Azonnali hatályú felmondás 2017 minta: mit kell tenni ha a munkavállaló vagy a munkáltató mond fel?

Azonnali hatályú felmondás 2017 indoklás nélkül minta: mit kell tenni ha a munkavállaló vagy a munkáltató mond fel 2017-ben? Korábban rendkívüli felmondásnak nevezték ezt az elbocsátási módot. Azonnali felmondás minták 2017 és összefoglaló külön-külön a két esetről: teendők munkavállaló (dolgozó) azonnali hatályú felmondása esetén, illetve részletes szabályok ha azonnali felmondással a munkáltató szünteti meg a munkaviszonyt 2017-ben.

Ennél a felmondás esetnél érdemes talán az "azonnali" szó magyarázatával kezdeni. Korábban ez a felmondás rendkívüli felmondás elnevezéssel szerepelt a Munka Törvénykönyvében, de ezt 2012. óta az új Munka Törvénykönyve már azonnali hatályú felmondásként taglalja. Alapszabály, hogy az azonnali felmondást 2017-ben is mind a munkavállaló, mind a munkaadó alkalmazhatja, de hogy milyen szabályok szerint azt az alábbiakban írjuk le.


A legfőbb ismérve az azonnali felmondásnak 2017-ben is, hogy a felmondás közlésének pillanatában megszűnik a munkaviszony, vagyis nincsen felmondási idő. Arra azonban fontos figyelni, hogy akár határozott akár határozatlan idejű munkaviszony esetén megfelelő (és szigorú) jogszabályi feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy az azonnali hatályú felmondás alkalmazható legyen bármely fél részéről.

Alapszabály, hogy az azonnali hatályú felmondást kötelezően indokolni kell, írásban és időben kell közölni a másik féllel. Az azonnali munkaviszony megszüntetéséhez olyan részletes és alapos indokolás szükséges, mely magyarázatot ad az azonnali felmondás jogszerű alkalmazására.

Mikor lehet azonnali hatállyal felmondani 2017-ben?

A munkaadó és a dolgozó is kezdeményezheti a munkaviszony azonnali hatályú megszüntetését 2017-ben abban az esetben, ha a másik fél a felmondó fél álláspontja szerint oly mértékben megszegi súlyos gondatlansággal vagy akár szándékosan a korábban munkaszerződésben vállalt kötelezettségeit, hogy ez jelentősen megnehezíti a munkavégzés feltételeit.

Azonnali hatályú felmondás kezdeményezhető azokban az esetekben is, ha akár a munkavállaló akár a munkáltató a munkát jelentősen megnehezítő (vagy akár lehetetlenné tevő) magatartást tanúsít, így a vállalkozás számára jelentős nehézséget teremt.

Az indokolás az egyik legfontosabb része az azonnali felmondásnak, hiszen ez alapján ellenőrizhető le a felmondás jogszerűsége, amely vitás ügyekben akár a bírósági szakaszba is eljuthat, vagyis harmadik fél dönthet végül a munkaviszony azonnali megszüntetésének körülményeiről.

A Munka Törvénykönyve nem említ meg konkrét indokokat, melyeket alkalmazni lehet az azonnali hatályú felmondás esetén 2017-ben, hiszen mindig az egyedi eseteket szükséges vizsgálni és az adott munkakör és körülmények között kell megfogalmazni a felmondás okait. Természetesen a kötelezettségszegések korábbi kirívó esetei ismertek az ítélkezési gyakorlatból, így ezeket vitás ügyekben alapul lehet venni.

Vegyünk sorra néhány olyan esetet, melyekben nagy valószínűséggel megáll az azonnali felmondás alkalmazásának lehetősége. Ilyen eset, ha a munkavállaló jelentős mértékben megszegi a munkakörével kapcsolatos kötelezettségeit; ismétlődő jellegű igazolatlan távollétek is okot adhatnak; vagy ha a dolgozó megtagadja a munkavédelmi oktatáson való részvételt; továbbá ha a munkahelyi szabályokat megszegve munkáltatójának veszteséget okoz.

Az pedig a munkavállalónak adhat okot a felmondásra, ha a felettese magáncélú munkavégzést követel tőle; vagy például ha a munkáltató huzamosabb ideig foglalkoztatói kötelességének nem tesz eleget.

Az új Munka Törvénykönyve rendelkezései szerint próbaidő alatt is megszüntetheti a munkaviszonyt mindkét fél azonnali hatályú felmondással, legyen szó akár határozatlan, akár határozott idejű munkaviszonyról.

