Vasárnapi pótlék mértéke 2017: kinek jár a kereskedelemben és a vendéglátásban?

A vasárnapi bérpótlék szabályai 2017-ben a vasárnapi boltzár eltörlésével újra jelentősen megváltoznak. Vasárnapi pótlék mértéke és számítása 2017: kinek jár a kereskedelemben és a vendéglátásban, illetve munkaidőkeret esetén? A kormány a lakossági tiltakozás hatására eltörölte a vasárnapi zárva tartás intézményét, így minden kereskedelmi egység és bolt nyitva lehet. Azonban a vasárnapi nyitva tartás újbóli bevezetésével a vasárnapi pótlék mértéke és számítása is változik, vagyis a dupla vasárnapi pótlék helyett 2016. áprilisától csak 50 százalékos vasárnapi pótlék jár majd a kereskedelemben dolgozóknak.

Alaposan felbolydult mindenki egy évvel ezelőtt, amikor a kormány egyik napról a másikra bevezette a vasárnapi zárva tartást. Most 2017-ben ugyanilyen zavartság és izgalom van egyszerre a kereskedelmi dolgozókban, az üzlettulajdonosok körében illetve természetesen a vásárlókban, amikor bejelentették az újbóli vasárnapi nyitva tartást. Azonban a munkavállalók számára ez a döntés nem jelent automatikusan pozitívumot, az alábbiakban részletesen is írunk arról, hogy pontosan miért.


A Munka Törvénykönyve előírása szerint néhány kapcsolódó törvényi előírás szabályozza a vasárnapi pótlék 2017-ben fizetendő mértékét is. Azzal, hogy a kormány döntése alapján a törvényi szabályozás a nyitva tartást illetően a 2015. március 14-i állapotot állítja helyre, lényegében eltörlik az egy évig fennálló, és a vasárnapi bérpótlékra vonatkozó 100 százalékos mértéket, így 2016. tavaszától újra csak 50 százalékos vasárnapi bérpótlék jár majd. Vagyis míg az elmúlt egy év során az öt szabad vasárnapon dupla bért kaptak a munkavállalók, addig a jövőben minden vasárnap már csak másfélszeres bér jár majd nekik. Emiatt várhatóan az elkövetkező hetekben és hónapokban nagyobb vita is kialakulhat majd a vasárnapi pótlék mértékéről.

A munkavállalók az elmúlt egy év során már megszokták, hogy vasárnap nem kell dolgozniuk, így emiatt és kereskedelemben tapasztalható munkaerőhiány következtében keveslik majd az 50 százalékos vasárnapi pótlékot. Ezt erősíti sok vélemény, mely szerinte a kevés dolgozó miatt sokaknak ezentúl hét napból hetet kell majd dolgozni, ezért a kereskedelemben dolgozó munkavállalók a sztrájkot sem zárják ki 2017-ben, ha újra vasárnapi munkára fogják őket, ráadásul kevesebb vasárnapi pótlékot fizetve.

Vasárnapi pótlék 2017

De nézzük részletesebben, hogy milyen szabályok vonatkoznak a munkavállalókra, ha vasárnap kénytelenek dolgozni, vagy vállalnak aznap munkát. A vasárnapi pótlék 2017-ben sem jár mindenkinek automatikusan. Például ha valaki egy éjszakai szórakozóhelyen dolgozik, melynek a nyitva tartása csak péntek éjjeltől vasárnap hajnalig tart, akkor nem jogosult vasárnapi bérpótlékra, mivel a munkakörből, a végzett tevékenységből és a munkahely rendeltetésszerű nyitva tartásából is automatikusan következik az, hogy hétvégi és késő éjszakai időszakban kell elvégezni az adott feladatot. Ha például valakit hasonló esetben részmunkaidőben foglalkoztatnak csak szombaton és vasárnap, akkor már nem jár számára a vasárnapi pótlék 2017-ben.

