Fizetés nélküli szabadság kérelem minta 2017: így kell szabályosan bejelenteni

A fizetés nélküli szabadság bejelentése, engedélyezése, indoklása 2017-ben. Fizetés nélküli szabadság mikor adható? Fizetés nélküli szabadság kérelem és nyilatkozat minta 2017: munkavállalóként így kell írásban tett nyilatkozattal, jogszerűen bejelenteni a munkáltató felé a fizetés nélküli szabadság iránti igényt 2017-ben. Összefoglaljuk, hogy kinek jár és mely esetekben fizetés nélküli szabadság, szülési szabadság, és azt is elemezzük, hogy a fizetett és a fizetés nélküli szabadság valamint a végkielégítés között között milyen összefüggések vannak.

A fizetés nélküli szabadsággal kapcsolatban két alapvető dolgot fontos megkülönböztetni: az egyik, hogy fizetés nélküli szabadságot a munkavállaló egyoldalú bejelentéssel is kivehet bizonyos esetekben, a másik, hogy kérelmeznie kell munkáltatójánál a fizetés nélküli szabadságot, melynek megadása főnöke döntésén múlik. Az új Munka Törvénykönyve az első esetre a munkavállalónak biztosítja azt a jogot 2017-ben is, hogy egyoldalú bejelentéssel fizetés nélküli szabadságot vegyen ki; melyről az alábbiakban írunk részletesen. A fizetett szabadság legfontosabb tudnivalóit külön cikkben foglaltuk össze korábban.


A munkavállaló egyoldalú fizetés nélküli szabadság nyilatkozat benyújtásával hozhatja munkáltatója tudomására azt, hogy gyermeke ápolása vagy gondozása miatt szeretne meghatározott ideig otthon maradni. Ezzel a jogintézménnyel alanyi jogon minden alkalmazott élhet, hiszen a törvény erre lehetőséget ad.

Természetesen ez a lehetőség azonban nem korlátlan, ezért sorra vesszük azt a három esetet, amikor lehetőség van 2017-ben fizetés nélküli szabadságot egyoldalúan bejelenteni. Sok munkáltató nincsen tisztában azzal, hogy mikor köteles engedélyezni a munkavállalója fizetés nélküli szabadság iránti kérelmét, és van-e lehetősége elutasítania azt. A törvényi előírások alapján kiemelten biztosított a gyermek betegsége miatti ápolás idejére kivehető fizetés nélküli szabadság; de ezt a lehetőséget más családtag ápolására is igénybe lehet venni.

1.) Fizetés nélküli szabadság gyermek gondozására

Kettő esetben jár fizetés nélküli szabadság a munkavállaló részére, ha gyermeke gondozása vagy ápolására miatt szeretne otthon maradni, az alábbiakban ezeket vesszük sorra. A gyermek 3 éves koráig jár a szülőnek fizetés nélküli szabadság, amennyiben a munkavállaló otthon gondozza gyermekét ezen időszak (vagyis a GYES ideje) alatt. A fizetés nélküli szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni ebben az esetben.

A másik esetben a gyermek 10 éves koráig jár a szülőnek fizetés nélküli szabadság GYES folyósításának időtartama alatt, amennyiben a munkavállaló otthon gondozza gyermekét ezen időszak alatt és még jogosult a GYES igénybevételére.

2.) Fizetés nélküli szabadság közeli családtag ápolására

Sajnos bárki kerülhet olyan élethelyzetbe, hogy közeli hozzátartozója betegsége miatt kénytelen otthon maradni és hosszabb ideig őt ápolni. Ebben az esetben is lehetséges azonban fizetés nélküli szabadságot kivenni. Ennek azonban van néhány feltétele is. Az ápolás indokoltságáról orvosi igazolást szükséges beszerezni, illetve a hozzátartozó tartós ápolásának időtartama alatt maximum 2 évnyi időszakra jár fizetés nélküli szabadság.

3.) Fizetés nélküli szabadság katonai szolgálat alatt

Habár manapság már "nem divat" katonának lenni, aki mégis úgy dönt, hogy tényleges önkéntes-tartalékos katonai szolgálatot vállal, ezen szolgálat teljesítésének teljes időtartamára jár számára a fizetés nélküli szabadság.

Fizetés nélküli szabadság bejelentése, lemondása

A munkavállaló számára két fontos időbeli kitételt szükséges megemlíteni. A fizetés nélküli szabadságot munkavállalója felé 15 nappal korábban kell bejelentenie, a fizetés nélküli szabadság megszüntetésre vonatkozó igényét pedig 30 nappal korábban kell közölnie a munkáltatójával. Ezeket a határidőket minden esetben fontos betartani, hogy a munkavállaló is jogszerű módon kezelje az esetet.

