Albérlet-támogatás adómentesen 2018: összege, igénylése és feltételei

Albérlet-támogatás 2017-től adómentesen 2018: összege, igénylése és feltételei. A lakhatási támogatás 2017. január 1-től jelentősen megváltozik, így a munkáltató akár adómentesen is segítheti dolgozója albérleti terheit. Azonban a feltételek és az igénylés módja is megváltozik, sőt szigorodik. Mindent összefoglalunk a cafeteria mellett adható kedvező feltételű albérlet-támogatás 2017-től életbe lépő szabályairól. A szolgálati lakás illetve albérlet díjához történő munkáltatói hozzájárulásnak számos feltétele van, így nem mindenkinek jár 2017-ben sem a mobilitási célú lakhatási támogatás, mindenesetre a növekvő munkaerőhiányt is szeretnék orvosolni a mobilitás országon belüli ösztönzésével.

2017. január 1-től jelentősen megváltozik az albérlet-támogatás adózása és igénylésének feltételei. A munkáltatók és a munkavállalók számára ráadásul előnyösebb feltételekkel igényelhető az albérleti támogatás, azonban kissé szigorúbb feltételekkel. Az elmúlt két évben hihetetlen mértékű árdrágulás ment végbe a hazai és elsősorban a budapesti ingatlanpiacon. Ez részben összefügg a megélénkült fővárosi turizmussal, hiszen az Airbnb-n tömegesen adják ki a belvárosi lakásokat tulajdonosaik. Aki pedig nem magánszállásként profitál lakásából, az is rendkívül magas áron tudja azt hosszabb távon, albérletként kiadni. Albérlet-támogatást a munkavállalók foglalkoztatójuktól igényelhetnek majd, vagyis cégvezetői döntésre lesz szükség ahhoz, hogy valakinek a lakhatását 2017-ben a munkáltatója segítse.


Az előbb említett két ok mellett a munkaerőpiac is küszködik jelentős problémákkal, mégpedig a munkaerőhiánnyal. Ezt járulékcsökkentéssel és a minimálbér 2017. évi emelésével próbálják meg a döntéshozók orvosolni. Azonban nagy segítséget jelentene akár külföldi, szakmailag felkészült munkaerő Magyarországra hívása, illetve az országon belüli mobilitás segítése és ösztönzése. Emiatt számos jogszabály változik 2017-től, többek között módosul az albérleti támogatás mértéke és feltételrendszere, melynek hivatalos elnevezése mobilitási célú lakhatási támogatás. Az alábbiakban erről szólunk részletesebben.

Magyarországon rendkívül magas a bérekre rakódó közteher szintje, ezért igen kedveltek a munkáltatók körében a béren kívüli juttatások. A cafeteria 2017-től jelentősen átrendeződik, erről írtunk már részletesebben is. Ehhez kapcsolódok az a változás is, hogy a munkahelyek 2017-től adómentesen segíthetik munkavállalóikat az albérlet terhek csökkentésének érdekében. Azonban az albérleti támogatás adómentességének több szigorú feltétele is van, melyet érdemes figyelembe venni.

Albérlet-támogatás 2017: feltételek

Vegyük most sorra, hogy milyen szabályoknak szükséges teljesülniük ahhoz, hogy egy-egy munkavállaló jogosult legyen 2017-től az adómentes albérlet-támogatásra. Érdemes azonban azt is megjegyezni, hogy 2017. január 1-ig a kormányzat még változtathat vagy csiszolhat a szabályokon, így most csak a 2016. októberi szabályokat gyűjtöttük össze, melyeket rendszeresen aktualizálunk. Az alábbi táblázatot azért készítettük, hogy átlátható módon és gyorsan áttekinthesse minden munkáltató valamint munkáltató a mobilitási lakhatási támogatással kapcsolatos előírásokat.

Albérlet-támogatás feltételei 2017

Az a munkavállaló lehet jogosult albérleti támogatásra 2017-től, aki egyidejűleg megfelel az alábbi feltételeknek:

1.

Határozatlan idejű munkaszerződés megléte.

2.

Hetente legalább 36 órás munkaidő.

3.

A munkavállaló munkahelye és lakhelye között legalább 60 km távolság van,

4.

vagy több, mint 3 óra alatt lehet eljutni a lakóhelyről a munkahelyre tömegközlekedéssel oda-vissza összesen (vagyis oda is minimum 1,5 óra és vissza is 1,5 óra az út).

5.

A munkavállaló nem rendelkezik saját tulajdonú ingatlannal azon a településen, ahol a munkahelye található, az albérlet-támogatás időszaka alatt.

6.