A vasárnapi pótlék mértéke 2017-ben 50 százalék, mely a munkabéren felül jár, és az alapbér alapján számítandó. De tudni kell, hogy a vasárnapi pótlék jogosultságárra több szabály is meghatározásra került. Így akkor jár, ha a munkavállaló több műszakos munkaidő beosztás keretében dolgozik. Emellett vasárnapi bérpótlék jár azoknak is, akik a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó munkakörben végzik munkájukat, vagy készenléti jellegű munkakörrel rendelkeznek 2017-ben. A Munka Törvénykönyve a 101. § (1) bekezdés d), e) és i) pontokban nevesíti azokat a helyzeteket, amikor a munkavállaló kötelezhető vasárnapi munkavégzésre, de ekkor a vasárnapi pótlék is jár a számára.

Jó tudni azonban, hogy 2013-tól úgy módosították a Munka Törvénykönyvét, hogy pontosan megfogalmaztak néhány vasárnapi munkavégzésre vonatkozó kitételt. Ez azt jelenti hogy annak a munkavállalónak jár csak a vasárnapi pótlék, aki több műszakos beosztásban, készenléti jellegű munkakörben, valamint a kereskedelemben illetve turizmussal és vendéglátással összefüggő munkakörben tevékenykedik.

Ha a munkavállaló olyan munkahelyen dolgozik azonban, mely a hét minden napján nyitva tart, de munkaidő beosztása (több műszak) alapján vasárnap is el kell végeznie a munkahelyi feladatokat, akkor számára már 50 százalékos mértékű vasárnapi pótlék jár 2017-ben a Munka Törvénykönyve szerint, a rendes alapbérén felül. Erre a legjobb példa minden élelmiszer üzlet, hipermarket vagy plázában lévő szakbolt, esetleg éttermek, vasárnap is nyitva tartó wellness központok, gyógyfürdők és szállodák.

Más módon megfogalmazva azoknak az alkalmazottaknak jár 2017-ben a vasárnapi bérpótlék, akik munkaszervezési okok miatt kénytelenek vasárnap is dolgozni. Vagyis ide kapcsolódik, hogy nem kötelező például egy szupermarketnek kinyitnia vasárnap, de mivel 2017-től újra megteheti és a cégtulajdonosok élni szeretnének ezzel a lehetőséggel, akkor munkavállalóiknak 50%-os vasárnapi bérpótlékot szükséges fizetniük.

Akkor nem jár vasárnapi bérpótlék egy-egy munkavállalónak, ha objektív körülmények és okok miatt kénytelen dolgozni vasárnap. Ezt érthetőbben megfogalmazva például egy mentőápoló vagy az ország elektromos hálózatát felügyelő erőművi dolgozó már nem kap bérpótlékot vasárnap, hiszen a hét utolsó napján sem állhat le az élet, szűnhet meg az egészségügyi ellátás vagy éppen az áramszolgáltatás.

A vasárnapi bérpótlék intézménye azért került évekkel ezelőtt Magyarországon bevezetésre, hogy a munkavállalók pénzügyi kompenzációban részesüljenek a hétvégi munkavégzésért cserébe. Sok szegényebb régióban élő dolgozó él is ezzel a lehetőséggel, és több vasárnapi munkanapot vállal el az emelt bér miatt, mint munkatársai. A jövőben érdekes helyzetet teremthet Magyarországon azonban a kereskedelemben és a vendéglátásban is tapasztalható égető munkaerőhiány. Erre gyógyírt csak a bérek emelése jelenthet, így azonban minden kereskedelmi termék is megdrágulhat.

Éjszakai nyitva tartás: újra!

Mivel a kormány legújabb döntésével nem csak a asárnapi nyitva tartást engedi meg újból, de teljesen visszatér a 2015. előtti állapotokhoz vagyis az éjszakai nyitva tartást sem korlátozza mostantól. Így újra kinyithatnak az éjjel-nappali boltok mellett akár a hipermarketek is. Hogy ezt megteszik-e újból, az a jövő kérdése, ezt valószínűleg szintén a munkaerő rendelkezésre állása szabályozza majd. Azt viszont minden munkavállalónak érdemes tudnia, hogy éjszakai pótlék 2017-ben is minden munkavállalónak jár, aki éjjel dolgozik, erről részletesebben is írtunk már.

