Vasárnapi pótlék mértéke 2018: kinek jár a kereskedelemben és a vendéglátásban?

A vasárnapi bérpótlék szabályai 2018-ban a vasárnapi boltzár eltörlésével újra jelentősen megváltoznak. Vasárnapi pótlék mértéke és számítása 2018: kinek jár a kereskedelemben és a vendéglátásban, illetve munkaidőkeret esetén? A kormány a lakossági tiltakozás hatására eltörölte a vasárnapi zárva tartás intézményét, így minden kereskedelmi egység és bolt nyitva lehet. Azonban a vasárnapi nyitva tartás újbóli bevezetésével a vasárnapi pótlék mértéke és számítása is változik, vagyis a dupla vasárnapi pótlék helyett 2016. áprilisától csak 50 százalékos vasárnapi pótlék jár majd a kereskedelemben dolgozóknak.

Alaposan felbolydult mindenki egy évvel ezelőtt, amikor a kormány egyik napról a másikra bevezette a vasárnapi zárva tartást. Most 2018-ban ugyanilyen zavartság és izgalom van egyszerre a kereskedelmi dolgozókban, az üzlettulajdonosok körében illetve természetesen a vásárlókban, amikor bejelentették az újbóli vasárnapi nyitva tartást. Azonban a munkavállalók számára ez a döntés nem jelent automatikusan pozitívumot, az alábbiakban részletesen is írunk arról, hogy pontosan miért.


A Munka Törvénykönyve előírása szerint néhány kapcsolódó törvényi előírás szabályozza a vasárnapi pótlék 2018-ban fizetendő mértékét is. Azzal, hogy a kormány döntése alapján a törvényi szabályozás a nyitva tartást illetően a 2015. március 14-i állapotot állítja helyre, lényegében eltörlik az egy évig fennálló, és a vasárnapi bérpótlékra vonatkozó 100 százalékos mértéket, így 2016. tavaszától újra csak 50 százalékos vasárnapi bérpótlék jár majd. Vagyis míg az elmúlt egy év során az öt szabad vasárnapon dupla bért kaptak a munkavállalók, addig a jövőben minden vasárnap már csak másfélszeres bér jár majd nekik. Emiatt várhatóan az elkövetkező hetekben és hónapokban nagyobb vita is kialakulhat majd a vasárnapi pótlék mértékéről.

A munkavállalók az elmúlt egy év során már megszokták, hogy vasárnap nem kell dolgozniuk, így emiatt és kereskedelemben tapasztalható munkaerőhiány következtében keveslik majd az 50 százalékos vasárnapi pótlékot. Ezt erősíti sok vélemény, mely szerinte a kevés dolgozó miatt sokaknak ezentúl hét napból hetet kell majd dolgozni, ezért a kereskedelemben dolgozó munkavállalók a sztrájkot sem zárják ki 2018-ban, ha újra vasárnapi munkára fogják őket, ráadásul kevesebb vasárnapi pótlékot fizetve.

Vasárnapi pótlék 2018

De nézzük részletesebben, hogy milyen szabályok vonatkoznak a munkavállalókra, ha vasárnap kénytelenek dolgozni, vagy vállalnak aznap munkát. A vasárnapi pótlék 2018-ban sem jár mindenkinek automatikusan. Például ha valaki egy éjszakai szórakozóhelyen dolgozik, melynek a nyitva tartása csak péntek éjjeltől vasárnap hajnalig tart, akkor nem jogosult vasárnapi bérpótlékra, mivel a munkakörből, a végzett tevékenységből és a munkahely rendeltetésszerű nyitva tartásából is automatikusan következik az, hogy hétvégi és késő éjszakai időszakban kell elvégezni az adott feladatot. Ha például valakit hasonló esetben részmunkaidőben foglalkoztatnak csak szombaton és vasárnap, akkor már nem jár számára a vasárnapi pótlék 2018-ban.

