Táppénz 2018 kalkulátor és számítás: nőtt a táppénz összege 2018-ban

Táppénz kalkulátor 2018: idén nőtt a táppénz összege! Táppénz számítása, kifizetés és az igénylés feltételei 2018-ban. Mennyi a táppénz és a betegszabadság mértéke 2018-ban? Táppénz terhesség alatt, gyermek után járó gyermekápolási táppénz, illetve baleseti táppénz szabályok 2018-ban. A táppénz összege és kifizetése szigorodott 2018-ban, passzív táppénz információk. 2018. január 1-től érvényben levő táppénz és betegszabadság szabályok alapján Ön is könnyen ki tudja számítani azt, hogy mennyi betegszabadságra és táppénzre jogosult. Minden információt megtalál portálunkon a betegszabadságról és a táppénzről, melyek 2018-ban is minden munkavállalóra érvényesek.

Az új Munka Törvénykönyve alapján a betegszabadság a fizetett szabadság mellett megilleti a munkavállalókat, ez tehát alapvetően az új szabályok életbe lépése után sem változott. A táppénz összege viszont 2018-ban tovább nőtt, mivel a minimálbér összege is emelkedett, ez pedig naponta 680 forint emelkedést jelent 2017-hez képest. A táppénz kiszámításának módja is változott kis mértékben a korábbiakhoz képest, az új Munka Törvénykönyve elfogadásával. A táppénz kódok 2018-os listája írásunk utolsó részében található, mely a keresőképtelenség okairól szól. Mivel a minimálbér 2018. január 1-től tovább emelkedett, ezért a táppénz 2018. évi összege is nőtt, 8.500 forintról 9.180 forintra.


Táppénz szabályok 2018-ban

Az elmúlt évek negatív tapasztalatai miatt 2015. január 1-től, vagyis 2018-ban is jelentősen szigorodtak a táppénz feltételei, annak érdekében pedig, hogy jelentősen visszaszoruljanak a táppénzzel kapcsolatos csalások, lehetőség lesz a táppénz folyósításának átmeneti megvonására is. A szigorúbb ellenőrzéseket úgy kell elképzelni, hogy az orvosok akár saját otthonában is felkereshetik majd a táppénzen levő beteget, és ellenőrizhetik, hogy valóban beteg-e. Erre azért is van szükség, mert sok táppénzen lévő beteg nem tartja be az orvos utasításait, ezáltal is késleltetve a gyógyulást; mely egyébként jelentős állami táppénz kifizetést eredményez.

A 2018-ban életbe lépő változások szerint a táppénz folyósítását megtagadhatja az orvos, ha a beteg nem jelenik meg a kötelezően előírt orvosi vizsgálaton vagy ellenőrzésen. Várhatóan a táppénz kiszámításának a módja is változik 2018-ban, így a táppénz alapja az adóbevallásban szereplő jövedelem lesz, de ezt egy külön rendeletben később fogja a kormány szabályozni.

2018-ban a korábbi évek szabályaihoz hasonlóan ha a munkavállaló betegség miatt nem tud dolgozni, akkor a keresőképtelenség első 15 munkanapjára nem táppénzt, hanem betegszabadságot vehet igénybe. Az évente 15 napban kiadható betegszabadságba bele kell számítani a fizetett ünnepnapokat is, de a heti két pihenőnapot (szombat, vasárnap) nem. Bővebben olvashat a betegszabadságról, ha ide kattint: betegszabadság 2018.

A betegszabadság lejáratát követő naptól jár a táppénz. Azonban 2018-tól már a betegszabadságot követő szabadnapra és heti pihenőnapra táppénz már nem jár. Az alapvető különbség a betegszabadság és a táppénz között egyébként az, hogy a betegszabadságot a munkáltatónak kell fizetnie, míg a táppénzt az állam folyósítja. Ha a munkavállaló nem használta ki az éves betegszabadság-keretét, ami 15 napot jelent, azt a következő évre természetesen nem viheti át. A betegszabadsággal a munkáltató rendelkezik, azt a munkavállaló nem veheti ki kedve szerint. Ha a munkaviszony év közben keletkezett, akkor a munkavállalónak arányosan kevesebb betegszabadság jár az első csonka évre.

