Mi mennyi 2015-ben? Adó 2015: így változnak a szabályok az élet számos területén

Mi mennyi 2015-ben? Adó 2015: bővül a szocpol 2015-től; így változnak a szabályok az élet számos területén az új évben. 2015. január 1-től számos jelentős változásra lehet számítani, ami érinti az adózás, a családi adókedvezmény, a családi pótlék, gyes, minimálbér, munkanélküli segély, cafeteria, adóbevallás valamint a táppénz és betegszabadság intézményét is. Minden változást részletesen összefoglaltunk, hogy 2015-ben is naprakész információkkal rendelkezzen a legfontosabb adózási és pénzügyi kérdésekben.

Évről-évre változnak azok a fontos szabályok Magyarországon, melyek meghatározzák életünket. Ezeket 2015-ben is fontos ismerni, hogy ne lepődjünk meg, amikor szembetalálkozunk egy-egy új adózási szabállyal, mely január 1-től lépett életbe. Az alábbiakban átlátható módon vesszük sorra mindazokat a változásokat, melyekre 2015-ben számítani lehet. A 2016-os változásokat megtalálja a "Mi mennyi 2016" írásunkban, részletesen.


Amit már biztosan lehet tudni, hogy nem várható 1700 milliárd forintos megszorítás, minderről a nemzetgazdasági miniszter nyilatkozott. Csupán arra lehet számítani, hogy a gazdasági növekedéssel együtt az állami kiadásokat csökkenteni kívánják. Ettől függetlenül eddig nem részletezett átalakítás várhat a jövőben az egészségügyi- és a nyugdíjrendszerre, esetleg az oktatásra is. Néhány korábban bejelentett intézkedés valóságos bevezetése egyébként a nagy ellenállás miatt bizonytalanná vált. Így nem kizárt, hogy a kormány politikai megfontolásokból számos gazdasági kérdést is újra fog tárgyalni időközben.

A 2015-től életbe lépő változások nagy részéről a kormány már tett hivatalos bejelentést, így számos 2015-ben életbe lépő olyan változásról tudunk beszámolni, melyek finoman szólva sem aratott osztatlan sikert az ország lakói körében. A két legnagyobb horderejű kérdésben már megszületett a döntés, így 2015. március 15-től a boltok kénytelen lesznek zárva tartani, illetve az M0-s budapesti körgyűrű fizetőssé tétele mellett lesznek új autópálya matrica árak 2015-től.

Adó 2015

A nemzetgazdasági miniszter bejelentette a 2015-ben életbe lépő adóváltozásokat, melyek most nem túl nagy horderejűek, de természetesen összefoglaljuk az elhangzottakat. 2015-től a távközlési különadót kiterjesztették volna az internetre is, mert sokan az ingyenes online beszélgetést használják a mobiltelefonálás helyett (Viber, Skype). A kormány 2014. november 18-án elfogadta a végleges adótörvényeket is.

Az internetadó 2015-től (1 gigabyte-onként 150 Ft) jelentős, akár 1-3 ezer forintos terhet is róhatna havonta az internetezőkre előfizetésenként, ha nem vezetnek be az adó mértékére vonatkozó felső korlátot. Az internetadó ellen egyébként a lakosság jelentős része tiltakozik, így remélhetőleg az erre vonatkozó jogszabály még módosulni fog. Sajtóinformációk szerint a magánszemélyek előfizetése esetén havonta maximum 700 forint lehet az internetadó mértéke 2015-től, míg cégek és üzleti vállalkozások esetén ez az összeg havi 5000 forintban lesz maximálva. Az internetadó a társadalom ellenállásán azonban megbukott.

A friss házasok 2015-től havi ötezer forintos adókedvezményt igényelhetnek abban az esetben, ha legalább egyikük számára ez az első házasságot jelenti. A kétgyermekeseknek 2015-től még nem jár dupla családi adókedvezmény, azt majd csak 2016 után vezetik be. Művészeknek, sportolóknak, újságíróknak továbbra is érdemes lesz az egyszerűsített közteherviselési járulék alapján adózniuk, erről bővebben EKHO 2015 összefoglalónkban olvashat.

A kormány 2015-től kiterjeszti az 5 százalékos ÁFÁ-t a sertések mellett a marhákra, kecskékre és juhokra is; ámbár általános áfacsökkentés biztosan még jó ideig nem lesz. Emellett az ÁFÁ-val kapcsolatos jelentős számú csalást is vissza akarják fogni úgy, hogy bevezetésre kerül az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekaer), mely komplex módon próbálja felvenni majd a harcot az adócsalókkal. A KATA 2015-ben is nagyon kedvező adózási formát jelent majd az egyéni vállalkozók számára.