A vasárnapi pótlék mértéke 2018-ban 50 százalék, mely a munkabéren felül jár, és az alapbér alapján számítandó. De tudni kell, hogy a vasárnapi pótlék jogosultságárra több szabály is meghatározásra került. Így akkor jár, ha a munkavállaló több műszakos munkaidő beosztás keretében dolgozik. Emellett vasárnapi bérpótlék jár azoknak is, akik a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó munkakörben végzik munkájukat, vagy készenléti jellegű munkakörrel rendelkeznek 2018-ban. A Munka Törvénykönyve a 101. § (1) bekezdés d), e) és i) pontokban nevesíti azokat a helyzeteket, amikor a munkavállaló kötelezhető vasárnapi munkavégzésre, de ekkor a vasárnapi pótlék is jár a számára.

Jó tudni azonban, hogy 2013-tól úgy módosították a Munka Törvénykönyvét, hogy pontosan megfogalmaztak néhány vasárnapi munkavégzésre vonatkozó kitételt. Ez azt jelenti hogy annak a munkavállalónak jár csak a vasárnapi pótlék, aki több műszakos beosztásban, készenléti jellegű munkakörben, valamint a kereskedelemben illetve turizmussal és vendéglátással összefüggő munkakörben tevékenykedik.

Ha a munkavállaló olyan munkahelyen dolgozik azonban, mely a hét minden napján nyitva tart, de munkaidő beosztása (több műszak) alapján vasárnap is el kell végeznie a munkahelyi feladatokat, akkor számára már 50 százalékos mértékű vasárnapi pótlék jár 2018-ban a Munka Törvénykönyve szerint, a rendes alapbérén felül. Erre a legjobb példa minden élelmiszer üzlet, hipermarket vagy plázában lévő szakbolt, esetleg éttermek, vasárnap is nyitva tartó wellness központok, gyógyfürdők és szállodák.

Más módon megfogalmazva azoknak az alkalmazottaknak jár 2018-ban a vasárnapi bérpótlék, akik munkaszervezési okok miatt kénytelenek vasárnap is dolgozni. Vagyis ide kapcsolódik, hogy nem kötelező például egy szupermarketnek kinyitnia vasárnap, de mivel 2018-tól újra megteheti és a cégtulajdonosok élni szeretnének ezzel a lehetőséggel, akkor munkavállalóiknak 50%-os vasárnapi bérpótlékot szükséges fizetniük.

Akkor nem jár vasárnapi bérpótlék egy-egy munkavállalónak, ha objektív körülmények és okok miatt kénytelen dolgozni vasárnap. Ezt érthetőbben megfogalmazva például egy mentőápoló vagy az ország elektromos hálózatát felügyelő erőművi dolgozó már nem kap bérpótlékot vasárnap, hiszen a hét utolsó napján sem állhat le az élet, szűnhet meg az egészségügyi ellátás vagy éppen az áramszolgáltatás.

A vasárnapi bérpótlék intézménye azért került évekkel ezelőtt Magyarországon bevezetésre, hogy a munkavállalók pénzügyi kompenzációban részesüljenek a hétvégi munkavégzésért cserébe. Sok szegényebb régióban élő dolgozó él is ezzel a lehetőséggel, és több vasárnapi munkanapot vállal el az emelt bér miatt, mint munkatársai. A jövőben érdekes helyzetet teremthet Magyarországon azonban a kereskedelemben és a vendéglátásban is tapasztalható égető munkaerőhiány. Erre gyógyírt csak a bérek emelése jelenthet, így azonban minden kereskedelmi termék is megdrágulhat.

Éjszakai nyitva tartás: újra!

