Azonnali hatályú felmondás 2017 minta: mit kell tenni ha a munkavállaló vagy a munkáltató mond fel?

Azonnali hatályú felmondás 2017 indoklás nélkül minta: mit kell tenni ha a munkavállaló vagy a munkáltató mond fel 2017-ben? Korábban rendkívüli felmondásnak nevezték ezt az elbocsátási módot. Azonnali felmondás minták 2017 és összefoglaló külön-külön a két esetről: teendők munkavállaló (dolgozó) azonnali hatályú felmondása esetén, illetve részletes szabályok ha azonnali felmondással a munkáltató szünteti meg a munkaviszonyt 2017-ben.

Ennél a felmondás esetnél érdemes talán az "azonnali" szó magyarázatával kezdeni. Korábban ez a felmondás rendkívüli felmondás elnevezéssel szerepelt a Munka Törvénykönyvében, de ezt 2012. óta az új Munka Törvénykönyve már azonnali hatályú felmondásként taglalja. Alapszabály, hogy az azonnali felmondást 2017-ben is mind a munkavállaló, mind a munkaadó alkalmazhatja, de hogy milyen szabályok szerint azt az alábbiakban írjuk le.


A legfőbb ismérve az azonnali felmondásnak 2017-ben is, hogy a felmondás közlésének pillanatában megszűnik a munkaviszony, vagyis nincsen felmondási idő. Arra azonban fontos figyelni, hogy akár határozott akár határozatlan idejű munkaviszony esetén megfelelő (és szigorú) jogszabályi feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy az azonnali hatályú felmondás alkalmazható legyen bármely fél részéről.

Alapszabály, hogy az azonnali hatályú felmondást kötelezően indokolni kell, írásban és időben kell közölni a másik féllel. Az azonnali munkaviszony megszüntetéséhez olyan részletes és alapos indokolás szükséges, mely magyarázatot ad az azonnali felmondás jogszerű alkalmazására.

Mikor lehet azonnali hatállyal felmondani 2017-ben?

A munkaadó és a dolgozó is kezdeményezheti a munkaviszony azonnali hatályú megszüntetését 2017-ben abban az esetben, ha a másik fél a felmondó fél álláspontja szerint oly mértékben megszegi súlyos gondatlansággal vagy akár szándékosan a korábban munkaszerződésben vállalt kötelezettségeit, hogy ez jelentősen megnehezíti a munkavégzés feltételeit.

Azonnali hatályú felmondás kezdeményezhető azokban az esetekben is, ha akár a munkavállaló akár a munkáltató a munkát jelentősen megnehezítő (vagy akár lehetetlenné tevő) magatartást tanúsít, így a vállalkozás számára jelentős nehézséget teremt.

Az indokolás az egyik legfontosabb része az azonnali felmondásnak, hiszen ez alapján ellenőrizhető le a felmondás jogszerűsége, amely vitás ügyekben akár a bírósági szakaszba is eljuthat, vagyis harmadik fél dönthet végül a munkaviszony azonnali megszüntetésének körülményeiről.

A Munka Törvénykönyve nem említ meg konkrét indokokat, melyeket alkalmazni lehet az azonnali hatályú felmondás esetén 2017-ben, hiszen mindig az egyedi eseteket szükséges vizsgálni és az adott munkakör és körülmények között kell megfogalmazni a felmondás okait. Természetesen a kötelezettségszegések korábbi kirívó esetei ismertek az ítélkezési gyakorlatból, így ezeket vitás ügyekben alapul lehet venni.

Vegyünk sorra néhány olyan esetet, melyekben nagy valószínűséggel megáll az azonnali felmondás alkalmazásának lehetősége. Ilyen eset, ha a munkavállaló jelentős mértékben megszegi a munkakörével kapcsolatos kötelezettségeit; ismétlődő jellegű igazolatlan távollétek is okot adhatnak; vagy ha a dolgozó megtagadja a munkavédelmi oktatáson való részvételt; továbbá ha a munkahelyi szabályokat megszegve munkáltatójának veszteséget okoz.

Az pedig a munkavállalónak adhat okot a felmondásra, ha a felettese magáncélú munkavégzést követel tőle; vagy például ha a munkáltató huzamosabb ideig foglalkoztatói kötelességének nem tesz eleget.

Az új Munka Törvénykönyve rendelkezései szerint próbaidő alatt is megszüntetheti a munkaviszonyt mindkét fél azonnali hatályú felmondással, legyen szó akár határozatlan, akár határozott idejű munkaviszonyról.

