Vasárnapi pótlék mértéke 2017: kinek jár a kereskedelemben és a vendéglátásban?

A vasárnapi bérpótlék szabályai 2017-ben a vasárnapi boltzár eltörlésével újra jelentősen megváltoznak. Vasárnapi pótlék mértéke és számítása 2017: kinek jár a kereskedelemben és a vendéglátásban, illetve munkaidőkeret esetén? A kormány a lakossági tiltakozás hatására eltörölte a vasárnapi zárva tartás intézményét, így minden kereskedelmi egység és bolt nyitva lehet. Azonban a vasárnapi nyitva tartás újbóli bevezetésével a vasárnapi pótlék mértéke és számítása is változik, vagyis a dupla vasárnapi pótlék helyett 2016. áprilisától csak 50 százalékos vasárnapi pótlék jár majd a kereskedelemben dolgozóknak.

Alaposan felbolydult mindenki egy évvel ezelőtt, amikor a kormány egyik napról a másikra bevezette a vasárnapi zárva tartást. Most 2017-ben ugyanilyen zavartság és izgalom van egyszerre a kereskedelmi dolgozókban, az üzlettulajdonosok körében illetve természetesen a vásárlókban, amikor bejelentették az újbóli vasárnapi nyitva tartást. Azonban a munkavállalók számára ez a döntés nem jelent automatikusan pozitívumot, az alábbiakban részletesen is írunk arról, hogy pontosan miért.


A Munka Törvénykönyve előírása szerint néhány kapcsolódó törvényi előírás szabályozza a vasárnapi pótlék 2017-ben fizetendő mértékét is. Azzal, hogy a kormány döntése alapján a törvényi szabályozás a nyitva tartást illetően a 2015. március 14-i állapotot állítja helyre, lényegében eltörlik az egy évig fennálló, és a vasárnapi bérpótlékra vonatkozó 100 százalékos mértéket, így 2016. tavaszától újra csak 50 százalékos vasárnapi bérpótlék jár majd. Vagyis míg az elmúlt egy év során az öt szabad vasárnapon dupla bért kaptak a munkavállalók, addig a jövőben minden vasárnap már csak másfélszeres bér jár majd nekik. Emiatt várhatóan az elkövetkező hetekben és hónapokban nagyobb vita is kialakulhat majd a vasárnapi pótlék mértékéről.

A munkavállalók az elmúlt egy év során már megszokták, hogy vasárnap nem kell dolgozniuk, így emiatt és kereskedelemben tapasztalható munkaerőhiány következtében keveslik majd az 50 százalékos vasárnapi pótlékot. Ezt erősíti sok vélemény, mely szerinte a kevés dolgozó miatt sokaknak ezentúl hét napból hetet kell majd dolgozni, ezért a kereskedelemben dolgozó munkavállalók a sztrájkot sem zárják ki 2017-ben, ha újra vasárnapi munkára fogják őket, ráadásul kevesebb vasárnapi pótlékot fizetve.

Vasárnapi pótlék 2017

De nézzük részletesebben, hogy milyen szabályok vonatkoznak a munkavállalókra, ha vasárnap kénytelenek dolgozni, vagy vállalnak aznap munkát. A vasárnapi pótlék 2017-ben sem jár mindenkinek automatikusan. Például ha valaki egy éjszakai szórakozóhelyen dolgozik, melynek a nyitva tartása csak péntek éjjeltől vasárnap hajnalig tart, akkor nem jogosult vasárnapi bérpótlékra, mivel a munkakörből, a végzett tevékenységből és a munkahely rendeltetésszerű nyitva tartásából is automatikusan következik az, hogy hétvégi és késő éjszakai időszakban kell elvégezni az adott feladatot. Ha például valakit hasonló esetben részmunkaidőben foglalkoztatnak csak szombaton és vasárnap, akkor már nem jár számára a vasárnapi pótlék 2017-ben.

A vasárnapi pótlék mértéke 2017-ben 50 százalék, mely a munkabéren felül jár, és az alapbér alapján számítandó. De tudni kell, hogy a vasárnapi pótlék jogosultságárra több szabály is meghatározásra került. Így akkor jár, ha a munkavállaló több műszakos munkaidő beosztás keretében dolgozik. Emellett vasárnapi bérpótlék jár azoknak is, akik a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó munkakörben végzik munkájukat, vagy készenléti jellegű munkakörrel rendelkeznek 2017-ben. A Munka Törvénykönyve a 101. § (1) bekezdés d), e) és i) pontokban nevesíti azokat a helyzeteket, amikor a munkavállaló kötelezhető vasárnapi munkavégzésre, de ekkor a vasárnapi pótlék is jár a számára.

