Új lakás áfacsökkentés 2018 szabályok: marad-e a kedvezményes lakásáfa 2019 után?

Kedvezményes lakásáfa 2018: új lakás áfacsökkentés szabályok 2018: 27-ről 5 százalékra csökkent az új építésű lakások áfája, a részletes adóügyi szabályozást foglaljuk össze. A miniszterelnöki bejelentés szerint 2016-tól 27-ről 5 százalékra csökken az áfa, új lakások építése esetén. Mindez pedig azonnali milliós megtakarítást is jelenthet az új lakást vásárló emberek számára 2018-ban, valamint felpörgetheti a vergődő építőipart is. Az új lakások áfacsökkentéséről szóló törvényt a kormány hamarosan elfogadja, a részletes szabályokat pedig oldalunkon közöljük és elemezzük.

Hónapok óta vártak az építőipar szereplői, valamint a lakásvásárlók arra, hogy a kormány döntsön, és csökkentse az új lakások építése esetén fizetendő áfát. A kereslet ugyanis annyira felpörgött 2015-ben az ingatlanpiacon, hogy már nem csak az új építésű lakások, de a jó helyen fekvő használt ingatlanok is hiánycikké váltak. Ennek pedig nem a viszonylag magas árak, hanem a kínálat szűkössége volt az oka. Az elmúlt hónapok pénzügyi bizonytalanságai, az alacsony banki kamatok és a jelentős mértékben növekvő budapesti turizmus miatt a fővárosban akár 25-30 százalékkal is nőttek egy év alatt a lakásárak, a befektetők ingatlanéhsége és az Airbnb-s lakáskiadás miatt. Az építkezések beindításán eddig az új szocpol, vagyis a CSOK sem segített, egy a kormány újabb ösztönző lépést tett, vagyis drasztikusan csökkenti 27-ről 5 százalékra a 2016-tól 2019 végéig tartó időszakban az új építésű lakásokra rakódó áfát. Cikkünk végén olvashatók azok a pontos szabályok, mely a 2016. január 1-jén életbe lépő 5 százalékos lakásáfával kapcsolatosak. Közben azt is bejelentették, hogy a magánberuházók is kapnak jelentős támogatást, hiszen kérhető lesz áfa-visszaigénylés 2016-tól, mely egy-egy családi ház esetén 5 millió forint megtakarítást is jelenthet majd. Ráadásul új lakás vásárlása esetén 15 milliós értékhatárig illetékmentesség illeti meg a vásárlót az ingatlan illeték 2016-os szabályai alapján.


Az elmúlt hetekben a kormány már a 2018-as választásokra gondolhatott, amikor eldöntötte, hogy a saját középosztálybeli szavazói számára kedvező döntést hoz áfaügyben. A mostani legfelsőbb szintű bejelentés pedig konkrétan azt fogalmazta meg, hogy 2016-tól az új építésű lakások áfájának drasztikus, huszonhétről öt százalékra való csökkentése kerül végrehajtásra. Jelenleg még csak ez az egy mondat és információ került napvilágra, illetve az, hogy az áfacsökkentés az elkövetkező négy évre szól, 2016-tól kezdődően.

Ez vagy azt jelentheti, hogy négy éven keresztül lesz igen kedvező az áfakulcs új építésű lakások esetén, vagy pedig azt, hogy négy éves áfacsökkentési ciklus kezdődik 2016-ban, azaz lépcsőzetes áfacsökkentésre kerülhet sor. A szakmai konszenzus egyébként erről az, hogy egyszeri drasztikus csökkentés tenne jót a piacnak, vagyis jó lenne már 2016. január 1-jét követően 5 százalékos áfakulcsot alkalmazni új lakások építése esetén, a mostani Európa-rekorder 27 százalékos kulcs helyett.

