KATA adózás 2016/2017: 6-ról 12 millióra nő a KATA bevételi határa 2017-től

2017. január 1-től 6-ről 12 millió forintra nő a KATA bevételi határa! KATA adózás 2016-os és 2017-es szabályai és feltételei: melyek a KATA előnyei és hátrányai 2017-ben? KATA 2017 adózás: az egyéni vállalkozók számára nagyon kedvező adózási forma 2017-ben is, azonban a katás vállalkozónak kötelező módon bevételi nyilvántartást kell vezetnie bevételeiről. Több nagyon fontos új változás lépett életbe a KATA-t választó egyéni vállalkozók számára. A kisadózók 2017-re vonatkozó adózási és illetékfizetési kötelezettségeit foglaljuk össze részletesen, hogy mindenki tisztábban legyen az új szabályokkal, aki a KATA adózási módot választotta 2017-ben is.

2017-től számos ponton kedvezőbbé válik az adózás Magyarországon, így a KATA bevételi határa az eddigi 6-ról 12 millió forintra nő. A részletekről cikkünk végén szólunk, az alábbiakban a januárig érvényben lévő szabályokat taglaljuk. Sokan hallottak már a kisadózásról vagyis a KATA-ról, de vagy nem volt róla pontos információjuk, vagy az eddig érvényben lévő szabályok nem feleltek meg az egyéni igényeiknek. 2014-től jópár finomhangoló változás érintette a KATA-t, így azok számára is vonzóvá válhat a pár éve bevezetett új adónem, akik eddig idegenkedtek tőle. Egy biztos: egy kis számolás és gondolkodás után kiderülhet, hogy kisadózóként több jövedelem maradhat a jövőben a zsebünkben 2016-ban. Ráadásul aki minden feltételnek megfelel, az jelentős adózási előnyhöz juthat a KATA által.


A KATA bevezetése óta évről-évre egyre népszerűbbé váik a adózó körében az egyszerűsége és a kedvező adótétele miatt. 2016-tól ráadásul az adóhatóság javaslatára a Uber-sofőrök is tömegesen választjkák majd várhatóan a KATA adózási formát, hiszen így teljesen legálisan működhetnek tovább Magyarországon.

A kisadózó vállalkozók számára az első fontos változás, hogy a főállású és nem főállású kisadózó vállalkozó fogalma módosult. Ez pedig kifejtve azt jelenti, hogy ha valaki valamely egyéb munkahelyen már megfizette a minimális járulékalapot, akkor neki katásként ne kelljen újra a magasabb összegű adót megfizetnie. Vagyis a nem főállású katás vállalkozónak 50 ezer forint helyett 25 ezer forint KATA-t szükséges minden hónap 12-éig befizetnie.

Emellett két éve bevezetett újdonság a KATA adózással összefüggésben, hogy az elvárt heti 36 órányi munkaviszonyt nem kötelező egy munkaadónál ledolgozni, hanem a több munkaviszonyban ledolgozott heti óraszámot összesíteni lehet; így összesítve kell a 36 órányi munkát elérni.

Sokan azért nem választották korábban a KATA-t, mert eddig 50 ezer forintért 81.300 forintos ellátási alapot kaptak, mely a nyugdíjas évekre nézve kedvezőtlen volt. Ezt küszöböli ki az a nem kötelező, de mostantól év közben is bármikor választható megoldás lesz (egy nyilatkozat kitöltése szükséges hozzá), mely szerint lehet emelt összegű KATA-t fizetni, mely 50.000 forint helyett 75.000 forint, így a járulékalap 136.250 forintra nő, és magasabb nyugdíjra és társadalombiztosítási ellátásra lesz jogosult a kisadózó.

2016-ban aki társas vagy egyéni vállalkozóként fizeti legalább a minimális járulékalap után a járulékokat, illetve másik kisadózó vállalkozásában főállású kisadózó, annak csak 25.000 forintos KATA-t kell majd fizetnie. Vagyis ha valaki főállású munkavállalóként már dolgozik egy cégnél, akkor a saját KATA-s vállalkozásában csupán havi 25.000 forint adót szükséges fizetnie, ezzel pedig minden adó- és járulék kötelezettséget letudott az adóhivatal felé.

KATA adó 2016

Kinek érdemes a katát választania 2016-ban? Annak, akinek sok ügyfele van, és magas hozzáadott értékkel bíró tevékenységet végez. Ilyen lehet például a tanácsadás, műszaki vagy grafikai tervezés, de a fodrászoknak vagy éppen a kozmetikusoknak is megéri így adózni. A KATA adózásában 2016-baan is létezik egy felső korlát. Vagyis a kedvezményes adózás csak akkor él, ha a katás adózó éves összesített bevétele nem haladja meg a 6.000.000 forintot.