Táppénz jogosultság 2018-ban

A táppénz igénybe vételéhez keresőképtelenséget kell igazolni (vagyis hogy betegség miatt nem tud valaki dolgozni a munkahelyén), melyet a háziorvos állapít meg minden esetben. Az évente felhasználható 15 napos keret erejéig az orvosi diagnózis alapján betegszabadság jár, 15 napot meghaladó betegség esetén jogosult a munkavállaló táppénz igénybe vételére.

Táppénz maximum egy évig jár a beteg munkavállalóknak, de ezen időszak alatt fenn kell álni a folyamatos biztosítási jogviszonynak. (Ez elég ritka, mert sajnos számos munkáltató felmond ha a munkavállaló huzamosabb ideig nem tud nála munkát végezni.)

Táppénz összege, táppénz kalkulátor 2018

A táppénzt háromféleképpen is ki lehet számítani. Alapesetben a táppénz összege a pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem alapján kerül kiszámításra. Ha a táppénzt igénylő nem rendelkezik 180 naptári napot meghaladó munkaviszonnyal, akkor a 180 nap alatt keletkezett jövedelem átlaga alapján kell megállapítani. Ha a meghatározott időszakban a biztosított nem rendelkezett jövedelemmel, akkor a mindenkori minimálbér alapján kell kiszámítani a táppénz összegét.

A táppénz összege a fenti számítás alapján kiszámított jövedelem 60 százaléka, de nem érheti el az aktuális minimálbér duplájának harmincad részét. Ha ezt kiszámoljuk, akkor a minimálbér 2018-ben bruttó 138.000 forint, vagyis (138.000x2)/30=9.180 forint lehet a táppénz maximális összege. A táppénz kiszámítása nem egyszerű feladat, melynek meghatározásához a legegyszerűbb mód a táppénz kalkulátor használata, melynek fejlesztése hamarosan megtörténik. A táppénz összegét a táppénzre jogosultnak utólag folyósítják.

Táppénz kifizetése 2018

A táppénz iránti kérelmet minden munkavállalónak a saját munkáltatójához kell elküldenie. Egyéni vállalkozóként azonban a helyi kormányhivatalhoz szükséges a táppénz igénylést eljuttatni. Amennyiben a táppénz iránti kérelem megfelelő módon lett kitöltve, ezáltal pedig a munkavállaló kérése teljesíthető, akkor ez eljáró hivatalnak 8 napja van arra, hogy döntsön a kérelmezett táppénzről. Minden más esetben akár 21 nap is lehet az elbírálás határideje. A táppénz kifizetését 2018-ban is a kormányhivatal intézi, a táppénzt a táppénz iránti kérelem elbírálását követően azonnal elutalják a kérelmezőnek.

Táppénz kódok 2018 - Keresőképtelenség

Ha valaki valamilyen oknál fogva nem képes ellátni a munkáját, és nem tud emiatt megjelenni a munkahelyén, akkor keresőképtelenségről beszélünk. Több oka is lehet a munkavállaló keresőképtelenségének, ezektől az okoktól függ, hogy milyen iratokra van szükség a táppénz igénylés benyújtásához. A keresőképtelenséget minden esetben szükséges igazolni, a keresőképtelenség okáról pedig a táppénz kód ad felvilágosítást, ezt a kilencféle kódot az alábbi táblázatban foglaltuk össze.

Táppénz kódok 2018: a keresőképtelenséget jelölő kódok

Táppénz kód

Táppénz jellege

Megjegyzés

1

Üzemi baleset

Baleseti táppénz - A munkahelyen vagy a munkahelyre menet, illetve hazafelé tartva is történhet üzemi baleset. Az 1-es táppénzes kódra betegszabadság nem jár, a munkavállaló az első naptól kezdve táppénzt kap.

2

Foglalkozási megbetegedés

Baleseti táppénz - A betegség a munkavégzés után jóval később is jelentkezhet, de bizonyítottan a munkahelyi körülmények okozták. A 2-es táppénzes kódra betegszabadság nem jár, a munkavállaló az első naptól kezdve táppénzt kap.

3

Közúti baleset

A munkavállalónak nyilatkoznia kell a baleset körülményeiről, illetve arról, hogy üzemi baleset történt-e. A társadalmi kifizetőhely vagy a szakigazgatási szerv dönt a táppénzről, nem az orvos.