Jó tudni azonban, hogy 2013-tól úgy módosították a Munka Törvénykönyvét, hogy pontosan megfogalmaztak néhány vasárnapi munkavégzésre vonatkozó kitételt. Ez azt jelenti hogy annak a munkavállalónak jár csak a vasárnapi pótlék, aki több műszakos beosztásban, készenléti jellegű munkakörben, valamint a kereskedelemben illetve turizmussal és vendéglátással összefüggő munkakörben tevékenykedik.

Ha a munkavállaló olyan munkahelyen dolgozik azonban, mely a hét minden napján nyitva tart, de munkaidő beosztása (több műszak) alapján vasárnap is el kell végeznie a munkahelyi feladatokat, akkor számára már 50 százalékos mértékű vasárnapi pótlék jár 2017-ben a Munka Törvénykönyve szerint, a rendes alapbérén felül. Erre a legjobb példa minden élelmiszer üzlet, hipermarket vagy plázában lévő szakbolt, esetleg éttermek, vasárnap is nyitva tartó wellness központok, gyógyfürdők és szállodák.

Más módon megfogalmazva azoknak az alkalmazottaknak jár 2017-ben a vasárnapi bérpótlék, akik munkaszervezési okok miatt kénytelenek vasárnap is dolgozni. Vagyis ide kapcsolódik, hogy nem kötelező például egy szupermarketnek kinyitnia vasárnap, de mivel 2017-től újra megteheti és a cégtulajdonosok élni szeretnének ezzel a lehetőséggel, akkor munkavállalóiknak 50%-os vasárnapi bérpótlékot szükséges fizetniük.

Akkor nem jár vasárnapi bérpótlék egy-egy munkavállalónak, ha objektív körülmények és okok miatt kénytelen dolgozni vasárnap. Ezt érthetőbben megfogalmazva például egy mentőápoló vagy az ország elektromos hálózatát felügyelő erőművi dolgozó már nem kap bérpótlékot vasárnap, hiszen a hét utolsó napján sem állhat le az élet, szűnhet meg az egészségügyi ellátás vagy éppen az áramszolgáltatás.

A vasárnapi bérpótlék intézménye azért került évekkel ezelőtt Magyarországon bevezetésre, hogy a munkavállalók pénzügyi kompenzációban részesüljenek a hétvégi munkavégzésért cserébe. Sok szegényebb régióban élő dolgozó él is ezzel a lehetőséggel, és több vasárnapi munkanapot vállal el az emelt bér miatt, mint munkatársai. A jövőben érdekes helyzetet teremthet Magyarországon azonban a kereskedelemben és a vendéglátásban is tapasztalható égető munkaerőhiány. Erre gyógyírt csak a bérek emelése jelenthet, így azonban minden kereskedelmi termék is megdrágulhat.

Éjszakai nyitva tartás: újra!

Mivel a kormány legújabb döntésével nem csak a asárnapi nyitva tartást engedi meg újból, de teljesen visszatér a 2015. előtti állapotokhoz vagyis az éjszakai nyitva tartást sem korlátozza mostantól. Így újra kinyithatnak az éjjel-nappali boltok mellett akár a hipermarketek is. Hogy ezt megteszik-e újból, az a jövő kérdése, ezt valószínűleg szintén a munkaerő rendelkezésre állása szabályozza majd. Azt viszont minden munkavállalónak érdemes tudnia, hogy éjszakai pótlék 2017-ben is minden munkavállalónak jár, aki éjjel dolgozik, erről részletesebben is írtunk már.

A legújabb információk szerint a kormány szakértői dolgoznak azon, hogy a vasárnapi bérpótlék mértéke 2017-ben ne a korábbi 50 százalékos mértékű legyen, hanem esetleg a zárva tartás idején alkalmazott 100 százalékos mértékű. Ez azonban a kereskedelmi dolgozókkal, valamint az üzlettulajdonosokkal történő részletes egyeztetések után válhat valósággá. Egyes hírek szerint a döntéshozók egyéb más juttatásban is gondolkoznak, mely kiegészíthetné a vasárnapi pótlékot, erről egyelőre szintén nincsenek további részletes információk.

Vasárnapi pótlék mértéke 2016: a vasárnapi boltzár eltörlése után milyen mértékű vasárnapi pótlék jár majd a munkavállalóknak? #vasárnap #nyitva http://bit.ly/vasarnapi-potlek-2016 Közzétette: Gazdasági Hírek2016. április 11.


