Fizetés nélküli szabadság kérelem minta 2017: így kell szabályosan bejelenteni

A fizetés nélküli szabadság bejelentése, engedélyezése, indoklása 2017-ben. Fizetés nélküli szabadság mikor adható? Fizetés nélküli szabadság kérelem és nyilatkozat minta 2017: munkavállalóként így kell írásban tett nyilatkozattal, jogszerűen bejelenteni a munkáltató felé a fizetés nélküli szabadság iránti igényt 2017-ben. Összefoglaljuk, hogy kinek jár és mely esetekben fizetés nélküli szabadság, szülési szabadság, és azt is elemezzük, hogy a fizetett és a fizetés nélküli szabadság valamint a végkielégítés között között milyen összefüggések vannak.

A fizetés nélküli szabadsággal kapcsolatban két alapvető dolgot fontos megkülönböztetni: az egyik, hogy fizetés nélküli szabadságot a munkavállaló egyoldalú bejelentéssel is kivehet bizonyos esetekben, a másik, hogy kérelmeznie kell munkáltatójánál a fizetés nélküli szabadságot, melynek megadása főnöke döntésén múlik. Az új Munka Törvénykönyve az első esetre a munkavállalónak biztosítja azt a jogot 2017-ben is, hogy egyoldalú bejelentéssel fizetés nélküli szabadságot vegyen ki; melyről az alábbiakban írunk részletesen. A fizetett szabadság legfontosabb tudnivalóit külön cikkben foglaltuk össze korábban.


A munkavállaló egyoldalú fizetés nélküli szabadság nyilatkozat benyújtásával hozhatja munkáltatója tudomására azt, hogy gyermeke ápolása vagy gondozása miatt szeretne meghatározott ideig otthon maradni. Ezzel a jogintézménnyel alanyi jogon minden alkalmazott élhet, hiszen a törvény erre lehetőséget ad.

Természetesen ez a lehetőség azonban nem korlátlan, ezért sorra vesszük azt a három esetet, amikor lehetőség van 2017-ben fizetés nélküli szabadságot egyoldalúan bejelenteni. Sok munkáltató nincsen tisztában azzal, hogy mikor köteles engedélyezni a munkavállalója fizetés nélküli szabadság iránti kérelmét, és van-e lehetősége elutasítania azt. A törvényi előírások alapján kiemelten biztosított a gyermek betegsége miatti ápolás idejére kivehető fizetés nélküli szabadság; de ezt a lehetőséget más családtag ápolására is igénybe lehet venni.

1.) Fizetés nélküli szabadság gyermek gondozására

Kettő esetben jár fizetés nélküli szabadság a munkavállaló részére, ha gyermeke gondozása vagy ápolására miatt szeretne otthon maradni, az alábbiakban ezeket vesszük sorra. A gyermek 3 éves koráig jár a szülőnek fizetés nélküli szabadság, amennyiben a munkavállaló otthon gondozza gyermekét ezen időszak (vagyis a GYES ideje) alatt. A fizetés nélküli szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni ebben az esetben.

A másik esetben a gyermek 10 éves koráig jár a szülőnek fizetés nélküli szabadság GYES folyósításának időtartama alatt, amennyiben a munkavállaló otthon gondozza gyermekét ezen időszak alatt és még jogosult a GYES igénybevételére.

2.) Fizetés nélküli szabadság közeli családtag ápolására

Sajnos bárki kerülhet olyan élethelyzetbe, hogy közeli hozzátartozója betegsége miatt kénytelen otthon maradni és hosszabb ideig őt ápolni. Ebben az esetben is lehetséges azonban fizetés nélküli szabadságot kivenni. Ennek azonban van néhány feltétele is. Az ápolás indokoltságáról orvosi igazolást szükséges beszerezni, illetve a hozzátartozó tartós ápolásának időtartama alatt maximum 2 évnyi időszakra jár fizetés nélküli szabadság.

3.) Fizetés nélküli szabadság katonai szolgálat alatt

Habár manapság már "nem divat" katonának lenni, aki mégis úgy dönt, hogy tényleges önkéntes-tartalékos katonai szolgálatot vállal, ezen szolgálat teljesítésének teljes időtartamára jár számára a fizetés nélküli szabadság.