2015. január 1-től már a felsőoktatási intézmények, egyetemek és főiskolák is igénybe vehetik a cégek által felajánlott TAO-kedvezményt. Emellett a kormány harcba száll az ÁFA-csalások visszaszorításáért, nagyon komplex árufigyelő rendszert vezetnek majd be, részleteket azonban még nem lehet tudni.

A reklámadó legfelső kulcsa 2015-ben 40-ről 50 százalékra emelkedik, mely elsősorban az RTL Klubot érinti rendkívül hátrányosan. Rendkívüli egészségügyi hozzájárulást vezetnek be 2015. január 1-től, melyet a multinacionális dohánycégeknek sávosan kell majd fizetniük. Minden tömény ital jelentősen drágulni fog, hiszen tovább emelkedik az alkoholtartalmú italokra kirótt jövedéki adó 2015-ben (1,2-5 százalékos töménység esetén az adó mértéke literenként 20 forint; 5-15 százalék között literenként 100 forint; 15-25 térfogatszázalék között pedig adó mértéke literenként 300 forint).

Fontos változások 2015-től

Számos egyéb fontos változás fogja érinteni életünket 2015-ben, melyeket az alábbiakban foglalunk össze részletesen. A minimálbér 2015-ben tovább növekedhet, az erről szóló tárgyalások már javában zajlanak a kormány és a szakszervezetek között, vagyis 2015-től várhatóan már jóval magasabb lesz a minimálbér mértéke, mint bruttó 100 ezer forint. A minimálbér összegéhez kapcsolódóan változik a bérek összege egyszerűsített foglalkoztatás és alkalmi munka esetén 2015-ben.

A kormány a bankkártyás fizetést teljesen ingyenessé teszi a vásárlók és a bankok számára is. A közalkalmazottaknak nem túl jó hír, de sajnos az elmúlt években már megszokhatták, hogy a közalkalmazotti bértábla 2015-ben sem változik, az eddigi fizetési fokozatok maradnak továbbra is érvényben. Az oktatási szférában dolgozóknak a béremelésig 2015. szeptemberéig kell várniuk, a pedagógus bértábla 2015-ben így változatlan marad még.

A munkanélküli segély 2015-től még a korábbi szabályozásnak megfelelően alakul, azonban a kormány hosszabb távú elképzelése szerint 2018-ig akár teljesen meg is szűnhet ez a támogatás, átadva a helyét további közmunka-programoknak; a 2015-ben kapható közmunkabéreket táblázatos formában is összefoglaltuk. A szociális segély 2015-ben teljes változáson fog átmenni, hiszen 2015. március 1-től megszűnik a rendszeres szociális segély és a kormány a segélyek rendszerét átszabja önkormányzati és járási segélyekké.

Lényeges bejelentést tettek korábban a családi adókedvezmény 2015-ben várható változásairól: eszerint pedig duplázódhat, de sajnos még nem 2015-től a családi adókedvezmény mértéke a kétgyermekes szülők esetében, a részleteket külön erről szóló írásban követjük figyelemmel. A korábbi változások szerint természetesen 2015-ben is levonható lesz a családi adókedvezmény mértéke az szja mellett az egészségbiztosítási járulékból és a nyugdíjjárulékból is. A családi pótlék 2015-ben is rengeteg gyermekes családnak jelent majd pénzügyi segítséget, azonban szigorodnak a családi pótlék utalás feltételei.

Emellett fontos tudni azt is, hogy a családi adókedvezmény csak az adóelőleg nyilatkozat 2014 dokumentum kitöltésével, és a munkáltató felé benyújtva igényelhető. 2015-ben a gyermeknevelési támogatás, a családi pótlék és az adókedvezmény együttesen még kedvezőbb helyzetbe hozza majd a családokat, emellett a GYES-t és GYED-et érintő változások szintén pozitívan járulnak hozzá népesedési folyamatokhoz a jövőben is.

A gyed, gyes és a tgyás mellett a GYED EXTRA 2015-ben is nagy segítség lehet a kisgyermekes szülők számára, hiszen az új szabályok szerint a GYED EXTRA mellett a kismama újra munkába állhat úgy, hogy az anyasági támogatása sem vész el. Ne feledkezzünk el azonban arról sem, hogy a családi pótlék 2015-ben szintén jár a családoknak, mely további pénzügyi könnyítést jelent sokaknak.