Mivel a kormány legújabb döntésével nem csak a asárnapi nyitva tartást engedi meg újból, de teljesen visszatér a 2015. előtti állapotokhoz vagyis az éjszakai nyitva tartást sem korlátozza mostantól. Így újra kinyithatnak az éjjel-nappali boltok mellett akár a hipermarketek is. Hogy ezt megteszik-e újból, az a jövő kérdése, ezt valószínűleg szintén a munkaerő rendelkezésre állása szabályozza majd. Azt viszont minden munkavállalónak érdemes tudnia, hogy éjszakai pótlék 2018-ben is minden munkavállalónak jár, aki éjjel dolgozik, erről részletesebben is írtunk már.

A legújabb információk szerint a kormány szakértői dolgoznak azon, hogy a vasárnapi bérpótlék mértéke 2018-ban ne a korábbi 50 százalékos mértékű legyen, hanem esetleg a zárva tartás idején alkalmazott 100 százalékos mértékű. Ez azonban a kereskedelmi dolgozókkal, valamint az üzlettulajdonosokkal történő részletes egyeztetések után válhat valósággá. Egyes hírek szerint a döntéshozók egyéb más juttatásban is gondolkoznak, mely kiegészíthetné a vasárnapi pótlékot, erről egyelőre szintén nincsenek további részletes információk.

Vasárnapi pótlék mértéke 2016: a vasárnapi boltzár eltörlése után milyen mértékű vasárnapi pótlék jár majd a munkavállalóknak? #vasárnap #nyitva http://bit.ly/vasarnapi-potlek-2016 Közzétette: Gazdasági Hírek2016. április 11.


KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta: katásoknak kötelező a nyilvántartás vezetése 2018-ban...

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is  [ ... ]

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmo [ ... ]

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok?

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugd [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: kiszámoltuk, ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól! Mennyi a 2018. évi minimálbér bruttó-nettó összege? Garantált bérminimum 2018 összege (szakmunkás minim [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti [ ... ]

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás va...

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás vagy ház eladásakor? Ingatlan illeték kedvezmény 2018-ban is számos esetben érvény [ ... ]

Jogosítvány ára 2018: a jogosítvány hosszabbítás díja és az orvosi vizsgálat menete 2018-ban...

Jogosítvány ára 2018: a lejárt B kategóriás jogosítvány hosszabbítás ára és az orvosi vizsgálat menete és díja 2018-ban. A jogosítvány hosszabbításához 2018-ban is az okmányiroda  [ ... ]

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása az új rendelkezések alapján 2018-ban

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása közérthetően, az új Munka Törvénykönyve rendelkezései alapján 2018-ban. Mivel a változtak a felmondással kapcsolatos szabályok az elm [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: kiszámoltuk, ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól! Mennyi a 2018. évi minimálbér bruttó-nettó összege? Garantált bérminimum 2018 összege (szakmunkás minim [ ... ]

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a családi adókedvezmény nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban. Mi mennyi 2018-ban? Tovább nő a családi adókedvezmény összege 2 gye [ ... ]

Munkaszüneti napok 2018: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2018-ban

Munkaszüneti napok 2018: itt a munkaidő naptár 2018 és a munkarend. 2018. évi munkaszüneti napok táblázat és naptár: a hosszú hétvégék és a munkaszüneti napok ledolgozása 2018-ban íg [ ... ]

Tanév rendje 2017/18: itt a hivatalos lista, hogy mikor lesznek az iskolai szünetek idén

2017/2018 tanév rendje: ekkor lesz az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet idén. Itt megtalálható a 2017-18-as tanév naptár szerinti időbeosztása, vagyis az iskolai tanítás [ ... ]

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: fontos változásokra kell számítani

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: rokkant nyugdíj helyett fontos változások léptek életbe korábban, melyre 2018-ban is fontos figyelni. Érdemes tisztázni a rokkantsági ellát [ ... ]

Nők nyugdíja 40 év után 2018: feltételek a 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjhoz 2018-ban...

Nők nyugdíja 40 év munkaviszony után 2018: feltételek és szabályok a nők 40 év munka utáni kedvezményes nyugdíjához 2018-ban. Nők 40 éves nyugdíjazása 2018-ban is igényelhető, a nő [ ... ]

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben?

