Útlevél 2018 igénylés okmányirodában, útlevél ára 2018-ban, az útlevél ügyintézés menete

Útlevél 2018 igénylés okmányirodában, útlevél ára 2018-ban, a soron kívüli, sürgősségi és az azonnali útlevél ügyintézés menete 2018. január 1-től. Összefoglaltuk a teendőket az új útlevél igénylésével kapcsolatban. 2018-ban már a járási hivatalok okmányirodáiban is lehet a lejárt vagy elveszett útlevelet igényelni illetve pótolni. Érdemes a részletes összefoglalót elolvasni, hogy Ön is tisztában legyen az útlevél ügyintézés lépéseivel 2018-ban, és ne induljon el fontos személyes iratok nélkül feleslegesen útlevelet igényelni az okmányirodába.

Okmányirodába általában nem szeretünk járni, mert általában tömeg van és órákig is sorban kell állni (ülni). Számos esetben viszont muszáj elmenni oda és ügyet intézni. Ilyen eset, amikor néhány héttel a külföldi utazás vagy nyaralás előtt nézzük meg és vesszük észre, hogy lejárt az útlevelünk. Szerencsére az Európai Uniós országok legtöbbjébe útlevél nélkül is utazhatunk, de ettől függetlenül érdemes a személyi igazolványunk mellett magunknál tartani egy másik személyes adatok igazolására szolgáló okmányt, vagyis az útlevelet. Képzeljük csak el, ha a személyi igazolványunkat ellopják külföldön, vagy netán elveszítjük, akkor jól jöhet az útlevél a hazautazáskor.2017-ben az útlevél igénylésének időpontja és az útlevél kézbe vételének időpontja maximum 20 nap telhet el a jogszabályok alapján meghatározott normál eljárásrend alapján. A gyakorlat azt mutatja ellenben, hogy az esetek többségében már 8 naptári nap alatt megkapja az állampolgár az újonnan elkészült útlevelet annak igénylését követően abban az esetben, ha személyes adataival minden rendben van. Az ügyintézési idő első napja az igénylés benyújtásának másnapján kezdődik, melybe a postai kézbesítés ideje nem számít bele. Ha valaki biztos akar lenni abban, hogy kézbe vehesse új útlevelét 8 naptári nappal az igénylést követően, akkor érdemes személyes átvételt kérni a központi okmányirodába, mert ekkor az ügyintézők garantálják az okmány elkészültét.

Azonban az útlevél igénylésének idejét jelentősen le lehet rövidíteni, és magasabb illeték megfizetésével nagyon gyorsan is hozzá lehet jutni az útlevélhez. Ez azt jelenti, hogy ha az utazás előtt néhány nappal vesszük észre, hogy lejárt az útlevelünk, akkor is van megoldás, ha gyorsított eljárás keretében igényeljük új útlevelünket. A normál és a gyorsított útlevél igénylési eljárásról, valamint a 2017-ben fizetendő illetékek mértékéről cikkünk második felében szólunk részletesen.

Az első és legfontosabb kitétel, hogy útlevelet kizárólag csak személyesen lehet igényelni; az erre vonatkozó kérelmet belföldön a járási hivatalok által felügyelt okmányirodáknál (bármelyiknél) vagy a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalához, illetve külföldön a magyar konzuli tisztviselőnél lehet benyújtani. Csak azokban az esetekben intézheti az útlevéllel kapcsolatos ügyeket megbízott, ha az igénylő egészsségügyi okok miatt nem tudja ezt megtenni, vagy a kérelmező a 12. életévét még nem töltötte be.

A járási hivatalok és a kormányablakok létrejöttével az okmányirodai körülmények az elmúlt években pedig sokat javultak, az ügyintézés gyorsabb, így akár egy óra alatt lehet új útlevelet igényelni.

Tipp: elkészült személyi igazolvány 2017 összefoglalónk is, melyben mindent megtudhat a másik fontos személyazonosító okmány igénylésének menetéről, illetve a személyi igazolvány készítésének illetékmértékéről is.

