Stevia, Xilit (nyírfacukor) és Eritrit ára és tulajdonságai: melyiket válasszuk a cukor helyett természetes édesítőszerként? Összehasonlítjuk a három legelterjedtebb és népszerű cukorhelyettesítőt, melyeknek több elnevezése is használatban van: Stevia (sztívia), nyírfacukor (Xilit vagy xilitol) és Eritrit (eritritol). Vajon mindegyik veszélytelen, és érdemes őket cukor vagy méz helyett rendszeresen használni? Melyiknek a legkedvezőbb az ára fajlagosan? Vajon nem cukorbetegek is használhatják a Xilitet és a Steviat; milyen egészségügyi kockázatuk lehet, miért jobbak a mesterséges édesítőszereknél? Megpróbálunk minden felmerülő kérdésre választ találni.
Magyarországon sajnos évről-évre nő azok száma, akik elhízással küzdenek, illetve cukorbetegséget vagy szív- és érrendszeri betegségeket diagnosztizálnak náluk. Mivel a hagyományos cukor fogyasztása számtalan egészségügyi probléma (legfőképpen a cukorbetegség) okozója lehet, ezért a tudatosabb fogyasztók növekvő számban keresik azokat a természetes alapanyagú és nem egészségkárosító cukorpótlókat, melyekkel az édes íz előállítható.
Ha valaki szeretne egészségesen táplálkozni és élni, akkor érdemes elgondolkodnia azon, hogy cukor helyett természetes alapú édesítőszert használjon. A szintetikus, kémiai úton mesterségesen előállított édesítőszerek nem igazán ajánlottak (szacharin, aszpartám, ciklamát, aceszulfám-K), helyettük viszont rendkívüli népszerűségnek örvendenek napjainkban a természetes eredetű cukorhelyettesítők, mint például a stevia, vagy a cukoralkoholok csoportjába tartozó eritrit, a mannit, a maltit, illetve a nyírfacukor, más néven a xilit. Írásunkban a legnépszerűbb három természetes édesítővel foglalkozunk részletesen, így összehasonlítjuk a Stevia, a Xilit és az Eritrit tulajdonságait, felhasználási módjaikat és árukat. Jelenleg a nyírfacukor számít a legnépszerűbb édesítőnek, de jelentősen növekszik a Stevia és mellette az Eritrit használata is. Szerencsére az elmúlt években ugrásszerűen nőtt azoknak az élelmiszeripari termékeknek az aránya is a különböző áruházak polcain, melyek Steviat, Xilitet vagy Eritritet tartalmaznak cukor helyett. De nézzük népszerűségi sorrendben ezen termékek fontos jellemzőit.
Xilit vagy nyírfacukor
A Xilit vagy más néven a nyírfacukor harmadik ismert elnevezése a Xilitol (xylitol), valamint olyan fantázianéven is árulják, mint Xukor. A Xilit nem más, mint a xylitol cukoralkohol, mely megtalálható az emberi szervezetben, valamint zöldségekben és gyömülcsökben is, teljesen természetes módon. A nyírfacukor elnevezés egy magyar fantázianév, mely abból adódik, hogy évekkel ezelőtt a Xillitet a nyírfa édes rostjaiból nyerték ki kisebb mennyiségben. Ahogy növekedett a Xilit népszerűsége, úgy kellett azt más növényi rostokból kinyerni a nyírfák limitált száma miatt, így napjainkban tömegesen a Xilitet már inkább kukoricarostból nyerik ki.
A Xilit rendkívüli népszerűsége abból adódik a Steviaval és az Eritrittel szemben, hogy fehér kristályos állagban kapható, így a cukorra ránézésre is nagyon hasonlít. Ami még ennél is fontosabb tulajdonsága, hogy a Xilit 1:1 arányban használható a cukor helyett, így rendkívül könnyen adagolható akár kávéba, süteményekbe, édes ételekhez. Íze pedig elég semleges, így a cukorral is könnyebben összetéveszthető.
A Xilit a vércukorszintet alig emeli meg a kistálycukorral szemben, mivel a glikémiás indexe nagyon kicsi (Xilit GI=7), míg a cukoré ennek többszöröse (kristálycukor GI=65). A Xilitet tartalmazó rágógumi például megelőzi a fogszuvasodást és a szájszárazságot, mivel a szájban lévő baktériumok nem alakítják át savakká. A Xilit kalóriatartalma a cukorénál negyven százalékkal alacsonyabb, a szervezetbe kerülve pedig lassan szívódik fel, és az elfogyasztott Xilit mennyiségének csak ötven százaléka alakul át szénhidráttá.