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben? Most megtudhatja, hogy 2017-ben mire számíthat a kínai horoszkóp előrejelzései alapján: szerencse, harmónia, bőség [ ... ]

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?g> Itt megtudhatja, hogy 2016-ban mire számíthat a kínai horoszkóp jövendölései alapján: harmónia, remény, szeren [ ... ]

TB járulék összege 2018: TB járulék fizetés egyénileg vagy munkanélkülieknek 2018-ban

TB változások 2018 és TB járulék összege és fizetése egyénileg 2018: így történik a TB fizetés egyénileg vagy munkanélkülieknek 2018-ban. Mennyi a TB járulék összege 2018-ban? Minde [ ... ]

Ingatlan bérbeadás adózása 2018: változásokra kell figyelni lakáskiadás esetén!

Ingatlan bérbeadás (albérlet) utáni adózás 2018: erre figyeljen lakáskiadás utáni adózás esetén 2018-ben! Jelentősen módosult és kedvezőbb adózás terheli az ingatlankiadást 2018-tó [ ... ]

Friss

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is kötelező, töltse...
Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmosás elleni...
Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugdíjasok egyszeri...
Minimálbér 2018 összege: kiszámoltuk, ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól! Mennyi a 2018. évi minimálbér bruttó-nettó összege? Garantált bérminimum 2018 összege (szakmunkás minimálbér) és a...
Cafeteria szabályzat minta 2018: a kötelező céges dokumentum, mely azonnal letölthető. A cafeteria szabályzat minta 2018 ingyen jelenleg nem elérhető, hiszen egy elég bonyolult szakmai iratanyagról van...

CSOK 2018

Családi adókedvezmény 2018

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2018

Pénzmosás elleni szabályzat 2018

Munkaszerződés 2018

Munkáltatói tájékoztató 2018

Járulékok 2018

Albérleti szerződés 2018

Jelenléti ív 2018 / Túlóra 2018

Számviteli politika 2018

Ajándékozási szerződés 2018

Pénzkezelési szabályzat 2018

Számviteli szabályzatok 2018

Özvegyi nyugdíj 2018

SZÉP Kártya 2018 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2018 / KATA 2018

Betegszabadság 2018

Autópálya matrica 2018

Jogosítvány 2018 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2018

Közmunkabér 2018

Munkanélküli segély 2018

Szociális segély 2018

Megbízási szerződés minta 2018

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2018

Vasárnapi pótlék 2018

Munkáltatói felmondás 2018

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2018

Nyugdíjemelés 2018

Nyugdíj melletti munka 2018

Rokkantsági ellátás 2018

Rehabilitációs ellátás 2018

Adóbevallás 2018

Alkalmi munka 2018

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2018

Munka GYED mellett 2018

GYED Extra 2018

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2018

Nők nyugdíja 40 év után 2018

Nyugdíj utalás 2018

Azonnali hatályú felmondás 2018

Felmondás munkavállaló részéről 2018

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2018

Advent Bécsben 2018

Munkaszüneti napok 2018

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Számlatükör 2018

Éves horoszkóp 2018

Utazás

Szlovén autópálya matrica 2018 árak, vásárlás és Szlovénia autópálya térkép. A szlovén matricával igénybe vehető autópálya fontos alternatív tranzitútvonal Horvátország tengerparti városai valamint...
Horvátország bankkártyás fizetés: hogyan lehetséges a gyors kártyás fizetés a horvát autópálya szakaszokon? Milyen bankkártyákkal és hol lehet fizetni Horvátországban? Érdemes-e a kuna árfolyammal és...
Top 12 homokos tengerpart Horvátország: itt a teljes lista és térkép a horvát homokos strandokról! Apartman és szállás ajánló a horvát homokos strandok közelében, melyek kisgyermekes családok számára...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.