Azonnali hatályú felmondás a munkavállaló részéről 2017: tudnivalók és minta

A munkavállaló általi azonnali hatályú felmondás esetén a munkáltató hozzájárulása nélkül szűnik meg a munkaviszony. Jól meg kell azonban a döntést gondolni, hiszen az azonnali felmondás visszavonására viszont csak a másik fél (vagyis a foglalkoztató) beleegyezésével van lehetőség. Ha a munkavállaló dönt a munkáltató súlyos kötelezettségszegése miatti azonnali hatályú felmondás mellett, akkor számára jár végkielégítés, de természetesen a munkavállalónak is írásban indokolnia kell döntését.

A dolgozó csak abban az esetben dönthet az azonnali hatályú felmondás mellett 2017-ben is, ha a munkáltatója súlyosan kötelezettségszegő magatartást tanúsít, vagy jelentősen megnehezíti a munkavégzés feltételeit illetve a munkahelyi körülményeket (és ezt bizonyítani is tudja).

Ha a munkáltató nem fogadja el a munkavállaló érveit az azonnali hatályú felmondás indokolására, akkor a jogszerűséget a továbbiakban a munkavállalónak szükséges bizonyítania. Ha az azonnali hatályú felmondást nem indokolják a munkahelyi körülmények 2017-ben sem, a munkavállaló természetesen ebben az esetben is felmondhat (korábban ezt a felmondási formát hívták munkavállaló általi rendes felmondásnak), ennek részleteiről itt olvashat: munkavállalói felmondás 2017.

Azonnali hatályú felmondás a munkáltató részéről 2017

Ha a munkáltató úgy ítéli meg, hogy valamelyik munkavállalója olyan súlyos kötelezettségszegést követ el 2017-ben, amely jelentős mértékben érinti a szabályszerű munkavégzést, akkor részletes indokolással kiegészítve dönthet az azonnali hatályú felmondás mellett.

Azonnali hatállyal akkor lehet egy munkavállalót elbocsátani, ha az valamely munkahelyi lényeges kötelezettségét súlyos gondatlansággal vagy szándékosan jelentős mértékben megszegi, melyre konkrét eseteket az alábbiakban hozunk példaként:

  • A munkavállaló azonos gazdasági tevékenységet végző társaságot hoz létre anélkül, hogy erről munkaadóját előzetesen tájékoztatta volna.
  • Ha az alkalmazott huzamosabb ideig nem jelenik meg munkahelyén.
  • Amennyiben a munkavállaló másolatot készít a munkáltató birtokában lévő számítógépes programokról vagy adatokról, esetleg megsemmisíti vagy eltulajdonítja azokat.
  • Bármilyen bűncselekmény elkövetése a munkavállaló részéről, mely a munkáltató partnereivel vagy ügyfeleivel kapcsolatos.
  • Az alkoholos állapotban történő munkavégzés egyszeri alkalom esetén csak akkor számít indoknak, ha a munkaszerződés kifejezetten alkoholtilalmat ír elő.

A munkáltató általi azonnali hatályú felmondás alkalmazása esetén fontos kiemelni, hogy mivel a dolgozó szegte meg kötelezettségeit, így rá nem érvényesülnek a felmondási tilalmak és korlátozások (tehát akár terhesség alatt is alkalmazható ez a felmondás típus); sőt a munkavállalónak végkielégítés sem jár.

Azonban ebben az esetben is figyelni kell arra, hogy habár a munkaviszony a közléskor megszűnik, a dolgozóval azonban időben kell közölni az azonnali hatályú felmondás tényét, okait és lehetőséget kell biztosítani a számára a védekezésre.

Az azonnali felmondás okait igazolnia kell a munkáltatónak, emellett ha esetlegesen a jogszerűtlenség gyanúja miatt bírósági eljárásra kerül sor, akkor felmerülhet a kártérítés fizetésének kötelezettsége is a munkáltató számára.

A fentiek alapján összefoglalható, hogy az azonnali hatályú felmondás alkalmazását és indokait nagyon át kell gondolni akár a munkáltatóként, akár munkavállalóként szeretnénk alkalmazni. Hiszen számos esetben ennek a felmondás típusnak a jogszerűségét a másik fél vitatni szokta, így a felmondást nagyon szilárd alapokra és érvekre kell építeni. Ezen túlmenően még több felmondással kapcsolatos információt és letölthető iratmintákat talál FELMONDÁS 2017 című összefoglaló cikkünkben.


Karácsonyi Erzsébet-utalvány nyugdíjasoknak 2016: ekkor kapják meg a 10 ezer forintos nyugdíj-kiegés...