A Xilit előállítása nagy szakértelmet igényel, hiszen a xylitol előállítása során a szakembereknek a keletkező káros anyagokat ki kell vonniuk a végtermékből. Ebből viszont az következik, hogy a nyírfacukor ára a kristálycukorénak a többszöröse, így egy kilogramm Xilit általában 8-10-szer drágább, mint egy kiló kristálycukor. A kereskedelmi forgalomban kapható Xilit fogyasztása teljesen biztonságos, jótékony egészségügyi hatásait pedig laboratóriumi vizsgálatok is igazolják, így bárki bátran használhatja cukor helyett. A Xilit fogyasztásához ajánlatos az emberi szervezetet fokozatosan hozzászoktatni, mivel a kezdeti időszakban néhányaknál okozhat haspuffadást vagy hasmenést, mely később magától elmúlik.
Stevia vagy sztívia
A Stevia (Stevia rebaudiana, sztívia) szintén több elnevezés által is ismert, hívják jázminpakócának és édesfűnek is. A Stevia egy Dél-Amerikában őshonos gyógy- és fűszernövény, leveleinek édesítő tulajdonságait pedig már az indiánok is felfedezték több száz évvel ezelőtt. A Stevia növényt akár Magyarországon is lehet termeszteni a konyhakertben, csak arra kell ügyelni, hogy a laza homokos talajt mellett a nedves közeget is kedveli, így nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon.
A Stevia az őszirózsafélék családjába tartozik, a több mint kétszáz-féle Stevia növény közül viszont csak kettőnek a levele édes, ebből az egyik az elliptikus, recézett levelekkel rendelkező Stevia rebaudiana. Aki édesítésre használja a Steviat, az általában a házi termesztés helyett inkább valamilyen feldolgozott állapotban jut hozzá. A Stevia levelei és hajtásai harminszor édesebbek a kristálycukornál, a Stevia növényből készült kivonatok pedig akár 2-300-szor is édesebbek lehetnek a cukornál.
Vagyis a Stevia sokkal édesebb a kristálycukornál, ezért aztán az adagolásánál nagyon oda kell figyelni az arányokra. Mivel a Stevia sem emeli meg a vércukorszintet, ezért minden cukorbeteg ember fogyaszthatja. A Stevia a második világháború cukorhiánya miatt terjedt el nagy számban Európában és a világon, növényi édesítőszerként pedig 2011-ben regisztrálta hivatalosan a Steviat az Európai Unió.
A Stevia kivonatok lehetnek por, tabletta vagy szirup állagúak, ezek előállítása és a mennyiségi kiszerelés nagysága a különböző gyártóktól függ. A Stevia édes íze nem igazán hasonlít a cukoréhoz, az egyediséget a növényi levelekben található szteviol-glikozid adja. A Stevia-kivonatokat legtöbbször a gyógynövény friss, őrölt vagy szárított leveleiből készített víz alapú oldatokként készítik el.
A Steviából készült termékek közül a legédesebbnek a Stevia por számít, mely fehér por állaga miatt külsőségében ugyan hasonlít a cukorra, de annál legalább 240-300-szor édesebb. A Stevia alkalmas főzésre is, mivel meleg hatására sem bomlik le a benne található édes hatóanyag. A Stevia növényből kinyert kivonatok a baktériumok és vírusok ellen is hatnak, így hatékonyak szájfertőzés, fogszuvasodás és akár az influenza ellen is. Bőrregeneráló hatása miatt alkalmas sebek kezelésére, bőrbetegségek kezelésére, és egyre szélesebb körben használja a kozmetikai ipar is.
Eritrit vagy Eritritol
Az Eritrit vagy Eritritol a Xilithez hasonlóan cukoralkohol, azonban mivel az Eritrit a vastagbélbe már nem jut el fogyasztása során, ezért a Xilittel szemben hasmenést soha nem okoz. Az Eritrit is növényi alapú természetes édesítőszer, mely többféle gyümölcsben is megtalálható (körte, dinnye, szőlő). Az Eritrit cukoralkoholként ezek mellett megtalálható az algákban és a gombákban, valamint erjesztett italokban (sör, bor) és erjesztett ételekben is. Mivel a glikémiás indexe az Eritritnek gyakorlatilag nulla, ezért a vércukorszintet egyáltalán nem emeli meg, vagyis bátran fogyaszthatják cukorbetegek is.