Fizetés nélküli szabadság bejelentése, lemondása

A munkavállaló számára két fontos időbeli kitételt szükséges megemlíteni. A fizetés nélküli szabadságot munkavállalója felé 15 nappal korábban kell bejelentenie, a fizetés nélküli szabadság megszüntetésre vonatkozó igényét pedig 30 nappal korábban kell közölnie a munkáltatójával. Ezeket a határidőket minden esetben fontos betartani, hogy a munkavállaló is jogszerű módon kezelje az esetet.

Az előbb említett pontos határidők betartásával a munkavállaló bármikor dönthet úgy, hogy kérelmezi vagy éppen megszünteti a fizetés nélküli szabadságát, azonban ezt a munkáltató semmilyen körülmény esetén nem teheti meg. Vagyis a munkáltató 2017-ben sem küldheti a munkavállalóját fizetés nélküli szabadságra, és nem is hívhatja vissza őt dolgozni.

A munkáltató mikor mérlegelheti a fizetés nélküli szabadság megadását?

Az előbbi esetekben arról írtunk, hogy mikor nem mérlegelhet a munkáltató a fizetés nélküli szabadság megadásáról. Nagyon gyakran előfordul azonban, hogy a munkavállaló gyermeke megbetegszik, és ezért a szülőnek otthon kell maradnia ápolnia őt. Az előbbieken kívül a munkavállaló bármilyen egyéb esetben is korlátlanul nyújthat be munkáltatója felé fizetés nélküli szabadság kérelmet.

Azonban ezekben az esetekben már a munkáltató belátásán és döntésén múlik, hogy megadja-e alkalmazottja számára a fizetés nélküli szabadságot. Ha a munkáltató engedélyezi a fizetés nélküli szabadságot alkalmazottja számára, akkor is megszabhat ehhez kapcsolódó feltételeket. A munkáltatónak és a munkavállalónak is fontos tudnia, hogy a munkáltató részéről egyoldalúan nem rendelhető el fizetés nélküli szabadság.

Vagyis ha nincsen elegendő elvégzendő feladat a munkahelyen valamilyen oknál fogva, akkor is csak a munkavállaló részéről történő beleegyezéssel állapodhatnak meg közösen a felek fizetés nélküli szabadság kiadásában. Erről érdemes külön okiratot készíteni, melyben minden fontos részletet meg kell említeni. Érdemes a munkába állás feltételeit rögzíteni, és akár meghatározható valamilyen juttatás is a fizetés nélküli szabadság időszakára.

Ha lejár a fizetés nélküli szabadság

Ha lejár a fizetés nélküli szabadság, akkor a munkavállaló tovább dolgozhat jogfolytonosan a korábban kötött munkaszerződés alapján. Azonban tudnia kell minden munkavállalónak, hogy a fizetés nélküli szabadság idejére nem minősül biztosítottnak és nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt sem szerez, mivel nem szerzett jövedelmet.

Egészségügyi biztosítási jogviszonya szünetel minden munkavállalónak, aki bármilyen a fentiektől eltérő indokkal veszi igénybe a fizetés nélküli szabadság intézményét. Ez pedig azt is jelenti, hogy egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettsége keletkezik az adóhivatal felé, melyet be kell jelenteni a hatóság felé.

Ha azonban mégis bármekkora összegű jövedelme keletkezett a fizetés nélküli szabadság időszaka alatt, akkor biztosított volt ezen időtartam alatt, azonban teljes szolgálati időt csak a minimálbért elérő jövedelem esetén kap, egyébként pedig annál arányosan kevesebbet.

A fizetés nélküli szabadság időszaka nem számít munkában töltött időnek 2017-ben sem, így ezt az időszakot nem kell figyelembe vennie a munkáltatónak az éves szabadság napjainak kiszámításakor; valamint a végkielégítés kalkulációja során akkor sem, ha egybefüggően 30 napnál több volt a fizetés nélküli szabadság időtartama egy évben.

