Új lakás áfacsökkentés 2017 szabályok: 27-ről 5 százalékra csökkent az új építésű lakások áfája

Új lakás áfacsökkentés 2017 szabályok: 27-ről 5 százalékra csökkent az új építésű lakások áfája, a részletes adóügyi szabályozást foglaljuk össze. A miniszterelnöki bejelentés szerint 2016-tól 27-ről 5 százalékra csökken az áfa, új lakások építése esetén. Mindez pedig azonnali milliós megtakarítást is jelenthet az új lakást vásárló emberek számára 2017-ben, valamint felpörgetheti a vergődő építőipart is. Az új lakások áfacsökkentéséről szóló törvényt a kormány hamarosan elfogadja, a részletes szabályokat pedig oldalunkon közöljük és elemezzük.

Hónapok óta vártak az építőipar szereplői, valamint a lakásvásárlók arra, hogy a kormány döntsön, és csökkentse az új lakások építése esetén fizetendő áfát. A kereslet ugyanis annyira felpörgött 2015-ben az ingatlanpiacon, hogy már nem csak az új építésű lakások, de a jó helyen fekvő használt ingatlanok is hiánycikké váltak. Ennek pedig nem a viszonylag magas árak, hanem a kínálat szűkössége volt az oka. Az elmúlt hónapok pénzügyi bizonytalanságai, az alacsony banki kamatok és a jelentős mértékben növekvő budapesti turizmus miatt a fővárosban akár 25-30 százalékkal is nőttek egy év alatt a lakásárak, a befektetők ingatlanéhsége és az Airbnb-s lakáskiadás miatt. Az építkezések beindításán eddig az új szocpol, vagyis a CSOK sem segített, egy a kormány újabb ösztönző lépést tett, vagyis drasztikusan csökkenti 27-ről 5 százalékra a 2016-tól 2019 végéig tartó időszakban az új építésű lakásokra rakódó áfát. Cikkünk végén olvashatók azok a pontos szabályok, mely a 2016. január 1-jén életbe lépő 5 százalékos lakásáfával kapcsolatosak. Közben azt is bejelentették, hogy a magánberuházók is kapnak jelentős támogatást, hiszen kérhető lesz áfa-visszaigénylés 2016-tól, mely egy-egy családi ház esetén 5 millió forint megtakarítást is jelenthet majd. Ráadásul új lakás vásárlása esetén 15 milliós értékhatárig illetékmentesség illeti meg a vásárlót az ingatlan illeték 2016-os szabályai alapján.


Az elmúlt hetekben a kormány már a 2018-as választásokra gondolhatott, amikor eldöntötte, hogy a saját középosztálybeli szavazói számára kedvező döntést hoz áfaügyben. A mostani legfelsőbb szintű bejelentés pedig konkrétan azt fogalmazta meg, hogy 2016-tól az új építésű lakások áfájának drasztikus, huszonhétről öt százalékra való csökkentése kerül végrehajtásra. Jelenleg még csak ez az egy mondat és információ került napvilágra, illetve az, hogy az áfacsökkentés az elkövetkező négy évre szól, 2016-tól kezdődően.

Ez vagy azt jelentheti, hogy négy éven keresztül lesz igen kedvező az áfakulcs új építésű lakások esetén, vagy pedig azt, hogy négy éves áfacsökkentési ciklus kezdődik 2016-ban, azaz lépcsőzetes áfacsökkentésre kerülhet sor. A szakmai konszenzus egyébként erről az, hogy egyszeri drasztikus csökkentés tenne jót a piacnak, vagyis jó lenne már 2016. január 1-jét követően 5 százalékos áfakulcsot alkalmazni új lakások építése esetén, a mostani Európa-rekorder 27 százalékos kulcs helyett.

Mindenesetre a következő napokban fog pontosan kiderülni, hogy a döntéshozók melyik verzióra gondolhattak, vagyis a pontos törvényi szabályozásból derül majd csak ki az, hogy 2016-tól csökken-e azonnal 27-ről 5 százalékra az új lakások áfája, avagy egy későbbi időponttól. Természetesen írásunkat az új információk birtokában frissíteni fogjuk, hiszen sokan várnak a lakásépítéssel kapcsolatos friss hírekre.

A legfrissebb információ az áfacsökkentésről, hogy 2016. január 1-től hirtelen, egy lépésben csökken majd 27-ről 5 százalékra a lakásépítés áfája. Ez pedig azt jelenti, hogy nem lépcsős csökkentés lesz, nem lesz átmenet, hanem 2016-tól 22 százalékpontos áfacsökkentés jön.

