Mi mennyi 2015-ben? Adó 2015: így változnak a szabályok az élet számos területén

Mi mennyi 2015-ben? Adó 2015: bővül a szocpol 2015-től; így változnak a szabályok az élet számos területén az új évben. 2015. január 1-től számos jelentős változásra lehet számítani, ami érinti az adózás, a családi adókedvezmény, a családi pótlék, gyes, minimálbér, munkanélküli segély, cafeteria, adóbevallás valamint a táppénz és betegszabadság intézményét is. Minden változást részletesen összefoglaltunk, hogy 2015-ben is naprakész információkkal rendelkezzen a legfontosabb adózási és pénzügyi kérdésekben.

Évről-évre változnak azok a fontos szabályok Magyarországon, melyek meghatározzák életünket. Ezeket 2015-ben is fontos ismerni, hogy ne lepődjünk meg, amikor szembetalálkozunk egy-egy új adózási szabállyal, mely január 1-től lépett életbe. Az alábbiakban átlátható módon vesszük sorra mindazokat a változásokat, melyekre 2015-ben számítani lehet. A 2016-os változásokat megtalálja a "Mi mennyi 2016" írásunkban, részletesen.


Amit már biztosan lehet tudni, hogy nem várható 1700 milliárd forintos megszorítás, minderről a nemzetgazdasági miniszter nyilatkozott. Csupán arra lehet számítani, hogy a gazdasági növekedéssel együtt az állami kiadásokat csökkenteni kívánják. Ettől függetlenül eddig nem részletezett átalakítás várhat a jövőben az egészségügyi- és a nyugdíjrendszerre, esetleg az oktatásra is. Néhány korábban bejelentett intézkedés valóságos bevezetése egyébként a nagy ellenállás miatt bizonytalanná vált. Így nem kizárt, hogy a kormány politikai megfontolásokból számos gazdasági kérdést is újra fog tárgyalni időközben.

A 2015-től életbe lépő változások nagy részéről a kormány már tett hivatalos bejelentést, így számos 2015-ben életbe lépő olyan változásról tudunk beszámolni, melyek finoman szólva sem aratott osztatlan sikert az ország lakói körében. A két legnagyobb horderejű kérdésben már megszületett a döntés, így 2015. március 15-től a boltok kénytelen lesznek zárva tartani, illetve az M0-s budapesti körgyűrű fizetőssé tétele mellett lesznek új autópálya matrica árak 2015-től.

Adó 2015

A nemzetgazdasági miniszter bejelentette a 2015-ben életbe lépő adóváltozásokat, melyek most nem túl nagy horderejűek, de természetesen összefoglaljuk az elhangzottakat. 2015-től a távközlési különadót kiterjesztették volna az internetre is, mert sokan az ingyenes online beszélgetést használják a mobiltelefonálás helyett (Viber, Skype). A kormány 2014. november 18-án elfogadta a végleges adótörvényeket is.

Az internetadó 2015-től (1 gigabyte-onként 150 Ft) jelentős, akár 1-3 ezer forintos terhet is róhatna havonta az internetezőkre előfizetésenként, ha nem vezetnek be az adó mértékére vonatkozó felső korlátot. Az internetadó ellen egyébként a lakosság jelentős része tiltakozik, így remélhetőleg az erre vonatkozó jogszabály még módosulni fog. Sajtóinformációk szerint a magánszemélyek előfizetése esetén havonta maximum 700 forint lehet az internetadó mértéke 2015-től, míg cégek és üzleti vállalkozások esetén ez az összeg havi 5000 forintban lesz maximálva. Az internetadó a társadalom ellenállásán azonban megbukott.

A friss házasok 2015-től havi ötezer forintos adókedvezményt igényelhetnek abban az esetben, ha legalább egyikük számára ez az első házasságot jelenti. A kétgyermekeseknek 2015-től még nem jár dupla családi adókedvezmény, azt majd csak 2016 után vezetik be. Művészeknek, sportolóknak, újságíróknak továbbra is érdemes lesz az egyszerűsített közteherviselési járulék alapján adózniuk, erről bővebben EKHO 2015 összefoglalónkban olvashat.