Szülési szabadság

A szülési szabadság maximális mértéke 24 hét, a törvény rendelkezései szerint 2017-ben is, mely minden anyának jár. A szülési szabadság teljes időtartamát munkában töltött időnek kell tekinteni. A szülési szabadság keretében kiadható 24 hét közül legfeljebb 4 hét eshet a szülés előtti időszakra, de ettől különböző tartalmú megállapodás is létrejöhet a felek között.

A Munka Törvénykönyve 2012-ben életbe lépett módosításai azt is célozzák, hogy a születő gyermek apja könnyebben részt vehessen gyermeke gondozásában. Éppen ezért az apa is kivehet fizetés nélküli szabadságot abban az időszakban, amikor az anya szülési szabadságon van.

Fizetés nélküli szabadság kérelem. http://officina.hu/belfoeld/129-fizetes-nelkuli-szabadsag-kerelem Szerző: Gazdasági Hírek, 2015. november 19.


Pénzmosás elleni szabályzat 2017 minta: letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat

Pénzmosás elleni szabályzat 2017 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmo [ ... ]

Nyugdíjprémium összege 2017: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok?

Nyugdíjprémium összege 2017: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugd [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasa [ ... ]

Cafeteria szabályzat minta 2017: kötelező minden cég és vállalkozás számára

Cafeteria szabályzat minta 2017 / 2018: a kötelező céges dokumentum, mely azonnal letölthető. A cafeteria szabályzat minta 2017 ingyen jelenleg nem elérhető, hiszen egy elég bonyolult szakma [ ... ]

CSOK 2017 kisokos: a CSOK feltételei, összege, igénylése új és használt lakásra 2017-ben

CSOK 2017 / 2018 változások, feltételek és az igénylés módja, CSOK-rendelet 2017 és kalkulátor: a CSOK támogatás összege új és használt lakásra, házra, bővítésre. Egy helyen minden [ ... ]

GYED / GYES kisokos 2017: ezt kell tudni a CSED, GYED és GYES összegéről és igényléséről 2017-ben...

GYED / GYES / CSED 2017 összege, igénylés módja: fontos tudnivalók és kalkulátor a CSED, anyasági támogatás, GYES és GYED Extra 2017-től aktuális változásairól és a terhes nők és a  [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti [ ... ]

Ingatlan illeték 2017 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás va...

Ingatlan illeték 2017 / 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás vagy ház eladásakor? Ingatlan illeték kedvezmény 2017-ben is számos esetben  [ ... ]

Felmondási idő 2017: a felmondási idő számítása az új rendelkezések alapján 2017-ben

Felmondási idő 2017 / 2018: a felmondási idő számítása közérthetően, az új Munka Törvénykönyve rendelkezései alapján 2017-ben. Mivel a változtak a felmondással kapcsolatos szabályok [ ... ]

Jogosítvány ára 2017: a jogosítvány hosszabbítás és az orvosi vizsgálat menete 2017-ben

Jogosítvány ára 2017 / 2018: a lejárt B kategóriás jogosítvány hosszabbítása és az orvosi vizsgálat menete és ára 2017-ben. Mindent megtudhat összefoglalónkból, hogy 2017-ben a jogos [ ... ]

Családi adókedvezmény összege 2017 / 2018: kalkulátor és a nyomtatvány kitöltésnek módja 2017-ben...

Családi adókedvezmény összege 2017 / 2018: kalkulátor és a családi adókedvezmény nyomtatvány kitöltésnek módja 2017-ben. Tovább nő a családi adókedvezmény összege 2 gyerek után és [ ... ]

Tanév rendje 2017/18: itt a hivatalos lista, hogy mikor lesznek az iskolai szünetek idén

2017/2018 tanév rendje: ekkor lesz az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet idén. Itt megtalálható a 2017-18-as tanév naptár szerinti időbeosztása, vagyis az iskolai tanítás [ ... ]

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben. A biztató gazdasági adatok miatt a magyarországi minimálbér összege 2015-ben újra emelkedni fog és jócskán meghaladhatja a  [ ... ]

Nagy éves horoszkóp 2018: több újdonságra készülhetünk a 2018-as horoszkóp jóslatai alapján...

