Stevia, Xilit és Eritrit: melyiket válasszuk a cukor helyett természetes édesítőszerként?

Stevia, Xilit (nyírfacukor) és Eritrit ára és tulajdonságai: melyiket válasszuk a cukor helyett természetes édesítőszerként? Összehasonlítjuk a három legelterjedtebb és népszerű cukorhelyettesítőt, melyeknek több elnevezése is használatban van: Stevia (sztívia), nyírfacukor (Xilit vagy xilitol) és Eritrit (eritritol). Vajon mindegyik veszélytelen, és érdemes őket cukor vagy méz helyett rendszeresen használni? Melyiknek a legkedvezőbb az ára fajlagosan? Vajon nem cukorbetegek is használhatják a Xilitet és a Steviat; milyen egészségügyi kockázatuk lehet, miért jobbak a mesterséges édesítőszereknél? Megpróbálunk minden felmerülő kérdésre választ találni.

Magyarországon sajnos évről-évre nő azok száma, akik elhízással küzdenek, illetve cukorbetegséget vagy szív- és érrendszeri betegségeket diagnosztizálnak náluk. Mivel a hagyományos cukor fogyasztása számtalan egészségügyi probléma (legfőképpen a cukorbetegség) okozója lehet, ezért a tudatosabb fogyasztók növekvő számban keresik azokat a természetes alapanyagú és nem egészségkárosító cukorpótlókat, melyekkel az édes íz előállítható.


Ha valaki szeretne egészségesen táplálkozni és élni, akkor érdemes elgondolkodnia azon, hogy cukor helyett természetes alapú édesítőszert használjon. A szintetikus, kémiai úton mesterségesen előállított édesítőszerek nem igazán ajánlottak (szacharin, aszpartám, ciklamát, aceszulfám-K), helyettük viszont rendkívüli népszerűségnek örvendenek napjainkban a természetes eredetű cukorhelyettesítők, mint például a stevia, vagy a cukoralkoholok csoportjába tartozó eritrit, a mannit, a maltit, illetve a nyírfacukor, más néven a xilit. Írásunkban a legnépszerűbb három természetes édesítővel foglalkozunk részletesen, így összehasonlítjuk a Stevia, a Xilit és az Eritrit tulajdonságait, felhasználási módjaikat és árukat. Jelenleg a nyírfacukor számít a legnépszerűbb édesítőnek, de jelentősen növekszik a Stevia és mellette az Eritrit használata is. Szerencsére az elmúlt években ugrásszerűen nőtt azoknak az élelmiszeripari termékeknek az aránya is a különböző áruházak polcain, melyek Steviat, Xilitet vagy Eritritet tartalmaznak cukor helyett. De nézzük népszerűségi sorrendben ezen termékek fontos jellemzőit.

Xilit vagy nyírfacukor

A Xilit vagy más néven a nyírfacukor harmadik ismert elnevezése a Xilitol (xylitol), valamint olyan fantázianéven is árulják, mint Xukor. A Xilit nem más, mint a xylitol cukoralkohol, mely megtalálható az emberi szervezetben, valamint zöldségekben és gyömülcsökben is, teljesen természetes módon. A nyírfacukor elnevezés egy magyar fantázianév, mely abból adódik, hogy évekkel ezelőtt a Xillitet a nyírfa édes rostjaiból nyerték ki kisebb mennyiségben. Ahogy növekedett a Xilit népszerűsége, úgy kellett azt más növényi rostokból kinyerni a nyírfák limitált száma miatt, így napjainkban tömegesen a Xilitet már inkább kukoricarostból nyerik ki.

A Xilit rendkívüli népszerűsége abból adódik a Steviaval és az Eritrittel szemben, hogy fehér kristályos állagban kapható, így a cukorra ránézésre is nagyon hasonlít. Ami még ennél is fontosabb tulajdonsága, hogy a Xilit 1:1 arányban használható a cukor helyett, így rendkívül könnyen adagolható akár kávéba, süteményekbe, édes ételekhez. Íze pedig elég semleges, így a cukorral is könnyebben összetéveszthető.

A Xilit a vércukorszintet alig emeli meg a kistálycukorral szemben, mivel a glikémiás indexe nagyon kicsi (Xilit GI=7), míg a cukoré ennek többszöröse (kristálycukor GI=65). A Xilitet tartalmazó rágógumi például megelőzi a fogszuvasodást és a szájszárazságot, mivel a szájban lévő baktériumok nem alakítják át savakká. A Xilit kalóriatartalma a cukorénál negyven százalékkal alacsonyabb, a szervezetbe kerülve pedig lassan szívódik fel, és az elfogyasztott Xilit mennyiségének csak ötven százaléka alakul át szénhidráttá.