Az új lakások áfacsökkentését a parlamentnek még jóvá kell hagynia, vagyis a törvény a héten léphet életbe, amennyiben gyorsított eljárás keretében elfogadják. A jelentős áfacsökkentéstől azt várja a kormány, hogy a lakásépítési kedvet is növelni fogja, mely után a bankok hitelezésének beindulása is végre bekövetkezhet.

Az alábbiakban összefoglaljuk röviden, hogy a szakértők szerint milyen hatással lenne az új lakások építésére az 5 illetve az esetleges lépcsőzetes csökkentés esetén a 18 százalékos áfa. Amennyiben már 2016. január 1-től életbe lép a 27 helyett az 5 százalékos áfa, akkor 2017-ben várhatóan mintegy 10.000 darab új lakás épülne Magyarországon, az elmúlt évek sokkal szerényebb (vállalkozók által 2000-3000 darab) értékei után. Az 5 százalékos újlakás-áfa 2017-ben további 15.000, míg 2018-ban 20.000 darab megépülését segíthetné.

Ezek a számok jóval impozánsabbak a válságban lévő ingatlanpiac eddigi számaihoz képest, de érdemes azt is megjegyezni, hogy Magyarországon legalább 40-45 ezer új lakást kellene évente építeni ahhoz, hogy a nagyon elavult lakásállomány megújuljon és lecserélődjön néhány évtized alatt. Vagyis az új lakások építése nem csak financiális és befektetői kérdés, de szociális és családügyi szempontokat is figyelembe kell venni a kérdés kezelésekor.

A bejelentett 22 százalékpontos áfacsökkentés egyébként 2017-ben egy 20 millió forint vételárú ingatlan esetén a lakás árát 16,5 millióra csökkentené abban az esetben, ha a beruházó az áfacsökkentés mértékét "nem nyeli le", míg egy 27-ről 18 százalékra csökkentett áfa a 20 milliós lakásárat 18,5 millióra mérsékelné. Azt biztosan ki lehet jelenteni, hogy a lakásárak várhatóan 8-10 százalékkal is mérséklődni fognak 2017-ben, illetve a kínálat is jelentősen szélesedni fog.

Magyarország GDP-je 2015-ben is nőtt, de ennek egyik fő oka az uniós pályázatok gyors lehívása volt, és a korábbi uniós ciklus minden milliárdjának elköltése. Ez pedig jelentős megrendeléseket hozott az építőipar számára. Azonban 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban már nem várható ekkora európai uniós pénzeső, így mindenképpen szükségesnek látszik a gazdaság motorjának beindítása, ha a kormány 2018-ban is szeretne választást nyerni.

Az áfacsökkentésnek tehát a jó gazdasági mutatók miatt megvan a fedezete, csupán az áfa mértékét és bevezetésének időpontját kell eldöntenie a kormánynak. Ebben az esetben pedig arra is figyelnie kell, hogy az uniós szabályoknak megfeleljen, hiszen csökkentett áfával csak szociális lakások épülhetnek az EU szabályai szerint. Ez azonban valószínűleg csak részletkérdés, melyre nem lesz bonyolult választ találnia a döntéshozóknak.

A gazdasági célok elérésben pedig az egyik legjobban bevált módszer a lakásépítés felpörgetése, mely a munkaerő-piacra is kihatással lehet, hiszen számos közmunkásként dolgozó ember tud elhelyezkedni az építkezéseken. Ráadásul a keresleti oldal az elmúlt 10 év legerősebb számait hozza napjainkban az ingatlanpiacon, vagyis az újonnan épülő lakásállomány biztosan vevőre talál majd 2017-ben. Az pedig borítékolható, hogy a CSOK 2016-os összege és az áfacsökkentés által megspórolt forintok milliós megtakarítást eredményezhetnek a családok számára.

Kedvezményes 5 százalékos áfa 2016 és 2019 között új lakások építése esetén: itt vannak szabályok

A nemzetgazdasági miniszter benyújtotta az új építésű lakások kedvezményes áfájáról szóló törvény szövegét, melynek részletei az EU-szabályozásának szellemében készültek el. A törvénytervezet szerint a csökkentett 5 százalékos áfa 2016-ban, 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben lesz érvényben. Az új építésű lakások esetén nem minden alapterületű ingatlanra vonatkozik a kedvezményes áfakulcs, azonban az építendő lakások és házak kilencven százaléka beleesik majd a meghatározott körbe.

A megfogalmazott szabályok szerint 2016. január 1-től 2019. december 31-ig azokat az ingatlanokat érinti majd új építésű lakóingatlanok kedvezményes 5 százalékos forgalmi adója, melyek többlakásos társasház esetén nem nagyobbak, mint 150 négyzetméter, illetve egylakásos családi ház esetén a hasznos alapterület nem haladja meg a 300 négyzetmétert. Az áfacsökkentés minden olyan új lakóingatlant érint majd 2016-tól, mely még nem kapott használatbavételi engedélyt; illetve ha a használatbavétele megtörtént, azonban a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el kettő év.

