Stevia, Xilit és Eritrit: melyiket válasszuk a cukor helyett természetes édesítőszerként?

Stevia, Xilit (nyírfacukor) és Eritrit ára és tulajdonságai: melyiket válasszuk a cukor helyett természetes édesítőszerként? Összehasonlítjuk a három legelterjedtebb és népszerű cukorhelyettesítőt, melyeknek több elnevezése is használatban van: Stevia (sztívia), nyírfacukor (Xilit vagy xilitol) és Eritrit (eritritol). Vajon mindegyik veszélytelen, és érdemes őket cukor vagy méz helyett rendszeresen használni? Melyiknek a legkedvezőbb az ára fajlagosan? Vajon nem cukorbetegek is használhatják a Xilitet és a Steviat; milyen egészségügyi kockázatuk lehet, miért jobbak a mesterséges édesítőszereknél? Megpróbálunk minden felmerülő kérdésre választ találni.

Magyarországon sajnos évről-évre nő azok száma, akik elhízással küzdenek, illetve cukorbetegséget vagy szív- és érrendszeri betegségeket diagnosztizálnak náluk. Mivel a hagyományos cukor fogyasztása számtalan egészségügyi probléma (legfőképpen a cukorbetegség) okozója lehet, ezért a tudatosabb fogyasztók növekvő számban keresik azokat a természetes alapanyagú és nem egészségkárosító cukorpótlókat, melyekkel az édes íz előállítható.


Ha valaki szeretne egészségesen táplálkozni és élni, akkor érdemes elgondolkodnia azon, hogy cukor helyett természetes alapú édesítőszert használjon. A szintetikus, kémiai úton mesterségesen előállított édesítőszerek nem igazán ajánlottak (szacharin, aszpartám, ciklamát, aceszulfám-K), helyettük viszont rendkívüli népszerűségnek örvendenek napjainkban a természetes eredetű cukorhelyettesítők, mint például a stevia, vagy a cukoralkoholok csoportjába tartozó eritrit, a mannit, a maltit, illetve a nyírfacukor, más néven a xilit. Írásunkban a legnépszerűbb három természetes édesítővel foglalkozunk részletesen, így összehasonlítjuk a Stevia, a Xilit és az Eritrit tulajdonságait, felhasználási módjaikat és árukat. Jelenleg a nyírfacukor számít a legnépszerűbb édesítőnek, de jelentősen növekszik a Stevia és mellette az Eritrit használata is. Szerencsére az elmúlt években ugrásszerűen nőtt azoknak az élelmiszeripari termékeknek az aránya is a különböző áruházak polcain, melyek Steviat, Xilitet vagy Eritritet tartalmaznak cukor helyett. De nézzük népszerűségi sorrendben ezen termékek fontos jellemzőit.

Xilit vagy nyírfacukor

A Xilit vagy más néven a nyírfacukor harmadik ismert elnevezése a Xilitol (xylitol), valamint olyan fantázianéven is árulják, mint Xukor. A Xilit nem más, mint a xylitol cukoralkohol, mely megtalálható az emberi szervezetben, valamint zöldségekben és gyömülcsökben is, teljesen természetes módon. A nyírfacukor elnevezés egy magyar fantázianév, mely abból adódik, hogy évekkel ezelőtt a Xillitet a nyírfa édes rostjaiból nyerték ki kisebb mennyiségben. Ahogy növekedett a Xilit népszerűsége, úgy kellett azt más növényi rostokból kinyerni a nyírfák limitált száma miatt, így napjainkban tömegesen a Xilitet már inkább kukoricarostból nyerik ki.

A Xilit rendkívüli népszerűsége abból adódik a Steviaval és az Eritrittel szemben, hogy fehér kristályos állagban kapható, így a cukorra ránézésre is nagyon hasonlít. Ami még ennél is fontosabb tulajdonsága, hogy a Xilit 1:1 arányban használható a cukor helyett, így rendkívül könnyen adagolható akár kávéba, süteményekbe, édes ételekhez. Íze pedig elég semleges, így a cukorral is könnyebben összetéveszthető.

A Xilit a vércukorszintet alig emeli meg a kistálycukorral szemben, mivel a glikémiás indexe nagyon kicsi (Xilit GI=7), míg a cukoré ennek többszöröse (kristálycukor GI=65). A Xilitet tartalmazó rágógumi például megelőzi a fogszuvasodást és a szájszárazságot, mivel a szájban lévő baktériumok nem alakítják át savakká. A Xilit kalóriatartalma a cukorénál negyven százalékkal alacsonyabb, a szervezetbe kerülve pedig lassan szívódik fel, és az elfogyasztott Xilit mennyiségének csak ötven százaléka alakul át szénhidráttá.

