Megbízási díj járulékai 2017 és a megbízás adózása 2017-ben

Megbízási díj járulékai 2017 és a megbízás adózása 2017-ben: kalkulátor és a megbízási jogviszony változásai az új Ptk. szabályozása alapján. Megbízási díj járulékai 2017-ben munkaviszony mellett, nyugdíjas és nem biztosított munkavállaló esetén. Egészségbiztosítási járulékot és nyugdíj járulékot is kell fizetni megbízási díj esetén bizonyos esetekben. Számos fontos részlet változott az új Polgári Törvénykönyv életbe lépésével, mely alapján a megbízási jogviszony és ezáltal a megbízási díj esetén új szabályozásra kell 2017-ben is számítani azoknak, akik megbízási munkaviszonyt vállalnak el.

A megbízási szerződés szabályozását számos ponton megváltoztatta a 2014. március 15-én hatályba lépett új Ptk. Így 2016-ban is a 2013. évi V. törvény (Polgári törvénykönyv (474-483 §) az egyes szerződésekre vonatkozó szabályai az iránymutatók abban az esetben, ha valaki megbízási szerződést szeretne kötni. A megbízási szerződést érintő szabályokat számos helyen ponton módosították, pontosították. Egy újdonság például, hogy annak ellenére, hogy a megbízott köteles a megbízó utasításait követni, egy esetben mégis megtagadhatja azt: amennyiben olyan cselekvésre ösztönzik, mely jogsértő vagy mások személyét, illetve vagyonát veszélyezteti. A megbízási szerződésben foglaltak maradéktalan teljesülése esetén is erősen ajánlott teljesítés igazolás készítése a felek által 2016-ban is; ezáltal pedig minden később felmerülő vita megelőzhető.


A megbízási szerződés aláírásával a megbízó és a megbízott fél is egymással mellérendelt jogviszonyban van. A megbízási jogviszony létrejöttével a megbízott fél ügyellátásra van kötelezve a megbízója által. A megbízás gondossági kötelem, amely azt jelenti valójában, hogy a megbízott nem az eredményességért felelős, hanem sokkal inkább azért felel, hogy a megbízót megfelelő módon és kellő gondossággal képviselje egy adott ügyben. Ez pedig azt jelenti, hogy a megbízás nem egy eredményorientált tevékenység, a vállalkozási szerződés által létrejött jogviszonnyal ellentétben.

A legalapvetőbb különbség a munkaviszony keretében végzett tevékenység és a megbízási tevékenység között, hogy megbízottként sokkal szabadabban lehet eljárni az adott ügy érdekében. A megbízási jogviszony 2016-ban is bármilyen ügyben köthető, teljesen szabad a felek döntése ez ügyben. Ami a legfontosabb megkötés, hogy a megbízási szerződés még véletlenül se leplezzen rendes munkaviszonyt, mivel az bújtatott foglalkoztatásnak illetve színlelt szerződésnek minősül 2016-ban is.

Megbízási jogviszony esetén 2016-ban sincsen minimális megbízási díj kikötésére lehetőség, vagyis a megbízó és a megbízott fel egyéni döntésének és megállapodásának következtében alakul ki az az összeg, melyért a megbízás elvégzésre kerül. A megbízás során a megbízó köteles megtéríteni minden olyan költséget, mely a munka elvégzése során merül fel.

Megbízási jogviszony felmondása

A hatályos szabályok szerint a megbízott személy kérhet valamilyen biztosítékot, mely bizonyítja a megbízó elkötelezettségét, amennyiben nem kap biztosítékot, megtagadhatja az utasítások teljesítését. A megbízási jogviszonyt bármelyik fél felmondhatja, és abban az esetben a felmondással keletkezett kárt sem köteles az egyik fél megtéríteni, ha a másik fél szerződésszegése miatt került sor a szerződés felbontására. Ha tartós megbízási jogviszonyról van szó, akkor kiköthető a szerződésben, hogy bizonyos ideig a felmondási jog nem gyakorolható, de ez természetesen mindkét fél akaratával egybe esik.

A megbízás felmondásának alaki megkötése nincsen, szóban és írásban egyaránt történhet, sőt a megbízónak az a joga is megvan, hogy bármikor azonnali hatályú felmondással éljen, azzal azonban érdemes tisztában lenni, hogy ha nem volt valós oka az azonnali hatályú felmondásnak, akkor a megbízó később jelentős kártérítést is fizethet a korábbi megbízottjának.