Éves horoszkóp 2018: több újdonságra és számos változásra készülhetünk az éves, heti és napi horoszkóp alapján 2018-ban. Horoszkóp 2018 a szerelem, az egészség, a pénz és a karrie [ ... ]

Munkaszüneti napok 2018: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2018-ban

Munkaszüneti napok 2018-ban, munkarend és munkaidő naptár 2018 minden tudnivalóval! Kilenc hosszú hétvége és áthelyezett munkanap vár ránk 2018-ban! A munkanap áthelyezések miatt 2018-ba [ ... ]

Felmondás munkavállaló részéről 2017 minta: mit tegyek, ha fel akarok mondani?

Felmondás a munkavállaló részéről 2017 minta: mit tehetek, ha már nem bírom tovább és fel akarok mondani 2017-ben? Munkavállalói rendes felmondás minta 2017: minden tudnivalót összefogl [ ... ]

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2017 / 2018: fontos változásokra kell számítani

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2017 / 2018: rokkant nyugdíj helyett fontos változások léptek életbe korábban, melyre 2017-ben is fontos figyelni. Érdemes tisztázni a rokkantsági [ ... ]

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben?

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben? Most megtudhatja, hogy 2017-ben mire számíthat a kínai horoszkóp előrejelzései alapján: szerencse, harmónia, bőség [ ... ]

Friss

Pénzmosás elleni szabályzat 2017 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmosás elleni...
Nyugdíjprémium összege 2017: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugdíjasok egyszeri...
Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasabb nettó bért kap...
Cafeteria szabályzat minta 2017 / 2018: a kötelező céges dokumentum, mely azonnal letölthető. A cafeteria szabályzat minta 2017 ingyen jelenleg nem elérhető, hiszen egy elég bonyolult szakmai...
Kínai horoszkóp 2018: a Kutya éve neked milyen változásokat hoz 2018-ban? Nagy éves kínai horoszkóp 2018: kinek milyen előnyt tartogat a Kutya éve? A 2018-as év sok jót ígér azok számára, akik a...

CSOK 2017

Családi adókedvezmény 2017

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2017

Pénzmosás elleni szabályzat 2017

Munkaszerződés 2017

Munkáltatói tájékoztató 2017

Járulékok 2017

Albérleti szerződés 2017

Jelenléti ív 2017 / Túlóra 2017

Számviteli politika 2017

Ajándékozási szerződés 2017

Pénzkezelési szabályzat 2017

Számviteli szabályzatok 2017

Özvegyi nyugdíj 2016

SZÉP Kártya 2016 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2016 / KATA 2017

Betegszabadság 2016

Autópálya matrica 2017

Jogosítvány 2016 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2016

Közmunkabér 2017

Munkanélküli segély 2016

Szociális segély 2016

Megbízási szerződés minta 2017

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2016

Vasárnapi pótlék 2016

Munkáltatói felmondás 2017

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2016

Nyugdíjemelés 2016

Nyugdíj melletti munka 2016

Munkaszüneti napok 2016

Rokkantsági ellátás 2016

Rehabilitációs ellátás 2016

Adóbevallás 2017

Alkalmi munka 2016

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2016

Munka GYED mellett 2016

GYED Extra 2016

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2016

Nők nyugdíja 40 év után 2016

Nyugdíj utalás 2016

2016/2017 tanév rendje

Azonnali hatályú felmondás 2017

Felmondás munkavállaló részéről 2017

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2017

Advent Bécsben 2017

Munkaszüneti napok 2017

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Számlatükör 2017

Kínai horoszkóp 2017

Éves horoszkóp 2017

Utazás

Szlovén autópálya matrica 2017 / 2018 árak, vásárlás és Szlovénia autópálya térkép. A szlovénmatricával igénybe vehetőautópálya fontos alternatív tranzitútvonal Horvátország tengerparti városai valamint...
Horvátország bankkártyás fizetés: hogyan lehetséges a gyors kártyás fizetés a horvát autópálya szakaszokon? Milyen bankkártyákkal és hol lehet fizetni Horvátországban? Érdemes-e a kuna árfolyammal és...
Top 12 homokos tengerpart Horvátország: itt a teljes lista és térkép a horvát homokos strandokról! Apartman és szállás ajánló a horvát homokos strandok közelében, melyek kisgyermekes családok számára...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.