Fizetés nélküli szabadság kérelem minta 2018: így kell szabályosan bejelenteni

A fizetés nélküli szabadság 2018 bejelentése, engedélyezése, indoklása 2018-ban. Fizetés nélküli szabadság mikor adható? Fizetés nélküli szabadság kérelem és nyilatkozat minta 2018: munkavállalóként így kell írásban tett nyilatkozattal, jogszerűen bejelenteni a munkáltató felé a fizetés nélküli szabadság iránti igényt 2018-ban. Összefoglaljuk, hogy kinek jár és mely esetekben fizetés nélküli szabadság, szülési szabadság, és azt is elemezzük, hogy a fizetett és a fizetés nélküli szabadság valamint a végkielégítés között között milyen összefüggések vannak.

A fizetés nélküli szabadsággal kapcsolatban két alapvető dolgot fontos megkülönböztetni: az egyik, hogy fizetés nélküli szabadságot a munkavállaló egyoldalú bejelentéssel is kivehet bizonyos esetekben, a másik, hogy kérelmeznie kell munkáltatójánál a fizetés nélküli szabadságot, melynek megadása főnöke döntésén múlik. Az új Munka Törvénykönyve az első esetre a munkavállalónak biztosítja azt a jogot 2017-ben is, hogy egyoldalú bejelentéssel fizetés nélküli szabadságot vegyen ki; melyről az alábbiakban írunk részletesen. A fizetett szabadság legfontosabb tudnivalóit külön cikkben foglaltuk össze korábban.


A munkavállaló egyoldalú fizetés nélküli szabadság nyilatkozat benyújtásával hozhatja munkáltatója tudomására azt, hogy gyermeke ápolása vagy gondozása miatt szeretne meghatározott ideig otthon maradni. Ezzel a jogintézménnyel alanyi jogon minden alkalmazott élhet, hiszen a törvény erre lehetőséget ad.

Természetesen ez a lehetőség azonban nem korlátlan, ezért sorra vesszük azt a három esetet, amikor lehetőség van 2017-ben fizetés nélküli szabadságot egyoldalúan bejelenteni. Sok munkáltató nincsen tisztában azzal, hogy mikor köteles engedélyezni a munkavállalója fizetés nélküli szabadság iránti kérelmét, és van-e lehetősége elutasítania azt. A törvényi előírások alapján kiemelten biztosított a gyermek betegsége miatti ápolás idejére kivehető fizetés nélküli szabadság; de ezt a lehetőséget más családtag ápolására is igénybe lehet venni.

1.) Fizetés nélküli szabadság gyermek gondozására

Kettő esetben jár fizetés nélküli szabadság a munkavállaló részére, ha gyermeke gondozása vagy ápolására miatt szeretne otthon maradni, az alábbiakban ezeket vesszük sorra. A gyermek 3 éves koráig jár a szülőnek fizetés nélküli szabadság, amennyiben a munkavállaló otthon gondozza gyermekét ezen időszak (vagyis a GYES ideje) alatt. A fizetés nélküli szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni ebben az esetben.

A másik esetben a gyermek 10 éves koráig jár a szülőnek fizetés nélküli szabadság GYES folyósításának időtartama alatt, amennyiben a munkavállaló otthon gondozza gyermekét ezen időszak alatt és még jogosult a GYES igénybevételére.

2.) Fizetés nélküli szabadság közeli családtag ápolására

Sajnos bárki kerülhet olyan élethelyzetbe, hogy közeli hozzátartozója betegsége miatt kénytelen otthon maradni és hosszabb ideig őt ápolni. Ebben az esetben is lehetséges azonban fizetés nélküli szabadságot kivenni. Ennek azonban van néhány feltétele is. Az ápolás indokoltságáról orvosi igazolást szükséges beszerezni, illetve a hozzátartozó tartós ápolásának időtartama alatt maximum 2 évnyi időszakra jár fizetés nélküli szabadság.

3.) Fizetés nélküli szabadság katonai szolgálat alatt

Habár manapság már "nem divat" katonának lenni, aki mégis úgy dönt, hogy tényleges önkéntes-tartalékos katonai szolgálatot vállal, ezen szolgálat teljesítésének teljes időtartamára jár számára a fizetés nélküli szabadság.

Fizetés nélküli szabadság bejelentése, lemondása

A munkavállaló számára két fontos időbeli kitételt szükséges megemlíteni. A fizetés nélküli szabadságot munkavállalója felé 15 nappal korábban kell bejelentenie, a fizetés nélküli szabadság megszüntetésre vonatkozó igényét pedig 30 nappal korábban kell közölnie a munkáltatójával. Ezeket a határidőket minden esetben fontos betartani, hogy a munkavállaló is jogszerű módon kezelje az esetet.

Az előbb említett pontos határidők betartásával a munkavállaló bármikor dönthet úgy, hogy kérelmezi vagy éppen megszünteti a fizetés nélküli szabadságát, azonban ezt a munkáltató semmilyen körülmény esetén nem teheti meg. Vagyis a munkáltató 2017-ben sem küldheti a munkavállalóját fizetés nélküli szabadságra, és nem is hívhatja vissza őt dolgozni.