4

Egyéb baleset

5

Beteg gyermek ápolása

Gyermekápolási táppénz - A gyerek 12 éves koráig lehet a táppénzt igénybe venni; gyermekenként:3 éves korig 84 nap,6 éves korig 42 nap,12 éves korig 14 nap jár. Az 5-ös táppénzes kódra betegszabadság nem jár, a munkavállaló az első naptól kezdve táppénzt kap.

6

Terhesség vagy szülés miatti keresőképtelenség

A 6-os táppénzes kódra betegszabadság nem jár, a munkavállaló az első naptól kezdve táppénzt kap.

7

Közegészségügyi okból foglalkozástól történő eltiltás, hatósági elkülönítés

Járványügyi vagy közegészségügyi okból nem jelenthet meg a munkavállaló a munkahelyén.

8

Egyéb keresőképtelenség

Az általános szabályok szerinti keresőképtelenséget jelenti.

9

Veszélyeztetett terhesség miatti keresőképtelenség

A 9-es táppénzes kódra betegszabadság nem jár, a munkavállaló az első naptól kezdve táppénzt kap.

Passzív táppénz

A passzív táppénzt 2011. július 1-jei hatállyal teljesen megszüntették, mivel korábban számos visszaélés történt ezzel kapcsolatban. Így ki lehet jelenteni, hogy 2018-ban sem lehet már passzív táppénzt igényelni, mert a passzív táppénz intézménye már nem létezik.

2012. január 1-jétől több olyan korábbi nyugdíjjelegű ellátás is megszűnt, mely helyett táppénz-jellegű ellátások lettek bevezetve. Így például a rokkantsági nyugdíj és egyéb korábbi rendszeres pénzbeli juttatás helyett az arra jogosult megváltozott munkaképességű személyek számára feltételekhez kötött rehabilitációs ellátás valamint rokkantsági ellátás elnevezéssel két új táppénz-jellegű juttatás jár 2018-ban is; ezekkel az új támogatásokkal szintén részletesen foglalkozunk.


KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta: katásoknak kötelező a nyilvántartás vezetése 2018-ban...

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is  [ ... ]

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmo [ ... ]

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok?

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugd [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: kiszámoltuk, ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól! Mennyi a 2018. évi minimálbér bruttó-nettó összege? Garantált bérminimum 2018 összege (szakmunkás minim [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti [ ... ]

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás va...

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás vagy ház eladásakor? Ingatlan illeték kedvezmény 2018-ban is számos esetben érvény [ ... ]

Jogosítvány ára 2018: a jogosítvány hosszabbítás díja és az orvosi vizsgálat menete 2018-ban...

Jogosítvány ára 2018: a lejárt B kategóriás jogosítvány hosszabbítás ára és az orvosi vizsgálat menete és díja 2018-ban. A jogosítvány hosszabbításához 2018-ban is az okmányiroda  [ ... ]

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása az új rendelkezések alapján 2018-ban

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása közérthetően, az új Munka Törvénykönyve rendelkezései alapján 2018-ban. Mivel a változtak a felmondással kapcsolatos szabályok az elm [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: kiszámoltuk, ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól! Mennyi a 2018. évi minimálbér bruttó-nettó összege? Garantált bérminimum 2018 összege (szakmunkás minim [ ... ]

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a családi adókedvezmény nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban. Mi mennyi 2018-ban? Tovább nő a családi adókedvezmény összege 2 gye [ ... ]

Munkaszüneti napok 2018: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2018-ban

Munkaszüneti napok 2018: itt a munkaidő naptár 2018 és a munkarend. 2018. évi munkaszüneti napok táblázat és naptár: a hosszú hétvégék és a munkaszüneti napok ledolgozása 2018-ban íg [ ... ]

Tanév rendje 2017/18: itt a hivatalos lista, hogy mikor lesznek az iskolai szünetek idén

2017/2018 tanév rendje: ekkor lesz az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet idén. Itt megtalálható a 2017-18-as tanév naptár szerinti időbeosztása, vagyis az iskolai tanítás [ ... ]

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: fontos változásokra kell számítani

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: rokkant nyugdíj helyett fontos változások léptek életbe korábban, melyre 2018-ban is fontos figyelni. Érdemes tisztázni a rokkantsági ellát [ ... ]

Nők nyugdíja 40 év után 2018: feltételek a 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjhoz 2018-ban...