A munkavállaló nem rendelkezik saját tulajdonú ingatlannal olyan településen, amely 60 km-es távolságon belül található munkahelyéhez képest, az albérlet-támogatás időszaka alatt.

7.

A munkavállaló nem rendelkezik saját tulajdonú ingatlannal olyan településen, ahonnan kevesebb, mint 3 óra alatt elérhető a munkavégzés helye oda-vissza.

8.

A munkavállaló a munkaviszony kezdő dátumától visszafelé számítva, vagyis a megelőző 12 hónapban sem rendelkezett az 5., 6. és a 7. pontban említett ingatlannal.

 

A jogalkotók körültekintően jártak el az albérleti támogatás feltételeinek összeállításakor, és próbáltak minden lehetséges kiskaput bezárni. Éppen ezért szerepel például a feltételek között az a kitétel, hogy a munkahely 60 km-es körzetében ne rendelkezzen ingatlannal a munkavállaló nemcsak az albérleti támogatás folyósításának időszakában, de az azt megelőző 12 hónapban sem. Ezzel akarják megelőzni ugyanis azt az eshetőséget, hogy valaki egy távol élő ismerőséhez jelentkezzen be állandó lakcímre, annak érdekében, hogy megkapja a havi 30-40 ezer forintos lakhatási támogatást.

Albérlet-támogatás összege 2017

Mivel 2016-ban az albérleti támogatás semmilyen módon nem igényelhető adómentesen a munkavállalók részéről, vagyis a munkáltatók sem élhetnek a lehetőséggel adófizetés nélkül, ezért aztán az alábbi táblázatban a 2016-os albérleti támogatás összegeit tájékoztató jelleggel tüntettük fel csupán. Ha a 2017. évi minimálbér az ideivel egyezne meg, akkor a munkaviszony kezdete után az első két évben akár havi 44.400 forint kaphatna a munkavállaló, a harmadik és negyedik évben 27.750 forintot, míg az utolsó, ötödik évben 16.650 forint járna neki.

Az albérlet-támogatás mértéke 2017-től

A mobilitási célú lakhatási támogatás a munkaviszony létrejöttét követően maximum 5 éven keresztül adható a munkavállaló részére!

 

A támogatás maximális mértéke havonta, adómentesen

A 2016. évi minimálbér alapján (bruttó 111.000 forint)

A 2017. évi minimálbér alapján (várhatóan bruttó 122.000 forint)

1. év

Maximum a minimálbér 40 százaléka

44.400 forint lenne (2016-ban nem igényelhető!)

48.800 forint (Közelítő számítás, a minimálbér 2017-es összege még nem nyilvános!)

2. év

Maximum a minimálbér 40 százaléka

44.400 forint lenne (2016-ban nem igényelhető!)

48.800 forint (Közelítő számítás, a minimálbér 2017-es összege még nem nyilvános!)

3. év

Maximum a minimálbér 25 százaléka

27.750 forint lenne (2016-ban nem igényelhető!)

30.500 forint (Közelítő számítás, a minimálbér 2017-es összege még nem nyilvános!)

4. év

Maximum a minimálbér 25 százaléka

27.750 forint lenne (2016-ban nem igényelhető!)

30.500 forint (Közelítő számítás, a minimálbér 2017-es összege még nem nyilvános!)

5. év

Maximum a minimálbér 15 százaléka

16.650 forint lenne (2016-ban nem igényelhető!)

18.300 forint (Közelítő számítás, a minimálbér 2017-es összege még nem nyilvános!)

Albérleti támogatás adómentesen 2016-ban még nem adható, a 2017. évi maximális összege a minimálbér jövő évi mértékétől függ, melyről hivatalosan még nem döntött a jogalkotó.

A minimálbér 2017-es összegéről még nem született kormányzati döntés, de pénzügyi szakemberek szerint akár tíz százalékos bruttó minimálbér emelés is várható a következő év januárjától, mely közelítőleg 122.000 forint bruttó minimálbért eredményezne. Így a fenti táblázat utolsó oszlopában feltüntettük az albérleti támogatás maximális összegeit, melyet várhatóan a munkáltató maximálisan folyósíthat 2017-től havonta alkalmazottainak. A munkaviszony kezdetét követő két éven keresztül a mobilitási célú lakhatási támogatás maximum az aktuális minimálbér negyven százaléka lehet; majd a harmadik és negyedik évben a minimálbér bruttó összegének huszonöt, az utolsó évben pedig a tizenöt százalékos mértékét nem haladhatja meg a támogatás összege.