A Xilit előállítása nagy szakértelmet igényel, hiszen a xylitol előállítása során a szakembereknek a keletkező káros anyagokat ki kell vonniuk a végtermékből. Ebből viszont az következik, hogy a nyírfacukor ára a kristálycukorénak a többszöröse, így egy kilogramm Xilit általában 8-10-szer drágább, mint egy kiló kristálycukor. A kereskedelmi forgalomban kapható Xilit fogyasztása teljesen biztonságos, jótékony egészségügyi hatásait pedig laboratóriumi vizsgálatok is igazolják, így bárki bátran használhatja cukor helyett. A Xilit fogyasztásához ajánlatos az emberi szervezetet fokozatosan hozzászoktatni, mivel a kezdeti időszakban néhányaknál okozhat haspuffadást vagy hasmenést, mely később magától elmúlik.

Stevia vagy sztívia

A Stevia (Stevia rebaudiana, sztívia) szintén több elnevezés által is ismert, hívják jázminpakócának és édesfűnek is. A Stevia egy Dél-Amerikában őshonos gyógy- és fűszernövény, leveleinek édesítő tulajdonságait pedig már az indiánok is felfedezték több száz évvel ezelőtt. A Stevia növényt akár Magyarországon is lehet termeszteni a konyhakertben, csak arra kell ügyelni, hogy a laza homokos talajt mellett a nedves közeget is kedveli, így nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon.

A Stevia az őszirózsafélék családjába tartozik, a több mint kétszáz-féle Stevia növény közül viszont csak kettőnek a levele édes, ebből az egyik az elliptikus, recézett levelekkel rendelkező Stevia rebaudiana. Aki édesítésre használja a Steviat, az általában a házi termesztés helyett inkább valamilyen feldolgozott állapotban jut hozzá. A Stevia levelei és hajtásai harminszor édesebbek a kristálycukornál, a Stevia növényből készült kivonatok pedig akár 2-300-szor is édesebbek lehetnek a cukornál.

Vagyis a Stevia sokkal édesebb a kristálycukornál, ezért aztán az adagolásánál nagyon oda kell figyelni az arányokra. Mivel a Stevia sem emeli meg a vércukorszintet, ezért minden cukorbeteg ember fogyaszthatja. A Stevia a második világháború cukorhiánya miatt terjedt el nagy számban Európában és a világon, növényi édesítőszerként pedig 2011-ben regisztrálta hivatalosan a Steviat az Európai Unió.

A Stevia kivonatok lehetnek por, tabletta vagy szirup állagúak, ezek előállítása és a mennyiségi kiszerelés nagysága a különböző gyártóktól függ. A Stevia édes íze nem igazán hasonlít a cukoréhoz, az egyediséget a növényi levelekben található szteviol-glikozid adja. A Stevia-kivonatokat legtöbbször a gyógynövény friss, őrölt vagy szárított leveleiből készített víz alapú oldatokként készítik el.

A Steviából készült termékek közül a legédesebbnek a Stevia por számít, mely fehér por állaga miatt külsőségében ugyan hasonlít a cukorra, de annál legalább 240-300-szor édesebb. A Stevia alkalmas főzésre is, mivel meleg hatására sem bomlik le a benne található édes hatóanyag. A Stevia növényből kinyert kivonatok a baktériumok és vírusok ellen is hatnak, így hatékonyak szájfertőzés, fogszuvasodás és akár az influenza ellen is. Bőrregeneráló hatása miatt alkalmas sebek kezelésére, bőrbetegségek kezelésére, és egyre szélesebb körben használja a kozmetikai ipar is.

Eritrit vagy Eritritol

Az Eritrit vagy Eritritol a Xilithez hasonlóan cukoralkohol, azonban mivel az Eritrit a vastagbélbe már nem jut el fogyasztása során, ezért a Xilittel szemben hasmenést soha nem okoz. Az Eritrit is növényi alapú természetes édesítőszer, mely többféle gyümölcsben is megtalálható (körte, dinnye, szőlő). Az Eritrit cukoralkoholként ezek mellett megtalálható az algákban és a gombákban, valamint erjesztett italokban (sör, bor) és erjesztett ételekben is. Mivel a glikémiás indexe az Eritritnek gyakorlatilag nulla, ezért a vércukorszintet egyáltalán nem emeli meg, vagyis bátran fogyaszthatják cukorbetegek is.

