Bankkártyás fizetés Horvátországban és a horvát autópályán: mire figyeljünk?

Horvátország bankkártyás fizetés: hogyan lehetséges a gyors kártyás fizetés a horvát autópálya szakaszokon? Milyen bankkártyákkal és hol lehet fizetni Horvátországban? Érdemes-e a kuna árfolyammal és pénzváltással foglalkozni itthon, vagy bármelyik Visa, Mastercard és Maestro kártyát elfogadják a horvát tengerparton a boltokban és a benzinkutakon és az autópálya fizetőkapuinál? Most minden fontos bankkártyával kapcsolatos kérdésre választ adunk a horvátországi nyaralás előtt. Az előrelátó utazók általában készpénzt (kuna, euró) és bankkártyát is visznek egy horvátországi utazás alkalmával, hiszen sosem lehet tudni, hogy mikor melyikre van szükség külföldön.

Amint elkezd beindulni a horvátországi nyaralás szezonja, sokan elkezdenek számolni, hogy mikor járnak jobban, ha még Magyarországon váltanak kunát és készpénzben fizetnek a horvát tengerparton, vagy ha haza bankkártyájukat használják a nyaralás alatt is. Mindkettő megoldás mellett és ellen is vannak érvek és felmerülnek költségek, de az okos utazó általában úgy gondolkodik, hogy elegendő készpénz is legyen nála, de a bankkártyáján is legyen elérhető összeg. Sarkalatos kérdés ez is, hogy milyen bankkártyával lehet fizetni Horvátországban. Erre szerencsére egyszerű a válasz: a magyarországi bankkártyák közül bármelyikkel lehet az Adriánál fizetni; de erről érdemes fizetés előtt a bankkártya-elfogadóhelyeken érdeklődni. Sokan érdeklődnek aziránt is, hogy lehetséges-e bankkártyával fizetni a horvátországi autópályákon a fizetőkapuknál? A rövid válasz természetesen igen, de ezt a témát az alábbiakban bővebben is kifejtjük. A horvátországi autópálya díjak 2017-es részletes összefoglalóját pedig szintén megtalálhatják portálunkon.A bankkártyás fizetés egyre elterjedtebb Horvátországban, azonban tanácsos kunát is vinni, hiszen a tengerparti büfében nem biztos, hogy lehetséges a kártyás fizetés. Teljesen véletlenszerű, hogy éppen az apró horvát szigeten található kis trafikban elfogadják a bankkártyákat, de olyan esetről is lehet hallani, amikor nagyvárosi benzinkúton nem lehetett kártyával fizetni Horvátországban. A hivatalos fizetőeszköz Horvátországban a horvát kuna (rövidítve HRK). Sajnos a forint gyengülése miatt a kuna árfolyam idén már nem olyan kedvező, mint korábban, hiszen 1 kuna=kb. 42-44 forint 2017-ben. A horvátországi üzletek, éttermek és  szállodák nagy része elfogadja a nagy nemzetközi cégek által kiadott bankkártyákat, így többek között a Visa, Mastercard, Maestro, Diners, American Express kártyákat is.

Jó tanács minden horvátországi nyaralást tervező számára, hogy költőpénznek sokkal érdemesebb készpénzben horvát kunát vinni, mint eurót. Sajnos sokan eurót visznek Horvátországba is, pedig nem éri meg. Sok helyen elfogadják ugyan a horvátok az eurót is, de nagyon rossz árfolyamon váltják át, és általában nem adnak vissza pontosan az euróban kifizetett összegből. A második tanács, hogy még Magyarországon váltsunk kunát, hiszen sokkal jobb árfolyamon vehetjük meg a forintunkért, mint Horvátországban. Ráadásul érdemes a hazai bankok helyett inkább pénzváltónál venni kunát, hiszen így az árfolyam 2-3 forinttal is kedvezőbb lehet a bankok forint-kuna árfolyamánál.

Bankkártyás fizetés Horvátországban

Visszatérve a horvátországi bankkártyás fizetésre, minden olyan helyen bátran lehet használni a magyar bankkártyákat is, ahol matricákkal jelzik a bankkártya elfogadását. A szupermarketekben, éttermekben és az autópályán történő bankkártyás fizetés esetén is a kártyát kiadó magyarországi bank középárfolyamon váltja át a kunát minden esetben, vagyis nem lehet rosszul járni a kártyás fizetéssel Horvátországban.