Azonnali hatályú felmondás a munkavállaló részéről 2017: tudnivalók és minta

A munkavállaló általi azonnali hatályú felmondás esetén a munkáltató hozzájárulása nélkül szűnik meg a munkaviszony. Jól meg kell azonban a döntést gondolni, hiszen az azonnali felmondás visszavonására viszont csak a másik fél (vagyis a foglalkoztató) beleegyezésével van lehetőség. Ha a munkavállaló dönt a munkáltató súlyos kötelezettségszegése miatti azonnali hatályú felmondás mellett, akkor számára jár végkielégítés, de természetesen a munkavállalónak is írásban indokolnia kell döntését.

A dolgozó csak abban az esetben dönthet az azonnali hatályú felmondás mellett 2017-ben is, ha a munkáltatója súlyosan kötelezettségszegő magatartást tanúsít, vagy jelentősen megnehezíti a munkavégzés feltételeit illetve a munkahelyi körülményeket (és ezt bizonyítani is tudja).

Ha a munkáltató nem fogadja el a munkavállaló érveit az azonnali hatályú felmondás indokolására, akkor a jogszerűséget a továbbiakban a munkavállalónak szükséges bizonyítania. Ha az azonnali hatályú felmondást nem indokolják a munkahelyi körülmények 2017-ben sem, a munkavállaló természetesen ebben az esetben is felmondhat (korábban ezt a felmondási formát hívták munkavállaló általi rendes felmondásnak), ennek részleteiről itt olvashat: munkavállalói felmondás 2017.

Azonnali hatályú felmondás a munkáltató részéről 2017

Ha a munkáltató úgy ítéli meg, hogy valamelyik munkavállalója olyan súlyos kötelezettségszegést követ el 2017-ben, amely jelentős mértékben érinti a szabályszerű munkavégzést, akkor részletes indokolással kiegészítve dönthet az azonnali hatályú felmondás mellett.

Azonnali hatállyal akkor lehet egy munkavállalót elbocsátani, ha az valamely munkahelyi lényeges kötelezettségét súlyos gondatlansággal vagy szándékosan jelentős mértékben megszegi, melyre konkrét eseteket az alábbiakban hozunk példaként:

  • A munkavállaló azonos gazdasági tevékenységet végző társaságot hoz létre anélkül, hogy erről munkaadóját előzetesen tájékoztatta volna.
  • Ha az alkalmazott huzamosabb ideig nem jelenik meg munkahelyén.
  • Amennyiben a munkavállaló másolatot készít a munkáltató birtokában lévő számítógépes programokról vagy adatokról, esetleg megsemmisíti vagy eltulajdonítja azokat.
  • Bármilyen bűncselekmény elkövetése a munkavállaló részéről, mely a munkáltató partnereivel vagy ügyfeleivel kapcsolatos.
  • Az alkoholos állapotban történő munkavégzés egyszeri alkalom esetén csak akkor számít indoknak, ha a munkaszerződés kifejezetten alkoholtilalmat ír elő.

A munkáltató általi azonnali hatályú felmondás alkalmazása esetén fontos kiemelni, hogy mivel a dolgozó szegte meg kötelezettségeit, így rá nem érvényesülnek a felmondási tilalmak és korlátozások (tehát akár terhesség alatt is alkalmazható ez a felmondás típus); sőt a munkavállalónak végkielégítés sem jár.

Azonban ebben az esetben is figyelni kell arra, hogy habár a munkaviszony a közléskor megszűnik, a dolgozóval azonban időben kell közölni az azonnali hatályú felmondás tényét, okait és lehetőséget kell biztosítani a számára a védekezésre.

Az azonnali felmondás okait igazolnia kell a munkáltatónak, emellett ha esetlegesen a jogszerűtlenség gyanúja miatt bírósági eljárásra kerül sor, akkor felmerülhet a kártérítés fizetésének kötelezettsége is a munkáltató számára.

A fentiek alapján összefoglalható, hogy az azonnali hatályú felmondás alkalmazását és indokait nagyon át kell gondolni akár a munkáltatóként, akár munkavállalóként szeretnénk alkalmazni. Hiszen számos esetben ennek a felmondás típusnak a jogszerűségét a másik fél vitatni szokta, így a felmondást nagyon szilárd alapokra és érvekre kell építeni. Ezen túlmenően még több felmondással kapcsolatos információt és letölthető iratmintákat talál FELMONDÁS 2017 című összefoglaló cikkünkben.