Az Eritrit sok olyan rágógumiban is megtalálható, melyet cukormentesként árulnak. Ennek oka, hogy az Eritrit serkenti a nyálképződést, mindemellett pedig gátolja a fogszuvasodás kialakulását. Az Eritritet hivatalos engedélyekkel rendelkező természetes eredetű cukorpótlóként 2003 óta szabad a forgalmazni az Európai Unióban. Az Eritrit fogyasztása segítheti a szigorú diéta sikerességét, de jótékonyan hat az érfalakra is, ezáltal csökkentve a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
Az Eritrit a cukor édeséggénel 60-80 százalékával ár fel, így többet kell belőle használni, mint a hagyományos kristálycukorból, így az adagolásnál ezt érdemes figyelembe venni. A forró folyadékokat lehűti, és karamellizálni sem lehet. Az Eritritet általában a kukorica vagy a búza keményítőjéből kémiai eljárásokkal állítják elő. Az Eritrit szilárd anyagként, fehér színű kristályos formában kerül kereskedelmi forgalomba.
Táblázatban hasonlítottuk össze a kristálycukor, a méz, a Xilit, a Stevia valamint az Eritrit különböző adatait, vagyis a kalória- és a szénhidráttartalmat 100 grammra vetítve, valamint az édesítőszerek glikémiás indexét is, mely nagyon fontos adatnak számít a cukorbetegek illetve a fogyókúrázók számára is.
Kristálycukor |
Méz |
Xilit |
Stevia |
Eritrit |
|
Kalória / 100 gramm |
390 kcal |
304 kcal |
240 kcal |
106 kcal |
20 kcal |
Szénhidrát / 100 gramm |
99,9 gramm |
82,4 gramm |
100 gramm |
72,9 gramm |
1 gramm |
Glikémiás index |
68 (közepes) |
55 (alacsony) |
7 (alacsony) |
0 (alacsony) |
0 (alacsony) |
Az alábbi táblázatban pedig azt hasonlítottuk össze, hogy 10 dekagramm kristálycukorhoz viszonyítva hozzávetőlegesen mekkora mennyiségben érdemes használni a fent említett édesítőszereket. Azt azért természetesen érdemes megjegyezni, hogy mindenki egyéni ízlésére van bízva az adagolás, melynél azt is érdemes figyelembe venni, hogy a természetes édesítők íze nem egyezik meg a cukoréval, így az új ízvilághoz történő hozzászokás több időt és kísérletezést igényel a háziasszonyok részéről.
Főzés, adagolás (10 dkg cukorhoz viszonyítva) |
||||
Kristálycukor |
Xilit |
Stevia |
Eritrit |
|
Folyékony Stevia |
Stevia por |
|||
10 dkg |
11,5-12 dkg |
1 teáskanál |
10 gramm (2 teáskanál) |
13-15 dkg |
Jöjjön még néhány apró tipp, mely a természetes édesítőszerekkel történő főzéshez kapcsolódik. A Stevia 198 Celsius fokig megtartja édes ízét, így ezen hőfokig bátran süthetünk vagy főzhetünk vele. Ha valaki nagyobb mennyiségben fogyasztja a Steviat, akkor érezhet egy pici kesernyés utóízt. Érdemes a Steviat sütést megelőzően valamilyen meleg folyadékban feloldani, hideg tejben nem oldódik. Mivel a Stevia a cukorhoz képest nagyon édes, ezért sütemények készítése esetén hiányozhat a cukor tömege az ételből, melyet lehet akár keményítővel is pótolni.
Az Eritrit nagyon jól kombinálható más édesítőszerekkel is, ráadásul nincsen semmilyen utóíze, sütés vagy főzés esetén 160 Celsius fokig megtartja eredeti édes ízét. Melegítés során az Eritrit színe bebarnul, de ettől nem szabad megrettenni, semmilyen problémát nem okoz. Napjainkban kapható már Eritrit-Stevia édesítő keverék is, melynek íze már megszólalásig hasonlít a finomított kristálycukoréra, és csupán negyedannyi mennyiséget szükséges belőle használni.