A Xilit előállítása nagy szakértelmet igényel, hiszen a xylitol előállítása során a szakembereknek a keletkező káros anyagokat ki kell vonniuk a végtermékből. Ebből viszont az következik, hogy a nyírfacukor ára a kristálycukorénak a többszöröse, így egy kilogramm Xilit általában 8-10-szer drágább, mint egy kiló kristálycukor. A kereskedelmi forgalomban kapható Xilit fogyasztása teljesen biztonságos, jótékony egészségügyi hatásait pedig laboratóriumi vizsgálatok is igazolják, így bárki bátran használhatja cukor helyett. A Xilit fogyasztásához ajánlatos az emberi szervezetet fokozatosan hozzászoktatni, mivel a kezdeti időszakban néhányaknál okozhat haspuffadást vagy hasmenést, mely később magától elmúlik.

Stevia vagy sztívia

A Stevia (Stevia rebaudiana, sztívia) szintén több elnevezés által is ismert, hívják jázminpakócának és édesfűnek is. A Stevia egy Dél-Amerikában őshonos gyógy- és fűszernövény, leveleinek édesítő tulajdonságait pedig már az indiánok is felfedezték több száz évvel ezelőtt. A Stevia növényt akár Magyarországon is lehet termeszteni a konyhakertben, csak arra kell ügyelni, hogy a laza homokos talajt mellett a nedves közeget is kedveli, így nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon.

A Stevia az őszirózsafélék családjába tartozik, a több mint kétszáz-féle Stevia növény közül viszont csak kettőnek a levele édes, ebből az egyik az elliptikus, recézett levelekkel rendelkező Stevia rebaudiana. Aki édesítésre használja a Steviat, az általában a házi termesztés helyett inkább valamilyen feldolgozott állapotban jut hozzá. A Stevia levelei és hajtásai harminszor édesebbek a kristálycukornál, a Stevia növényből készült kivonatok pedig akár 2-300-szor is édesebbek lehetnek a cukornál.

Vagyis a Stevia sokkal édesebb a kristálycukornál, ezért aztán az adagolásánál nagyon oda kell figyelni az arányokra. Mivel a Stevia sem emeli meg a vércukorszintet, ezért minden cukorbeteg ember fogyaszthatja. A Stevia a második világháború cukorhiánya miatt terjedt el nagy számban Európában és a világon, növényi édesítőszerként pedig 2011-ben regisztrálta hivatalosan a Steviat az Európai Unió.

A Stevia kivonatok lehetnek por, tabletta vagy szirup állagúak, ezek előállítása és a mennyiségi kiszerelés nagysága a különböző gyártóktól függ. A Stevia édes íze nem igazán hasonlít a cukoréhoz, az egyediséget a növényi levelekben található szteviol-glikozid adja. A Stevia-kivonatokat legtöbbször a gyógynövény friss, őrölt vagy szárított leveleiből készített víz alapú oldatokként készítik el.

A Steviából készült termékek közül a legédesebbnek a Stevia por számít, mely fehér por állaga miatt külsőségében ugyan hasonlít a cukorra, de annál legalább 240-300-szor édesebb. A Stevia alkalmas főzésre is, mivel meleg hatására sem bomlik le a benne található édes hatóanyag. A Stevia növényből kinyert kivonatok a baktériumok és vírusok ellen is hatnak, így hatékonyak szájfertőzés, fogszuvasodás és akár az influenza ellen is. Bőrregeneráló hatása miatt alkalmas sebek kezelésére, bőrbetegségek kezelésére, és egyre szélesebb körben használja a kozmetikai ipar is.

Eritrit vagy Eritritol

Az Eritrit vagy Eritritol a Xilithez hasonlóan cukoralkohol, azonban mivel az Eritrit a vastagbélbe már nem jut el fogyasztása során, ezért a Xilittel szemben hasmenést soha nem okoz. Az Eritrit is növényi alapú természetes édesítőszer, mely többféle gyümölcsben is megtalálható (körte, dinnye, szőlő). Az Eritrit cukoralkoholként ezek mellett megtalálható az algákban és a gombákban, valamint erjesztett italokban (sör, bor) és erjesztett ételekben is. Mivel a glikémiás indexe az Eritritnek gyakorlatilag nulla, ezért a vércukorszintet egyáltalán nem emeli meg, vagyis bátran fogyaszthatják cukorbetegek is.

Az Eritrit sok olyan rágógumiban is megtalálható, melyet cukormentesként árulnak. Ennek oka, hogy az Eritrit serkenti a nyálképződést, mindemellett pedig gátolja a fogszuvasodás kialakulását. Az Eritritet hivatalos engedélyekkel rendelkező természetes eredetű cukorpótlóként 2003 óta szabad a forgalmazni az Európai Unióban. Az Eritrit fogyasztása segítheti a szigorú diéta sikerességét, de jótékonyan hat az érfalakra is, ezáltal csökkentve a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Az Eritrit a cukor édeséggénel 60-80 százalékával ár fel, így többet kell belőle használni, mint a hagyományos kristálycukorból, így az adagolásnál ezt érdemes figyelembe venni. A forró folyadékokat lehűti, és karamellizálni sem lehet. Az Eritritet általában a kukorica vagy a búza keményítőjéből kémiai eljárásokkal állítják elő. Az Eritrit szilárd anyagként, fehér színű kristályos formában kerül kereskedelmi forgalomba.