A munkáltató mikor mérlegelheti a fizetés nélküli szabadság megadását?

Az előbbi esetekben arról írtunk, hogy mikor nem mérlegelhet a munkáltató a fizetés nélküli szabadság megadásáról. Nagyon gyakran előfordul azonban, hogy a munkavállaló gyermeke megbetegszik, és ezért a szülőnek otthon kell maradnia ápolnia őt. Az előbbieken kívül a munkavállaló bármilyen egyéb esetben is korlátlanul nyújthat be munkáltatója felé fizetés nélküli szabadság kérelmet.

Azonban ezekben az esetekben már a munkáltató belátásán és döntésén múlik, hogy megadja-e alkalmazottja számára a fizetés nélküli szabadságot. Ha a munkáltató engedélyezi a fizetés nélküli szabadságot alkalmazottja számára, akkor is megszabhat ehhez kapcsolódó feltételeket. A munkáltatónak és a munkavállalónak is fontos tudnia, hogy a munkáltató részéről egyoldalúan nem rendelhető el fizetés nélküli szabadság.

Vagyis ha nincsen elegendő elvégzendő feladat a munkahelyen valamilyen oknál fogva, akkor is csak a munkavállaló részéről történő beleegyezéssel állapodhatnak meg közösen a felek fizetés nélküli szabadság kiadásában. Erről érdemes külön okiratot készíteni, melyben minden fontos részletet meg kell említeni. Érdemes a munkába állás feltételeit rögzíteni, és akár meghatározható valamilyen juttatás is a fizetés nélküli szabadság időszakára.

Ha lejár a fizetés nélküli szabadság

Ha lejár a fizetés nélküli szabadság, akkor a munkavállaló tovább dolgozhat jogfolytonosan a korábban kötött munkaszerződés alapján. Azonban tudnia kell minden munkavállalónak, hogy a fizetés nélküli szabadság idejére nem minősül biztosítottnak és nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt sem szerez, mivel nem szerzett jövedelmet.

Egészségügyi biztosítási jogviszonya szünetel minden munkavállalónak, aki bármilyen a fentiektől eltérő indokkal veszi igénybe a fizetés nélküli szabadság intézményét. Ez pedig azt is jelenti, hogy egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettsége keletkezik az adóhivatal felé, melyet be kell jelenteni a hatóság felé.

Ha azonban mégis bármekkora összegű jövedelme keletkezett a fizetés nélküli szabadság időszaka alatt, akkor biztosított volt ezen időtartam alatt, azonban teljes szolgálati időt csak a minimálbért elérő jövedelem esetén kap, egyébként pedig annál arányosan kevesebbet.

A fizetés nélküli szabadság időszaka nem számít munkában töltött időnek 2017-ben sem, így ezt az időszakot nem kell figyelembe vennie a munkáltatónak az éves szabadság napjainak kiszámításakor; valamint a végkielégítés kalkulációja során akkor sem, ha egybefüggően 30 napnál több volt a fizetés nélküli szabadság időtartama egy évben.

Szülési szabadság

A szülési szabadság maximális mértéke 24 hét, a törvény rendelkezései szerint 2017-ben is, mely minden anyának jár. A szülési szabadság teljes időtartamát munkában töltött időnek kell tekinteni. A szülési szabadság keretében kiadható 24 hét közül legfeljebb 4 hét eshet a szülés előtti időszakra, de ettől különböző tartalmú megállapodás is létrejöhet a felek között.

A Munka Törvénykönyve 2012-ben életbe lépett módosításai azt is célozzák, hogy a születő gyermek apja könnyebben részt vehessen gyermeke gondozásában. Éppen ezért az apa is kivehet fizetés nélküli szabadságot abban az időszakban, amikor az anya szülési szabadságon van.

Fizetés nélküli szabadság kérelem. http://officina.hu/belfoeld/129-fizetes-nelkuli-szabadsag-kerelem Szerző: Gazdasági Hírek, 2015. november 19.


KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta: katásoknak kötelező a nyilvántartás vezetése 2018-ban...

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is  [ ... ]

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmo [ ... ]

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok?

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugd [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasa [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti [ ... ]

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás va...

