 minta: ezt kell tudni a számlakeret felépítéséről 2017-ben

Számlatükör 2017 minta: ezt kell tudni a számlakeret felépítéséről 2017-ben. Letölthető számlatükör (számlakerettükör) 2017 minta található portálunkon, továbbá részletes leír [ ... ]

Karácsonyi Erzsébet-utalvány nyugdíjasoknak 2016: ekkor kapják meg a 10 ezer forintos nyugdíj-kiegés...

Karácsonyi Erzsébet-utalvány nyugdíjasoknak 2016: ekkor kapják meg a 10 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést a jogosultak. 2016. Karácsonyán a fenyőfa alatt a nyugdíjasok állami nyugdíj-k [ ... ]

Albérlet-támogatás 2017-től adómentesen: összege, igénylése és feltételei

Albérlet-támogatás 2017-től adómentesen: összege, igénylése és feltételei. A lakhatási támogatás 2017. január 1-től jelentősen megváltozik, így a munkáltató akár adómentesen is s [ ... ]

Járulékok 2017, munkáltatói levonások a bruttó bérből: mi mennyi 2017-ben?

Járulékok 2017, munkáltatói levonások a bruttó bérből: mi mennyi 2017-ben? Változnak az adózás és a cafeteria szabályai! Részletes, frissített összefoglaló táblázat a 2017. évi ad [ ... ]

CSOK 2017 kisokos: a CSOK feltételei, összege, igénylése új és használt lakásra 2017-ben

CSOK 2017 változások, feltételek és az igénylés módja, CSOK-rendelet 2017 és kalkulátor: a CSOK támogatás összege új és használt lakásra, házra, bővítésre. Egy helyen mindent megtu [ ... ]

Családi pótlék 2017 összege, utalás időpontjai 2017-ben - A családi pótlék igénylés feltételei...

Családi pótlék összege, emelés, feltételei 2017; családi pótlék utalás vagy kifizetés 2017-ben mely napokon várható? - A családi pótlék igénylése 2017-ben már a megyei Kormányhivat [ ... ]

Erzsébet-program 2017 pályázatok: üdülési pályázat és nyugdíjas Erzsébet-utalvány igénylése 2017-ben...

Erzsébet-program pályázat nyugdíjasoknak 2017: ong>nyugdíjas Erzsébet-utalvány és rong>üdülési pályázatong> időseknek 2017-ben! Ingyenes fürdőbelépő nyugdíjasoknak a 2017-es évben sajnos nem ig [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

GYED / GYES kisokos 2017: ezt kell tudni a CSED, GYED és GYES összegéről és igényléséről 2017-ben...

GYED / GYES / CSED 2017 összege, igénylés módja: fontos tudnivalók és kalkulátor a CSED, anyasági támogatás, GYES és GYED Extra 2017-től aktuális változásairól és a terhes nők és a  [ ... ]

Útlevél 2017 igénylés okmányirodában, útlevél ára 2017-ben, az útlevél ügyintézés menete...

Útlevél 2017 igénylés okmányirodában, útlevél ára 2017-ben, a soron kívüli, sürgősségi és az azonnali útlevél ügyintézés menete 2017. január 1-től. Összefoglaltuk a teendőket a [ ... ]

Szabadság számítása 2017: kinek hány nap szabadság jár 2017-ben?

Szabadság számítása időarányosan 2017: kinek hány nap szabadság jár a kalkulátor alapján 2017-ben? A letölthető szabadság nyilvántartó lap 2017-ben is rögzíti a szabadnapok pontos sz [ ... ]

Pedagógus bértábla 2016/2017: béremelés, pótlékok, pedagógus életpályamodell 2016-ban

Pedagógus bértábla 2016/2017 szeptember: béremelés, pótlékok, fizetési fokozatok, életpályamodell a pedagógusoknak. 2016-ban eltolják a pedagógusok béremelését, mivel változtak az err [ ... ]

Végkielégítés 2017: kinek mennyi végkielégítés jár az új szabályok szerint 2017-ben?

Végkielégítés mértéke 2017: kinek mennyi végkielégítés jár az új szabályok szerint 2017-ben? Végkielégítés nem mindenkinek jár a munkaviszony megszűnése esetén 2017-ben sem. A mun [ ... ]

Adóbevallás 2017 kisokos: a 1653 nyomtatvány kitöltése és adóbevallás határidők 2017-ben

Adóbevallás 2017 nyomtatvány és határidők: a 1653 és az adó 1% nyomtatványok letöltése egy helyről, kitöltési útmutatóval együtt! Adóbevallás 2017 határidők: változtak az időpon [ ... ]

Autópálya matrica árak 2017 és érvényesség: a fizetős utak térképe megyénként 2017-ben

Magyar autópálya matrica árak 2017 és az érvényesség ideje: megyei, heti, havi és éves autópálya matricák díja és a fizetős utak térképe megyénként! 2017-ben is fizetős lesz az M0  [ ... ]

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben. A biztató gazdasági adatok miatt a magyarországi minimálbér összege 2015-ben újra emelkedni fog és jócskán meghaladhatja a  [ ... ]

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti [ ... ]

Nagy éves horoszkóp 2017: számos változásra készülhetünk az éves horoszkóp alapján 2017-ben...