Az előbb említett pontos határidők betartásával a munkavállaló bármikor dönthet úgy, hogy kérelmezi vagy éppen megszünteti a fizetés nélküli szabadságát, azonban ezt a munkáltató semmilyen körülmény esetén nem teheti meg. Vagyis a munkáltató 2017-ben sem küldheti a munkavállalóját fizetés nélküli szabadságra, és nem is hívhatja vissza őt dolgozni.

A munkáltató mikor mérlegelheti a fizetés nélküli szabadság megadását?

Az előbbi esetekben arról írtunk, hogy mikor nem mérlegelhet a munkáltató a fizetés nélküli szabadság megadásáról. Nagyon gyakran előfordul azonban, hogy a munkavállaló gyermeke megbetegszik, és ezért a szülőnek otthon kell maradnia ápolnia őt. Az előbbieken kívül a munkavállaló bármilyen egyéb esetben is korlátlanul nyújthat be munkáltatója felé fizetés nélküli szabadság kérelmet.

Azonban ezekben az esetekben már a munkáltató belátásán és döntésén múlik, hogy megadja-e alkalmazottja számára a fizetés nélküli szabadságot. Ha a munkáltató engedélyezi a fizetés nélküli szabadságot alkalmazottja számára, akkor is megszabhat ehhez kapcsolódó feltételeket. A munkáltatónak és a munkavállalónak is fontos tudnia, hogy a munkáltató részéről egyoldalúan nem rendelhető el fizetés nélküli szabadság.

Vagyis ha nincsen elegendő elvégzendő feladat a munkahelyen valamilyen oknál fogva, akkor is csak a munkavállaló részéről történő beleegyezéssel állapodhatnak meg közösen a felek fizetés nélküli szabadság kiadásában. Erről érdemes külön okiratot készíteni, melyben minden fontos részletet meg kell említeni. Érdemes a munkába állás feltételeit rögzíteni, és akár meghatározható valamilyen juttatás is a fizetés nélküli szabadság időszakára.

Ha lejár a fizetés nélküli szabadság

Ha lejár a fizetés nélküli szabadság, akkor a munkavállaló tovább dolgozhat jogfolytonosan a korábban kötött munkaszerződés alapján. Azonban tudnia kell minden munkavállalónak, hogy a fizetés nélküli szabadság idejére nem minősül biztosítottnak és nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt sem szerez, mivel nem szerzett jövedelmet.

Egészségügyi biztosítási jogviszonya szünetel minden munkavállalónak, aki bármilyen a fentiektől eltérő indokkal veszi igénybe a fizetés nélküli szabadság intézményét. Ez pedig azt is jelenti, hogy egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettsége keletkezik az adóhivatal felé, melyet be kell jelenteni a hatóság felé.

Ha azonban mégis bármekkora összegű jövedelme keletkezett a fizetés nélküli szabadság időszaka alatt, akkor biztosított volt ezen időtartam alatt, azonban teljes szolgálati időt csak a minimálbért elérő jövedelem esetén kap, egyébként pedig annál arányosan kevesebbet.

A fizetés nélküli szabadság időszaka nem számít munkában töltött időnek 2017-ben sem, így ezt az időszakot nem kell figyelembe vennie a munkáltatónak az éves szabadság napjainak kiszámításakor; valamint a végkielégítés kalkulációja során akkor sem, ha egybefüggően 30 napnál több volt a fizetés nélküli szabadság időtartama egy évben.

Szülési szabadság

A szülési szabadság maximális mértéke 24 hét, a törvény rendelkezései szerint 2017-ben is, mely minden anyának jár. A szülési szabadság teljes időtartamát munkában töltött időnek kell tekinteni. A szülési szabadság keretében kiadható 24 hét közül legfeljebb 4 hét eshet a szülés előtti időszakra, de ettől különböző tartalmú megállapodás is létrejöhet a felek között.

A Munka Törvénykönyve 2012-ben életbe lépett módosításai azt is célozzák, hogy a születő gyermek apja könnyebben részt vehessen gyermeke gondozásában. Éppen ezért az apa is kivehet fizetés nélküli szabadságot abban az időszakban, amikor az anya szülési szabadságon van.

Fizetés nélküli szabadság kérelem. http://officina.hu/belfoeld/129-fizetes-nelkuli-szabadsag-kerelem Szerző: Gazdasági Hírek, 2015. november 19.


Munkáltatói tájékoztató 2017 minta: kötelező a munkaszerződéshez mellékelni 2017-ben!

