KATA adózás 2018: 12 millióra nőtt a KATA bevételi határa 2018-ban

KATA adózás 2018 szabályai és feltételei: 2018. január 1-től már 12 millió forintra nőtt a KATA bevételi határa! KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta nyomtatvány. KATA adózás 2018: melyek a KATA előnyei és hátrányai 2018-ban? KATA 2018 adózás: az egyéni vállalkozók számára nagyon kedvező adózási forma 2018-ban is, azonban a katás vállalkozónak kötelező módon bevételi nyilvántartást kell vezetnie bevételeiről. Több nagyon fontos új változás lépett életbe a KATA-t választó egyéni vállalkozók számára. A kisadózók 2018-ra vonatkozó adózási és illetékfizetési kötelezettségeit foglaljuk össze részletesen, hogy mindenki tisztábban legyen az új szabályokkal, aki a KATA adózási módot választotta 2018-ban is.

2018-tól számos ponton kedvezőbbé válik az adózás Magyarországon, így a KATA bevételi határa az eddigi 6-ról 12 millió forintra nőtt (már 2017-től). 2018-ban a korábbi évekhez képest tovább nőhet a KATA adózás népszerűsége, hiszen minden olyan vállalkozó, aki minimális költségszinttel működik, rendkívül kedvező módon adózhat jövedelme után. Sokan hallottak már a kisadózásról vagyis a KATA-ról, de vagy nem volt róla pontos információjuk, vagy az eddig érvényben lévő szabályok nem feleltek meg az egyéni igényeiknek. A korábbi években számos finomhangoló változás érintette a KATA adót, így azok számára is vonzóvá válhat a pár éve bevezetett új adónem, akik eddig idegenkedtek tőle. Egy biztos: egy kis számolás és gondolkodás után kiderülhet, hogy kisadózóként sokkal több jövedelem maradhat a jövőben a zsebünkben 2018-ban. Ráadásul aki minden feltételnek megfelel, az további jelentős adózási előnyhöz juthat a KATA által. Minden kisadózónak figyelnie kell arra, hogy naprakészen vezessen KATA bevételi nyilvántartást, mely törvényi előírás.KATA 2017

Örömteli hír, hogy a KATA szabályai 2018-tól kismértékben kedvezőbbé váltak, és nem szigorodtak, hiszen ez az adónem sokaknak jelent tisztes megélhetést, az államnak pedig biztos adóbevételt. Végre napvilágra kerültek azok az adóváltozások, melyek 2018-tól lépnének életbe hazánkban, miután elfogadta a parlament is.

2018. január 1-től az eddig is nagyon kedvező szabályokkal rendelkező KATA adózás még egyszerűbbé válik. Ennek oka pedig, hogy hat millió forintról tizenkét millió forintra emelkedett már 2017-ben a katás cég vagy egyéni vállalkozó éves bevételi határa. Ehhez kapcsolódik az is, hogy áfa esetén az alanyi mentesség határa a korábbi 6 millió forintról 8 millió forintra emelkedett. Vagyis legjobban azok járnak, akik katásként adóznak, és emellett alanyi adómentesnek minősülnek. A KATA 2018. évi szabályairól nincsen további információ, így arról sem érkezett hír, hogy a bevételi határ növelésével párhuzamosan növekszik-e a havonta fizetendő adóteher összege.

A KATA adózási formát érintő legjelentősebb változás, hogy 2018-ban a KATA bevételi határa 6 helyett 12 millió forint lesz, így főállású KATA-s vállalkozóként 12.000.000 forint bevétel esetén nettó 11.345.000 forint bevétel érhető el, míg félállásban végzett katás tevékenység esetén a nettó bevétel összege elérheti a 11.645.000 forintot 12.000.000 forint bevétel esetén. Ezek a számok természetesen ÁFA-körös katás vállalkozókra vonatkoznak.