Ha valaki katásként átlépi az éves 6 milliós értékhatárt, akkor a 6.000.000 forint feletti összegre 40 százalékos különadót köteles fizetni. Azonban a 6 millió más szempontból is vízválasztó tétel. Ugyanis az ÁFA-törvény alapján 6 millió forint bevétel alatt választható az alanyi adómentes kör, vagyis ÁFA-mentesség kérhető. Ha a 6 milliót akár csak egy forinttal is meghaladja az éves bevétele a katás adózónak, akkor viszont átkerül az ÁFA-fizetők közé, mely kedvezőtlen esemény az adózás szempontjából.

Egy másik fontos megkötésre is figyelni kell 2016-ban is, mely érinti a KATA adózási formát választó vállalkozókat. Ez pedig az 1 millió forintos határ, ami felett adatszolgáltatási kötelezettsége keletkezik az adózónak. Eszerint ha valaki 1 millió forintot meghaladóan számlázott évente összesen ugyanazon partner felé, akkor erről bevallást kell készítenie. A törvényalkotó ugyanis a bújtatott foglalkoztatást mindenképpen el akarja kerülni. Vagyis nem ajánlatos ugyanazon vállalkozás felé évente 1 millió forintot meghaladó összegben számlát kiállítani egy adott adóévben. Aki ezt mégis megteszi, azt megvizsgálhatja az adóhatóság, és ha vélelmezi a munkaviszonyt a katás adózó és az adott partner között, a következményeket a katás vállalkozónak vállalnia kell (jelentős adóbírság, esetlegesen a katából történő kizárás).

Az 1 millió forintot meghaladó számlákról az adóhatóság mindenképpen értesül, hiszen a számlát kiállító és a számlát befogadó félnek is adatszolgáltatási kötelezettsége van az 1 millió forintot meghaladó számlákat illetően a hatóság felé. Ha az adóhivatal ezt követően vizsgálatot kezdeményez a katás számlát kiállító vállalkozással szemben, akkor már a vállalkozónak kell azt bizonyítania, hogy nem bújtatott foglalkoztatás miatt haladja meg az 1 milliót az ugyanazon partner felé kiállított számlák összértéke.

A katás adózónak csupán annyi adminisztratív dolga van, hogy számlát kell minden bevételéről kiállítania, illetve szükséges bevételi nyilvántartást is vezetnie, melyben a kibocsátott számlát rögzítenie kell. Ezen kívül a kiadásairól semmilyen kimutatást vagy nyilvántartást nem kell készítenie, a katás bevételét bármire költheti, amennyiben a havonta fizetendő KATA adót elutalja az adóhivatal megfelelő bevételi számlájára.

Azt is tudni kell az adófizetésről, hogy a KATA összegét akkor is fizetni kell az adózónak, ha semmilyen bevétele nem keletkezik az adott hónapban. Azonban 2016-ban is van lehetőség arra, hogy ilyen esetben szükséges legyen az adófizetés, hiszen a KATA szüneteltethető egy hónaptól öt évig terjedő időszakon keresztül. Vagyis érdemes átgondoltan és előrelátóan kezelni a katával kapcsolatos ügyeket.

KATA bevallás határidő 2016

KATA bevallás határideje: meddig kell bevallani az előző évben befizetett katás adót? Adóbevallást a katásoknak is készíteni kell természetesen, az előző évi bevételükről az aktuális év február 25-ig kell nyilatkozniuk, 2016-ban a 15KATA adóbevallás nyomtatvány beküldésével. Nagyon fontos elvárás, hogy a katás vállalkozó által kiállított számlákon minden esetben fel kell tüntetni azt a kitételt, hogy a számlát katás vállalkozó állította ki.

Tehát röviden összefoglalva: ha valaki főállású kisadózó, akkor havonta 50.000 forint a KATA, ha másik cégben is dolgozik, ahol szintén biztosított, akkor a fizetendő KATA összege csak 25.000 forint. Ha emelt összegű nyugdíjat szeretne, akkor pedig választhatja azt a lehetőséget is, hogy havonta 75.000 forint adót fizet.

KATA 2016

50.000 forint utáni járulékalap:

75.000 forint utáni járulékalap:

81.300 forint

136.250 forint

A KATA-t érintő 2016-os változásokról kijelenthető, hogy (sajnos Magyarországon még szokatlan módon, de) a kisadózókra vonatkozó szabályokat a jogalkotók próbálják az életre szabni, így számos olyan aprónak tűnő, mégis számos életszerű változtatás lépett életbe már a korábbi években is, melyek következtében igazán népszerűvé válhat ez az adózási forma Magyarországon. Mindezt bizonyítja a KATA-t választó adózók számának növekedése, hiszen míg 2013. év végén mintegy 75 ezer adózó választotta az adózásnak ezen kedvező formáját, addig 2015. év végén már 130 ezer fő adózott így, 2016. végére pedig akár a 150 ezret is elérheti a katások száma.

