Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmosás elleni szabályzat minta 2018 megléte fontos a könyvelőknek, ügyvédeknek, ingatlan és pénzügyi szakembereknek. Ráadásul az újonnan elkészült pénzmosás elleni szabályzat beküldése 2018-ban az adóhivatal számára egy nagyon fontos lépés. Cikkünkben foglalkozunk az új pénzmosás elleni törvény előírásaival, mely már érvényben van 2018-ban; az abban taglalt szankciókkal és szabályokkal. Magyarországon 2017. június 26-án lépett hatályba a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény, mely nevesíti azt is, hogy kiknek kötelező pénzmosás elleni szabályzattal rendelkezniük 2018-ban.

Alapvető változásokat tartalmaz az új pénzmosás elleni törvény, így nagyon fontos elkészíteni minden számviteli és pénzügyi szolgáltatónak az új pénzmosás elleni szabályzatot. Ráadásul ezt a szabályzatot kötelezően kellett módosítani 2017. szeptember 30-ig, azonban ezt követően egy néhány hónapos türelmi időszak következik, így csak 2018. január 1-jét követően számíthatnak jelentős összegű bírságra azok, akik nem rendelkeznek a megfelelő tartalommal rendelkező pénzmosás elleni szabályzattal. Portálunkról már letölthető az a pénzmosási mintaszabályzat 2018, mely az adott számviteli szolgáltató egyéni adataival és azonosítóival kiegészítve megfelel az újonnan életbe lépett pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény előírásainak. Mivel a számviteli vállalkozásoknak és a pénzügyi szolgáltatóknak kevés idejük maradt a pénzmosási szabályzatuk kötelező megújítására, ezért ajánlott ezzel időben, már a 2018-as évet megelőzően foglalkozni.2017. október 31-től új szabályozás lépett életbe az árukereskedőkre vonatkoztatva, mely szerint ettől az időponttól kezdve csak kétmillió-ötszázezer forintig fogadhatnak el készpénzes fizetést ügyfeleiktől. Amennyiben ennél az összegnél magasabb összeg kerülne a vásárlótól vagy partnertől kifizetésre, akkor a magasabb összegű készpénzt csak akkor fogadhatják majd el, ha szervezetileg megfelelnek az új pénzmosás elleni törvénynek, mely az Európai Unió új szabályozása alapján született.

Az új pénzmosás elleni törvénynek minden olyan újonnan alakuló pénzügyi szolgáltató és számviteli szervezetnek szükséges megfelelnie a jövőben, mely a törvény hatályba lépését követően (azaz 2017. június 26. után) alakult. A régebbi szervezetek számára pedig 2017. szeptember 30-ig volt haladék a pénzmosás elleni szabályzataik átdolgozására. Az aktualizálásról tehát kötelezően kell gondoskodni, büntetésre viszont csak 2018. január 1-jét követően kell számítani. Vagyis ez lehet a legkésőbbi időpont, melyet figyelembe kell venni, és ameddig igazán fontos elkészíteni a pénzmosás elleni szabályzat 2018 dokumentumot.

A pénzmosási szabályzat megléte mellett ebben az évben is fontos, hogy rendelkezzenek az intézmények és cégek a többi kötelező számviteli szabályzattal, melyek ráadásul minden évben módosulnak tartalmilag; ezek többek között a pénzkezelési szabályzat 2018, a számviteli politika 2018, valamint számos vállalkozás esetén a cafeteria szabályzat 2018.

Pénzmosás elleni szabályzat 2018

Sajnos nem hagyott túlságosan sok felkészülési időt az új pénzmosás elleni törvény, mely ráadásul év közben lépet hatályba. Ráadásul a pénzügyi szolgáltatón belül szükséges meghatározni azt a személyt, aki az adóhatóság felé kötelező bejelentéssel él az új pénzmosási szabályzat okán. Új pénzmosás elleni szabályzatot kell készíteniük 2018-ban többek között az ingatlanközvetítőknek, könyvelőknek, ügyvédeknek és az adótanácsadóknak is, de a kötelezettek köre ennél jóval szélesebb, melyről az alábbi táblázatot készítettük el.