Jól látható, hogy azok a munkavállalók, akik hajlandóak új munkahelyük miatt távolabb költözni lakóhelyüktől az országon belül, akár havi 48 ezer forintos albérlet-támogatásban is részesülhetnek, ha foglalkoztatójuk így dönt. Egyébként a lakhatási támogatás maximális mértékénél többet is fordíthat az albérlet támogatására a munkáltató, de ebben az esetben a határon felüli összeg után már adózni szükséges, vagy a munkabérre vonatkozó szabályok alapján, vagy a cafeteriára kirótt közel ötven százalékos adóteher mellett.

Száguldó albérlet árak

Az elmúlt 2-3 évben a gazdasági fellendüléssel párhuzamosan az ingatlanárak robbanásszerű növekedésénél talán csak az albérletárak növekedésének mértéke volt meglepőbb. Az albérletárak Budapesten, valamint a nagy vidéki egyetemi városokban és ipari központokban a legmagasabbak. Sokak számára teljesen megfizethetetlenné váltak a kiadó lakások, így kénytelenek ketten-hárman közösen kivenni egy-egy lakást, jobb esetben. Kiemelten drága a főváros mellett Győr, az Audi és az egyetem miatt, de a soproni albérletek az osztrák határ közelsége okán talán még a győrinél is drágábbak. Nagymértékű drágulás ment végbe a Mercedes megtelepedése után Kecskeméten is.

A legrosszabb helyzetben mégis azok az egyetemisták vannak, aki vidékiként Budapesten szeretnének továbbtanulni. Az albérleti piac egyre jobban szűkül a belvárosi magánszállás-kiadás miatt, de a kínálat a külső pesti kerületekben is rendkívül gyér. Ki lehet jelenteni, hogy 2016-ban és várhatóan 2017-ben minden olyan lakást ki lehet majd adni albérletként Budapesten, melynek megfelelő az állapota, kerülettől függetlenül. Azt azonban érdemes tudni, hogy a belvárosi kerületekben a hosszabb távú kiadás szinte teljes mértékben megszűnt, így a főiskolásoknak és egyetemistáknak többet kell majd utazniuk a felsőoktatási intézményekbe a külső városrészekből.

Az ingatlanok és az albérletek drágulása érzékenyen érinti azokat a családokat is, akiknek nincsen sem lakástulajdonuk, sem magtakarításuk, így egy lakás megvásárlása számukra szóba sem jöhet. Sok gyermekkel rendelkező család sajnos még a többi albérletkeresőnél is nehezebben talál kiadó lakást napjainkban. Ennek az az oka, hogy a lakástulajdonosok nyolcvan százaléka nem kívánja ingatlanát gyerekes bérlőknek kiadni, mivel egy esetleges probléma esetén nehezebb a bérlőktől ebben az esetben megválni.

A hónapról-hónapra növekvő albérlet árakat hosszabb távon kizárólag csak kormányzati közbelépéssel lehetne megfékezni, amely szociális alapú bérlakásépítést jelenthetne. A 2017-től bevezetésre kerülő új adómentes albérlet-támogatás azonban valóban jól jöhet azon munkavállalók számára, akik munkát vállalnának Budapesten vagy más ipari körzetekben, és a lakhatásra szánt saját havi pénzösszegüket foglalkoztatójuk ily módon kiegészíti majd. Azt pedig már csak remélni lehet, hogy a lakástulajdonosok nem építik bele a már eddig is nagyon magas havi albérleti díjukba a munkáltatói lakhatási támogatás összegét is.


KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta: katásoknak kötelező a nyilvántartás vezetése 2018-ban...

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is  [ ... ]

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmo [ ... ]

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok?

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugd [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasa [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti [ ... ]

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás va...

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás vagy ház eladásakor? Ingatlan illeték kedvezmény 2018-ban is számos esetben érvény [ ... ]

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása az új rendelkezések alapján 2018-ban

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása közérthetően, az új Munka Törvénykönyve rendelkezései alapján 2018-ban. Mivel a változtak a felmondással kapcsolatos szabályok az elm [ ... ]

Jogosítvány ára 2018: a jogosítvány hosszabbítás és az orvosi vizsgálat menete 2018-ban

Jogosítvány ára 2018: a lejárt B kategóriás jogosítvány hosszabbítása és az orvosi vizsgálat menete és ára 2018-ban. Mindent megtudhat összefoglalónkból, hogy 2018-ban a jogosítvány [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasa [ ... ]

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a családi adókedvezmény nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban. Mi mennyi 2018-ban? Tovább nő a családi adókedvezmény összege 2 gye [ ... ]

Munkaszüneti napok 2018: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2018-ban