Az egyik legjobb hír a 2015-ös évet illetően, hogy a szocpol 2015-ben jelentősen kibővül és használt lakásokra, ingatlanokra is igénybe lehet majd venni az állami támogatást, így már érdemes lesz számolni vele ingatlan vásárlása vagy ház építése előtt.

Jelentős változás elé néz a betegszabadság és a táppénz 2015-ben. A szabályok a táppénz kiszámításánál és ellenőrzésével kapcsolatban szigorodnak 2015-től, így próbálják meg visszaszorítani a táppénzzel kapcsolatos csalásokat. A fizetett és fizetés nélküli szabadságról írunk szabadság 2015 cikkünkben.

A 2015-re vonatkozó adótörvényeket várhatóan csak október végén jelenti be a kormány, akkor tudunk meg bővebbet az adó 2015, járulékok 2015-ös rendszeréről. De a nyugdíjra vonatkozó legújabb szabályokról is készítünk részletes olvasnivalót. A nyugdíj és nyugdíjkorhatár 2015-ben várhatóan a korábbi szabálymódosítások után az eddigiek szerint alakul majd. 2015-ben tovább folytatódik az Erzsébet-program, így pályázatok útján a nyugdíjasok újra igényelhetnek ingyenes fürdő belépőket.

A cafeteria adózása 2015-ben évi 200 ezer forintos összeghatárig várhatóan nem változik, afelett viszont jelentősen nő a cafeteriára rakódó adóteher. Cafeteria 2015 cikkünkben minderről részletesen írunk. Az Erzsébet utalvány és a SZÉP Kártya 2015-ben újra kedvező adózási lehetőségeket jelent majd a cégek számára, így a munkavállalók várhatóan nagyobb értékben juthatnak béren kívüli juttatásokhoz.

A társasági adó várhatóan egységes kulcsot kap 2015-től, így a jelenlegi két (10 vagy 19 százalék) helyett valahol a két érték között egységesíthetik majd. Ezáltal pedig összességében kevesebb lesz a cégek adóterhelése, mely jó hír a vállalkozások számára. A cégeknek ügyelniük kell arra, hogy 2015-ben is vezessenek részletes és naprakész munkaidő nyilvántartást, melyre a jelenléti ív 2015 a legalkalmasabb.

Érdemes megemlíteni, hogy egy friss OECD tanulmány szerint 34 állam közül Magyarország az előkelőnek mondható 18. helyet foglalja el az adórendszerének versenyképessége alapján; melynek titka éppen az alacsony társasági és jövedelemadó mérték.

Egy másik felmérésben is előkelő helyen végzett hazánk. Eszerint a magyar emberek 74 százaléka időben fizeti ki számláit és csekkjeit, így Kelet-Európában a második legpontosabban fizető nemzet vagyunk, ez az érték pedig 2015-ben várhatóan tovább fog javulni.

Fontos figyelni 2015-ben arra, hogy már 2014. szeptemberétől az üzletekben csak online pénztárgép működhet. Ezt pedig nagyon szigorúan ellenőrizni fogja 2015-ben is az adóhatóság, és aki bármilyen mulasztást követ el, az több százezer forintos mulasztási bírságra számíthat.

2015-ben azonban már biztosan vehetünk gázt, áramot vagy távhőt az újonnan létrehozni kívánt két új nemzeti közműszolgáltató vállalattól, melyek az új évben kezdik majd meg működésüket.

A kormányfő ígérete alapján egyébként várhatóan 2015-ben módosítani fogják a kis és középvállalkozások besorolását is, hiszen ma Magyarországon például egy 300-400 főt foglalkoztató cég már a besorolás miatt nem pályázhat a KKV-k számára nyújtott hazai és uniós támogatásokra, holott ez a cégméret Nyugat-Európában még csak középvállalatnak számít.

A szakképzési rendszer 2015 szeptemberétől német minta alapján teljesen átalakul majd duális képzéssé, amely a versenyképes szakemberképzés megteremtését célozza. Sajnos a számos változás mellett az orosz-ukrán krízis hatásaként a magyar GDP 2015-ben akár a tervezettnél 0,4 százalékponttal is kevesebb lehet. A magyar államadósság azonban a kormány tervei szerint tovább fog 2015-ben csökkenni.

A 2015-ös büdzsé az önkormányzati választások miatt csak 2014. október végén lát majd napvilágot, és akkor tudhatjuk meg részletesen a 2015-ös adóváltozásokat is, melyeket természetesen közzé teszünk majd oldalunkon.