Munkáltatói tájékoztató 2017 minta: kötelező a munkaszerződéshez mellékelni 2017-ben! Munkáltatói tájékoztatás az új Munka Törvénykönyve előírásai alapján, melyet a munkavállal [ ... ]

Számlatükör 2017 minta: ezt kell tudni a számlakeret felépítéséről 2017-ben

Számlatükör 2017 minta: ezt kell tudni a számlakeret felépítéséről 2017-ben. Letölthető számlatükör (számlakerettükör) 2017 minta található portálunkon, továbbá részletes leír [ ... ]

Karácsonyi Erzsébet-utalvány nyugdíjasoknak 2016: ekkor kapják meg a 10 ezer forintos nyugdíj-kiegés...

Karácsonyi Erzsébet-utalvány nyugdíjasoknak 2016: ekkor kapják meg a 10 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést a jogosultak. 2016. Karácsonyán a fenyőfa alatt a nyugdíjasok állami nyugdíj-k [ ... ]

Albérlet-támogatás 2017-től adómentesen: összege, igénylése és feltételei

Albérlet-támogatás 2017-től adómentesen: összege, igénylése és feltételei. A lakhatási támogatás 2017. január 1-től jelentősen megváltozik, így a munkáltató akár adómentesen is s [ ... ]

CSOK 2017 kisokos: a CSOK feltételei, összege, igénylése új és használt lakásra 2017-ben

CSOK 2017 változások, feltételek és az igénylés módja, CSOK-rendelet 2017 és kalkulátor: a CSOK támogatás összege új és használt lakásra, házra, bővítésre. Egy helyen mindent megtu [ ... ]

Családi pótlék 2017 összege, utalás időpontjai 2017-ben - A családi pótlék igénylés feltételei...

Családi pótlék összege, emelés, feltételei 2017; családi pótlék utalás vagy kifizetés 2017-ben mely napokon várható? - A családi pótlék igénylése 2017-ben már a megyei Kormányhivat [ ... ]

Erzsébet-program 2017 pályázatok: üdülési pályázat és nyugdíjas Erzsébet-utalvány igénylése 2017-ben...

Erzsébet-program pályázat nyugdíjasoknak 2017: ong>nyugdíjas Erzsébet-utalvány és rong>üdülési pályázatong> időseknek 2017-ben! Ingyenes fürdőbelépő nyugdíjasoknak a 2017-es évben sajnos nem ig [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

GYED / GYES kisokos 2017: ezt kell tudni a CSED, GYED és GYES összegéről és igényléséről 2017-ben...

GYED / GYES / CSED 2017 összege, igénylés módja: fontos tudnivalók és kalkulátor a CSED, anyasági támogatás, GYES és GYED Extra 2017-től aktuális változásairól és a terhes nők és a  [ ... ]

Útlevél 2017 igénylés okmányirodában, útlevél ára 2017-ben, az útlevél ügyintézés menete...

Útlevél 2017 igénylés okmányirodában, útlevél ára 2017-ben, a soron kívüli, sürgősségi és az azonnali útlevél ügyintézés menete 2017. január 1-től. Összefoglaltuk a teendőket a [ ... ]

Szabadság számítása 2017: kinek hány nap szabadság jár 2017-ben?

Szabadság számítása időarányosan 2017: kinek hány nap szabadság jár a kalkulátor alapján 2017-ben? A letölthető szabadság nyilvántartó lap 2017-ben is rögzíti a szabadnapok pontos sz [ ... ]

Pedagógus bértábla 2016/2017: béremelés, pótlékok, pedagógus életpályamodell 2016-ban

Pedagógus bértábla 2016/2017 szeptember: béremelés, pótlékok, fizetési fokozatok, életpályamodell a pedagógusoknak. 2016-ban eltolják a pedagógusok béremelését, mivel változtak az err [ ... ]

Végkielégítés 2017: kinek mennyi végkielégítés jár az új szabályok szerint 2017-ben?

Végkielégítés mértéke 2017: kinek mennyi végkielégítés jár az új szabályok szerint 2017-ben? Végkielégítés nem mindenkinek jár a munkaviszony megszűnése esetén 2017-ben sem. A mun [ ... ]

Adóbevallás 2017 kisokos: a 1653 nyomtatvány kitöltése és adóbevallás határidők 2017-ben

Adóbevallás 2017 nyomtatvány és határidők: a 1653 és az adó 1% nyomtatványok letöltése egy helyről, kitöltési útmutatóval együtt! Adóbevallás 2017 határidők: változtak az időpon [ ... ]

Autópálya matrica árak 2017 és érvényesség: a fizetős utak térképe megyénként 2017-ben

Magyar autópálya matrica árak 2017 és az érvényesség ideje: megyei, heti, havi és éves autópálya matricák díja és a fizetős utak térképe megyénként! 2017-ben is fizetős lesz az M0  [ ... ]

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben. A biztató gazdasági adatok miatt a magyarországi minimálbér összege 2015-ben újra emelkedni fog és jócskán meghaladhatja a  [ ... ]

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti [ ... ]

Nagy éves horoszkóp 2017: számos változásra készülhetünk az éves horoszkóp alapján 2017-ben...