A legújabb információk szerint a kormány szakértői dolgoznak azon, hogy a vasárnapi bérpótlék mértéke 2017-ben ne a korábbi 50 százalékos mértékű legyen, hanem esetleg a zárva tartás idején alkalmazott 100 százalékos mértékű. Ez azonban a kereskedelmi dolgozókkal, valamint az üzlettulajdonosokkal történő részletes egyeztetések után válhat valósággá. Egyes hírek szerint a döntéshozók egyéb más juttatásban is gondolkoznak, mely kiegészíthetné a vasárnapi pótlékot, erről egyelőre szintén nincsenek további részletes információk.

Vasárnapi pótlék mértéke 2016: a vasárnapi boltzár eltörlése után milyen mértékű vasárnapi pótlék jár majd a munkavállalóknak? #vasárnap #nyitva http://bit.ly/vasarnapi-potlek-2016 Közzétette: Gazdasági Hírek2016. április 11.


Pénzmosás elleni szabályzat 2017 minta: letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat

Pénzmosás elleni szabályzat 2017 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmo [ ... ]

Nyugdíjprémium összege 2017: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok?

Nyugdíjprémium összege 2017: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugd [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasa [ ... ]

Cafeteria szabályzat minta 2017: kötelező minden cég és vállalkozás számára

Cafeteria szabályzat minta 2017 / 2018: a kötelező céges dokumentum, mely azonnal letölthető. A cafeteria szabályzat minta 2017 ingyen jelenleg nem elérhető, hiszen egy elég bonyolult szakma [ ... ]

CSOK 2017 kisokos: a CSOK feltételei, összege, igénylése új és használt lakásra 2017-ben

CSOK 2017 / 2018 változások, feltételek és az igénylés módja, CSOK-rendelet 2017 és kalkulátor: a CSOK támogatás összege új és használt lakásra, házra, bővítésre. Egy helyen minden [ ... ]

GYED / GYES kisokos 2017: ezt kell tudni a CSED, GYED és GYES összegéről és igényléséről 2017-ben...

GYED / GYES / CSED 2017 összege, igénylés módja: fontos tudnivalók és kalkulátor a CSED, anyasági támogatás, GYES és GYED Extra 2017-től aktuális változásairól és a terhes nők és a  [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti [ ... ]

Ingatlan illeték 2017 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás va...

Ingatlan illeték 2017 / 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás vagy ház eladásakor? Ingatlan illeték kedvezmény 2017-ben is számos esetben  [ ... ]

Felmondási idő 2017: a felmondási idő számítása az új rendelkezések alapján 2017-ben

Felmondási idő 2017 / 2018: a felmondási idő számítása közérthetően, az új Munka Törvénykönyve rendelkezései alapján 2017-ben. Mivel a változtak a felmondással kapcsolatos szabályok [ ... ]

Jogosítvány ára 2017: a jogosítvány hosszabbítás és az orvosi vizsgálat menete 2017-ben

Jogosítvány ára 2017 / 2018: a lejárt B kategóriás jogosítvány hosszabbítása és az orvosi vizsgálat menete és ára 2017-ben. Mindent megtudhat összefoglalónkból, hogy 2017-ben a jogos [ ... ]

Családi adókedvezmény összege 2017 / 2018: kalkulátor és a nyomtatvány kitöltésnek módja 2017-ben...

Családi adókedvezmény összege 2017 / 2018: kalkulátor és a családi adókedvezmény nyomtatvány kitöltésnek módja 2017-ben. Tovább nő a családi adókedvezmény összege 2 gyerek után és [ ... ]

Tanév rendje 2017/18: itt a hivatalos lista, hogy mikor lesznek az iskolai szünetek idén

2017/2018 tanév rendje: ekkor lesz az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet idén. Itt megtalálható a 2017-18-as tanév naptár szerinti időbeosztása, vagyis az iskolai tanítás [ ... ]

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben. A biztató gazdasági adatok miatt a magyarországi minimálbér összege 2015-ben újra emelkedni fog és jócskán meghaladhatja a  [ ... ]

Nagy éves horoszkóp 2018: több újdonságra készülhetünk a 2018-as horoszkóp jóslatai alapján...