 


Horvátországi autópályadíjak 2017: kalkulátor, térkép és benzinkutak listája

Horvát autópályadíj 2017 kalkulátor (frissített árak!), sebességhatárok Horvátországban, benzinkutak és 2017-es horvát autópálya térkép. A horvát autópálya díjak 2017-től újra d [ ... ]

Magyarországhoz legközelebbi horvát tengerpart: a leggyorsabban ide juthat el!

Magyarországhoz legközelebbi horvát tengerpart: a leggyorsabban ide juthat el! Rengetegen keresik minden évben a Magyarországhoz legközelebbi horvát >homokos vagy kavicsos strandokat és engerp [ ... ]

Horvátországi árak 2017: élelmiszer, szállás, étterem, benzin árak aktuális listája 2017-ben...

Aktuális árak Horvátországban új, 2017-es lista: horvátországi élelmiszer árak a szupermarketekben, olcsó szállás és apartman árak, étteremben tapasztalható étel és ital árak, benzi [ ... ]

Horvátország legszebb helyei, strandjai és tengerpartjai képekkel és leírással

Horvátország legszebb helyei, strandjai, szigetei és tengerpartjai képekkel és leírással 2017: ez a 10 legjobb strand és gyönyörű tengerpart a horvát Adrián, szubjektív értékelésünk  [ ... ]

CSOK 2017 kisokos: a CSOK feltételei, összege, igénylése új és használt lakásra 2017-ben

CSOK 2017 változások, feltételek és az igénylés módja, CSOK-rendelet 2017 és kalkulátor: a CSOK támogatás összege új és használt lakásra, házra, bővítésre. Egy helyen mindent megtu [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

GYED / GYES kisokos 2017: ezt kell tudni a CSED, GYED és GYES összegéről és igényléséről 2017-ben...

GYED / GYES / CSED 2017 összege, igénylés módja: fontos tudnivalók és kalkulátor a CSED, anyasági támogatás, GYES és GYED Extra 2017-től aktuális változásairól és a terhes nők és a  [ ... ]

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti [ ... ]

Végkielégítés 2017: kinek mennyi végkielégítés jár az új szabályok szerint 2017-ben?

Végkielégítés mértéke 2017: kinek mennyi végkielégítés jár az új szabályok szerint 2017-ben? Végkielégítés nem mindenkinek jár a munkaviszony megszűnése esetén 2017-ben sem. A mun [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

Adóbevallás 2017 kisokos: a 1653 nyomtatvány kitöltése és adóbevallás határidők 2017-ben

Adóbevallás 2017 nyomtatvány és határidők: a 1653 és az adó 1% nyomtatványok letöltése egy helyről, kitöltési útmutatóval együtt! Adóbevallás 2017 határidők: változtak az időpon [ ... ]

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben. A biztató gazdasági adatok miatt a magyarországi minimálbér összege 2015-ben újra emelkedni fog és jócskán meghaladhatja a  [ ... ]

Nagy éves horoszkóp 2017: számos változásra készülhetünk az éves horoszkóp alapján 2017-ben...

Nagy éves horoszkóp 2017: számos változásra készülhetünk az éves horoszkóp alapján 2017-ben. Tervezze előrelátó módon a 2017-es évet, hiszen az új év sok új lehetőségeket ígér,  [ ... ]

2016/2017-es tanév rendje: az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet időpontjai

Itt elérhető a 2016/2017-es tanév rendje: az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet időpontjai. Emellett a 2015/2016-os tanév rendje is megtalálható oldalunkon: ekkor lesz a tav [ ... ]

Ingatlan illeték 2017 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás va...

Ingatlan illeték 2017 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás vagy ház eladásakor? Ingatlan illeték kedvezmény 2017-ben is számos esetben érvény [ ... ]

Felmondás közös megegyezéssel minta 2017: szabályok és felmondó levél minta 2017

Felmondás közös megegyezéssel minta 2017: szabályok és felmondó levél minta letöltése 2017-ben. Közös megegyezéssel történő felmondás 2017-ben is a munkavállaló és a munkáltató m [ ... ]

Családi adókedvezmény összege 2017: kalkulátor és a nyomtatvány kitöltésnek módja 2017-ben

Családi adókedvezmény összege 2017: kalkulátor és a családi adókedvezmény nyomtatvány kitöltésnek módja 2017-ben. Tovább nő a családi adókedvezmény összege 2 gyerek után és jelent [ ... ]