A KATA bevezetése óta évről-évre egyre népszerűbbé válik a adózók körében az egyszerűsége és a rendkívül kedvező adótétele miatt. 2018-tól ráadásul az adóhatóság javaslatára még több egyéni és társas vállalkozó választja majd várhatóan a KATA adózási formát, hiszen így teljesen legálisan és kedvező adózási szint mellett működhetnek Magyarországon.

A kisadózó vállalkozók számára az első fontos változás, hogy a főállású és nem főállású kisadózó vállalkozó fogalma módosult. Ez pedig kifejtve azt jelenti, hogy ha valaki valamely egyéb munkahelyen már megfizette a minimális járulékalapot, akkor neki katásként ne kelljen újra a magasabb összegű adót megfizetnie. Vagyis a nem főállású katás vállalkozónak 50 ezer forint helyett 25 ezer forint KATA-t szükséges minden hónap 12-éig befizetnie.

Emellett négy éve bevezetett újdonság a KATA adózással összefüggésben, hogy az elvárt heti 36 órányi munkaviszonyt nem kötelező egy munkaadónál ledolgozni, hanem a több munkaviszonyban ledolgozott heti óraszámot összesíteni lehet; így összesítve kell a 36 órányi munkát elérni.

Ellátási alap 2018

Sokan azért nem választották korábban a KATA-t, mert eddig 50 ezer forintért alacsony ellátási alapot kaptak, mely a nyugdíjas évekre nézve kedvezőtlen volt. 50 ezer forintos katásként az ellátási alap 2018-ban 90.000 forint lesz. Ezt küszöböli ki az a nem kötelező, de mostantól év közben is bármikor választható megoldás lesz (egy nyilatkozat kitöltése szükséges hozzá), mely szerint lehet emelt összegű KATA-t fizetni, mely 50.000 forint helyett 75.000 forint, így a járulékalap 158.400 forintra nő 2018-bn, és magasabb nyugdíjra és társadalombiztosítási ellátásra lesz jogosult a kisadózó.

2018-ban aki társas vagy egyéni vállalkozóként fizeti legalább a minimális járulékalap után a járulékokat, illetve másik kisadózó vállalkozásában főállású kisadózó, annak csak 25.000 forintos KATA adót kell majd fizetnie. Vagyis ha valaki főállású munkavállalóként már dolgozik egy cégnél, akkor a saját KATA-s vállalkozásában csupán havi 25.000 forint adót szükséges fizetnie, ezzel pedig minden adó- és járulék kötelezettséget letudott az adóhivatal felé.

KATA bevételi határ 2018

Kinek érdemes a KATA adózást választania 2018-ban? Annak, akinek sok ügyfele van, és magas hozzáadott értékkel bíró tevékenységet végez. Ilyen lehet például a tanácsadás, műszaki vagy grafikai tervezés, de a fodrászoknak vagy éppen a kozmetikusoknak is megéri így adózni. A KATA adózásában 2018-ban is létezik egy felső korlát. Vagyis a kedvezményes adózás csak akkor él, ha a katás adózó éves összesített bevétele nem haladja meg az éves 12.000.000 forintot az adott naptári évben. Ha valaki katásként átlépi az éves 12 milliós értékhatárt, akkor a 12.000.000 forint feletti összegre 40 százalékos különadót köteles fizetni.

Alanyi adómentesség 2018

Azonban a 12 millió mellett 2018-ban is a 8 milliós határ lesz a másik adózási szempontból is vízválasztó tétel. Ugyanis az ÁFA-törvény alapján 2018-tól 8 millió forint bevétel alatt választható az alanyi adómentes kör, vagyis ÁFA-mentesség kérhető. Ha a 8 milliót akár csak egy forinttal is meghaladja az éves bevétele a katás adózónak, akkor viszont átkerül az ÁFA-fizetők közé, mely kedvezőtlen esemény az adózás szempontjából.