A kormány 2015-től kiterjeszti az 5 százalékos ÁFÁ-t a sertések mellett a marhákra, kecskékre és juhokra is; ámbár általános áfacsökkentés biztosan még jó ideig nem lesz. Emellett az ÁFÁ-val kapcsolatos jelentős számú csalást is vissza akarják fogni úgy, hogy bevezetésre kerül az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekaer), mely komplex módon próbálja felvenni majd a harcot az adócsalókkal. A KATA 2015-ben is nagyon kedvező adózási formát jelent majd az egyéni vállalkozók számára.

2015. január 1-től már a felsőoktatási intézmények, egyetemek és főiskolák is igénybe vehetik a cégek által felajánlott TAO-kedvezményt. Emellett a kormány harcba száll az ÁFA-csalások visszaszorításáért, nagyon komplex árufigyelő rendszert vezetnek majd be, részleteket azonban még nem lehet tudni.

A reklámadó legfelső kulcsa 2015-ben 40-ről 50 százalékra emelkedik, mely elsősorban az RTL Klubot érinti rendkívül hátrányosan. Rendkívüli egészségügyi hozzájárulást vezetnek be 2015. január 1-től, melyet a multinacionális dohánycégeknek sávosan kell majd fizetniük. Minden tömény ital jelentősen drágulni fog, hiszen tovább emelkedik az alkoholtartalmú italokra kirótt jövedéki adó 2015-ben (1,2-5 százalékos töménység esetén az adó mértéke literenként 20 forint; 5-15 százalék között literenként 100 forint; 15-25 térfogatszázalék között pedig adó mértéke literenként 300 forint).

Fontos változások 2015-től

Számos egyéb fontos változás fogja érinteni életünket 2015-ben, melyeket az alábbiakban foglalunk össze részletesen. A minimálbér 2015-ben tovább növekedhet, az erről szóló tárgyalások már javában zajlanak a kormány és a szakszervezetek között, vagyis 2015-től várhatóan már jóval magasabb lesz a minimálbér mértéke, mint bruttó 100 ezer forint. A minimálbér összegéhez kapcsolódóan változik a bérek összege egyszerűsített foglalkoztatás és alkalmi munka esetén 2015-ben.

A kormány a bankkártyás fizetést teljesen ingyenessé teszi a vásárlók és a bankok számára is. A közalkalmazottaknak nem túl jó hír, de sajnos az elmúlt években már megszokhatták, hogy a közalkalmazotti bértábla 2015-ben sem változik, az eddigi fizetési fokozatok maradnak továbbra is érvényben. Az oktatási szférában dolgozóknak a béremelésig 2015. szeptemberéig kell várniuk, a pedagógus bértábla 2015-ben így változatlan marad még.

A munkanélküli segély 2015-től még a korábbi szabályozásnak megfelelően alakul, azonban a kormány hosszabb távú elképzelése szerint 2018-ig akár teljesen meg is szűnhet ez a támogatás, átadva a helyét további közmunka-programoknak; a 2015-ben kapható közmunkabéreket táblázatos formában is összefoglaltuk. A szociális segély 2015-ben teljes változáson fog átmenni, hiszen 2015. március 1-től megszűnik a rendszeres szociális segély és a kormány a segélyek rendszerét átszabja önkormányzati és járási segélyekké.

Lényeges bejelentést tettek korábban a családi adókedvezmény 2015-ben várható változásairól: eszerint pedig duplázódhat, de sajnos még nem 2015-től a családi adókedvezmény mértéke a kétgyermekes szülők esetében, a részleteket külön erről szóló írásban követjük figyelemmel. A korábbi változások szerint természetesen 2015-ben is levonható lesz a családi adókedvezmény mértéke az szja mellett az egészségbiztosítási járulékból és a nyugdíjjárulékból is. A családi pótlék 2015-ben is rengeteg gyermekes családnak jelent majd pénzügyi segítséget, azonban szigorodnak a családi pótlék utalás feltételei.