A Horvátországban elfogadott bankkártyák között megtalálható minden nemzetközi kártyakibocsátó cég plasztikkártyája, a hazánkban gyakori Visa, Visa Electron, Mastercard és Maestro is. A bankkártáykat kibocsátó hazai bankokkal (Budapest Bank, CIB Bank, Citibank, Commerzbank, Erste Bank, FHB Bank, Gránit Bank, ING Bank, K&H Bank, MagNet Bank, MKB Bank, Oberbank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Sberbank, Sopron Bank Burgenland, Takarékbank, UniCredit Bank) pedig szintén nem lehet külföldön probléma, hiszen Magyarország és Horvátország egyaránt az Európai Unió tagjai.

Horvátországban a bankautomatákból történő készpénzfelvétel esetlegesen drága lehet, melynek díjáról minden bankkártya tulajdonos saját bankjánál tud érdeklődni. Ha készpénzt is viszünk a horvátországi nyaralásra, akkor érdemes jól megsaccolni az elköltendő kuna összegét, hogy a nyaralás utáni visszaváltáskor ne bukjunk sokat az árfolyam különbözeten. Vagy megtartjuk a jövő évi horvátországi utazásra. A másik fontos dolog, melyre nyaralás előtt figyelni kell, az a bankkártya napi limit összege.

Sokan elfelejtik, hogy az itthoni hétköznapi bevásárláskor nem probléma a bankkártyán korábban beállított nem túl magas napi limit, de ha külföldön egyazon napon fizetjük ki kártyával a szállás ellenértékét, és éppen aznap autót is szeretnénk bérelni, vagy étteremben fizetni, akkor gyorsan elérhetjük a napi limitet. Így érdemes egy bankfiókban, telebankon vagy internetbankon keresztül rákérdezni, hogy mennyi a bankkártyánkon beállított aktuális napi limit, melyet utazás előtt célszerű kicsit megemelni.

Bankkártyás fizetés a horvát autópályákon: [NO CASH]

Amennyiben szeretné átnézni, hogy milyen költségekre kell készülnie a horvát autópályákon 2017-ben, akkor ez erről készült összefoglalót itt találja: horvátországi autópálya díjak 2017. A horvát autópályákon a fizetési mód háromféle lehet. Az egyik a kunával, készpénzben történő fizetés, a másik a bankkártyás fizetés, valamint az úgynevezett ENC készülék, melyet elsősorban sokat utazó helyieknek, valamint buszoknak és tehergépjárművek számára találtak ki.

Mivel Horvátországban még napjainkban is szombaton van a turnusváltás, így az autópályákon szombatonként hatalmas torlódásokra és akár több kilométeres sorokra kell készülni a fizetőkapuk előtt. Emiatt érdemes a nyaralást úgy tervezni, hogy ne szombaton induljunk Horvátországba, vagy ne szombaton jöjjünk onnan haza. A hosszú sorok minden esetben a készpénzes fizetőkapuknál vannak, melyeket [CASH] felirat jelez. Amennyiben úgy látjuk utazásunk során, hogy nagyon hosszú várakozásra kell készülni a készpénzes kapuknál, akkor érdemes inkább a bankkártyás sorba besorolni, melyet [NO CASH] felirattal jelölnek.

A nagyobb csomópontok fizetőkapuinál minden esetben van [NO CASH] felirattal jelölt bankkártyás fizetési mód, azonban eldugottabb sztrádaszakaszokon előfordulhat, hogy csak készpénzzel, kunában lehet fizetni. Vagyis nem érdemes egy csupán egyetlen bankkártyával a zsebben elindulni Horvátországba. Érdemes arra az esetre is gondolni, hogy ha esetleg lefagy a horvát kártyaelfogadási rendszer, akkor is ki lehessen fizetni kunával az éppen felmerülő költségeket.

A horvát tengerpart legjobb szállásai: tallózzon az akciós ajánlatok között! LEGOLCSÓBB HORVÁTORSZÁGI SZÁLLÁSOK 2017

Kocsisor Zágrábnál a készpénzes fizetőkapunál

Sajnos nyáron a tengerpart felől vissza Magyarország irányába szinte minden nap nagy zsúfoltság, torlódás és esetenként több órás várakozás jellemzi a Zagreb-Lučko fizetőkapu előtt autópálya szakaszt, hiszen ezen az útszakaszon halad keresztül minden Dubrovnik, Split, Makarska és Zadar felől, valamint Rijekából és az Isztria felől érkező autó. Ezt az autópálya szakaszt használják a magyar autósokon kívül általában a szlovák és lengyel nyaralók, de számos osztrák, német és cseh autós is erre közlekedik. A nagy dugó kikerülésére szerencsére van két jól bevált módszer, melyeket az alábbiakban ismertetünk.