Horvátországi árak 2017-ben: élelmiszer, szállás, étterem, benzin árak aktuális listája

Aktuális árak Horvátországban új, 2017-es lista: élelmiszer árak a szupermarketekben, olcsó szállás és apartman árak, étteremben tapasztalható étel és ital árak, benzin árak, strand, [ ... ]

Horvátország legszebb helyei, strandjai és tengerpartjai képekkel és leírással

Horvátország legszebb helyei, strandjai, szigetei és tengerpartjai képekkel és leírással 2017: ez a 10 legjobb strand és gyönyörű tengerpart a horvát Adrián, szubjektív értékelésünk  [ ... ]

Érettségi 2017 kisokos: időpontok, érettségi tételek és tantárgyak 2017-ben

Érettségi 2017 kisokos: emelt szintű és középszintű írásbeli és szóbeli időpontok, jelentkezés, érettségi tantárgyak és tételek 2017, követelmények, új érettségi feladatok és m [ ... ]

Munkáltatói tájékoztató 2017 minta: kötelező a munkaszerződéshez mellékelni 2017-ben!

Munkáltatói tájékoztató 2017 minta: kötelező a munkaszerződéshez mellékelni 2017-ben! Munkáltatói tájékoztatás az új Munka Törvénykönyve előírásai alapján, melyet a munkavállal [ ... ]

CSOK 2017 kisokos: a CSOK feltételei, összege, igénylése új és használt lakásra 2017-ben

CSOK 2017 változások, feltételek és az igénylés módja, CSOK-rendelet 2017 és kalkulátor: a CSOK támogatás összege új és használt lakásra, házra, bővítésre. Egy helyen mindent megtu [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

GYED / GYES kisokos 2017: ezt kell tudni a CSED, GYED és GYES összegéről és igényléséről 2017-ben...

GYED / GYES / CSED 2017 összege, igénylés módja: fontos tudnivalók és kalkulátor a CSED, anyasági támogatás, GYES és GYED Extra 2017-től aktuális változásairól és a terhes nők és a  [ ... ]

Szabadság számítása 2017: kinek hány nap szabadság jár 2017-ben?

Szabadság számítása időarányosan 2017: kinek hány nap szabadság jár a kalkulátor alapján 2017-ben? A letölthető szabadság nyilvántartó lap 2017-ben is rögzíti a szabadnapok pontos sz [ ... ]

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti [ ... ]

Végkielégítés 2017: kinek mennyi végkielégítés jár az új szabályok szerint 2017-ben?

Végkielégítés mértéke 2017: kinek mennyi végkielégítés jár az új szabályok szerint 2017-ben? Végkielégítés nem mindenkinek jár a munkaviszony megszűnése esetén 2017-ben sem. A mun [ ... ]

Adóbevallás 2017 kisokos: a 1653 nyomtatvány kitöltése és adóbevallás határidők 2017-ben

Adóbevallás 2017 nyomtatvány és határidők: a 1653 és az adó 1% nyomtatványok letöltése egy helyről, kitöltési útmutatóval együtt! Adóbevallás 2017 határidők: változtak az időpon [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben. A biztató gazdasági adatok miatt a magyarországi minimálbér összege 2015-ben újra emelkedni fog és jócskán meghaladhatja a  [ ... ]

Nagy éves horoszkóp 2017: számos változásra készülhetünk az éves horoszkóp alapján 2017-ben...

Nagy éves horoszkóp 2017: számos változásra készülhetünk az éves horoszkóp alapján 2017-ben. Tervezze előrelátó módon a 2017-es évet, hiszen az új év sok új lehetőségeket ígér,  [ ... ]

2016/2017-es tanév rendje: az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet időpontjai

Itt elérhető a 2016/2017-es tanév rendje: az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet időpontjai. Emellett a 2015/2016-os tanév rendje is megtalálható oldalunkon: ekkor lesz a tav [ ... ]

Felmondás közös megegyezéssel minta 2017: szabályok és felmondó levél minta 2017

Felmondás közös megegyezéssel minta 2017: szabályok és felmondó levél minta letöltése 2017-ben. Közös megegyezéssel történő felmondás 2017-ben is a munkavállaló és a munkáltató m [ ... ]

Ingatlan illeték 2017 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás va...