KATA 2017

A legutóbbi kormányzati bejelentés szerint 2017. január 1-től módosulnak a KATA szabályai, de sajnos semmilyen részletet és információmorzsát erről nem lehet bővebben tudni. Csak remélni lehet, hogy a KATA szabályai 2017-től inkább kedvezőbbé válnak, és nem szigorodnak jelentősen, hiszen ez az adónem sokaknak jelent tisztes megélhetést, az államnak pedig biztos adóbevételt. Végre napvilágra kerültek azok az adóváltozások, melyek 2017-től lépnének életbe hazánkban, miután elfogadja a parlament is.

2017. január 1-től az eddig is nagyon kedvező szabályokkal rendelkező KATA adózás még kedvezőbbé válik. Ennek oka pedig, hogy hat millió forintról tizenkét millió forintra emelkedik a KATÁ-s cég vagy egyéni vállalkozó éves bevételi határa. Ehhez kapcsolódik az is, hogy áfa esetén az alanyi mentesség határa az eddigi 6 millió forintról 8 millió forintra emelkedik 2017-től. Vagyis legjobban azok járnak, akik KATÁ-sként adóznak, és emellett alanyi adómentesnek minősülnek. A KATA 2017. évi szabályairól nincsen további információ, így arról sem érkezett hír, hogy a bevételi határ növelésével párhuzamosan növekszik-e a havonta fizetendő adóteher összege.


Karácsonyi Erzsébet-utalvány nyugdíjasoknak 2016: ekkor kapják meg a 10 ezer forintos nyugdíj-kiegés...

Karácsonyi Erzsébet-utalvány nyugdíjasoknak 2016: ekkor kapják meg a 10 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést a jogosultak. 2016. Karácsonyán a fenyőfa alatt a nyugdíjasok állami nyugdíj-k [ ... ]

Albérlet-támogatás 2017-től adómentesen: összege, igénylése és feltételei

Albérlet-támogatás 2017-től adómentesen: összege, igénylése és feltételei. A lakhatási támogatás 2017. január 1-től jelentősen megváltozik, így a munkáltató akár adómentesen is s [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

Cafeteria 2017 változások: ezt kell tudni a készpénz-cafeteriáról és a SZÉP-kártyáról 2017-től...

Cafeteria 2017 változások, kalkulátor és adózás: jön a készpénz-cafeteria és marad a SZÉP-kártya 2017-től. Új cafeteria juttatások jönnek 2017-ben. Jelentős és fontos változások j [ ... ]

CSOK 2016/2017 kisokos: a CSOK feltételei, összege, igénylése új és használt lakásra 2016-tól...

CSOK 2016/2017: minden tudnivaló az új szocpolról! CSOK-rendelet és kalkulátor 2016: az állami támogatás összege, feltételei új és használt lakásra, bővítésre; a 10 milliós CSOK lak [ ... ]

Családi pótlék 2016/2017 összege, utalás időpontjai 2016-ban - A családi pótlék igénylés feltételei...

Családi pótlék összege, feltételei 2016/2017; családi pótlék utalás vagy kifizetés 2016-ban és 2017-ben mely napokon várható? - A családi pótlék igénylése 2016-ban már a megyei Korm [ ... ]

Közalkalmazotti bértábla 2017: jön a közalkalmazotti béremelés 2017-ben

Közalkalmazotti bértábla 2017: jön a közalkalmazotti béremelés 2017-ben, és megtalálható oldalunkon a köztisztviselői bértábla 2017 fizetési fokozatai táblázat formában összefoglalv [ ... ]

Erzsébet-program 2017 pályázatok: ingyenes fürdőbelépő és nyugdíjas Erzsébet-utalvány igénylése 2017...

Erzsébet-program pályázat nyugdíjasoknak 2017: ong>nyugdíjas Erzsébet-utalvány és rong>ingyenes fürdőbelépőnylésidőseknek 2017-ben! Fontos tudni, hogy már kérhető az ingyenes gyógyfürd [ ... ]

Munkanélküli segély 2016/2017 összege: az álláskeresési járadék igénylése 2016-ban

Munkanélküli segély 2016/2017: az álláskeresési járadék összege és igénylése 2016-ban a Munkaügyi Központ kalkulátora alapján. Munkanélküli segély felmondás esetén 2016: tájékoz [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

Felmondás minta 2016: változtak a szabályok! Erre figyeljen felmondás esetén 2016-ban

Felmondás minta 2016: változtak a szabályok! Erre figyeljen felmondás esetén 2016. január 1-től: már a felmondások egyes elnevezései is változtak 2016-ban, így számos apró részletre fig [ ... ]

GYED / GYES kisokos 2016/2017: ezt kell tudni a CSED, GYED és GYES összegéről és igényléséről 2016-b...