A megbízó annak érdekében, hogy a megbízott által menedzselt ügy gördülékeny módon haladjon, megbízási jutalékot is fizethet a megbízottnak. A jutalékot általában egy konkrét eredmény eléréséhez kell kötni, de a megbízási jutalék akkor is jár a megbízottnak, ha nem szabályszerű módon teljesít, de az eredmény létrejön. Ekkor azonban csak mérsékelt megbízási díj jár neki.

Megbízási díj járulékai 2016

Az alábbiakban részletesen foglalkozunk azzal, hogy 2016-ban hogyan kell adózni a megbízási díj után. Most azzal az esettel foglalkozunk részletesen, amikor egy vállalkozás egy magánszemélyt bíz meg egy feladat elvégzésével. A megbízási szerződésben foglaltak alapján az elvégzett feladat ellenértékeként adóköteles jövedelem keletkezik, mely maga az adóalap.

Mivel az szja-törvény alapján magánszemélyek esetén megbízási jogviszony önálló tevékenységnek minősül, ezért a törvényi szabályozás a megbízott számára megengedi az elvégzett tevékenységgel kapcsolatban felmerült költségek elszámolását.

A költségelszámolásnak két módja lehetséges 2016-ban, az egyik a tételes költségelszámolás, mely során a felmerült költségeket számlákkal kell igazolni. A másik lehetőség pedig az átalány költségelszámolás, ilyenkor a teljes bevétel 10 százalékát lehet költségként elszámolni. Az adóalapot mindenképpen érdemes az előbbi két ehetőség egyikével csökkenteni, hiszen akkor a további fizetendő járulékok összege is kisebb lesz.

Ami a TB-t illeti, akkor nem áll fent biztosítási jogviszony társadalombiztosítási szempontból, ha a megbízási díj összege nem éri el az adott hónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér havi összegének 30 százalékát, amely 2015-ben 31.500 forintot tesz ki. Ha a megbízottnak juttatott pénzösszeg ezt az összeget nem éri el, akkor nincsen biztosítási jogviszony. Ezt időarányosan is ki lehet számolni, vagyis mindez naptári napokra vonatkoztatva: a kapott megbízási díj nem érheti el a minimálbér havi összegének 30 százalékának harmincad részét (31.500/30=1.050 forint naponta).

Azt tudni kell azonban, hogy a megbízó az előbb említett esetben is köteles 16 százalékos személyi jövedelemadó-előleget levonni, valamint 27 százalékos szociális hozzájárulási adót és 1,5 százalékos munkaerő-piaci járulékot is. Ha valaki 2015-ben a havi limitnél több megbízási díjat kap, akkor a kifizetőt (azaz a megbízót) terhelő (16+27+1,5 százalékos) adó mellett a megbízottnak is jelentős plusz terhet kell fizetni.

Ebben az esetben a megbízott köteles 7 százalékos mértékű egészségbiztosítási (mely áll 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékból és 3 százalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulékból) illetve 10 százalékos mértékű nyugdíjbiztosítási járulékot is fizetni, ez pedig mindösszesen 17 százalékos további levonást jelent a megbízási díjból.

Ha valaki nyugdíjas és saját jogon szerzett nyugdíjat kap, emellett pedig megbízási szerződés alapján is dolgozik, akkor az ő esetében a megbízási díjból le kell vonni a 16 százalékos szja-t, 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulékot, 10 százalék mértékű nyugdíjjárulékot, de nem kell fizetnie a 3 százalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulékot és a 1,5 százalékos munkaerő-piaci járulékot sem. Amennyiben valaki nyugdíjasként úgy vállal el egy megbízást, hogy a nyugdíja az adott időszakban szünetel, akkor az előbb említetteken felül pénzbeli egészségbiztosítási járulékot is köteles fizetni.

 

A megbízási díj járulékai. http://j.mp/megbizasi-dij Posted by Gazdasági Hírek on 2015. október 7.