Új pénzmosás elleni szabályzatot kötelező készíteniük 2018-ban:

ingatlanközvetítő

könyvelő

könyvvizsgáló

adószakértő

adótanácsadói tevékenységet megbízási jogviszony alapján végző

ügyvéd

közjegyző

bizalmi vagyonkezelő

hitelintézet

pénzügyi szolgáltató

foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény

önkéntes kölcsönös biztosítópénztár

játékkaszinót, kártyatermet működtető

távszerencsejátékot, online kaszinójátékot szervező

nemesfémmel vagy az ezekből készült tárgyakkal kereskedő

árukereskedő, amennyiben tevékenysége folytatása során kétmillió-ötszázezer forintot elérő vagy meghaladó összegű készpénzfizetést fogad el

A pénzmosással kapcsolatos szabályzat tartalmát előíró rendeletet már megjelentették, mely alapján elvileg mindenki számára adott a lehetőség a pénzmosás elleni szabályzat megszerkesztésére, melyet az adóhivatal is ellenőrizni fog. Ettől függetlenül elkészült azonban a szakértők által a 2017-ben életbe lépett új pénzmosás elleni törvény alapján szerkesztett pénzmosás elleni szabályzat minta 2018. Ennek segítségével pedig már nem nehéz a személyes adatokkal kiegészíteni a dokumentumot. Az új pénzmosási törvény kötelezi egyébként a pénzügyi szervezeteket arra, hogy változtassák meg korábbi ügyfél-átvilágítási gyakorlatukat.

Több fontos módosításra kell ezentúl figyelni az ügyfél-átvilágítással kapcsolatban, melyek a következők. A jövőben, így 2018-ban is kötelező lesz lemásolni az ügyfelek személyazonosító dokumentumait. Ráadásul azoktól a régebbi ügyfelektől is be kell szerezni rövid időn belül a dokumentummásolatokat, akikkel a számviteli szolgáltató jelenleg is partneri jogviszonyban áll. Minden részletre kiterjedően meghatározza az új törvény a begyűjtendő személyes adatok körét is.

Az ügyfelekre vonatkozó új rendelkezés az is, hogy tényleges tulajdonosnak kell minősíteni azt a személyt is, aki tényleges irányítást illetve ellenőrzést gyakorol. Sőt, mostantól fontos közfeladatot ellátó személy közeli hozzátartozója is kiemelt közszereplőnek minősül. A jövőben a kockázatelemzés szempontjait figyelembe kell elvégezni az egyszerűsített valamint a fokozott ügyfél-átvilágítást, ennek módozatai függenek a a földrajzi és egyéb kockázati tényezőktől. Ezekre a szempontokra fokozottan kell figyelni 2018-ban.

Az új pénzmosási törvény előírásai alapján a jövőben ötévente szükséges felülvizsgálni minden ügyfél és partner átvilágításkor rögzített adatait, az esetleges változásokkal pedig frissíteni szükséges az ügyfél-adatbázist. Nagyon kell figyelni például arra, ha az ügyfél tevékenységi köre változik, esetleg más lesz a vezető tisztségviselő. Ezekben az esetekben a változásokat rögzíteni szükséges. Arra is fontos például a könyvelőknek figyelniük, hogy ügyfeleik által kibocsátott számlák mennyisége és értékük megfelel-e az adott ágazatban szokásos mennyiségnek illetve mértéknek. Ha bármi gyanúsat tapasztalnak ügyfeleikkel kapcsolatban, akkor azt jelenteniük kell a megfelelő hatósági szervnek.

2019. június 26-ig kell minden számviteli szolgáltatónak a teljes meglévő ügyfélkörét átvizsgálni az új pénzmosási szabályzat figyelembe vételével, vagyis kettő év türelmi idő áll rendelkezésre. Azonban azt is érdemes megjegyezni, hogy nagyobb pénzügyi szolgáltatók esetén a teljes ügyfélkör akár több százezres nagyságú is lehet, vagyis jelentős erőforrást igényel az átvilágítás lefolytatása. Létrejött egy központi nyilvántartás is, ahova kötelező továbbítani a tényleges tulajdonosokról szóló információkat.

Amennyiben egy cég nem megfelelő módon kezeli a pénzmosás elleni szabályokat, akkor tekintélyes méretű bírságra kell számítani 2018-tól. A bírság összege pénzügyi szolgáltatók esetében 400 ezer forinttól az éves bevétel 10 százalékáig, maximum 2 milliárd forintig terjedhet, míg könyvviteli vagy adótanácsadási feladatot végzők esetében 100 ezer forinttól 400 millió forintig terjedhet. Ez a korábban kiszabható bírságok mértékének többszöröse. Vagyis minden pénzügyi adatokat kezelő cégnek ajánlott elkészítenie minél hamarabb az új pénzmosás elleni szabályzatot, valamint az ügyfeleivel kapcsolatban is fontos alkalmaznia az új pénzmosással kapcsolatos szabályokat.