Nagy éves horoszkóp 2017: számos változásra készülhetünk az éves horoszkóp alapján 2017-ben. Tervezze előrelátó módon a 2017-es évet, hiszen az új év sok új lehetőségeket ígér,  [ ... ]

Új személyi igazolvány 2017 igénylés: ingyenes az e-személyi igazolvány 2017-ben

Új személyi igazolvány 2017 igénylés: kinek lesz ingyenes az e-személyi igazolvány 2017-ben? Az új személyi igazolvány tartalmazza a TAJ-kártya és az zonosító igazolvány (adókárt [ ... ]

Erkölcsi bizonyítvány igénylése ingyen 2017 - Tudnivalók a hatósági erkölcsi bizonyítványról 2017...

Erkölcsi bizonyítvány igénylése ingyenesen a Központi Okmányirodában 2017-ben; ingyenessé vált az erkölcsi bizonyítvány kikérése. Erkölcsi bizonyítványt 2017-ben is számos állásho [ ... ]

Friss

Számlatükör 2017 minta: ezt kell tudni a számlakeret felépítéséről 2017-ben. Letölthető számlatükör (számlakerettükör) 2017 minta található portálunkon, továbbá részletes leírást is találhat a...
Karácsonyi Erzsébet-utalvány nyugdíjasoknak 2016: ekkor kapják meg a 10 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést a jogosultak. 2016. Karácsonyán a fenyőfa alatt a nyugdíjasok állami nyugdíj-kiegészítést találnak majd, 10...
Albérlet-támogatás 2017-től adómentesen: összege, igénylése és feltételei. A lakhatási támogatás 2017. január 1-től jelentősen megváltozik, így a munkáltató akár adómentesen is segítheti dolgozója...
Járulékok 2017, munkáltatói levonások a bruttó bérből: mi mennyi 2017-ben? Változnak az adózás és a cafeteria szabályai! Részletes, frissített összefoglaló táblázat a 2017. évi adó- járulék- és...
Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1-jétől. Ennek oka...

Mi mennyi 2016 / CSOK 2017

Családi adókedvezmény 2017

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2017

Munkaszerződés 2017

Járulékok 2017

Albérleti szerződés 2017

Jelenléti ív 2017 / Túlóra 2017

Számviteli politika 2017

Ajándékozási szerződés 2017

Pénzkezelési szabályzat 2017

Számviteli szabályzatok 2017

Özvegyi nyugdíj 2016

SZÉP Kártya 2016 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2016 / KATA 2017

Betegszabadság 2016

Autópálya matrica 2017

Jogosítvány 2016 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2016

Közmunkabér 2017

Munkanélküli segély 2016

Szociális segély 2016

Megbízási szerződés minta 2017

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2016

Vasárnapi pótlék 2016

Munkáltatói felmondás 2017

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2016

Nyugdíjemelés 2016

Nyugdíj melletti munka 2016

Munkaszüneti napok 2016

Rokkantsági ellátás 2016

Rehabilitációs ellátás 2016

Adóbevallás 2017

Alkalmi munka 2016

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2016

Munka GYED mellett 2016

GYED Extra 2016

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2016

Nők nyugdíja 40 év után 2016

Nyugdíj utalás 2016

2016/2017 tanév rendje

Azonnali hatályú felmondás 2017

Felmondás munkavállaló részéről 2017

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2017

Advent Bécsben 2017

Munkaszüneti napok 2017

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Számlatükör 2017

Kínai horoszkóp 2017

Éves horoszkóp 2017

Utazás

A Ryanair 2016-ban Gran Canaria szigetére és Las Palmas repülőterére indít fapados repülőjáratot Budapestről. Gran Canaria (Kanári-szigetek) és Las Palmas látnivalók, strandok, időjárás információk. A...
Fapados menetrend Budapest: 2016-ban ezek az új Wizz Air és Ryanair járatok indulnak Budapestről és Debrecenből. Mutatjuk az új célpontokat és a járatok pontos indulásának időpontjait is! Kezd még...
EasyJet kézipoggyász kisokos 2017: poggyász díjak, méret szabályok, EasyJet utasfelvételi (check-in) tudnivalók és az EasyJet közvetlen járatai budapestről. Berlin, Párizs és London Gatwick mellett...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.