Horvátországi árak 2017-ben: élelmiszer, szállás, étterem, benzin árak aktuális listája

Aktuális árak Horvátországban új, ng>2017-es lista: élelmiszer árak a szupermarketekben, olcsó szállás és apartman árak, étteremben tapasztalható étel és ital árak, benzin árak, strand, [ ... ]

Horvátország legszebb helyei, strandjai és tengerpartjai képekkel és leírással

Horvátország legszebb helyei, strandjai, szigetei és tengerpartjai képekkel és leírással 2017: ez a 10 legjobb strand és gyönyörű tengerpart a horvát Adrián, szubjektív értékelésünk  [ ... ]

Érettségi 2017 kisokos: időpontok, érettségi tételek és tantárgyak 2017-ben

Érettségi 2017 kisokos: emelt szintű és középszintű írásbeli és szóbeli időpontok, jelentkezés, érettségi tantárgyak és tételek 2017, követelmények, új érettségi feladatok és m [ ... ]

Munkáltatói tájékoztató 2017 minta: kötelező a munkaszerződéshez mellékelni 2017-ben!

Munkáltatói tájékoztató 2017 minta: kötelező a munkaszerződéshez mellékelni 2017-ben! Munkáltatói tájékoztatás az új Munka Törvénykönyve előírásai alapján, melyet a munkavállal [ ... ]

CSOK 2017 kisokos: a CSOK feltételei, összege, igénylése új és használt lakásra 2017-ben

CSOK 2017 változások, feltételek és az igénylés módja, CSOK-rendelet 2017 és kalkulátor: a CSOK támogatás összege új és használt lakásra, házra, bővítésre. Egy helyen mindent megtu [ ... ]

Erzsébet-program 2017 pályázatok: üdülési pályázat és nyugdíjas Erzsébet-utalvány igénylése 2017-ben...

Erzsébet-program pályázat nyugdíjasoknak 2017: ong>nyugdíjas Erzsébet-utalvány és rong>üdülési pályázatong> időseknek 2017-ben! Ingyenes fürdőbelépő nyugdíjasoknak a 2017-es évben sajnos nem ig [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

GYED / GYES kisokos 2017: ezt kell tudni a CSED, GYED és GYES összegéről és igényléséről 2017-ben...

GYED / GYES / CSED 2017 összege, igénylés módja: fontos tudnivalók és kalkulátor a CSED, anyasági támogatás, GYES és GYED Extra 2017-től aktuális változásairól és a terhes nők és a  [ ... ]

Szabadság számítása 2017: kinek hány nap szabadság jár 2017-ben?

Szabadság számítása időarányosan 2017: kinek hány nap szabadság jár a kalkulátor alapján 2017-ben? A letölthető szabadság nyilvántartó lap 2017-ben is rögzíti a szabadnapok pontos sz [ ... ]

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti [ ... ]

Végkielégítés 2017: kinek mennyi végkielégítés jár az új szabályok szerint 2017-ben?

Végkielégítés mértéke 2017: kinek mennyi végkielégítés jár az új szabályok szerint 2017-ben? Végkielégítés nem mindenkinek jár a munkaviszony megszűnése esetén 2017-ben sem. A mun [ ... ]

Adóbevallás 2017 kisokos: a 1653 nyomtatvány kitöltése és adóbevallás határidők 2017-ben

Adóbevallás 2017 nyomtatvány és határidők: a 1653 és az adó 1% nyomtatványok letöltése egy helyről, kitöltési útmutatóval együtt! Adóbevallás 2017 határidők: változtak az időpon [ ... ]

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben. A biztató gazdasági adatok miatt a magyarországi minimálbér összege 2015-ben újra emelkedni fog és jócskán meghaladhatja a  [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

Nagy éves horoszkóp 2017: számos változásra készülhetünk az éves horoszkóp alapján 2017-ben...

Nagy éves horoszkóp 2017: számos változásra készülhetünk az éves horoszkóp alapján 2017-ben. Tervezze előrelátó módon a 2017-es évet, hiszen az új év sok új lehetőségeket ígér,  [ ... ]

2016/2017-es tanév rendje: az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet időpontjai

Itt elérhető a 2016/2017-es tanév rendje: az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet időpontjai. Emellett a 2015/2016-os tanév rendje is megtalálható oldalunkon: ekkor lesz a tav [ ... ]

Felmondás közös megegyezéssel minta 2017: szabályok és felmondó levél minta 2017

Felmondás közös megegyezéssel minta 2017: szabályok és felmondó levél minta letöltése 2017-ben. Közös megegyezéssel történő felmondás 2017-ben is a munkavállaló és a munkáltató m [ ... ]

Ingatlan illeték 2017 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás va...