belső szabályzat minta   belső szabályzat   belső szabályzat minta 2018   Pénzmosás elleni belső szabályzat minta 2018   Pénzmosás elleni belső szabályzat minta   Pénzmosás elleni belső szabályzat   Pénzmosás elleni belső szabályzat 2018   Pénzmosás elleni belső szabályzat 2017   Pénzmosás elleni szabályzat 2018 mintaszabályzat letöltése   Pénzmosás elleni szabályzat 2018 letöltés   Pénzmosás elleni szabályzat 2018 beküldése   pénzmosási szabályzat minta ingatlan ügyletekhez 2018   pénzmosási szabályzat minta ingatlan ügyletekhez 2017   pénzmosási szabályzat minta ingatlan ügyletekhez   pénzmosási szabályzat minta könyvelőknek 2017   pénzmosási szabályzat minta könyvelőknek   pénzmosási szabályzat minta 2017   pénzmosás szabályzat 2018 minta   pénzmosás szabályzat 2017 minta   pénzmosás szabályzat   pénzmosás elleni szabályzat ingatlan   pénzmosás elleni szabályzat beküldése 2017   pénzmosás elleni szabályzat beküldése   pénzmosás elleni törvény változások 2018   pénzmosás elleni törvény változások 2017   pénzmosás elleni törvény változások   pénzmosás elleni szabályzat minta 2017 ügyvéd   pénzmosás elleni szabályzat minta 2018 ingatlan   pénzmosás elleni szabályzat minta 2018 könyvelő   pénzmosás elleni szabályzat minta 2017 pénzváltó   pénzmosás elleni szabályzat minta 2017 adószakértő   pénzmosás elleni szabályzat minta 2017 könyvelő   pénzmosás elleni szabályzat minta 2017 ingatlan   pénzmosás elleni szabályzat minta 2018   pénzmosás elleni szabályzat minta 2017   pénzmosás elleni törvény készpénz 2018   pénzmosás elleni törvény készpénz   Pénzmosás elleni szabályzat 2017 HFIU   pénzmosás megelőzését biztosító belső szabályzat 2018   pénzmosás megelőzését biztosító belső szabályzat 2017   pénzmosás megelőzését biztosító belső szabályzat   pénzmosás elleni törvény 2018   új pénzmosás elleni törvény 2018   új pénzmosás elleni törvény 2017   új pénzmosás elleni törvény   pénzmosási mintaszabályzat 2018   pénzmosási mintaszabályzat 2017   Pénzmosás elleni szabályzat   Pénzmosás elleni szabályzat 2018   Pénzmosás elleni szabályzat 2017   Szabályzat minták 2017   Szabályzat minták 2018   szabályzat 2018   pénz   szabályzat 2017   könyvelő   könyvelés  
KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta: katásoknak kötelező a nyilvántartás vezetése 2018-ban...

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is  [ ... ]

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmo [ ... ]

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok?

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugd [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: kiszámoltuk, ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól! Mennyi a 2018. évi minimálbér bruttó-nettó összege? Garantált bérminimum 2018 összege (szakmunkás minim [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti [ ... ]

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás va...

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás vagy ház eladásakor? Ingatlan illeték kedvezmény 2018-ban is számos esetben érvény [ ... ]

Jogosítvány ára 2018: a jogosítvány hosszabbítás és az orvosi vizsgálat menete 2018-ban

Jogosítvány ára 2018: a lejárt B kategóriás jogosítvány hosszabbítása és az orvosi vizsgálat menete és ára 2018-ban. Mindent megtudhat összefoglalónkból, hogy 2018-ban a jogosítvány [ ... ]

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása az új rendelkezések alapján 2018-ban

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása közérthetően, az új Munka Törvénykönyve rendelkezései alapján 2018-ban. Mivel a változtak a felmondással kapcsolatos szabályok az elm [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: kiszámoltuk, ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól! Mennyi a 2018. évi minimálbér bruttó-nettó összege? Garantált bérminimum 2018 összege (szakmunkás minim [ ... ]

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a családi adókedvezmény nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban. Mi mennyi 2018-ban? Tovább nő a családi adókedvezmény összege 2 gye [ ... ]

Munkaszüneti napok 2018: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2018-ban

Munkaszüneti napok 2018: itt a munkaidő naptár 2018 és a munkarend. 2018. évi munkaszüneti napok táblázat és naptár: a hosszú hétvégék és a munkaszüneti napok ledolgozása 2018-ban íg [ ... ]

Tanév rendje 2017/18: itt a hivatalos lista, hogy mikor lesznek az iskolai szünetek idén

2017/2018 tanév rendje: ekkor lesz az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet idén. Itt megtalálható a 2017-18-as tanév naptár szerinti időbeosztása, vagyis az iskolai tanítás [ ... ]

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: fontos változásokra kell számítani

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: rokkant nyugdíj helyett fontos változások léptek életbe korábban, melyre 2018-ban is fontos figyelni. Érdemes tisztázni a rokkantsági ellát [ ... ]

Nők nyugdíja 40 év után 2018: feltételek a 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjhoz 2018-ban...