Horvátországi autópályadíjak 2017: kalkulátor, térkép és benzinkutak listája

Horvát autópályadíj 2017 kalkulátor (frissített árak!), sebességhatárok Horvátországban, benzinkutak és 2017-es horvát autópálya térkép. A horvát autópálya díjak 2017-től újra d [ ... ]

Magyarországhoz legközelebbi horvát tengerpart: a leggyorsabban ide juthat el!

Magyarországhoz legközelebbi horvát tengerpart: a leggyorsabban ide juthat el! Rengetegen keresik minden évben a Magyarországhoz legközelebbi horvát >homokos vagy kavicsos strandokat és engerp [ ... ]

Horvátországi árak 2017: élelmiszer, szállás, étterem, benzin árak aktuális listája 2017-ben...

Aktuális árak Horvátországban új, 2017-es lista: horvátországi élelmiszer árak a szupermarketekben, olcsó szállás és apartman árak, étteremben tapasztalható étel és ital árak, benzi [ ... ]

Horvátország legszebb helyei, strandjai és tengerpartjai képekkel és leírással

Horvátország legszebb helyei, strandjai, szigetei és tengerpartjai képekkel és leírással 2017: ez a 10 legjobb strand és gyönyörű tengerpart a horvát Adrián, szubjektív értékelésünk  [ ... ]

CSOK 2017 kisokos: a CSOK feltételei, összege, igénylése új és használt lakásra 2017-ben

CSOK 2017 változások, feltételek és az igénylés módja, CSOK-rendelet 2017 és kalkulátor: a CSOK támogatás összege új és használt lakásra, házra, bővítésre. Egy helyen mindent megtu [ ... ]

GYED / GYES kisokos 2017: ezt kell tudni a CSED, GYED és GYES összegéről és igényléséről 2017-ben...

GYED / GYES / CSED 2017 összege, igénylés módja: fontos tudnivalók és kalkulátor a CSED, anyasági támogatás, GYES és GYED Extra 2017-től aktuális változásairól és a terhes nők és a  [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti [ ... ]

Végkielégítés 2017: kinek mennyi végkielégítés jár az új szabályok szerint 2017-ben?

Végkielégítés mértéke 2017: kinek mennyi végkielégítés jár az új szabályok szerint 2017-ben? Végkielégítés nem mindenkinek jár a munkaviszony megszűnése esetén 2017-ben sem. A mun [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

Adóbevallás 2017 kisokos: a 1653 nyomtatvány kitöltése és adóbevallás határidők 2017-ben

Adóbevallás 2017 nyomtatvány és határidők: a 1653 és az adó 1% nyomtatványok letöltése egy helyről, kitöltési útmutatóval együtt! Adóbevallás 2017 határidők: változtak az időpon [ ... ]

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben. A biztató gazdasági adatok miatt a magyarországi minimálbér összege 2015-ben újra emelkedni fog és jócskán meghaladhatja a  [ ... ]

Nagy éves horoszkóp 2017: számos változásra készülhetünk az éves horoszkóp alapján 2017-ben...

Nagy éves horoszkóp 2017: számos változásra készülhetünk az éves horoszkóp alapján 2017-ben. Tervezze előrelátó módon a 2017-es évet, hiszen az új év sok új lehetőségeket ígér,  [ ... ]

2016/2017-es tanév rendje: az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet időpontjai

Itt elérhető a 2016/2017-es tanév rendje: az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet időpontjai. Emellett a 2015/2016-os tanév rendje is megtalálható oldalunkon: ekkor lesz a tav [ ... ]

Ingatlan illeték 2017 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás va...

Ingatlan illeték 2017 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás vagy ház eladásakor? Ingatlan illeték kedvezmény 2017-ben is számos esetben érvény [ ... ]

Felmondás közös megegyezéssel minta 2017: szabályok és felmondó levél minta 2017

Felmondás közös megegyezéssel minta 2017: szabályok és felmondó levél minta letöltése 2017-ben. Közös megegyezéssel történő felmondás 2017-ben is a munkavállaló és a munkáltató m [ ... ]

Családi adókedvezmény összege 2017: kalkulátor és a nyomtatvány kitöltésnek módja 2017-ben

Családi adókedvezmény összege 2017: kalkulátor és a családi adókedvezmény nyomtatvány kitöltésnek módja 2017-ben. Tovább nő a családi adókedvezmény összege 2 gyerek után és jelent [ ... ]