Ingatlan illeték 2017 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás vagy ház eladásakor? Ingatlan illeték kedvezmény 2017-ben is számos esetben érvény [ ... ]

Családi adókedvezmény összege 2017: kalkulátor és a nyomtatvány kitöltésnek módja 2017-ben

Családi adókedvezmény összege 2017: kalkulátor és a családi adókedvezmény nyomtatvány kitöltésnek módja 2017-ben. Tovább nő a családi adókedvezmény összege 2 gyerek után és jelent [ ... ]

Felmondási idő 2017: a felmondási idő számítása az új rendelkezések alapján 2017-ben

Felmondási idő 2017: a felmondási idő számítása közérthetően, az új Munka Törvénykönyve rendelkezései alapján 2017-ben. Mivel a változtak a felmondással kapcsolatos szabályok az elm [ ... ]

Közmunkabér 2017 összege: ennyivel növekedett a közfoglalkoztatási bér 2017-ben

Közmunkabér 2017 összege: így változik a közmunka és a közfoglalkoztatási bér 2017-ben. Ennyi a közmunkabér nettó összege 2017-től és megtalálja az utalásának időpontjait is. Vált [ ... ]

Friss

Érettségi 2017 kisokos: emelt szintű és középszintű írásbeli és szóbeli időpontok, jelentkezés, érettségi tantárgyak és tételek 2017, követelmények, új érettségi feladatok és megoldások. 2017-ben...
Munkáltatói tájékoztató 2017 minta: kötelező a munkaszerződéshez mellékelni 2017-ben! Munkáltatói tájékoztatás az új Munka Törvénykönyve előírásai alapján, melyet a munkavállaló részére el kell...
Számlatükör 2017 minta: ezt kell tudni a számlakeret felépítéséről 2017-ben. Letölthető számlatükör (számlakerettükör) 2017 minta található portálunkon, továbbá részletes leírást is találhat a...
Karácsonyi Erzsébet-utalvány nyugdíjasoknak 2017: ekkor kapják meg a 10 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést a jogosultak. 2017. Karácsonyán a fenyőfa alatt a nyugdíjasok állami nyugdíj-kiegészítést találnak majd, 10...
Albérlet-támogatás 2017-től adómentesen: összege, igénylése és feltételei. A lakhatási támogatás 2017. január 1-től jelentősen megváltozik, így a munkáltató akár adómentesen is segítheti dolgozója...

CSOK 2017

Családi adókedvezmény 2017

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2017

Munkaszerződés 2017

Munkáltatói tájékoztató 2017

Járulékok 2017

Albérleti szerződés 2017

Jelenléti ív 2017 / Túlóra 2017

Számviteli politika 2017

Ajándékozási szerződés 2017

Pénzkezelési szabályzat 2017

Számviteli szabályzatok 2017

Özvegyi nyugdíj 2016

SZÉP Kártya 2016 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2016 / KATA 2017

Betegszabadság 2016

Autópálya matrica 2017

Jogosítvány 2016 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2016

Közmunkabér 2017

Munkanélküli segély 2016

Szociális segély 2016

Megbízási szerződés minta 2017

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2016

Vasárnapi pótlék 2016

Munkáltatói felmondás 2017

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2016

Nyugdíjemelés 2016

Nyugdíj melletti munka 2016

Munkaszüneti napok 2016

Rokkantsági ellátás 2016

Rehabilitációs ellátás 2016

Adóbevallás 2017

Alkalmi munka 2016

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2016

Munka GYED mellett 2016

GYED Extra 2016

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2016

Nők nyugdíja 40 év után 2016

Nyugdíj utalás 2016

2016/2017 tanév rendje

Azonnali hatályú felmondás 2017

Felmondás munkavállaló részéről 2017

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2017

Advent Bécsben 2017

Munkaszüneti napok 2017

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Számlatükör 2017

Kínai horoszkóp 2017

Éves horoszkóp 2017

Utazás

Aktuális árak Horvátországban új, 2017-es lista: élelmiszer árak a szupermarketekben, olcsó szállás és apartman árak, étteremben tapasztalható étel és ital árak, benzin árak, strand, parkolás, komp díjak....
Horvátország legszebb helyei, strandjai, szigetei és tengerpartjai képekkel és leírással 2017: ez a 10 legjobb strand és gyönyörű tengerpart a horvát Adrián, szubjektív értékelésünk alapján....
A Ryanair 2016-ban Gran Canaria szigetére és Las Palmas repülőterére indít fapados repülőjáratot Budapestről. Gran Canaria (Kanári-szigetek) és Las Palmas látnivalók, strandok, időjárás információk. A...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.