A Központi Hivatal útlevél ügyben eljáró ügyfélszolgálatának címe: 1132 Budapest, Visegrádi u. 110-112 (Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala). Központi Okmányirodai ügyekben általános és konkrét tájékoztatás a 1818-as Ügyfélvonalon (helyi tarifával hívható kék szám) kérhető, ahol a munkatársak a nap 24 órájában állnak az ügyfelek rendelkezésre. Külföldről az Ügyfélvonal a +36 (1) 452-3622 számon érhető el.

Ezt vigye magával az okmányirodába: személyi adatokat igazoló igazolványt = személyi igazolványát, útlevelet (esetleg jogosítványt ha kártya formátumú), a lakcímet igazoló lakcímkártyát (ez szükséges a lakcím, illetve az értesítési cím bemutatásához). Igazolványképet már nem szükséges magával vinnie, hiszen az okmányirodában helyben készítenek majd Önről fotót. Ha a korábbi útlevele helyett csináltat újat, akkor a régi útlevelet is vigye magával. Ezen kívül útlevél készítéséhez kötelező az ujjlenyomatot megadni, ez alól csak a 12 év alatti gyermekek kaphatnak kivételt.

Mi történik az okmányirodában útlevél igénylésekor? A járási hivatal okmányirodájában az ügyintéző készít egy elektronikusan elküldendő kérelmet az új útlevél igényléséről, melyben szerepel az igénylő személy arcképe, aláírása, biometrikus adata, valamnt a korábbi útlevél érvénytelenítésére, visszahagyására vonatkozó megjegyzés. Az útlevél készítésének folyamatáról az igénylő átvételi elismervényt és igazolást kap, ha meg akarja tartani a régi útlevelét, akkor erre is van lehetősége, de az ügyintéző érvényteleníteni fogja (kilyukasztja).

Az útlevél érvényességének időtartama 3, 5, vagy 10 év, melynek időtartama nem hosszabbítható meg. A hatóság az igényelt útlevelet 30 napon készíti el, ha az igénylő sürgősségi eljárást kért, akkor pedig 8 napon belül. A kérelmező az útlevelet postai úton kapja meg, de kérheti azt is, hogy azt személyesen az okmányirodánál vegye át.

Az útlevél ára 2017-ben

Az útlevél készítésének ára 2015-ben is hivatalosan illetékfizetésnek hívnak. Az útlevél igényléséről szóló kérelemhez szükséges illeték összege a kérelmező életkorától és az (igényelt) érvényességi idő hosszától függ. Az útlevél készítésének 2017-ben érvényes árait az alábbi felsorolás részletesen tartalmazza:

  • 6 éves kor alatti gyerekek legfeljebb 3 évre kaphatna útlevelet 2.500 forintos illeték ellenében.
  • A 70 év felettieknek is 2.500 forint illetéket kell befizetni, de az ő okmányuk érvényességi ideje 10 év.
  • A 6-18 év közötti gyerekeknek 2.500 forint ellenében 5 évre szóló dokumentumot állítanak ki.
  • 18-70 éves korúaknak a 10 évre szóló útlevélért 14.000 forintot kell fizetni.
  • A 18-70 éves korosztály igényelhet 5 évre szóló okmányt is, ebben az esetben az illeték 7.500 forint.
  • Az úti okmányban történő idegen nyelvű bejegyzésért a fenti illetékeken felül további 2000 forint illetéket kell fizetni.

Útlevél kiállítása gyorsabban 2017-ben

Ha valakinek lejárt az útlevele, és a normál eljárás alapján történő útlevél igénylésekor a kiállításhoz megadott 20 nap elkészítési idő túl hosszúnak bizonyul, akkor kérheti az eljárás jelentős gyorsítását. A soron kívüli (7 napon belüli), sürgősségi (3 napon belüli), valamint az azonnali (24 órán belüli) útlevél kiállításának ára 2017-ben is attól függ, hogy mennyire gyorsan akarjuk azt elkészíttetni. A gyorsaság határozza meg a fizetendő jelentős összegű pótdíjat is, melyet természetesen sürgős esetben sokan kénytelenek kifizetni.