GYED / GYES / CSED 2016/2017 összege, igénylés módja: fontos tudnivalók és kalkulátor a CSED, anyasági támogatás, GYES és GYED Extra 2016-tól aktuális változásairól és a terhes nők  [ ... ]

Útlevél 2016/2017 igénylés okmányirodában, útlevél ára 2016-ban, az útlevél ügyintézés menete...

Útlevél 2016/2017 igénylés okmányirodában, útlevél ára 2016-ban és 2017-ben, soron kívüli, sürgősségi és az azonnali útlevél ügyintézés menete 2016 január 1-től. Összefoglalt [ ... ]

Szabadság számítása 2016/2017: kinek hány nap szabadság jár?

Szabadság számítása 2016/2017: kinek hány nap szabadság jár a kalkulátor alapján? A letölthető szabadság nyilvántartó lap 2016-ban is rögzíti a szabadnapok pontos számát a munkaváll [ ... ]

Táppénz kalkulátor 2016/2017: táppénz összege 2016-ban, passzív táppénz információk

Táppénz kalkulátor 2016/2017: rong>szigorodnak a szabályok, áppénz összege és kifizetése 2016-ban, passzív táppénz információk. 2016. január 1-től érvényben levő táppénz és betegszab [ ... ]

Pedagógus bértábla 2016/2017: béremelés, pótlékok, pedagógus életpályamodell 2016-ban

Pedagógus bértábla 2016/2017 szeptember: béremelés, pótlékok, fizetési fokozatok, életpályamodell a pedagógusoknak. 2016-ban eltolják a pedagógusok béremelését, mivel változtak az err [ ... ]

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben. A biztató gazdasági adatok miatt a magyarországi minimálbér összege 2015-ben újra emelkedni fog és jócskán meghaladhatja a  [ ... ]

Autópálya matrica árak 2016/2017: a fizetős utak térképe megyénként 2016-ban

Megyei, heti, havi és éves autópálya matrica árak 2016/2017 és érvényesség: a fizetős utak térképe megyénként! 2016-ban is fizetős lesz az M0 körgyűrű Budapestnél és megyei autóp [ ... ]

Adóbevallás 2016 nyomtatvány és határidők: a 1553 és az adó 1% nyomtatvány kitöltésének módja 2016-b...

Adóbevallás 2016 nyomtatvány és határidők: a 1553 és az adó 1% nyomtatványok letöltése egy helyről, kitöltési útmutatóval együtt! Adóbevallás 2016 határidők: változtak az időpon [ ... ]

Végkielégítés 2016/2017: kinek mennyi végkielégítés jár az új szabályok szerint 2016-ban?

Végkielégítés mértéke 2016/2017: kinek mennyi végkielégítés jár az új szabályok szerint 2016-ban? A munkavállalók általában nincsenek tisztában sem azzal, hogy mely esetekben jár sz [ ... ]

Utazás

A Ryanair 2016-ban Gran Canaria szigetére és Las Palmas repülőterére indít fapados repülőjáratot Budapestről. Gran Canaria (Kanári-szigetek) és Las Palmas látnivalók, strandok, időjárás információk. A...
Fapados menetrend Budapest: 2016-ban ezek az új Wizz Air és Ryanair járatok indulnak Budapestről és Debrecenből. Mutatjuk az új célpontokat és a járatok pontos indulásának időpontjait is! Kezd még...
EasyJet kézipoggyász kisokos 2016: poggyász díjak, méret szabályok, EasyJet utasfelvételi (check-in)tudnivalók és a Budapestről induló járatok listája. Berlin, Párizs és London Gatwick mellett az...

Friss

Karácsonyi Erzsébet-utalvány nyugdíjasoknak 2016: ekkor kapják meg a 10 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést a jogosultak. 2016. Karácsonyán a fenyőfa alatt a nyugdíjasok állami nyugdíj-kiegészítést találnak majd, 10...
Albérlet-támogatás 2017-től adómentesen: összege, igénylése és feltételei. A lakhatási támogatás 2017. január 1-től jelentősen megváltozik, így a munkáltató akár adómentesen is segítheti dolgozója...
Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1-jétől. Ennek oka...
Cafeteria 2017 változások, kalkulátor és adózás: jön a készpénz-cafeteria és marad a SZÉP-kártya 2017-től. Új cafeteria juttatások jönnek 2017-ben. Jelentős és fontos változások jönnek 2017. január...
Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti napok,...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.