Éves horoszkóp 2018: több újdonságra és számos változásra készülhetünk az éves, heti és napi horoszkóp alapján 2018-ban. Horoszkóp 2018 a szerelem, az egészség, a pénz és a karrie [ ... ]

Munkaszüneti napok 2018: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2018-ban

Munkaszüneti napok 2018-ban, munkarend és munkaidő naptár 2018 minden tudnivalóval! Kilenc hosszú hétvége és áthelyezett munkanap vár ránk 2018-ban! A munkanap áthelyezések miatt 2018-ba [ ... ]

Felmondás munkavállaló részéről 2017 minta: mit tegyek, ha fel akarok mondani?

Felmondás a munkavállaló részéről 2017 minta: mit tehetek, ha már nem bírom tovább és fel akarok mondani 2017-ben? Munkavállalói rendes felmondás minta 2017: minden tudnivalót összefogl [ ... ]

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2017 / 2018: fontos változásokra kell számítani

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2017 / 2018: rokkant nyugdíj helyett fontos változások léptek életbe korábban, melyre 2017-ben is fontos figyelni. Érdemes tisztázni a rokkantsági [ ... ]

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben?

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben? Most megtudhatja, hogy 2017-ben mire számíthat a kínai horoszkóp előrejelzései alapján: szerencse, harmónia, bőség [ ... ]

Friss

Pénzmosás elleni szabályzat 2017 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmosás elleni...
Nyugdíjprémium összege 2017: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugdíjasok egyszeri...
Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasabb nettó bért kap...
Cafeteria szabályzat minta 2017 / 2018: a kötelező céges dokumentum, mely azonnal letölthető. A cafeteria szabályzat minta 2017 ingyen jelenleg nem elérhető, hiszen egy elég bonyolult szakmai...
Kínai horoszkóp 2018: a Kutya éve neked milyen változásokat hoz 2018-ban? Nagy éves kínai horoszkóp 2018: kinek milyen előnyt tartogat a Kutya éve? A 2018-as év sok jót ígér azok számára, akik a...

CSOK 2017

Családi adókedvezmény 2017

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2017

Pénzmosás elleni szabályzat 2017

Munkaszerződés 2017

Munkáltatói tájékoztató 2017

Járulékok 2017

Albérleti szerződés 2017

Jelenléti ív 2017 / Túlóra 2017

Számviteli politika 2017

Ajándékozási szerződés 2017

Pénzkezelési szabályzat 2017

Számviteli szabályzatok 2017

Özvegyi nyugdíj 2016

SZÉP Kártya 2016 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2016 / KATA 2017

Betegszabadság 2016

Autópálya matrica 2017

Jogosítvány 2016 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2016

Közmunkabér 2017

Munkanélküli segély 2016

Szociális segély 2016

Megbízási szerződés minta 2017

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2016

Vasárnapi pótlék 2016

Munkáltatói felmondás 2017

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2016

Nyugdíjemelés 2016

Nyugdíj melletti munka 2016

Munkaszüneti napok 2016

Rokkantsági ellátás 2016

Rehabilitációs ellátás 2016

Adóbevallás 2017

Alkalmi munka 2016

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2016

Munka GYED mellett 2016

GYED Extra 2016

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2016

Nők nyugdíja 40 év után 2016

Nyugdíj utalás 2016

2016/2017 tanév rendje

Azonnali hatályú felmondás 2017

Felmondás munkavállaló részéről 2017

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2017

Advent Bécsben 2017

Munkaszüneti napok 2017

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Számlatükör 2017

Kínai horoszkóp 2017

Éves horoszkóp 2017

Utazás

Szlovén autópálya matrica 2017 / 2018 árak, vásárlás és Szlovénia autópálya térkép. A szlovénmatricával igénybe vehetőautópálya fontos alternatív tranzitútvonal Horvátország tengerparti városai valamint...
Horvátország bankkártyás fizetés: hogyan lehetséges a gyors kártyás fizetés a horvát autópálya szakaszokon? Milyen bankkártyákkal és hol lehet fizetni Horvátországban? Érdemes-e a kuna árfolyammal és...
Top 12 homokos tengerpart Horvátország: itt a teljes lista és térkép a horvát homokos strandokról! Apartman és szállás ajánló a horvát homokos strandok közelében, melyek kisgyermekes családok számára...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.