Útlevél kiállítása gyorsított eljárásban 2017-ben

Gyorsított eljárás elnevezése

Soron kívüli útlevél kiállítás

Sürgősségi útlevél kiállítás

Azonnali útlevél kiállítás

Útlevél kiállításának ideje

7 napon belül

3 napon belül

24 órán belül

Igazgatási szolgáltatási pótdíj összege

19.000 forint

29.000 forint

39.000 forint

Hol intézhető?

Magyarországon, bármelyik járási hivatalban

Kizárólag a budapesti Központi Okmányirodában

Kizárólag a budapesti Központi Okmányirodában

 

Ha 24 órán belül szeretnénk kézhez kapni új útlevelünket, akkor a fenti illeték megfizetésén túl 39.000 forint pótdíjat kell fizetni az azonnali útlevél kiállításért. Ha az elveszett, megrongálódott vagy bármilyen egyéb sürgős okból, de 7 napon belül szeretnénk soron kívül új útlevelet kapni, ennek pótdíja 19.000 forint 2017-ben. Az azonnali illetve sürgősségi eljárású útleveleket kizárólag a Központi Okmányirodában (1133 Budapest, Visegrádi u. 110–112.) van lehetőség személyesen igényelni, majd személyesen átvenni.

Portálunkon új utazási rovatot indítottunk, így elsősorban külföldi nyaralás előtt érdemes böngésznie az UTAZÁS, LÁTNIVALÓK rovatunkban található útleírásokat és utazási tanácsokat. Ha Ön repülőgéppel tervez külföldre utazni, akkor a 2015-ben aktuális poggyász szabályokat megtudhatja a népszerű magyar fapados légitársaság Wizz Air, az ír low-cost társaság Ryanair illetve a brit EasyJet Kisokos cikkeinkből.KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta: katásoknak kötelező a nyilvántartás vezetése 2018-ban...

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is  [ ... ]

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmo [ ... ]

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok?

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugd [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasa [ ... ]

CSOK 2018 kisokos: a CSOK feltételei, összege, igénylése új és használt lakásra 2018-ban

CSOK 2018 változások, feltételek és az igénylés módja, CSOK-rendelet 2018 és kalkulátor: a CSOK támogatás összege új és használt lakásra, házra, bővítésre. Egy helyen mindent megtu [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti [ ... ]

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás va...

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás vagy ház eladásakor? Ingatlan illeték kedvezmény 2018-ban is számos esetben érvény [ ... ]

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása az új rendelkezések alapján 2018-ban

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása közérthetően, az új Munka Törvénykönyve rendelkezései alapján 2018-ban. Mivel a változtak a felmondással kapcsolatos szabályok az elm [ ... ]

Jogosítvány ára 2018: a jogosítvány hosszabbítás és az orvosi vizsgálat menete 2018-ban

Jogosítvány ára 2018: a lejárt B kategóriás jogosítvány hosszabbítása és az orvosi vizsgálat menete és ára 2018-ban. Mindent megtudhat összefoglalónkból, hogy 2018-ban a jogosítvány [ ... ]

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a családi adókedvezmény nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban. Mi mennyi 2018-ban? Tovább nő a családi adókedvezmény összege 2 gye [ ... ]

Tanév rendje 2017/18: itt a hivatalos lista, hogy mikor lesznek az iskolai szünetek idén

2017/2018 tanév rendje: ekkor lesz az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet idén. Itt megtalálható a 2017-18-as tanév naptár szerinti időbeosztása, vagyis az iskolai tanítás [ ... ]

Munkaszüneti napok 2018: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2018-ban

Munkaszüneti napok 2018-ban, munkarend és munkaidő naptár 2018 minden tudnivalóval! Kilenc hosszú hétvége és áthelyezett munkanap vár ránk 2018-ban! A munkanap áthelyezések miatt 2018-ba [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasa [ ... ]

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: fontos változásokra kell számítani

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: rokkant nyugdíj helyett fontos változások léptek életbe korábban, melyre 2018-ban is fontos figyelni. Érdemes tisztázni a rokkantsági ellát [ ... ]

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben?