Felmondási idő 2017: a felmondási idő számítása az új rendelkezések alapján 2017-ben

Felmondási idő 2017: a felmondási idő számítása közérthetően, az új Munka Törvénykönyve rendelkezései alapján 2017-ben. Mivel a változtak a felmondással kapcsolatos szabályok az elm [ ... ]

Jogosítvány ára 2017: a jogosítvány hosszabbítás és az orvosi vizsgálat menete 2017-bean

Jogosítvány ára 2017: a lejárt B kategóriás jogosítvány hosszabbítása és az orvosi vizsgálat menete és ára 2017-ben. Mindent megtudhat összefoglalónkból, hogy 2017-ben a jogosítvány [ ... ]

Nyugdíj táblázat 2017: összeg, feltételek és nyugdíjkorhatár férfiak és nők számára 2017-ben...

Nyugdíj 2017: ki jogosult öregségi vagy előrehozott nyugdíjra 2017. január 1-től? Nyugdíj táblázat 2017: jogosultság, a nyugdíj összege 2017-ben valamint nyugdíjkorhatár férfiak és n [ ... ]

Friss

Érettségi 2017 kisokos: emelt szintű és középszintű írásbeli és szóbeli időpontok, jelentkezés, érettségi tantárgyak és tételek 2017, követelmények, új érettségi feladatok és megoldások. 2017-ben...
Munkáltatói tájékoztató 2017 minta: kötelező a munkaszerződéshez mellékelni 2017-ben! Munkáltatói tájékoztatás az új Munka Törvénykönyve előírásai alapján, melyet a munkavállaló részére el kell...
Számlatükör 2017 minta: ezt kell tudni a számlakeret felépítéséről 2017-ben. Letölthető számlatükör (számlakerettükör) 2017 minta található portálunkon, továbbá részletes leírást is találhat a...
Karácsonyi Erzsébet-utalvány nyugdíjasoknak 2017: ekkor kapják meg a 10 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést a jogosultak. 2017. Karácsonyán a fenyőfa alatt a nyugdíjasok állami nyugdíj-kiegészítést találnak majd, 10...
Albérlet-támogatás 2017-től adómentesen: összege, igénylése és feltételei. A lakhatási támogatás 2017. január 1-től jelentősen megváltozik, így a munkáltató akár adómentesen is segítheti dolgozója...

CSOK 2017

Családi adókedvezmény 2017

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2017

Munkaszerződés 2017

Munkáltatói tájékoztató 2017

Járulékok 2017

Albérleti szerződés 2017

Jelenléti ív 2017 / Túlóra 2017

Számviteli politika 2017

Ajándékozási szerződés 2017

Pénzkezelési szabályzat 2017

Számviteli szabályzatok 2017

Özvegyi nyugdíj 2016

SZÉP Kártya 2016 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2016 / KATA 2017

Betegszabadság 2016

Autópálya matrica 2017

Jogosítvány 2016 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2016

Közmunkabér 2017

Munkanélküli segély 2016

Szociális segély 2016

Megbízási szerződés minta 2017

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2016

Vasárnapi pótlék 2016

Munkáltatói felmondás 2017

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2016

Nyugdíjemelés 2016

Nyugdíj melletti munka 2016

Munkaszüneti napok 2016

Rokkantsági ellátás 2016

Rehabilitációs ellátás 2016

Adóbevallás 2017

Alkalmi munka 2016

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2016

Munka GYED mellett 2016

GYED Extra 2016

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2016

Nők nyugdíja 40 év után 2016

Nyugdíj utalás 2016

2016/2017 tanév rendje

Azonnali hatályú felmondás 2017

Felmondás munkavállaló részéről 2017

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2017

Advent Bécsben 2017

Munkaszüneti napok 2017

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Számlatükör 2017

Kínai horoszkóp 2017

Éves horoszkóp 2017

Utazás

Horvát autópályadíj 2017 kalkulátor (frissített árak!), sebességhatárok Horvátországban, benzinkutak és 2017-es horvát autópálya térkép. A horvát autópálya díjak 2017-től újra drágultak, az árakról és...
Magyarországhoz legközelebbi horvát tengerpart: a leggyorsabban ide juthat el! Rengetegen keresik minden évben a Magyarországhoz legközelebbi horváthomokos vagy kavicsos strandokat és...
Aktuális árak Horvátországban új, 2017-es lista: horvátországi élelmiszer árak a szupermarketekben, olcsó szállás és apartman árak, étteremben tapasztalható étel és ital árak, benzin árak, strand,...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.