Munkaszüneti napok 2018-ban, munkarend és munkaidő naptár 2018 minden tudnivalóval! Kilenc hosszú hétvége és áthelyezett munkanap vár ránk 2018-ban! A munkanap áthelyezések miatt 2018-ba [ ... ]

Tanév rendje 2017/18: itt a hivatalos lista, hogy mikor lesznek az iskolai szünetek idén

2017/2018 tanév rendje: ekkor lesz az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet idén. Itt megtalálható a 2017-18-as tanév naptár szerinti időbeosztása, vagyis az iskolai tanítás [ ... ]

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: fontos változásokra kell számítani

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: rokkant nyugdíj helyett fontos változások léptek életbe korábban, melyre 2018-ban is fontos figyelni. Érdemes tisztázni a rokkantsági ellát [ ... ]

Nők nyugdíja 40 év után 2018: feltételek a 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjhoz 2018-ban...

Nők nyugdíja 40 év munkaviszony után 2018: feltételek és szabályok a nők 40 év munka utáni kedvezményes nyugdíjához 2018-ban. Nők 40 éves nyugdíjazása 2018-ban is igényelhető, a nő [ ... ]

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben?

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben? Most megtudhatja, hogy 2017-ben mire számíthat a kínai horoszkóp előrejelzései alapján: szerencse, harmónia, bőség [ ... ]

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?g> Itt megtudhatja, hogy 2016-ban mire számíthat a kínai horoszkóp jövendölései alapján: harmónia, remény, szeren [ ... ]

TB járulék összege 2018: TB járulék fizetés egyénileg vagy munkanélkülieknek 2018-ban

TB változások 2018 és TB járulék összege és fizetése egyénileg 2018: így történik a TB fizetés egyénileg vagy munkanélkülieknek 2018-ban. Mennyi a TB járulék összege 2018-ban? Minde [ ... ]

Ingatlan bérbeadás adózása 2018: változásokra kell figyelni lakáskiadás esetén!

Ingatlan bérbeadás (albérlet) utáni adózás 2018: erre figyeljen lakáskiadás utáni adózás esetén 2018-ben! Jelentősen módosult és kedvezőbb adózás terheli az ingatlankiadást 2018-tó [ ... ]

Friss

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is kötelező, töltse...
Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmosás elleni...
Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugdíjasok egyszeri...
Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasabb nettó bért kap...
Cafeteria szabályzat minta 2018: a kötelező céges dokumentum, mely azonnal letölthető. A cafeteria szabályzat minta 2018 ingyen jelenleg nem elérhető, hiszen egy elég bonyolult szakmai iratanyagról van...

CSOK 2018

Családi adókedvezmény 2018

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2018

Pénzmosás elleni szabályzat 2018

Munkaszerződés 2018

Munkáltatói tájékoztató 2018

Járulékok 2018

Albérleti szerződés 2018

Jelenléti ív 2018 / Túlóra 2018

Számviteli politika 2018

Ajándékozási szerződés 2018

Pénzkezelési szabályzat 2018

Számviteli szabályzatok 2018

Özvegyi nyugdíj 2018

SZÉP Kártya 2018 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2018 / KATA 2018

Betegszabadság 2018

Autópálya matrica 2018

Jogosítvány 2018 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2018

Közmunkabér 2018

Munkanélküli segély 2018

Szociális segély 2018

Megbízási szerződés minta 2018

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2018

Vasárnapi pótlék 2018

Munkáltatói felmondás 2018

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2018

Nyugdíjemelés 2018

Nyugdíj melletti munka 2018

Rokkantsági ellátás 2018

Rehabilitációs ellátás 2018

Adóbevallás 2018

Alkalmi munka 2018

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2018

Munka GYED mellett 2018

GYED Extra 2018

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2018

Nők nyugdíja 40 év után 2018

Nyugdíj utalás 2018

Azonnali hatályú felmondás 2018

Felmondás munkavállaló részéről 2018

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2018

Advent Bécsben 2018

Munkaszüneti napok 2018

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Számlatükör 2018

Éves horoszkóp 2018

Utazás

Szlovén autópálya matrica 2018 árak, vásárlás és Szlovénia autópálya térkép. A szlovén matricával igénybe vehető autópálya fontos alternatív tranzitútvonal Horvátország tengerparti városai valamint...
Horvátország bankkártyás fizetés: hogyan lehetséges a gyors kártyás fizetés a horvát autópálya szakaszokon? Milyen bankkártyákkal és hol lehet fizetni Horvátországban? Érdemes-e a kuna árfolyammal és...
Top 12 homokos tengerpart Horvátország: itt a teljes lista és térkép a horvát homokos strandokról! Apartman és szállás ajánló a horvát homokos strandok közelében, melyek kisgyermekes családok számára...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.