Emellett fontos tudni azt is, hogy a családi adókedvezmény csak az adóelőleg nyilatkozat 2014 dokumentum kitöltésével, és a munkáltató felé benyújtva igényelhető. 2015-ben a gyermeknevelési támogatás, a családi pótlék és az adókedvezmény együttesen még kedvezőbb helyzetbe hozza majd a családokat, emellett a GYES-t és GYED-et érintő változások szintén pozitívan járulnak hozzá népesedési folyamatokhoz a jövőben is.

A gyed, gyes és a tgyás mellett a GYED EXTRA 2015-ben is nagy segítség lehet a kisgyermekes szülők számára, hiszen az új szabályok szerint a GYED EXTRA mellett a kismama újra munkába állhat úgy, hogy az anyasági támogatása sem vész el. Ne feledkezzünk el azonban arról sem, hogy a családi pótlék 2015-ben szintén jár a családoknak, mely további pénzügyi könnyítést jelent sokaknak.

Az egyik legjobb hír a 2015-ös évet illetően, hogy a szocpol 2015-ben jelentősen kibővül és használt lakásokra, ingatlanokra is igénybe lehet majd venni az állami támogatást, így már érdemes lesz számolni vele ingatlan vásárlása vagy ház építése előtt.

Jelentős változás elé néz a betegszabadság és a táppénz 2015-ben. A szabályok a táppénz kiszámításánál és ellenőrzésével kapcsolatban szigorodnak 2015-től, így próbálják meg visszaszorítani a táppénzzel kapcsolatos csalásokat. A fizetett és fizetés nélküli szabadságról írunk szabadság 2015 cikkünkben.

A 2015-re vonatkozó adótörvényeket várhatóan csak október végén jelenti be a kormány, akkor tudunk meg bővebbet az adó 2015, járulékok 2015-ös rendszeréről. De a nyugdíjra vonatkozó legújabb szabályokról is készítünk részletes olvasnivalót. A nyugdíj és nyugdíjkorhatár 2015-ben várhatóan a korábbi szabálymódosítások után az eddigiek szerint alakul majd. 2015-ben tovább folytatódik az Erzsébet-program, így pályázatok útján a nyugdíjasok újra igényelhetnek ingyenes fürdő belépőket.

A cafeteria adózása 2015-ben évi 200 ezer forintos összeghatárig várhatóan nem változik, afelett viszont jelentősen nő a cafeteriára rakódó adóteher. Cafeteria 2015 cikkünkben minderről részletesen írunk. Az Erzsébet utalvány és a SZÉP Kártya 2015-ben újra kedvező adózási lehetőségeket jelent majd a cégek számára, így a munkavállalók várhatóan nagyobb értékben juthatnak béren kívüli juttatásokhoz.

A társasági adó várhatóan egységes kulcsot kap 2015-től, így a jelenlegi két (10 vagy 19 százalék) helyett valahol a két érték között egységesíthetik majd. Ezáltal pedig összességében kevesebb lesz a cégek adóterhelése, mely jó hír a vállalkozások számára. A cégeknek ügyelniük kell arra, hogy 2015-ben is vezessenek részletes és naprakész munkaidő nyilvántartást, melyre a jelenléti ív 2015 a legalkalmasabb.

Érdemes megemlíteni, hogy egy friss OECD tanulmány szerint 34 állam közül Magyarország az előkelőnek mondható 18. helyet foglalja el az adórendszerének versenyképessége alapján; melynek titka éppen az alacsony társasági és jövedelemadó mérték.

Egy másik felmérésben is előkelő helyen végzett hazánk. Eszerint a magyar emberek 74 százaléka időben fizeti ki számláit és csekkjeit, így Kelet-Európában a második legpontosabban fizető nemzet vagyunk, ez az érték pedig 2015-ben várhatóan tovább fog javulni.