Karácsonyi Erzsébet-utalvány nyugdíjasoknak 2016: ekkor kapják meg a 10 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést a jogosultak. 2016. Karácsonyán a fenyőfa alatt a nyugdíjasok állami nyugdíj-k [ ... ]

Albérlet-támogatás 2017-től adómentesen: összege, igénylése és feltételei

Albérlet-támogatás 2017-től adómentesen: összege, igénylése és feltételei. A lakhatási támogatás 2017. január 1-től jelentősen megváltozik, így a munkáltató akár adómentesen is s [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

Cafeteria 2017 változások: ezt kell tudni a készpénz-cafeteriáról és a SZÉP-kártyáról 2017-től...

Cafeteria 2017 változások, kalkulátor és adózás: jön a készpénz-cafeteria és marad a SZÉP-kártya 2017-től. Új cafeteria juttatások jönnek 2017-ben. Jelentős és fontos változások j [ ... ]

CSOK 2017 kisokos: a CSOK feltételei, összege, igénylése új és használt lakásra 2017-ben

CSOK 2017 változások, feltételek és az igénylés módja, CSOK-rendelet 2017 és kalkulátor: a CSOK támogatás összege új és használt lakásra, házra, bővítésre. Egy helyen mindent megtu [ ... ]

Családi pótlék 2017 összege, utalás időpontjai 2017-ben - A családi pótlék igénylés feltételei...

Családi pótlék összege, emelés, feltételei 2017; családi pótlék utalás vagy kifizetés 2017-ben mely napokon várható? - A családi pótlék igénylése 2017-ben már a megyei Kormányhivat [ ... ]

Közalkalmazotti bértábla 2017: jön a közalkalmazotti béremelés 2017-ben

Közalkalmazotti bértábla 2017: jön a közalkalmazotti béremelés 2017-ben, és megtalálható oldalunkon a köztisztviselői bértábla 2017 fizetési fokozatai táblázat formában összefoglalv [ ... ]

Erzsébet-program 2017 pályázatok: üdülési pályázat és nyugdíjas Erzsébet-utalvány igénylése 2017-ben...

Erzsébet-program pályázat nyugdíjasoknak 2017: ong>nyugdíjas Erzsébet-utalvány és rong>üdülési pályázatong> időseknek 2017-ben! Ingyenes fürdőbelépő nyugdíjasoknak a 2017-es évben sajnos nem ig [ ... ]

Munkanélküli segély 2017 összege, igénylése: a munkanélküli segély utalás időpontjai 2017-ben...

Munkanélküli segély 2017 összege, igénylése: a munkanélküli segély utalás időpontjai 2017-ben. Az álláskeresési járadék összege és igénylése 2017-ben a Munkaügyi Központ kalkulá [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

Felmondás minta 2017: változtak a szabályok! Erre figyeljen felmondás esetén 2017-ben

Felmondás minta 2017: változtak a szabályok! Erre figyeljen felmondás esetén 2017. január 1-től: már a felmondások egyes elnevezései is változtak 2017-ben, így számos apró részletre fig [ ... ]

GYED / GYES kisokos 2017: ezt kell tudni a CSED, GYED és GYES összegéről és igényléséről 2017-ben...

GYED / GYES / CSED 2017 összege, igénylés módja: fontos tudnivalók és kalkulátor a CSED, anyasági támogatás, GYES és GYED Extra 2017-től aktuális változásairól és a terhes nők és a  [ ... ]

Útlevél 2017 igénylés okmányirodában, útlevél ára 2017-ben, az útlevél ügyintézés menete...

Útlevél 2017 igénylés okmányirodában, útlevél ára 2017-ben, a soron kívüli, sürgősségi és az azonnali útlevél ügyintézés menete 2017. január 1-től. Összefoglaltuk a teendőket a [ ... ]

Szabadság számítása 2017: kinek hány nap szabadság jár 2017-ben?