A nap híre: 27-ről 5 százalékra csökken az új építésű lakások áfája! http://tinyurl.com/uj-lakas-afa-2016 Szerző: Gazdasági Hírek, 2015. december 13.


Horvátországi árak 2017-ben: élelmiszer, szállás, étterem, benzin árak aktuális listája

Aktuális árak Horvátországban új, ng>2017-es lista: élelmiszer árak a szupermarketekben, olcsó szállás és apartman árak, étteremben tapasztalható étel és ital árak, benzin árak, strand, [ ... ]

Horvátország legszebb helyei, strandjai és tengerpartjai képekkel és leírással

Horvátország legszebb helyei, strandjai, szigetei és tengerpartjai képekkel és leírással 2017: ez a 10 legjobb strand és gyönyörű tengerpart a horvát Adrián, szubjektív értékelésünk  [ ... ]

Érettségi 2017 kisokos: időpontok, érettségi tételek és tantárgyak 2017-ben

Érettségi 2017 kisokos: emelt szintű és középszintű írásbeli és szóbeli időpontok, jelentkezés, érettségi tantárgyak és tételek 2017, követelmények, új érettségi feladatok és m [ ... ]

Munkáltatói tájékoztató 2017 minta: kötelező a munkaszerződéshez mellékelni 2017-ben!

Munkáltatói tájékoztató 2017 minta: kötelező a munkaszerződéshez mellékelni 2017-ben! Munkáltatói tájékoztatás az új Munka Törvénykönyve előírásai alapján, melyet a munkavállal [ ... ]

CSOK 2017 kisokos: a CSOK feltételei, összege, igénylése új és használt lakásra 2017-ben

CSOK 2017 változások, feltételek és az igénylés módja, CSOK-rendelet 2017 és kalkulátor: a CSOK támogatás összege új és használt lakásra, házra, bővítésre. Egy helyen mindent megtu [ ... ]

Erzsébet-program 2017 pályázatok: üdülési pályázat és nyugdíjas Erzsébet-utalvány igénylése 2017-ben...

Erzsébet-program pályázat nyugdíjasoknak 2017: ong>nyugdíjas Erzsébet-utalvány és rong>üdülési pályázatong> időseknek 2017-ben! Ingyenes fürdőbelépő nyugdíjasoknak a 2017-es évben sajnos nem ig [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

GYED / GYES kisokos 2017: ezt kell tudni a CSED, GYED és GYES összegéről és igényléséről 2017-ben...

GYED / GYES / CSED 2017 összege, igénylés módja: fontos tudnivalók és kalkulátor a CSED, anyasági támogatás, GYES és GYED Extra 2017-től aktuális változásairól és a terhes nők és a  [ ... ]

Szabadság számítása 2017: kinek hány nap szabadság jár 2017-ben?

Szabadság számítása időarányosan 2017: kinek hány nap szabadság jár a kalkulátor alapján 2017-ben? A letölthető szabadság nyilvántartó lap 2017-ben is rögzíti a szabadnapok pontos sz [ ... ]

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti [ ... ]

Végkielégítés 2017: kinek mennyi végkielégítés jár az új szabályok szerint 2017-ben?

Végkielégítés mértéke 2017: kinek mennyi végkielégítés jár az új szabályok szerint 2017-ben? Végkielégítés nem mindenkinek jár a munkaviszony megszűnése esetén 2017-ben sem. A mun [ ... ]

Adóbevallás 2017 kisokos: a 1653 nyomtatvány kitöltése és adóbevallás határidők 2017-ben

Adóbevallás 2017 nyomtatvány és határidők: a 1653 és az adó 1% nyomtatványok letöltése egy helyről, kitöltési útmutatóval együtt! Adóbevallás 2017 határidők: változtak az időpon [ ... ]

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben. A biztató gazdasági adatok miatt a magyarországi minimálbér összege 2015-ben újra emelkedni fog és jócskán meghaladhatja a  [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

Nagy éves horoszkóp 2017: számos változásra készülhetünk az éves horoszkóp alapján 2017-ben...

Nagy éves horoszkóp 2017: számos változásra készülhetünk az éves horoszkóp alapján 2017-ben. Tervezze előrelátó módon a 2017-es évet, hiszen az új év sok új lehetőségeket ígér,  [ ... ]

2016/2017-es tanév rendje: az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet időpontjai

Itt elérhető a 2016/2017-es tanév rendje: az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet időpontjai. Emellett a 2015/2016-os tanév rendje is megtalálható oldalunkon: ekkor lesz a tav [ ... ]

Felmondás közös megegyezéssel minta 2017: szabályok és felmondó levél minta 2017

Felmondás közös megegyezéssel minta 2017: szabályok és felmondó levél minta letöltése 2017-ben. Közös megegyezéssel történő felmondás 2017-ben is a munkavállaló és a munkáltató m [ ... ]

Ingatlan illeték 2017 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás va...