Sokan várták azt, hogy a kormány korábbi bejelentésével összhangban már 2018. január 1-től eljön az aranykor, vagyis az alanyi adómentesség felső határa 8-ról 12 millió forintra emelkedik. Azonban ennek a korlátnak a megemeléséhez az Európai Unió hozzájárulása is szükséges, melyre a kérelmet a kormány szakértői már elküldték Brüsszelbe. Vagyis szinte kilencvenkilenc százalékos valószínűséggel kijelenthető, hogy 2019. január 1-től a KATA bevételi határa, valamint az alanyi adómentesség határa egyaránt 12 millió forint lesz.

Egy másik fontos megkötésre is figyelni kell 2018-ban is, mely érinti a KATA adózási formát választó vállalkozókat. Ez pedig az 1 millió forintos elméleti határ, ami felett adatszolgáltatási kötelezettsége keletkezik az adózónak. Eszerint ha valaki 1 millió forintot meghaladóan számlázott évente összesen ugyanazon partner felé, akkor erről bevallást kell készítenie, melyet el kell az adóhatósághoz juttatnia. A törvényalkotó ugyanis a bújtatott foglalkoztatást mindenképpen el akarja kerülni. Vagyis nem ajánlatos ugyanazon vállalkozás felé évente 1 millió forintot meghaladó összegben számlát kiállítani egy adott adóévben. Ez utóbbi kitétel nem tiltást jelent, de az 1 millió forint felett; ugyanazon partner felé kiállított számlák esetén az adóhatóság vizsgálódhat, melyre az adózók többsége nem vágyik.

Aki 1 millió forint felett ugyanannak a vevőnek egy naptári évben, azt megvizsgálhatja az adóhatóság, és ha vélelmezi a munkaviszonyt a katás adózó és az adott partner között, a következményeket a katás vállalkozónak vállalnia kell (jelentős adóbírság, esetlegesen a katából történő kizárás). Nem tilos ugyanattól az üzleti partnertől 1 millió forintot meghaladó módon számlát befogadni, azonban az adóhatóság előtt kell azt bizonyítani, hogy például fizikai okok miatt nem feltételezhető a bújtatott foglalkoztatás; hiszen a számlát kibocsátó cég működhet külföldön, míg katás magyarországi partnere pedig itthon.

Az 1 millió forintot meghaladó számlákról az adóhatóság mindenképpen értesül, hiszen a számlát kiállító és a számlát befogadó félnek is adatszolgáltatási kötelezettsége van az 1 millió forintot meghaladó számlákat illetően a hatóság felé. Ha az adóhivatal ezt követően vizsgálatot kezdeményez a katás számlát kiállító vállalkozással szemben, akkor már a vállalkozónak kell azt bizonyítania, hogy nem bújtatott foglalkoztatás miatt haladja meg az 1 milliót az ugyanazon partner felé kiállított számlák összértéke.

KATA bevétel nyilvántartás 2018

A katás adózónak csupán annyi adminisztratív dolga van, hogy számlát kell minden bevételéről kiállítania, illetve az adóévben kötelező jelleggel szükséges bevételi nyilvántartást is vezetnie, melyben a kibocsátott számlát rögzítenie kell. Ezt legegyszerűbben a szakértők által készített Excel-alapú KATA bevételi nyilvántartás 2018 dokumentum segítségével lehet megtenni. Ezen kívül a kiadásairól azonban semmilyen kimutatást vagy nyilvántartást nem kell készítenie, a katás bevételét bármire költheti, amennyiben a havonta fizetendő KATA adót elutalja az adóhivatal megfelelő bevételi számlájára.

KATA szüneteltetés 2018

Azt is tudni kell az adófizetésről, hogy a KATA összegét akkor is fizetni kell az adózónak, ha semmilyen bevétele nem keletkezik az adott hónapban. Azonban 2018-ban is van lehetőség arra, hogy ilyen esetben szükséges legyen az adófizetés, hiszen a KATA szüneteltethető egy hónaptól öt évig terjedő időszakon keresztül. Vagyis érdemes átgondoltan és előrelátóan kezelni a katával kapcsolatos ügyeket.