Az Eritrit sok olyan rágógumiban is megtalálható, melyet cukormentesként árulnak. Ennek oka, hogy az Eritrit serkenti a nyálképződést, mindemellett pedig gátolja a fogszuvasodás kialakulását. Az Eritritet hivatalos engedélyekkel rendelkező természetes eredetű cukorpótlóként 2003 óta szabad a forgalmazni az Európai Unióban. Az Eritrit fogyasztása segítheti a szigorú diéta sikerességét, de jótékonyan hat az érfalakra is, ezáltal csökkentve a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Az Eritrit a cukor édeséggénel 60-80 százalékával ár fel, így többet kell belőle használni, mint a hagyományos kristálycukorból, így az adagolásnál ezt érdemes figyelembe venni. A forró folyadékokat lehűti, és karamellizálni sem lehet. Az Eritritet általában a kukorica vagy a búza keményítőjéből kémiai eljárásokkal állítják elő. Az Eritrit szilárd anyagként, fehér színű kristályos formában kerül kereskedelmi forgalomba.

Táblázatban hasonlítottuk össze a kristálycukor, a méz, a Xilit, a Stevia valamint az Eritrit különböző adatait, vagyis a kalória- és a szénhidráttartalmat 100 grammra vetítve, valamint az édesítőszerek glikémiás indexét is, mely nagyon fontos adatnak számít a cukorbetegek illetve a fogyókúrázók számára is.

 

Kristálycukor

Méz

Xilit

Stevia

Eritrit

Kalória / 100 gramm

390 kcal

304 kcal

240 kcal

106 kcal

20 kcal

Szénhidrát / 100 gramm

99,9 gramm

82,4 gramm

100 gramm

72,9 gramm

1 gramm

Glikémiás index

68 (közepes)

55 (alacsony)

7 (alacsony)

0 (alacsony)

0 (alacsony)

Az alábbi táblázatban pedig azt hasonlítottuk össze, hogy 10 dekagramm kristálycukorhoz viszonyítva hozzávetőlegesen mekkora mennyiségben érdemes használni a fent említett édesítőszereket. Azt azért természetesen érdemes megjegyezni, hogy mindenki egyéni ízlésére van bízva az adagolás, melynél azt is érdemes figyelembe venni, hogy a természetes édesítők íze nem egyezik meg a cukoréval, így az új ízvilághoz történő hozzászokás több időt és kísérletezést igényel a háziasszonyok részéről.

Főzés, adagolás (10 dkg cukorhoz viszonyítva)

Kristálycukor

Xilit

Stevia

Eritrit

   

Folyékony Stevia

Stevia por

 

10 dkg

11,5-12 dkg

1 teáskanál

10 gramm (2 teáskanál)

13-15 dkg

 

Jöjjön még néhány apró tipp, mely a természetes édesítőszerekkel történő főzéshez kapcsolódik. A Stevia 198 Celsius fokig megtartja édes ízét, így ezen hőfokig bátran süthetünk vagy főzhetünk vele. Ha valaki nagyobb mennyiségben fogyasztja a Steviat, akkor érezhet egy pici kesernyés utóízt. Érdemes a Steviat sütést megelőzően valamilyen meleg folyadékban feloldani, hideg tejben nem oldódik. Mivel a Stevia a cukorhoz képest nagyon édes, ezért sütemények készítése esetén hiányozhat a cukor tömege az ételből, melyet lehet akár keményítővel is pótolni.

Az Eritrit nagyon jól kombinálható más édesítőszerekkel is, ráadásul nincsen semmilyen utóíze, sütés vagy főzés esetén 160 Celsius fokig megtartja eredeti édes ízét. Melegítés során az Eritrit színe bebarnul, de ettől nem szabad megrettenni, semmilyen problémát nem okoz. Napjainkban kapható már Eritrit-Stevia édesítő keverék is, melynek íze már megszólalásig hasonlít a finomított kristálycukoréra, és csupán negyedannyi mennyiséget szükséges belőle használni.

 

Cukor helyett melyik természetes édesítőszert érdemes választani? #xilit #nyírfacukor #stevia #eritrit http://tinyurl.com/stevia-xilit-eritrit Közzétette: Gazdasági Hírek – 2016. április 4.