Táblázatban hasonlítottuk össze a kristálycukor, a méz, a Xilit, a Stevia valamint az Eritrit különböző adatait, vagyis a kalória- és a szénhidráttartalmat 100 grammra vetítve, valamint az édesítőszerek glikémiás indexét is, mely nagyon fontos adatnak számít a cukorbetegek illetve a fogyókúrázók számára is.

 

Kristálycukor

Méz

Xilit

Stevia

Eritrit

Kalória / 100 gramm

390 kcal

304 kcal

240 kcal

106 kcal

20 kcal

Szénhidrát / 100 gramm

99,9 gramm

82,4 gramm

100 gramm

72,9 gramm

1 gramm

Glikémiás index

68 (közepes)

55 (alacsony)

7 (alacsony)

0 (alacsony)

0 (alacsony)

Az alábbi táblázatban pedig azt hasonlítottuk össze, hogy 10 dekagramm kristálycukorhoz viszonyítva hozzávetőlegesen mekkora mennyiségben érdemes használni a fent említett édesítőszereket. Azt azért természetesen érdemes megjegyezni, hogy mindenki egyéni ízlésére van bízva az adagolás, melynél azt is érdemes figyelembe venni, hogy a természetes édesítők íze nem egyezik meg a cukoréval, így az új ízvilághoz történő hozzászokás több időt és kísérletezést igényel a háziasszonyok részéről.

Főzés, adagolás (10 dkg cukorhoz viszonyítva)

Kristálycukor

Xilit

Stevia

Eritrit

   

Folyékony Stevia

Stevia por

 

10 dkg

11,5-12 dkg

1 teáskanál

10 gramm (2 teáskanál)

13-15 dkg

 

Jöjjön még néhány apró tipp, mely a természetes édesítőszerekkel történő főzéshez kapcsolódik. A Stevia 198 Celsius fokig megtartja édes ízét, így ezen hőfokig bátran süthetünk vagy főzhetünk vele. Ha valaki nagyobb mennyiségben fogyasztja a Steviat, akkor érezhet egy pici kesernyés utóízt. Érdemes a Steviat sütést megelőzően valamilyen meleg folyadékban feloldani, hideg tejben nem oldódik. Mivel a Stevia a cukorhoz képest nagyon édes, ezért sütemények készítése esetén hiányozhat a cukor tömege az ételből, melyet lehet akár keményítővel is pótolni.

Az Eritrit nagyon jól kombinálható más édesítőszerekkel is, ráadásul nincsen semmilyen utóíze, sütés vagy főzés esetén 160 Celsius fokig megtartja eredeti édes ízét. Melegítés során az Eritrit színe bebarnul, de ettől nem szabad megrettenni, semmilyen problémát nem okoz. Napjainkban kapható már Eritrit-Stevia édesítő keverék is, melynek íze már megszólalásig hasonlít a finomított kristálycukoréra, és csupán negyedannyi mennyiséget szükséges belőle használni.

 

Cukor helyett melyik természetes édesítőszert érdemes választani? #xilit #nyírfacukor #stevia #eritrit http://tinyurl.com/stevia-xilit-eritrit Közzétette: Gazdasági Hírek – 2016. április 4.


KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta: katásoknak kötelező a nyilvántartás vezetése 2018-ban...

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is  [ ... ]

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmo [ ... ]

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok?

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugd [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasa [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti [ ... ]

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás va...

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás vagy ház eladásakor? Ingatlan illeték kedvezmény 2018-ban is számos esetben érvény [ ... ]

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása az új rendelkezések alapján 2018-ban

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása közérthetően, az új Munka Törvénykönyve rendelkezései alapján 2018-ban. Mivel a változtak a felmondással kapcsolatos szabályok az elm [ ... ]

Jogosítvány ára 2018: a jogosítvány hosszabbítás és az orvosi vizsgálat menete 2018-ban

Jogosítvány ára 2018: a lejárt B kategóriás jogosítvány hosszabbítása és az orvosi vizsgálat menete és ára 2018-ban. Mindent megtudhat összefoglalónkból, hogy 2018-ban a jogosítvány [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasa [ ... ]

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a családi adókedvezmény nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban. Mi mennyi 2018-ban? Tovább nő a családi adókedvezmény összege 2 gye [ ... ]