Mindenesetre a következő napokban fog pontosan kiderülni, hogy a döntéshozók melyik verzióra gondolhattak, vagyis a pontos törvényi szabályozásból derül majd csak ki az, hogy 2016-tól csökken-e azonnal 27-ről 5 százalékra az új lakások áfája, avagy egy későbbi időponttól. Természetesen írásunkat az új információk birtokában frissíteni fogjuk, hiszen sokan várnak a lakásépítéssel kapcsolatos friss hírekre.

A legfrissebb információ az áfacsökkentésről, hogy 2016. január 1-től hirtelen, egy lépésben csökken majd 27-ről 5 százalékra a lakásépítés áfája. Ez pedig azt jelenti, hogy nem lépcsős csökkentés lesz, nem lesz átmenet, hanem 2016-tól 22 százalékpontos áfacsökkentés jön.

Az új lakások áfacsökkentését a parlamentnek még jóvá kell hagynia, vagyis a törvény a héten léphet életbe, amennyiben gyorsított eljárás keretében elfogadják. A jelentős áfacsökkentéstől azt várja a kormány, hogy a lakásépítési kedvet is növelni fogja, mely után a bankok hitelezésének beindulása is végre bekövetkezhet.

Az alábbiakban összefoglaljuk röviden, hogy a szakértők szerint milyen hatással lenne az új lakások építésére az 5 illetve az esetleges lépcsőzetes csökkentés esetén a 18 százalékos áfa. Amennyiben már 2016. január 1-től életbe lép a 27 helyett az 5 százalékos áfa, akkor 2017-ben várhatóan mintegy 10.000 darab új lakás épülne Magyarországon, az elmúlt évek sokkal szerényebb (vállalkozók által 2000-3000 darab) értékei után. Az 5 százalékos újlakás-áfa 2017-ben további 15.000, míg 2018-ban 20.000 darab megépülését segíthetné.

Ezek a számok jóval impozánsabbak a válságban lévő ingatlanpiac eddigi számaihoz képest, de érdemes azt is megjegyezni, hogy Magyarországon legalább 40-45 ezer új lakást kellene évente építeni ahhoz, hogy a nagyon elavult lakásállomány megújuljon és lecserélődjön néhány évtized alatt. Vagyis az új lakások építése nem csak financiális és befektetői kérdés, de szociális és családügyi szempontokat is figyelembe kell venni a kérdés kezelésekor.

A bejelentett 22 százalékpontos áfacsökkentés egyébként 2017-ben egy 20 millió forint vételárú ingatlan esetén a lakás árát 16,5 millióra csökkentené abban az esetben, ha a beruházó az áfacsökkentés mértékét "nem nyeli le", míg egy 27-ről 18 százalékra csökkentett áfa a 20 milliós lakásárat 18,5 millióra mérsékelné. Azt biztosan ki lehet jelenteni, hogy a lakásárak várhatóan 8-10 százalékkal is mérséklődni fognak 2017-ben, illetve a kínálat is jelentősen szélesedni fog.

Magyarország GDP-je 2015-ben is nőtt, de ennek egyik fő oka az uniós pályázatok gyors lehívása volt, és a korábbi uniós ciklus minden milliárdjának elköltése. Ez pedig jelentős megrendeléseket hozott az építőipar számára. Azonban 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban már nem várható ekkora európai uniós pénzeső, így mindenképpen szükségesnek látszik a gazdaság motorjának beindítása, ha a kormány 2018-ban is szeretne választást nyerni.

Az áfacsökkentésnek tehát a jó gazdasági mutatók miatt megvan a fedezete, csupán az áfa mértékét és bevezetésének időpontját kell eldöntenie a kormánynak. Ebben az esetben pedig arra is figyelnie kell, hogy az uniós szabályoknak megfeleljen, hiszen csökkentett áfával csak szociális lakások épülhetnek az EU szabályai szerint. Ez azonban valószínűleg csak részletkérdés, melyre nem lesz bonyolult választ találnia a döntéshozóknak.