KATA bevallás határidő 2018

KATA bevallás határideje: meddig kell bevallani az előző évben befizetett katás adót? Adóbevallást a katásoknak is készíteni kell természetesen, az előző évi bevételükről az aktuális év február 25-ig kell nyilatkozniuk, 2018-ban a 17KATA adóbevallás nyomtatvány beküldésével (2018. február 26-ig, hétfőig). Nagyon fontos elvárás, hogy a katás vállalkozó által kiállított számlákon minden esetben fel kell tüntetni azt a kitételt, hogy a számlát katás vállalkozó állította ki.

Tehát röviden összefoglalva: ha valaki főállású kisadózó, akkor havonta 50.000 forint a KATA, ha másik cégben is dolgozik, ahol szintén biztosított, akkor a fizetendő KATA összege csak 25.000 forint. Ha emelt összegű nyugdíjat szeretne, akkor pedig választhatja azt a lehetőséget is, hogy havonta 75.000 forint adót fizet.

KATA 2018

50.000 forint utáni járulékalap:

75.000 forint utáni járulékalap:

90.000 forint

158.400 forint

A KATA-t érintő 2018-as változásokról kijelenthető, hogy (sajnos Magyarországon még szokatlan módon, de) a kisadózókra vonatkozó szabályokat a jogalkotók próbálják az életre szabni, így számos olyan aprónak tűnő, mégis számos életszerű változtatás lépett életbe már a korábbi években is, melyek következtében igazán népszerűvé válhat ez az adózási forma Magyarországon. Mindezt bizonyítja a KATA-t választó adózók számának növekedése, hiszen míg 2013. év végén mintegy 75 ezer adózó választotta az adózásnak ezen kedvező formáját, addig 2015. év végén már 130 ezer fő adózott így, 2018. végére pedig akár a 250 ezret is elérheti a katások száma.


KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta: katásoknak kötelező a nyilvántartás vezetése 2018-ban...

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is  [ ... ]

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmo [ ... ]

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok?

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugd [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasa [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti [ ... ]

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás va...

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás vagy ház eladásakor? Ingatlan illeték kedvezmény 2018-ban is számos esetben érvény [ ... ]

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása az új rendelkezések alapján 2018-ban

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása közérthetően, az új Munka Törvénykönyve rendelkezései alapján 2018-ban. Mivel a változtak a felmondással kapcsolatos szabályok az elm [ ... ]

Jogosítvány ára 2018: a jogosítvány hosszabbítás és az orvosi vizsgálat menete 2018-ban

Jogosítvány ára 2018: a lejárt B kategóriás jogosítvány hosszabbítása és az orvosi vizsgálat menete és ára 2018-ban. Mindent megtudhat összefoglalónkból, hogy 2018-ban a jogosítvány [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasa [ ... ]

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a családi adókedvezmény nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban. Mi mennyi 2018-ban? Tovább nő a családi adókedvezmény összege 2 gye [ ... ]

Munkaszüneti napok 2018: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2018-ban

Munkaszüneti napok 2018-ban, munkarend és munkaidő naptár 2018 minden tudnivalóval! Kilenc hosszú hétvége és áthelyezett munkanap vár ránk 2018-ban! A munkanap áthelyezések miatt 2018-ba [ ... ]

Tanév rendje 2017/18: itt a hivatalos lista, hogy mikor lesznek az iskolai szünetek idén

2017/2018 tanév rendje: ekkor lesz az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet idén. Itt megtalálható a 2017-18-as tanév naptár szerinti időbeosztása, vagyis az iskolai tanítás [ ... ]

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: fontos változásokra kell számítani

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: rokkant nyugdíj helyett fontos változások léptek életbe korábban, melyre 2018-ban is fontos figyelni. Érdemes tisztázni a rokkantsági ellát [ ... ]

Nők nyugdíja 40 év után 2018: feltételek a 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjhoz 2018-ban...