Fontos figyelni 2015-ben arra, hogy már 2014. szeptemberétől az üzletekben csak online pénztárgép működhet. Ezt pedig nagyon szigorúan ellenőrizni fogja 2015-ben is az adóhatóság, és aki bármilyen mulasztást követ el, az több százezer forintos mulasztási bírságra számíthat.

2015-ben azonban már biztosan vehetünk gázt, áramot vagy távhőt az újonnan létrehozni kívánt két új nemzeti közműszolgáltató vállalattól, melyek az új évben kezdik majd meg működésüket.

A kormányfő ígérete alapján egyébként várhatóan 2015-ben módosítani fogják a kis és középvállalkozások besorolását is, hiszen ma Magyarországon például egy 300-400 főt foglalkoztató cég már a besorolás miatt nem pályázhat a KKV-k számára nyújtott hazai és uniós támogatásokra, holott ez a cégméret Nyugat-Európában még csak középvállalatnak számít.

A szakképzési rendszer 2015 szeptemberétől német minta alapján teljesen átalakul majd duális képzéssé, amely a versenyképes szakemberképzés megteremtését célozza. Sajnos a számos változás mellett az orosz-ukrán krízis hatásaként a magyar GDP 2015-ben akár a tervezettnél 0,4 százalékponttal is kevesebb lehet. A magyar államadósság azonban a kormány tervei szerint tovább fog 2015-ben csökkenni.

A 2015-ös büdzsé az önkormányzati választások miatt csak 2014. október végén lát majd napvilágot, és akkor tudhatjuk meg részletesen a 2015-ös adóváltozásokat is, melyeket természetesen közzé teszünk majd oldalunkon.

 


KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta: katásoknak kötelező a nyilvántartás vezetése 2018-ban...

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is  [ ... ]

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmo [ ... ]

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok?

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugd [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasa [ ... ]

CSOK 2018 kisokos: a CSOK feltételei, összege, igénylése új és használt lakásra 2018-ban

CSOK 2018 változások, feltételek és az igénylés módja, CSOK-rendelet 2018 és kalkulátor: a CSOK támogatás összege új és használt lakásra, házra, bővítésre. Egy helyen mindent megtu [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti [ ... ]

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás va...

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás vagy ház eladásakor? Ingatlan illeték kedvezmény 2018-ban is számos esetben érvény [ ... ]

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása az új rendelkezések alapján 2018-ban

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása közérthetően, az új Munka Törvénykönyve rendelkezései alapján 2018-ban. Mivel a változtak a felmondással kapcsolatos szabályok az elm [ ... ]

Jogosítvány ára 2018: a jogosítvány hosszabbítás és az orvosi vizsgálat menete 2018-ban

Jogosítvány ára 2018: a lejárt B kategóriás jogosítvány hosszabbítása és az orvosi vizsgálat menete és ára 2018-ban. Mindent megtudhat összefoglalónkból, hogy 2018-ban a jogosítvány [ ... ]

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a családi adókedvezmény nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban. Mi mennyi 2018-ban? Tovább nő a családi adókedvezmény összege 2 gye [ ... ]

Tanév rendje 2017/18: itt a hivatalos lista, hogy mikor lesznek az iskolai szünetek idén

2017/2018 tanév rendje: ekkor lesz az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet idén. Itt megtalálható a 2017-18-as tanév naptár szerinti időbeosztása, vagyis az iskolai tanítás [ ... ]

Munkaszüneti napok 2018: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2018-ban

Munkaszüneti napok 2018-ban, munkarend és munkaidő naptár 2018 minden tudnivalóval! Kilenc hosszú hétvége és áthelyezett munkanap vár ránk 2018-ban! A munkanap áthelyezések miatt 2018-ba [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasa [ ... ]

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: fontos változásokra kell számítani

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: rokkant nyugdíj helyett fontos változások léptek életbe korábban, melyre 2018-ban is fontos figyelni. Érdemes tisztázni a rokkantsági ellát [ ... ]

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben?