Nők nyugdíja 40 év munkaviszony után 2018: feltételek és szabályok a nők 40 év munka utáni kedvezményes nyugdíjához 2018-ban. Nők 40 éves nyugdíjazása 2018-ban is igényelhető, a nő [ ... ]

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben?

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben? Most megtudhatja, hogy 2017-ben mire számíthat a kínai horoszkóp előrejelzései alapján: szerencse, harmónia, bőség [ ... ]

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?g> Itt megtudhatja, hogy 2016-ban mire számíthat a kínai horoszkóp jövendölései alapján: harmónia, remény, szeren [ ... ]

TB járulék összege 2018: TB járulék fizetés egyénileg vagy munkanélkülieknek 2018-ban

TB változások 2018 és TB járulék összege és fizetése egyénileg 2018: így történik a TB fizetés egyénileg vagy munkanélkülieknek 2018-ban. Mennyi a TB járulék összege 2018-ban? Minde [ ... ]

Ingatlan bérbeadás adózása 2018: változásokra kell figyelni lakáskiadás esetén!

Ingatlan bérbeadás (albérlet) utáni adózás 2018: erre figyeljen lakáskiadás utáni adózás esetén 2018-ben! Jelentősen módosult és kedvezőbb adózás terheli az ingatlankiadást 2018-tó [ ... ]

Friss

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is kötelező, töltse...
Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmosás elleni...
Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugdíjasok egyszeri...
Minimálbér 2018 összege: kiszámoltuk, ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól! Mennyi a 2018. évi minimálbér bruttó-nettó összege? Garantált bérminimum 2018 összege (szakmunkás minimálbér) és a...
Cafeteria szabályzat minta 2018: a kötelező céges dokumentum, mely azonnal letölthető. A cafeteria szabályzat minta 2018 ingyen jelenleg nem elérhető, hiszen egy elég bonyolult szakmai iratanyagról van...

CSOK 2018

Családi adókedvezmény 2018

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2018

Pénzmosás elleni szabályzat 2018

Munkaszerződés 2018

Munkáltatói tájékoztató 2018

Járulékok 2018

Albérleti szerződés 2018

Jelenléti ív 2018 / Túlóra 2018

Számviteli politika 2018

Ajándékozási szerződés 2018

Pénzkezelési szabályzat 2018

Számviteli szabályzatok 2018

Özvegyi nyugdíj 2018

SZÉP Kártya 2018 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2018 / KATA 2018

Betegszabadság 2018

Autópálya matrica 2018

Jogosítvány 2018 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2018

Közmunkabér 2018

Munkanélküli segély 2018

Szociális segély 2018

Megbízási szerződés minta 2018

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2018

Vasárnapi pótlék 2018

Munkáltatói felmondás 2018

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2018

Nyugdíjemelés 2018

Nyugdíj melletti munka 2018

Rokkantsági ellátás 2018

Rehabilitációs ellátás 2018

Adóbevallás 2018

Alkalmi munka 2018

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2018

Munka GYED mellett 2018

GYED Extra 2018

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2018

Nők nyugdíja 40 év után 2018

Nyugdíj utalás 2018

Azonnali hatályú felmondás 2018

Felmondás munkavállaló részéről 2018

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2018

Advent Bécsben 2018

Munkaszüneti napok 2018

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Számlatükör 2018

Éves horoszkóp 2018

Utazás

Szlovén autópálya matrica 2018 árak, vásárlás és Szlovénia autópálya térkép. A szlovén matricával igénybe vehető autópálya fontos alternatív tranzitútvonal Horvátország tengerparti városai valamint...
Horvátország bankkártyás fizetés: hogyan lehetséges a gyors kártyás fizetés a horvát autópálya szakaszokon? Milyen bankkártyákkal és hol lehet fizetni Horvátországban? Érdemes-e a kuna árfolyammal és...
Top 12 homokos tengerpart Horvátország: itt a teljes lista és térkép a horvát homokos strandokról! Apartman és szállás ajánló a horvát homokos strandok közelében, melyek kisgyermekes családok számára...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.