Nők nyugdíja 40 év munkaviszony után 2018: feltételek és szabályok a nők 40 év munka utáni kedvezményes nyugdíjához 2018-ban. Nők 40 éves nyugdíjazása 2018-ban is igényelhető, a nő [ ... ]

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben?

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben? Most megtudhatja, hogy 2017-ben mire számíthat a kínai horoszkóp előrejelzései alapján: szerencse, harmónia, bőség [ ... ]

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?g> Itt megtudhatja, hogy 2016-ban mire számíthat a kínai horoszkóp jövendölései alapján: harmónia, remény, szeren [ ... ]

TB járulék összege 2018: TB járulék fizetés egyénileg vagy munkanélkülieknek 2018-ban

TB változások 2018 és TB járulék összege és fizetése egyénileg 2018: így történik a TB fizetés egyénileg vagy munkanélkülieknek 2018-ban. Mennyi a TB járulék összege 2018-ban? Minde [ ... ]

Ingatlan bérbeadás adózása 2018: változásokra kell figyelni lakáskiadás esetén!

Ingatlan bérbeadás (albérlet) utáni adózás 2018: erre figyeljen lakáskiadás utáni adózás esetén 2018-ben! Jelentősen módosult és kedvezőbb adózás terheli az ingatlankiadást 2018-tó [ ... ]

Friss

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is kötelező, töltse...
Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmosás elleni...
Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugdíjasok egyszeri...
Minimálbér 2018 összege: kiszámoltuk, ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól! Mennyi a 2018. évi minimálbér bruttó-nettó összege? Garantált bérminimum 2018 összege (szakmunkás minimálbér) és a...
Cafeteria szabályzat minta 2018: a kötelező céges dokumentum, mely azonnal letölthető. A cafeteria szabályzat minta 2018 ingyen jelenleg nem elérhető, hiszen egy elég bonyolult szakmai iratanyagról van...

CSOK 2018

Családi adókedvezmény 2018

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2018

Pénzmosás elleni szabályzat 2018

Munkaszerződés 2018

Munkáltatói tájékoztató 2018

Járulékok 2018

Albérleti szerződés 2018

Jelenléti ív 2018 / Túlóra 2018

Számviteli politika 2018

Ajándékozási szerződés 2018

Pénzkezelési szabályzat 2018

Számviteli szabályzatok 2018

Özvegyi nyugdíj 2018

SZÉP Kártya 2018 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2018 / KATA 2018

Betegszabadság 2018

Autópálya matrica 2018

Jogosítvány 2018 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2018

Közmunkabér 2018

Munkanélküli segély 2018

Szociális segély 2018

Megbízási szerződés minta 2018

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2018

Vasárnapi pótlék 2018

Munkáltatói felmondás 2018

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2018

Nyugdíjemelés 2018

Nyugdíj melletti munka 2018

Rokkantsági ellátás 2018

Rehabilitációs ellátás 2018

Adóbevallás 2018

Alkalmi munka 2018

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2018

Munka GYED mellett 2018

GYED Extra 2018

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2018

Nők nyugdíja 40 év után 2018

Nyugdíj utalás 2018

Azonnali hatályú felmondás 2018

Felmondás munkavállaló részéről 2018

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2018

Advent Bécsben 2018

Munkaszüneti napok 2018

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Számlatükör 2018

Éves horoszkóp 2018

Utazás

Szlovén autópálya matrica 2018 árak, vásárlás és Szlovénia autópálya térkép. A szlovén matricával igénybe vehető autópálya fontos alternatív tranzitútvonal Horvátország tengerparti városai valamint...
Horvátország bankkártyás fizetés: hogyan lehetséges a gyors kártyás fizetés a horvát autópálya szakaszokon? Milyen bankkártyákkal és hol lehet fizetni Horvátországban? Érdemes-e a kuna árfolyammal és...
Top 12 homokos tengerpart Horvátország: itt a teljes lista és térkép a horvát homokos strandokról! Apartman és szállás ajánló a horvát homokos strandok közelében, melyek kisgyermekes családok számára...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.