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben? Most megtudhatja, hogy 2017-ben mire számíthat a kínai horoszkóp előrejelzései alapján: szerencse, harmónia, bőség [ ... ]

Nők nyugdíja 40 év után 2018: feltételek a 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjhoz 2018-ban...

Nők nyugdíja 40 év munkaviszony után 2018: feltételek és szabályok a nők 40 év munka utáni kedvezményes nyugdíjához 2018-ban. Nők 40 éves nyugdíjazása 2018-ban is igényelhető, a nő [ ... ]

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?g> Itt megtudhatja, hogy 2016-ban mire számíthat a kínai horoszkóp jövendölései alapján: harmónia, remény, szeren [ ... ]

Cafeteria 2016 adózás: minden, amit fontos tudni a béren kívüli juttatásokról 2016-ban

Cafeteria 2016 számítás és adózás: cafeteria kalkulátor 2016 és fontos tudnivalók a béren kívüli juttatásokról, cafeteria táblázat 2016, valamint letölthető cafeteria szabályzat min [ ... ]

Friss

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is kötelező, töltse...
Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmosás elleni...
Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugdíjasok egyszeri...
Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasabb nettó bért kap...
Cafeteria szabályzat minta 2018: a kötelező céges dokumentum, mely azonnal letölthető. A cafeteria szabályzat minta 2018 ingyen jelenleg nem elérhető, hiszen egy elég bonyolult szakmai iratanyagról van...

CSOK 2017

Családi adókedvezmény 2017

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2017

Pénzmosás elleni szabályzat 2017

Munkaszerződés 2017

Munkáltatói tájékoztató 2017

Járulékok 2017

Albérleti szerződés 2017

Jelenléti ív 2017 / Túlóra 2017

Számviteli politika 2017

Ajándékozási szerződés 2017

Pénzkezelési szabályzat 2017

Számviteli szabályzatok 2017

Özvegyi nyugdíj 2016

SZÉP Kártya 2016 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2016 / KATA 2017

Betegszabadság 2016

Autópálya matrica 2017

Jogosítvány 2016 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2016

Közmunkabér 2017

Munkanélküli segély 2016

Szociális segély 2016

Megbízási szerződés minta 2017

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2016

Vasárnapi pótlék 2016

Munkáltatói felmondás 2017

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2016

Nyugdíjemelés 2016

Nyugdíj melletti munka 2016

Munkaszüneti napok 2016

Rokkantsági ellátás 2016

Rehabilitációs ellátás 2016

Adóbevallás 2017

Alkalmi munka 2016

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2016

Munka GYED mellett 2016

GYED Extra 2016

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2016

Nők nyugdíja 40 év után 2016

Nyugdíj utalás 2016

2016/2017 tanév rendje

Azonnali hatályú felmondás 2017

Felmondás munkavállaló részéről 2017

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2017

Advent Bécsben 2017

Munkaszüneti napok 2017

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Számlatükör 2017

Kínai horoszkóp 2017

Éves horoszkóp 2017

Utazás

Szlovén autópálya matrica 2017 / 2018 árak, vásárlás és Szlovénia autópálya térkép. A szlovénmatricával igénybe vehetőautópálya fontos alternatív tranzitútvonal Horvátország tengerparti városai valamint...
Horvátország bankkártyás fizetés: hogyan lehetséges a gyors kártyás fizetés a horvát autópálya szakaszokon? Milyen bankkártyákkal és hol lehet fizetni Horvátországban? Érdemes-e a kuna árfolyammal és...
Top 12 homokos tengerpart Horvátország: itt a teljes lista és térkép a horvát homokos strandokról! Apartman és szállás ajánló a horvát homokos strandok közelében, melyek kisgyermekes családok számára...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.