Horvátországi autópályadíjak 2017: kalkulátor, térkép és benzinkutak listája

Horvát autópályadíj 2017 kalkulátor (frissített árak!), sebességhatárok Horvátországban, benzinkutak és 2017-es horvát autópálya térkép. A horvát autópálya díjak 2017-től újra d [ ... ]

Magyarországhoz legközelebbi horvát tengerpart: a leggyorsabban ide juthat el!

Magyarországhoz legközelebbi horvát tengerpart: a leggyorsabban ide juthat el! Rengetegen keresik minden évben a Magyarországhoz legközelebbi horvát >homokos vagy kavicsos strandokat és engerp [ ... ]

Horvátországi árak 2017: élelmiszer, szállás, étterem, benzin árak aktuális listája 2017-ben...

Aktuális árak Horvátországban új, 2017-es lista: horvátországi élelmiszer árak a szupermarketekben, olcsó szállás és apartman árak, étteremben tapasztalható étel és ital árak, benzi [ ... ]

Horvátország legszebb helyei, strandjai és tengerpartjai képekkel és leírással

Horvátország legszebb helyei, strandjai, szigetei és tengerpartjai képekkel és leírással 2017: ez a 10 legjobb strand és gyönyörű tengerpart a horvát Adrián, szubjektív értékelésünk  [ ... ]

CSOK 2017 kisokos: a CSOK feltételei, összege, igénylése új és használt lakásra 2017-ben

CSOK 2017 változások, feltételek és az igénylés módja, CSOK-rendelet 2017 és kalkulátor: a CSOK támogatás összege új és használt lakásra, házra, bővítésre. Egy helyen mindent megtu [ ... ]

GYED / GYES kisokos 2017: ezt kell tudni a CSED, GYED és GYES összegéről és igényléséről 2017-ben...

GYED / GYES / CSED 2017 összege, igénylés módja: fontos tudnivalók és kalkulátor a CSED, anyasági támogatás, GYES és GYED Extra 2017-től aktuális változásairól és a terhes nők és a  [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti [ ... ]

Végkielégítés 2017: kinek mennyi végkielégítés jár az új szabályok szerint 2017-ben?

Végkielégítés mértéke 2017: kinek mennyi végkielégítés jár az új szabályok szerint 2017-ben? Végkielégítés nem mindenkinek jár a munkaviszony megszűnése esetén 2017-ben sem. A mun [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

Adóbevallás 2017 kisokos: a 1653 nyomtatvány kitöltése és adóbevallás határidők 2017-ben

Adóbevallás 2017 nyomtatvány és határidők: a 1653 és az adó 1% nyomtatványok letöltése egy helyről, kitöltési útmutatóval együtt! Adóbevallás 2017 határidők: változtak az időpon [ ... ]

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben. A biztató gazdasági adatok miatt a magyarországi minimálbér összege 2015-ben újra emelkedni fog és jócskán meghaladhatja a  [ ... ]

Nagy éves horoszkóp 2017: számos változásra készülhetünk az éves horoszkóp alapján 2017-ben...

Nagy éves horoszkóp 2017: számos változásra készülhetünk az éves horoszkóp alapján 2017-ben. Tervezze előrelátó módon a 2017-es évet, hiszen az új év sok új lehetőségeket ígér,  [ ... ]

2016/2017-es tanév rendje: az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet időpontjai

Itt elérhető a 2016/2017-es tanév rendje: az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet időpontjai. Emellett a 2015/2016-os tanév rendje is megtalálható oldalunkon: ekkor lesz a tav [ ... ]

Ingatlan illeték 2017 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás va...

Ingatlan illeték 2017 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás vagy ház eladásakor? Ingatlan illeték kedvezmény 2017-ben is számos esetben érvény [ ... ]

Felmondás közös megegyezéssel minta 2017: szabályok és felmondó levél minta 2017

Felmondás közös megegyezéssel minta 2017: szabályok és felmondó levél minta letöltése 2017-ben. Közös megegyezéssel történő felmondás 2017-ben is a munkavállaló és a munkáltató m [ ... ]

Családi adókedvezmény összege 2017: kalkulátor és a nyomtatvány kitöltésnek módja 2017-ben

Családi adókedvezmény összege 2017: kalkulátor és a családi adókedvezmény nyomtatvány kitöltésnek módja 2017-ben. Tovább nő a családi adókedvezmény összege 2 gyerek után és jelent [ ... ]

Felmondási idő 2017: a felmondási idő számítása az új rendelkezések alapján 2017-ben