Szabadság számítása időarányosan 2017: kinek hány nap szabadság jár a kalkulátor alapján 2017-ben? A letölthető szabadság nyilvántartó lap 2017-ben is rögzíti a szabadnapok pontos sz [ ... ]

Táppénz kalkulátor 2017: táppénz összege, számítása és igénylés 2017-ben

Táppénz kalkulátor 2017: táppénz összege, számítása, kifizetés és igénylés 2017-ben. Szigorodnak a szabályok, táppénz összege és kifizetése 2017-ben, passzív táppénz információ [ ... ]

Pedagógus bértábla 2016/2017: béremelés, pótlékok, pedagógus életpályamodell 2016-ban

Pedagógus bértábla 2016/2017 szeptember: béremelés, pótlékok, fizetési fokozatok, életpályamodell a pedagógusoknak. 2016-ban eltolják a pedagógusok béremelését, mivel változtak az err [ ... ]

Autópálya matrica árak 2017 és érvényesség: a fizetős utak térképe megyénként 2017-ben

Magyar autópálya matrica árak 2017 és az érvényesség ideje: megyei, heti, havi és éves autópálya matricák díja és a fizetős utak térképe megyénként! 2017-ben is fizetős lesz az M0  [ ... ]

Végkielégítés 2017: kinek mennyi végkielégítés jár az új szabályok szerint 2017-ben?

Végkielégítés mértéke 2017: kinek mennyi végkielégítés jár az új szabályok szerint 2017-ben? Végkielégítés nem mindenkinek jár a munkaviszony megszűnése esetén 2017-ben sem. A mun [ ... ]

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben. A biztató gazdasági adatok miatt a magyarországi minimálbér összege 2015-ben újra emelkedni fog és jócskán meghaladhatja a  [ ... ]

Adóbevallás 2017 kisokos: a 1653 nyomtatvány kitöltése és adóbevallás határidők 2017-ben

Adóbevallás 2017 nyomtatvány és határidők: a 1653 és az adó 1% nyomtatványok letöltése egy helyről, kitöltési útmutatóval együtt! Adóbevallás 2017 határidők: változtak az időpon [ ... ]

Mi mennyi 2016 / CSOK 2017

Családi adókedvezmény 2017

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2017

Munkaszerződés 2017

Albérleti szerződés 2016

Jelenléti ív 2017 / Túlóra 2017

Számviteli politika 2017

Ajándékozási szerződés 2017

Pénzkezelési szabályzat 2017

Özvegyi nyugdíj 2016

SZÉP Kártya 2016 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2016 / KATA 2017

Betegszabadság 2016

Autópálya matrica 2017

Jogosítvány 2016 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2016

Közmunkabér 2017

Munkanélküli segély 2016

Szociális segély 2016

Megbízási szerződés minta 2017

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2016

Vasárnapi pótlék 2016

Munkáltatói felmondás 2017

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2016

Nyugdíjemelés 2016

Nyugdíj melletti munka 2016

Munkaszüneti napok 2016

Rokkantsági ellátás 2016

Rehabilitációs ellátás 2016

Adóbevallás 2017

Alkalmi munka 2016

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2016

Munka GYED mellett 2016

GYED Extra 2016

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2016

Nők nyugdíja 40 év után 2016

Nyugdíj utalás 2016

2016/2017 tanév rendje

Azonnali hatályú felmondás 2017

Felmondás munkavállaló részéről 2017

Felmondás a munkavállaló részéről 2016

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2016

Advent Bécsben 2016

Munkaszüneti napok 2017

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Kínai horoszkóp 2017

Éves horoszkóp 2017

Utazás

A Ryanair 2016-ban Gran Canaria szigetére és Las Palmas repülőterére indít fapados repülőjáratot Budapestről. Gran Canaria (Kanári-szigetek) és Las Palmas látnivalók, strandok, időjárás információk. A...
Fapados menetrend Budapest: 2016-ban ezek az új Wizz Air és Ryanair járatok indulnak Budapestről és Debrecenből. Mutatjuk az új célpontokat és a járatok pontos indulásának időpontjait is! Kezd még...
EasyJet kézipoggyász kisokos 2016: poggyász díjak, méret szabályok, EasyJet utasfelvételi (check-in)tudnivalók és a Budapestről induló járatok listája. Berlin, Párizs és London Gatwick mellett az...

Friss

Karácsonyi Erzsébet-utalvány nyugdíjasoknak 2016: ekkor kapják meg a 10 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést a jogosultak. 2016. Karácsonyán a fenyőfa alatt a nyugdíjasok állami nyugdíj-kiegészítést találnak majd, 10...
Albérlet-támogatás 2017-től adómentesen: összege, igénylése és feltételei. A lakhatási támogatás 2017. január 1-től jelentősen megváltozik, így a munkáltató akár adómentesen is segítheti dolgozója...
Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1-jétől. Ennek oka...
Cafeteria 2017 változások, kalkulátor és adózás: jön a készpénz-cafeteria és marad a SZÉP-kártya 2017-től. Új cafeteria juttatások jönnek 2017-ben. Jelentős és fontos változások jönnek 2017. január...
Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti napok,...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.