Munkaszüneti napok 2018: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2018-ban

Munkaszüneti napok 2018-ban, munkarend és munkaidő naptár 2018 minden tudnivalóval! Kilenc hosszú hétvége és áthelyezett munkanap vár ránk 2018-ban! A munkanap áthelyezések miatt 2018-ba [ ... ]

Tanév rendje 2017/18: itt a hivatalos lista, hogy mikor lesznek az iskolai szünetek idén

2017/2018 tanév rendje: ekkor lesz az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet idén. Itt megtalálható a 2017-18-as tanév naptár szerinti időbeosztása, vagyis az iskolai tanítás [ ... ]

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: fontos változásokra kell számítani

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: rokkant nyugdíj helyett fontos változások léptek életbe korábban, melyre 2018-ban is fontos figyelni. Érdemes tisztázni a rokkantsági ellát [ ... ]

Nők nyugdíja 40 év után 2018: feltételek a 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjhoz 2018-ban...

Nők nyugdíja 40 év munkaviszony után 2018: feltételek és szabályok a nők 40 év munka utáni kedvezményes nyugdíjához 2018-ban. Nők 40 éves nyugdíjazása 2018-ban is igényelhető, a nő [ ... ]

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben?

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben? Most megtudhatja, hogy 2017-ben mire számíthat a kínai horoszkóp előrejelzései alapján: szerencse, harmónia, bőség [ ... ]

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?g> Itt megtudhatja, hogy 2016-ban mire számíthat a kínai horoszkóp jövendölései alapján: harmónia, remény, szeren [ ... ]

TB járulék összege 2018: TB járulék fizetés egyénileg vagy munkanélkülieknek 2018-ban

TB változások 2018 és TB járulék összege és fizetése egyénileg 2018: így történik a TB fizetés egyénileg vagy munkanélkülieknek 2018-ban. Mennyi a TB járulék összege 2018-ban? Minde [ ... ]

Ingatlan bérbeadás adózása 2018: változásokra kell figyelni lakáskiadás esetén!

Ingatlan bérbeadás (albérlet) utáni adózás 2018: erre figyeljen lakáskiadás utáni adózás esetén 2018-ben! Jelentősen módosult és kedvezőbb adózás terheli az ingatlankiadást 2018-tó [ ... ]

Friss

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is kötelező, töltse...
Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmosás elleni...
Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugdíjasok egyszeri...
Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasabb nettó bért kap...
Cafeteria szabályzat minta 2018: a kötelező céges dokumentum, mely azonnal letölthető. A cafeteria szabályzat minta 2018 ingyen jelenleg nem elérhető, hiszen egy elég bonyolult szakmai iratanyagról van...

CSOK 2018

Családi adókedvezmény 2018

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2018

Pénzmosás elleni szabályzat 2018

Munkaszerződés 2018

Munkáltatói tájékoztató 2018

Járulékok 2018

Albérleti szerződés 2018

Jelenléti ív 2018 / Túlóra 2018

Számviteli politika 2018

Ajándékozási szerződés 2018

Pénzkezelési szabályzat 2018

Számviteli szabályzatok 2018

Özvegyi nyugdíj 2018

SZÉP Kártya 2018 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2018 / KATA 2018

Betegszabadság 2018

Autópálya matrica 2018

Jogosítvány 2018 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2018

Közmunkabér 2018

Munkanélküli segély 2018

Szociális segély 2018

Megbízási szerződés minta 2018

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2018

Vasárnapi pótlék 2018

Munkáltatói felmondás 2018

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2018

Nyugdíjemelés 2018

Nyugdíj melletti munka 2018

Rokkantsági ellátás 2018

Rehabilitációs ellátás 2018

Adóbevallás 2018

Alkalmi munka 2018

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2018

Munka GYED mellett 2018

GYED Extra 2018

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2018

Nők nyugdíja 40 év után 2018

Nyugdíj utalás 2018

Azonnali hatályú felmondás 2018

Felmondás munkavállaló részéről 2018

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2018

Advent Bécsben 2018

Munkaszüneti napok 2018

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Számlatükör 2018

Éves horoszkóp 2018

Utazás

Szlovén autópálya matrica 2018 árak, vásárlás és Szlovénia autópálya térkép. A szlovén matricával igénybe vehető autópálya fontos alternatív tranzitútvonal Horvátország tengerparti városai valamint...
Horvátország bankkártyás fizetés: hogyan lehetséges a gyors kártyás fizetés a horvát autópálya szakaszokon? Milyen bankkártyákkal és hol lehet fizetni Horvátországban? Érdemes-e a kuna árfolyammal és...
Top 12 homokos tengerpart Horvátország: itt a teljes lista és térkép a horvát homokos strandokról! Apartman és szállás ajánló a horvát homokos strandok közelében, melyek kisgyermekes családok számára...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.