A gazdasági célok elérésben pedig az egyik legjobban bevált módszer a lakásépítés felpörgetése, mely a munkaerő-piacra is kihatással lehet, hiszen számos közmunkásként dolgozó ember tud elhelyezkedni az építkezéseken. Ráadásul a keresleti oldal az elmúlt 10 év legerősebb számait hozza napjainkban az ingatlanpiacon, vagyis az újonnan épülő lakásállomány biztosan vevőre talál majd 2017-ben. Az pedig borítékolható, hogy a CSOK 2016-os összege és az áfacsökkentés által megspórolt forintok milliós megtakarítást eredményezhetnek a családok számára.

Kedvezményes 5 százalékos áfa 2016 és 2019 között új lakások építése esetén: itt vannak szabályok

A nemzetgazdasági miniszter benyújtotta az új építésű lakások kedvezményes áfájáról szóló törvény szövegét, melynek részletei az EU-szabályozásának szellemében készültek el. A törvénytervezet szerint a csökkentett 5 százalékos áfa 2016-ban, 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben lesz érvényben. Az új építésű lakások esetén nem minden alapterületű ingatlanra vonatkozik a kedvezményes áfakulcs, azonban az építendő lakások és házak kilencven százaléka beleesik majd a meghatározott körbe.

A megfogalmazott szabályok szerint 2016. január 1-től 2019. december 31-ig azokat az ingatlanokat érinti majd új építésű lakóingatlanok kedvezményes 5 százalékos forgalmi adója, melyek többlakásos társasház esetén nem nagyobbak, mint 150 négyzetméter, illetve egylakásos családi ház esetén a hasznos alapterület nem haladja meg a 300 négyzetmétert. Az áfacsökkentés minden olyan új lakóingatlant érint majd 2016-tól, mely még nem kapott használatbavételi engedélyt; illetve ha a használatbavétele megtörtént, azonban a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el kettő év.

A nap híre: 27-ről 5 százalékra csökken az új építésű lakások áfája! http://tinyurl.com/uj-lakas-afa-2016 Szerző: Gazdasági Hírek, 2015. december 13.


KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta: katásoknak kötelező a nyilvántartás vezetése 2018-ban...

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is  [ ... ]

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmo [ ... ]

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok?

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugd [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasa [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti [ ... ]

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás va...

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás vagy ház eladásakor? Ingatlan illeték kedvezmény 2018-ban is számos esetben érvény [ ... ]

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása az új rendelkezések alapján 2018-ban

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása közérthetően, az új Munka Törvénykönyve rendelkezései alapján 2018-ban. Mivel a változtak a felmondással kapcsolatos szabályok az elm [ ... ]

Jogosítvány ára 2018: a jogosítvány hosszabbítás és az orvosi vizsgálat menete 2018-ban

Jogosítvány ára 2018: a lejárt B kategóriás jogosítvány hosszabbítása és az orvosi vizsgálat menete és ára 2018-ban. Mindent megtudhat összefoglalónkból, hogy 2018-ban a jogosítvány [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasa [ ... ]

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a családi adókedvezmény nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban. Mi mennyi 2018-ban? Tovább nő a családi adókedvezmény összege 2 gye [ ... ]

Munkaszüneti napok 2018: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2018-ban

Munkaszüneti napok 2018-ban, munkarend és munkaidő naptár 2018 minden tudnivalóval! Kilenc hosszú hétvége és áthelyezett munkanap vár ránk 2018-ban! A munkanap áthelyezések miatt 2018-ba [ ... ]

Tanév rendje 2017/18: itt a hivatalos lista, hogy mikor lesznek az iskolai szünetek idén

2017/2018 tanév rendje: ekkor lesz az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet idén. Itt megtalálható a 2017-18-as tanév naptár szerinti időbeosztása, vagyis az iskolai tanítás [ ... ]

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: fontos változásokra kell számítani

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: rokkant nyugdíj helyett fontos változások léptek életbe korábban, melyre 2018-ban is fontos figyelni. Érdemes tisztázni a rokkantsági ellát [ ... ]

Nők nyugdíja 40 év után 2018: feltételek a 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjhoz 2018-ban...