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás vagy ház eladásakor? Ingatlan illeték kedvezmény 2018-ban is számos esetben érvény [ ... ]

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása az új rendelkezések alapján 2018-ban

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása közérthetően, az új Munka Törvénykönyve rendelkezései alapján 2018-ban. Mivel a változtak a felmondással kapcsolatos szabályok az elm [ ... ]

Jogosítvány ára 2018: a jogosítvány hosszabbítás és az orvosi vizsgálat menete 2018-ban

Jogosítvány ára 2018: a lejárt B kategóriás jogosítvány hosszabbítása és az orvosi vizsgálat menete és ára 2018-ban. Mindent megtudhat összefoglalónkból, hogy 2018-ban a jogosítvány [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasa [ ... ]

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a családi adókedvezmény nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban. Mi mennyi 2018-ban? Tovább nő a családi adókedvezmény összege 2 gye [ ... ]

Munkaszüneti napok 2018: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2018-ban

Munkaszüneti napok 2018-ban, munkarend és munkaidő naptár 2018 minden tudnivalóval! Kilenc hosszú hétvége és áthelyezett munkanap vár ránk 2018-ban! A munkanap áthelyezések miatt 2018-ba [ ... ]

Tanév rendje 2017/18: itt a hivatalos lista, hogy mikor lesznek az iskolai szünetek idén

2017/2018 tanév rendje: ekkor lesz az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet idén. Itt megtalálható a 2017-18-as tanév naptár szerinti időbeosztása, vagyis az iskolai tanítás [ ... ]

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: fontos változásokra kell számítani

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: rokkant nyugdíj helyett fontos változások léptek életbe korábban, melyre 2018-ban is fontos figyelni. Érdemes tisztázni a rokkantsági ellát [ ... ]

Nők nyugdíja 40 év után 2018: feltételek a 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjhoz 2018-ban...

Nők nyugdíja 40 év munkaviszony után 2018: feltételek és szabályok a nők 40 év munka utáni kedvezményes nyugdíjához 2018-ban. Nők 40 éves nyugdíjazása 2018-ban is igényelhető, a nő [ ... ]

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben?

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben? Most megtudhatja, hogy 2017-ben mire számíthat a kínai horoszkóp előrejelzései alapján: szerencse, harmónia, bőség [ ... ]

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?g> Itt megtudhatja, hogy 2016-ban mire számíthat a kínai horoszkóp jövendölései alapján: harmónia, remény, szeren [ ... ]

TB járulék összege 2018: TB járulék fizetés egyénileg vagy munkanélkülieknek 2018-ban

TB változások 2018 és TB járulék összege és fizetése egyénileg 2018: így történik a TB fizetés egyénileg vagy munkanélkülieknek 2018-ban. Mennyi a TB járulék összege 2018-ban? Minde [ ... ]

Ingatlan bérbeadás adózása 2018: változásokra kell figyelni lakáskiadás esetén!

Ingatlan bérbeadás (albérlet) utáni adózás 2018: erre figyeljen lakáskiadás utáni adózás esetén 2018-ben! Jelentősen módosult és kedvezőbb adózás terheli az ingatlankiadást 2018-tó [ ... ]

Friss

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is kötelező, töltse...
Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmosás elleni...
Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugdíjasok egyszeri...
Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasabb nettó bért kap...
Cafeteria szabályzat minta 2018: a kötelező céges dokumentum, mely azonnal letölthető. A cafeteria szabályzat minta 2018 ingyen jelenleg nem elérhető, hiszen egy elég bonyolult szakmai iratanyagról van...

CSOK 2018

Családi adókedvezmény 2018

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2018

Pénzmosás elleni szabályzat 2018

Munkaszerződés 2018

Munkáltatói tájékoztató 2018

Járulékok 2018

Albérleti szerződés 2018

Jelenléti ív 2018 / Túlóra 2018

Számviteli politika 2018

Ajándékozási szerződés 2018

Pénzkezelési szabályzat 2018

Számviteli szabályzatok 2018

Özvegyi nyugdíj 2018

SZÉP Kártya 2018 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2018 / KATA 2018

Betegszabadság 2018

Autópálya matrica 2018

Jogosítvány 2018 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2018

Közmunkabér 2018

Munkanélküli segély 2018

Szociális segély 2018

Megbízási szerződés minta 2018

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2018

Vasárnapi pótlék 2018

Munkáltatói felmondás 2018

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2018

Nyugdíjemelés 2018

Nyugdíj melletti munka 2018

Rokkantsági ellátás 2018

Rehabilitációs ellátás 2018

Adóbevallás 2018

Alkalmi munka 2018

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2018

Munka GYED mellett 2018

GYED Extra 2018

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2018

Nők nyugdíja 40 év után 2018

Nyugdíj utalás 2018

Azonnali hatályú felmondás 2018

Felmondás munkavállaló részéről 2018

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2018

Advent Bécsben 2018

Munkaszüneti napok 2018

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Számlatükör 2018

Éves horoszkóp 2018

Utazás

Szlovén autópálya matrica 2018 árak, vásárlás és Szlovénia autópálya térkép. A szlovén matricával igénybe vehető autópálya fontos alternatív tranzitútvonal Horvátország tengerparti városai valamint...
Horvátország bankkártyás fizetés: hogyan lehetséges a gyors kártyás fizetés a horvát autópálya szakaszokon? Milyen bankkártyákkal és hol lehet fizetni Horvátországban? Érdemes-e a kuna árfolyammal és...
Top 12 homokos tengerpart Horvátország: itt a teljes lista és térkép a horvát homokos strandokról! Apartman és szállás ajánló a horvát homokos strandok közelében, melyek kisgyermekes családok számára...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.