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben? Most megtudhatja, hogy 2017-ben mire számíthat a kínai horoszkóp előrejelzései alapján: szerencse, harmónia, bőség [ ... ]

Nők nyugdíja 40 év után 2018: feltételek a 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjhoz 2018-ban...

Nők nyugdíja 40 év munkaviszony után 2018: feltételek és szabályok a nők 40 év munka utáni kedvezményes nyugdíjához 2018-ban. Nők 40 éves nyugdíjazása 2018-ban is igényelhető, a nő [ ... ]

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?g> Itt megtudhatja, hogy 2016-ban mire számíthat a kínai horoszkóp jövendölései alapján: harmónia, remény, szeren [ ... ]

Cafeteria 2016 adózás: minden, amit fontos tudni a béren kívüli juttatásokról 2016-ban

Cafeteria 2016 számítás és adózás: cafeteria kalkulátor 2016 és fontos tudnivalók a béren kívüli juttatásokról, cafeteria táblázat 2016, valamint letölthető cafeteria szabályzat min [ ... ]

Friss

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is kötelező, töltse...
Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmosás elleni...
Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugdíjasok egyszeri...
Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasabb nettó bért kap...
Cafeteria szabályzat minta 2018: a kötelező céges dokumentum, mely azonnal letölthető. A cafeteria szabályzat minta 2018 ingyen jelenleg nem elérhető, hiszen egy elég bonyolult szakmai iratanyagról van...

CSOK 2017

Családi adókedvezmény 2017

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2017

Pénzmosás elleni szabályzat 2017

Munkaszerződés 2017

Munkáltatói tájékoztató 2017

Járulékok 2017

Albérleti szerződés 2017

Jelenléti ív 2017 / Túlóra 2017

Számviteli politika 2017

Ajándékozási szerződés 2017

Pénzkezelési szabályzat 2017

Számviteli szabályzatok 2017

Özvegyi nyugdíj 2016

SZÉP Kártya 2016 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2016 / KATA 2017

Betegszabadság 2016

Autópálya matrica 2017

Jogosítvány 2016 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2016

Közmunkabér 2017

Munkanélküli segély 2016

Szociális segély 2016

Megbízási szerződés minta 2017

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2016

Vasárnapi pótlék 2016

Munkáltatói felmondás 2017

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2016

Nyugdíjemelés 2016

Nyugdíj melletti munka 2016

Munkaszüneti napok 2016

Rokkantsági ellátás 2016

Rehabilitációs ellátás 2016

Adóbevallás 2017

Alkalmi munka 2016

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2016

Munka GYED mellett 2016

GYED Extra 2016

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2016

Nők nyugdíja 40 év után 2016

Nyugdíj utalás 2016

2016/2017 tanév rendje

Azonnali hatályú felmondás 2017

Felmondás munkavállaló részéről 2017

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2017

Advent Bécsben 2017

Munkaszüneti napok 2017

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Számlatükör 2017

Kínai horoszkóp 2017

Éves horoszkóp 2017

Utazás

Szlovén autópálya matrica 2017 / 2018 árak, vásárlás és Szlovénia autópálya térkép. A szlovénmatricával igénybe vehetőautópálya fontos alternatív tranzitútvonal Horvátország tengerparti városai valamint...
Horvátország bankkártyás fizetés: hogyan lehetséges a gyors kártyás fizetés a horvát autópálya szakaszokon? Milyen bankkártyákkal és hol lehet fizetni Horvátországban? Érdemes-e a kuna árfolyammal és...
Top 12 homokos tengerpart Horvátország: itt a teljes lista és térkép a horvát homokos strandokról! Apartman és szállás ajánló a horvát homokos strandok közelében, melyek kisgyermekes családok számára...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.