Ingatlan illeték 2017 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás vagy ház eladásakor? Ingatlan illeték kedvezmény 2017-ben is számos esetben érvény [ ... ]

Családi adókedvezmény összege 2017: kalkulátor és a nyomtatvány kitöltésnek módja 2017-ben

Családi adókedvezmény összege 2017: kalkulátor és a családi adókedvezmény nyomtatvány kitöltésnek módja 2017-ben. Tovább nő a családi adókedvezmény összege 2 gyerek után és jelent [ ... ]

Felmondási idő 2017: a felmondási idő számítása az új rendelkezések alapján 2017-ben

Felmondási idő 2017: a felmondási idő számítása közérthetően, az új Munka Törvénykönyve rendelkezései alapján 2017-ben. Mivel a változtak a felmondással kapcsolatos szabályok az elm [ ... ]

Friss

Érettségi 2017 kisokos: emelt szintű és középszintű írásbeli és szóbeli időpontok, jelentkezés, érettségi tantárgyak és tételek 2017, követelmények, új érettségi feladatok és megoldások. 2017-ben...
Munkáltatói tájékoztató 2017 minta: kötelező a munkaszerződéshez mellékelni 2017-ben! Munkáltatói tájékoztatás az új Munka Törvénykönyve előírásai alapján, melyet a munkavállaló részére el kell...
Számlatükör 2017 minta: ezt kell tudni a számlakeret felépítéséről 2017-ben. Letölthető számlatükör (számlakerettükör) 2017 minta található portálunkon, továbbá részletes leírást is találhat a...
Karácsonyi Erzsébet-utalvány nyugdíjasoknak 2017: ekkor kapják meg a 10 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést a jogosultak. 2017. Karácsonyán a fenyőfa alatt a nyugdíjasok állami nyugdíj-kiegészítést találnak majd, 10...
Albérlet-támogatás 2017-től adómentesen: összege, igénylése és feltételei. A lakhatási támogatás 2017. január 1-től jelentősen megváltozik, így a munkáltató akár adómentesen is segítheti dolgozója...

CSOK 2017

Családi adókedvezmény 2017

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2017

Munkaszerződés 2017

Munkáltatói tájékoztató 2017

Járulékok 2017

Albérleti szerződés 2017

Jelenléti ív 2017 / Túlóra 2017

Számviteli politika 2017

Ajándékozási szerződés 2017

Pénzkezelési szabályzat 2017

Számviteli szabályzatok 2017

Özvegyi nyugdíj 2016

SZÉP Kártya 2016 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2016 / KATA 2017

Betegszabadság 2016

Autópálya matrica 2017

Jogosítvány 2016 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2016

Közmunkabér 2017

Munkanélküli segély 2016

Szociális segély 2016

Megbízási szerződés minta 2017

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2016

Vasárnapi pótlék 2016

Munkáltatói felmondás 2017

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2016

Nyugdíjemelés 2016

Nyugdíj melletti munka 2016

Munkaszüneti napok 2016

Rokkantsági ellátás 2016

Rehabilitációs ellátás 2016

Adóbevallás 2017

Alkalmi munka 2016

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2016

Munka GYED mellett 2016

GYED Extra 2016

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2016

Nők nyugdíja 40 év után 2016

Nyugdíj utalás 2016

2016/2017 tanév rendje

Azonnali hatályú felmondás 2017

Felmondás munkavállaló részéről 2017

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2017

Advent Bécsben 2017

Munkaszüneti napok 2017

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Számlatükör 2017

Kínai horoszkóp 2017

Éves horoszkóp 2017

Utazás

Aktuális árak Horvátországban új,2017-es lista: élelmiszer árak a szupermarketekben, olcsó szállás és apartman árak, étteremben tapasztalható étel és ital árak, benzin árak, strand, parkolás, komp...
Horvátország legszebb helyei, strandjai, szigetei és tengerpartjai képekkel és leírással 2017: ez a 10 legjobb strand és gyönyörű tengerpart a horvát Adrián, szubjektív értékelésünk alapján....
A Ryanair 2016-ban Gran Canaria szigetére és Las Palmas repülőterére indít fapados repülőjáratot Budapestről. Gran Canaria (Kanári-szigetek) és Las Palmas látnivalók, strandok, időjárás információk. A...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.