Nők nyugdíja 40 év munkaviszony után 2018: feltételek és szabályok a nők 40 év munka utáni kedvezményes nyugdíjához 2018-ban. Nők 40 éves nyugdíjazása 2018-ban is igényelhető, a nő [ ... ]

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben?

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben? Most megtudhatja, hogy 2017-ben mire számíthat a kínai horoszkóp előrejelzései alapján: szerencse, harmónia, bőség [ ... ]

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?g> Itt megtudhatja, hogy 2016-ban mire számíthat a kínai horoszkóp jövendölései alapján: harmónia, remény, szeren [ ... ]

TB járulék összege 2018: TB járulék fizetés egyénileg vagy munkanélkülieknek 2018-ban

TB változások 2018 és TB járulék összege és fizetése egyénileg 2018: így történik a TB fizetés egyénileg vagy munkanélkülieknek 2018-ban. Mennyi a TB járulék összege 2018-ban? Minde [ ... ]

Ingatlan bérbeadás adózása 2018: változásokra kell figyelni lakáskiadás esetén!

Ingatlan bérbeadás (albérlet) utáni adózás 2018: erre figyeljen lakáskiadás utáni adózás esetén 2018-ben! Jelentősen módosult és kedvezőbb adózás terheli az ingatlankiadást 2018-tó [ ... ]

Friss

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is kötelező, töltse...
Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmosás elleni...
Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugdíjasok egyszeri...
Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasabb nettó bért kap...
Cafeteria szabályzat minta 2018: a kötelező céges dokumentum, mely azonnal letölthető. A cafeteria szabályzat minta 2018 ingyen jelenleg nem elérhető, hiszen egy elég bonyolult szakmai iratanyagról van...

CSOK 2018

Családi adókedvezmény 2018

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2018

Pénzmosás elleni szabályzat 2018

Munkaszerződés 2018

Munkáltatói tájékoztató 2018

Járulékok 2018

Albérleti szerződés 2018

Jelenléti ív 2018 / Túlóra 2018

Számviteli politika 2018

Ajándékozási szerződés 2018

Pénzkezelési szabályzat 2018

Számviteli szabályzatok 2018

Özvegyi nyugdíj 2018

SZÉP Kártya 2018 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2018 / KATA 2018

Betegszabadság 2018

Autópálya matrica 2018

Jogosítvány 2018 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2018

Közmunkabér 2018

Munkanélküli segély 2018

Szociális segély 2018

Megbízási szerződés minta 2018

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2018

Vasárnapi pótlék 2018

Munkáltatói felmondás 2018

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2018

Nyugdíjemelés 2018

Nyugdíj melletti munka 2018

Rokkantsági ellátás 2018

Rehabilitációs ellátás 2018

Adóbevallás 2018

Alkalmi munka 2018

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2018

Munka GYED mellett 2018

GYED Extra 2018

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2018

Nők nyugdíja 40 év után 2018

Nyugdíj utalás 2018

Azonnali hatályú felmondás 2018

Felmondás munkavállaló részéről 2018

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2018

Advent Bécsben 2018

Munkaszüneti napok 2018

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Számlatükör 2018

Éves horoszkóp 2018

Utazás

Szlovén autópálya matrica 2018 árak, vásárlás és Szlovénia autópálya térkép. A szlovén matricával igénybe vehető autópálya fontos alternatív tranzitútvonal Horvátország tengerparti városai valamint...
Horvátország bankkártyás fizetés: hogyan lehetséges a gyors kártyás fizetés a horvát autópálya szakaszokon? Milyen bankkártyákkal és hol lehet fizetni Horvátországban? Érdemes-e a kuna árfolyammal és...
Top 12 homokos tengerpart Horvátország: itt a teljes lista és térkép a horvát homokos strandokról! Apartman és szállás ajánló a horvát homokos strandok közelében, melyek kisgyermekes családok számára...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.