Ingatlan illeték 2017 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás vagy ház eladásakor? Ingatlan illeték kedvezmény 2017-ben is számos esetben érvény [ ... ]

Családi adókedvezmény összege 2017: kalkulátor és a nyomtatvány kitöltésnek módja 2017-ben

Családi adókedvezmény összege 2017: kalkulátor és a családi adókedvezmény nyomtatvány kitöltésnek módja 2017-ben. Tovább nő a családi adókedvezmény összege 2 gyerek után és jelent [ ... ]

Felmondási idő 2017: a felmondási idő számítása az új rendelkezések alapján 2017-ben

Felmondási idő 2017: a felmondási idő számítása közérthetően, az új Munka Törvénykönyve rendelkezései alapján 2017-ben. Mivel a változtak a felmondással kapcsolatos szabályok az elm [ ... ]

Friss

Érettségi 2017 kisokos: emelt szintű és középszintű írásbeli és szóbeli időpontok, jelentkezés, érettségi tantárgyak és tételek 2017, követelmények, új érettségi feladatok és megoldások. 2017-ben...
Munkáltatói tájékoztató 2017 minta: kötelező a munkaszerződéshez mellékelni 2017-ben! Munkáltatói tájékoztatás az új Munka Törvénykönyve előírásai alapján, melyet a munkavállaló részére el kell...
Számlatükör 2017 minta: ezt kell tudni a számlakeret felépítéséről 2017-ben. Letölthető számlatükör (számlakerettükör) 2017 minta található portálunkon, továbbá részletes leírást is találhat a...
Karácsonyi Erzsébet-utalvány nyugdíjasoknak 2017: ekkor kapják meg a 10 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést a jogosultak. 2017. Karácsonyán a fenyőfa alatt a nyugdíjasok állami nyugdíj-kiegészítést találnak majd, 10...
Albérlet-támogatás 2017-től adómentesen: összege, igénylése és feltételei. A lakhatási támogatás 2017. január 1-től jelentősen megváltozik, így a munkáltató akár adómentesen is segítheti dolgozója...

CSOK 2017

Családi adókedvezmény 2017

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2017

Munkaszerződés 2017

Munkáltatói tájékoztató 2017

Járulékok 2017

Albérleti szerződés 2017

Jelenléti ív 2017 / Túlóra 2017

Számviteli politika 2017

Ajándékozási szerződés 2017

Pénzkezelési szabályzat 2017

Számviteli szabályzatok 2017

Özvegyi nyugdíj 2016

SZÉP Kártya 2016 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2016 / KATA 2017

Betegszabadság 2016

Autópálya matrica 2017

Jogosítvány 2016 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2016

Közmunkabér 2017

Munkanélküli segély 2016

Szociális segély 2016

Megbízási szerződés minta 2017

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2016

Vasárnapi pótlék 2016

Munkáltatói felmondás 2017

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2016

Nyugdíjemelés 2016

Nyugdíj melletti munka 2016

Munkaszüneti napok 2016

Rokkantsági ellátás 2016

Rehabilitációs ellátás 2016

Adóbevallás 2017

Alkalmi munka 2016

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2016

Munka GYED mellett 2016

GYED Extra 2016

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2016

Nők nyugdíja 40 év után 2016

Nyugdíj utalás 2016

2016/2017 tanév rendje

Azonnali hatályú felmondás 2017

Felmondás munkavállaló részéről 2017

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2017

Advent Bécsben 2017

Munkaszüneti napok 2017

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Számlatükör 2017

Kínai horoszkóp 2017

Éves horoszkóp 2017

Utazás

Aktuális árak Horvátországban új,2017-es lista: élelmiszer árak a szupermarketekben, olcsó szállás és apartman árak, étteremben tapasztalható étel és ital árak, benzin árak, strand, parkolás, komp...
Horvátország legszebb helyei, strandjai, szigetei és tengerpartjai képekkel és leírással 2017: ez a 10 legjobb strand és gyönyörű tengerpart a horvát Adrián, szubjektív értékelésünk alapján....
A Ryanair 2016-ban Gran Canaria szigetére és Las Palmas repülőterére indít fapados repülőjáratot Budapestről. Gran Canaria (Kanári-szigetek) és Las Palmas látnivalók, strandok, időjárás információk. A...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.