Felmondási idő 2017: a felmondási idő számítása közérthetően, az új Munka Törvénykönyve rendelkezései alapján 2017-ben. Mivel a változtak a felmondással kapcsolatos szabályok az elm [ ... ]

Jogosítvány ára 2017: a jogosítvány hosszabbítás és az orvosi vizsgálat menete 2017-bean

Jogosítvány ára 2017: a lejárt B kategóriás jogosítvány hosszabbítása és az orvosi vizsgálat menete és ára 2017-ben. Mindent megtudhat összefoglalónkból, hogy 2017-ben a jogosítvány [ ... ]

Azonnali hatályú felmondás 2017 minta: mit kell tenni ha a munkavállaló vagy a munkáltató mond fel?...

Azonnali hatályú felmondás 2017 indoklás nélkül minta: mit kell tenni ha a munkavállaló vagy a munkáltató mond fel 2017-ben? Korábban rendkívüli felmondásnak nevezték ezt az elbocsátá [ ... ]

Friss

Érettségi 2017 kisokos: emelt szintű és középszintű írásbeli és szóbeli időpontok, jelentkezés, érettségi tantárgyak és tételek 2017, követelmények, új érettségi feladatok és megoldások. 2017-ben...
Munkáltatói tájékoztató 2017 minta: kötelező a munkaszerződéshez mellékelni 2017-ben! Munkáltatói tájékoztatás az új Munka Törvénykönyve előírásai alapján, melyet a munkavállaló részére el kell...
Számlatükör 2017 minta: ezt kell tudni a számlakeret felépítéséről 2017-ben. Letölthető számlatükör (számlakerettükör) 2017 minta található portálunkon, továbbá részletes leírást is találhat a...
Karácsonyi Erzsébet-utalvány nyugdíjasoknak 2017: ekkor kapják meg a 10 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést a jogosultak. 2017. Karácsonyán a fenyőfa alatt a nyugdíjasok állami nyugdíj-kiegészítést találnak majd, 10...
Albérlet-támogatás 2017-től adómentesen: összege, igénylése és feltételei. A lakhatási támogatás 2017. január 1-től jelentősen megváltozik, így a munkáltató akár adómentesen is segítheti dolgozója...

CSOK 2017

Családi adókedvezmény 2017

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2017

Munkaszerződés 2017

Munkáltatói tájékoztató 2017

Járulékok 2017

Albérleti szerződés 2017

Jelenléti ív 2017 / Túlóra 2017

Számviteli politika 2017

Ajándékozási szerződés 2017

Pénzkezelési szabályzat 2017

Számviteli szabályzatok 2017

Özvegyi nyugdíj 2016

SZÉP Kártya 2016 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2016 / KATA 2017

Betegszabadság 2016

Autópálya matrica 2017

Jogosítvány 2016 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2016

Közmunkabér 2017

Munkanélküli segély 2016

Szociális segély 2016

Megbízási szerződés minta 2017

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2016

Vasárnapi pótlék 2016

Munkáltatói felmondás 2017

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2016

Nyugdíjemelés 2016

Nyugdíj melletti munka 2016

Munkaszüneti napok 2016

Rokkantsági ellátás 2016

Rehabilitációs ellátás 2016

Adóbevallás 2017

Alkalmi munka 2016

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2016

Munka GYED mellett 2016

GYED Extra 2016

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2016

Nők nyugdíja 40 év után 2016

Nyugdíj utalás 2016

2016/2017 tanév rendje

Azonnali hatályú felmondás 2017

Felmondás munkavállaló részéről 2017

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2017

Advent Bécsben 2017

Munkaszüneti napok 2017

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Számlatükör 2017

Kínai horoszkóp 2017

Éves horoszkóp 2017

Utazás

Horvát autópályadíj 2017 kalkulátor (frissített árak!), sebességhatárok Horvátországban, benzinkutak és 2017-es horvát autópálya térkép. A horvát autópálya díjak 2017-től újra drágultak, az árakról és...
Magyarországhoz legközelebbi horvát tengerpart: a leggyorsabban ide juthat el! Rengetegen keresik minden évben a Magyarországhoz legközelebbi horváthomokos vagy kavicsos strandokat és...
Aktuális árak Horvátországban új, 2017-es lista: horvátországi élelmiszer árak a szupermarketekben, olcsó szállás és apartman árak, étteremben tapasztalható étel és ital árak, benzin árak, strand,...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.