Nők nyugdíja 40 év munkaviszony után 2018: feltételek és szabályok a nők 40 év munka utáni kedvezményes nyugdíjához 2018-ban. Nők 40 éves nyugdíjazása 2018-ban is igényelhető, a nő [ ... ]

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben?

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben? Most megtudhatja, hogy 2017-ben mire számíthat a kínai horoszkóp előrejelzései alapján: szerencse, harmónia, bőség [ ... ]

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?g> Itt megtudhatja, hogy 2016-ban mire számíthat a kínai horoszkóp jövendölései alapján: harmónia, remény, szeren [ ... ]

TB járulék összege 2018: TB járulék fizetés egyénileg vagy munkanélkülieknek 2018-ban

TB változások 2018 és TB járulék összege és fizetése egyénileg 2018: így történik a TB fizetés egyénileg vagy munkanélkülieknek 2018-ban. Mennyi a TB járulék összege 2018-ban? Minde [ ... ]

Ingatlan bérbeadás adózása 2018: változásokra kell figyelni lakáskiadás esetén!

Ingatlan bérbeadás (albérlet) utáni adózás 2018: erre figyeljen lakáskiadás utáni adózás esetén 2018-ben! Jelentősen módosult és kedvezőbb adózás terheli az ingatlankiadást 2018-tó [ ... ]

Friss

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is kötelező, töltse...
Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmosás elleni...
Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugdíjasok egyszeri...
Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasabb nettó bért kap...
Cafeteria szabályzat minta 2018: a kötelező céges dokumentum, mely azonnal letölthető. A cafeteria szabályzat minta 2018 ingyen jelenleg nem elérhető, hiszen egy elég bonyolult szakmai iratanyagról van...

CSOK 2018

Családi adókedvezmény 2018

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2018

Pénzmosás elleni szabályzat 2018

Munkaszerződés 2018

Munkáltatói tájékoztató 2018

Járulékok 2018

Albérleti szerződés 2018

Jelenléti ív 2018 / Túlóra 2018

Számviteli politika 2018

Ajándékozási szerződés 2018

Pénzkezelési szabályzat 2018

Számviteli szabályzatok 2018

Özvegyi nyugdíj 2018

SZÉP Kártya 2018 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2018 / KATA 2018

Betegszabadság 2018

Autópálya matrica 2018

Jogosítvány 2018 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2018

Közmunkabér 2018

Munkanélküli segély 2018

Szociális segély 2018

Megbízási szerződés minta 2018

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2018

Vasárnapi pótlék 2018

Munkáltatói felmondás 2018

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2018

Nyugdíjemelés 2018

Nyugdíj melletti munka 2018

Rokkantsági ellátás 2018

Rehabilitációs ellátás 2018

Adóbevallás 2018

Alkalmi munka 2018

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2018

Munka GYED mellett 2018

GYED Extra 2018

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2018

Nők nyugdíja 40 év után 2018

Nyugdíj utalás 2018

Azonnali hatályú felmondás 2018

Felmondás munkavállaló részéről 2018

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2018

Advent Bécsben 2018

Munkaszüneti napok 2018

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Számlatükör 2018

Éves horoszkóp 2018

Utazás

Szlovén autópálya matrica 2018 árak, vásárlás és Szlovénia autópálya térkép. A szlovén matricával igénybe vehető autópálya fontos alternatív tranzitútvonal Horvátország tengerparti városai valamint...
Horvátország bankkártyás fizetés: hogyan lehetséges a gyors kártyás fizetés a horvát autópálya szakaszokon? Milyen bankkártyákkal és hol lehet fizetni Horvátországban? Érdemes-e a kuna árfolyammal és...
Top 12 homokos tengerpart Horvátország: itt a teljes lista és térkép a horvát homokos strandokról! Apartman és szállás ajánló a horvát homokos strandok közelében, melyek kisgyermekes családok számára...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.