Nagy éves horoszkóp 2017: számos változásra készülhetünk az éves horoszkóp alapján 2017-ben. Tervezze előrelátó módon a 2017-es évet, hiszen az új év sok új lehetőségeket ígér,  [ ... ]

Új személyi igazolvány 2017 igénylés: ingyenes az e-személyi igazolvány 2017-ben

Új személyi igazolvány 2017 igénylés: kinek lesz ingyenes az e-személyi igazolvány 2017-ben? Az új személyi igazolvány tartalmazza a TAJ-kártya és az zonosító igazolvány (adókárt [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

UTAZÁS 2017

Friss

Munkáltatói tájékoztató 2017 minta: kötelező a munkaszerződéshez mellékelni 2017-ben! Munkáltatói tájékoztatás az új Munka Törvénykönyve előírásai alapján, melyet a munkavállaló részére el kell...
Számlatükör 2017 minta: ezt kell tudni a számlakeret felépítéséről 2017-ben. Letölthető számlatükör (számlakerettükör) 2017 minta található portálunkon, továbbá részletes leírást is találhat a...
Karácsonyi Erzsébet-utalvány nyugdíjasoknak 2016: ekkor kapják meg a 10 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést a jogosultak. 2016. Karácsonyán a fenyőfa alatt a nyugdíjasok állami nyugdíj-kiegészítést találnak majd, 10...
Albérlet-támogatás 2017-től adómentesen: összege, igénylése és feltételei. A lakhatási támogatás 2017. január 1-től jelentősen megváltozik, így a munkáltató akár adómentesen is segítheti dolgozója...
Járulékok 2017, munkáltatói levonások a bruttó bérből: mi mennyi 2017-ben? Változnak az adózás és a cafeteria szabályai! Részletes, frissített összefoglaló táblázat a 2017. évi adó- járulék- és...

CSOK 2017

Családi adókedvezmény 2017

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2017

Munkaszerződés 2017

Munkáltatói tájékoztató 2017

Járulékok 2017

Albérleti szerződés 2017

Jelenléti ív 2017 / Túlóra 2017

Számviteli politika 2017

Ajándékozási szerződés 2017

Pénzkezelési szabályzat 2017

Számviteli szabályzatok 2017

Özvegyi nyugdíj 2016

SZÉP Kártya 2016 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2016 / KATA 2017

Betegszabadság 2016

Autópálya matrica 2017

Jogosítvány 2016 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2016

Közmunkabér 2017

Munkanélküli segély 2016

Szociális segély 2016

Megbízási szerződés minta 2017

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2016

Vasárnapi pótlék 2016

Munkáltatói felmondás 2017

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2016

Nyugdíjemelés 2016

Nyugdíj melletti munka 2016

Munkaszüneti napok 2016

Rokkantsági ellátás 2016

Rehabilitációs ellátás 2016

Adóbevallás 2017

Alkalmi munka 2016

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2016

Munka GYED mellett 2016

GYED Extra 2016

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2016

Nők nyugdíja 40 év után 2016

Nyugdíj utalás 2016

2016/2017 tanév rendje

Azonnali hatályú felmondás 2017

Felmondás munkavállaló részéről 2017

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2017

Advent Bécsben 2017

Munkaszüneti napok 2017

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Számlatükör 2017

Kínai horoszkóp 2017

Éves horoszkóp 2017

Utazás

A Ryanair 2016-ban Gran Canaria szigetére és Las Palmas repülőterére indít fapados repülőjáratot Budapestről. Gran Canaria (Kanári-szigetek) és Las Palmas látnivalók, strandok, időjárás információk. A...
Fapados menetrend Budapest: 2016-ban ezek az új Wizz Air és Ryanair járatok indulnak Budapestről és Debrecenből. Mutatjuk az új célpontokat és a járatok pontos indulásának időpontjait is! Kezd még...
EasyJet kézipoggyász kisokos 2017: poggyász díjak, méret szabályok, EasyJet utasfelvételi (check-in) tudnivalók és az EasyJet közvetlen járatai budapestről. Berlin, Párizs és London Gatwick mellett...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.