Felmondási idő 2017: a felmondási idő számítása az új rendelkezések alapján 2017-ben

Felmondási idő 2017: a felmondási idő számítása közérthetően, az új Munka Törvénykönyve rendelkezései alapján 2017-ben. Mivel a változtak a felmondással kapcsolatos szabályok az elm [ ... ]

Jogosítvány ára 2017: a jogosítvány hosszabbítás és az orvosi vizsgálat menete 2017-bean

Jogosítvány ára 2017: a lejárt B kategóriás jogosítvány hosszabbítása és az orvosi vizsgálat menete és ára 2017-ben. Mindent megtudhat összefoglalónkból, hogy 2017-ben a jogosítvány [ ... ]

Azonnali hatályú felmondás 2017 minta: mit kell tenni ha a munkavállaló vagy a munkáltató mond fel?...

Azonnali hatályú felmondás 2017 indoklás nélkül minta: mit kell tenni ha a munkavállaló vagy a munkáltató mond fel 2017-ben? Korábban rendkívüli felmondásnak nevezték ezt az elbocsátá [ ... ]

Friss

Érettségi 2017 kisokos: emelt szintű és középszintű írásbeli és szóbeli időpontok, jelentkezés, érettségi tantárgyak és tételek 2017, követelmények, új érettségi feladatok és megoldások. 2017-ben...
Munkáltatói tájékoztató 2017 minta: kötelező a munkaszerződéshez mellékelni 2017-ben! Munkáltatói tájékoztatás az új Munka Törvénykönyve előírásai alapján, melyet a munkavállaló részére el kell...
Számlatükör 2017 minta: ezt kell tudni a számlakeret felépítéséről 2017-ben. Letölthető számlatükör (számlakerettükör) 2017 minta található portálunkon, továbbá részletes leírást is találhat a...
Karácsonyi Erzsébet-utalvány nyugdíjasoknak 2017: ekkor kapják meg a 10 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést a jogosultak. 2017. Karácsonyán a fenyőfa alatt a nyugdíjasok állami nyugdíj-kiegészítést találnak majd, 10...
Albérlet-támogatás 2017-től adómentesen: összege, igénylése és feltételei. A lakhatási támogatás 2017. január 1-től jelentősen megváltozik, így a munkáltató akár adómentesen is segítheti dolgozója...

CSOK 2017

Családi adókedvezmény 2017

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2017

Munkaszerződés 2017

Munkáltatói tájékoztató 2017

Járulékok 2017

Albérleti szerződés 2017

Jelenléti ív 2017 / Túlóra 2017

Számviteli politika 2017

Ajándékozási szerződés 2017

Pénzkezelési szabályzat 2017

Számviteli szabályzatok 2017

Özvegyi nyugdíj 2016

SZÉP Kártya 2016 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2016 / KATA 2017

Betegszabadság 2016

Autópálya matrica 2017

Jogosítvány 2016 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2016

Közmunkabér 2017

Munkanélküli segély 2016

Szociális segély 2016

Megbízási szerződés minta 2017

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2016

Vasárnapi pótlék 2016

Munkáltatói felmondás 2017

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2016

Nyugdíjemelés 2016

Nyugdíj melletti munka 2016

Munkaszüneti napok 2016

Rokkantsági ellátás 2016

Rehabilitációs ellátás 2016

Adóbevallás 2017

Alkalmi munka 2016

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2016

Munka GYED mellett 2016

GYED Extra 2016

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2016

Nők nyugdíja 40 év után 2016

Nyugdíj utalás 2016

2016/2017 tanév rendje

Azonnali hatályú felmondás 2017

Felmondás munkavállaló részéről 2017

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2017

Advent Bécsben 2017

Munkaszüneti napok 2017

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Számlatükör 2017

Kínai horoszkóp 2017

Éves horoszkóp 2017

Utazás

Horvát autópályadíj 2017 kalkulátor (frissített árak!), sebességhatárok Horvátországban, benzinkutak és 2017-es horvát autópálya térkép. A horvát autópálya díjak 2017-től újra drágultak, az árakról és...
Magyarországhoz legközelebbi horvát tengerpart: a leggyorsabban ide juthat el! Rengetegen keresik minden évben a Magyarországhoz legközelebbi horváthomokos vagy kavicsos strandokat és...
Aktuális árak Horvátországban új, 2017-es lista: horvátországi élelmiszer árak a szupermarketekben, olcsó szállás és apartman árak, étteremben tapasztalható étel és ital árak, benzin árak, strand,...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.