Az első, hogy a hazafelé tartó úton érdemes figyelni a zágrábi fizetőkapu (Zagreb-Lučko) előtt nagyon figyelni 3-4 kilométerrel kitett táblát, mely jelzi, hogy mikor kell letérni jobbra egy külön útra, mellyel a bankkártyás [NO CASH] fizetőkapuhoz lehet eljutni. Itt pedig néhány perc alatt kifizethető kártyával az útdíj, miközben általában több kilométeres hosszú kocsisorok araszolnak mellettünk párhuzamosan a készpénzes fizetőkapuknál.

Figyelni kell a [NO CASH] táblát hazafelé, ha bankkártyával fizetnénk, hogy elkerüljük a zágrábi dugót

A másik módszer, hogy elkerüljük a Zágráb előtti dugót, ha az utolsó előtti fizetőkapunál (Zdenčina) elhagyjuk elhagyja az autópályát és az az utolsó 10 km hosszt mellékúton teszi meg. Természetesen Zdenčina fizetőkapunál is kell fizetni, de ott általában nincsen sor, és így is ki lehet kerülni a Zágráb előtti jelentős torlódást. Arra érdemes még ügyelni, hogy az autópályákkal ellentétben a mellékutakon meglehetősen sok traffipax működik Horvátországban.

Érdemes egyébként néhány dolgot magunkkal vinni a horvát nyaralásra, hiszen például az ásványvíz az itthoni árak többszörösébe kerül minden üzletben, erről külön írást is készítettünk: horvátországi árak 2017 címmel. Emellett a tankolás is jóval olcsóbb Magyarországon, vagyis érdemes tele tankkal Horvátországba elindulni, ahol ráadásul a falusi benzinkút is ugyanannyira drága árakkal dolgozik, mint az autópályák mellett üzemelő társai. A tapasztalatok alapján a Horvátországi nyaralást tervezők számára ajánlott vinni magukkal valamilyen valutát biztonsági tartalékként, de lényegében bankkártyával is el lehet boldogulni déli szomszédunknál.


autópályadíjak 2018   autópályadíjak 2017   autópályadíjak   Horvátország euro vagy kuna   pénzfelvétel Horvátországban   Unicredit bankkártyás fizetés Horvátországban   Mastercard bankkártyás fizetés Horvátországban   Maestro bankkártyás fizetés Horvátországban   Visa bankkártyás fizetés Horvátországban   OTP bankkártyás fizetés Horvátországban   horvát autópályadíj 2017 bankkártyával   horvát kuna   Horvátország készpénz vagy bankkártya   Horvátország költőpénz   Horvátország autópálya kártyás fizetés   Horvátország bankkártya   Horvátország bankautomata   bankkártyás fizetés a horvát autópályákon   fizetés a horvát autópályákon   Horvátország autópályadíj fizetés bankkártyával   Horvátország autópályadíj fizetés   Horvátország autópálya bankkártyás fizetés   Horvátország autópálya kapuk használata   Horvátország autópálya   traffipax Horvátország   ENC Horvátország   ENC készülék Horvátország   ENC készülék   Horvátország bankkártyás fizetés   bankkártyás fizetés   bankkártya   Milyen bankkártyával lehet fizetni Horvátországban   Horvát autópálya bankkártyás fizetés   autópálya   Horvátország autópályadíj fizetés kártyával   Horvátország autópálya fizetési mód   Horvátország nyaralás 2018   Horvátország   Horvátország nyaralás 2017   nyaralás   utazás   nyaralás Horvátország 2018  
KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta: katásoknak kötelező a nyilvántartás vezetése 2018-ban...

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is  [ ... ]

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmo [ ... ]

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok?

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugd [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasa [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti [ ... ]

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás va...

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás vagy ház eladásakor? Ingatlan illeték kedvezmény 2018-ban is számos esetben érvény [ ... ]

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása az új rendelkezések alapján 2018-ban

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása közérthetően, az új Munka Törvénykönyve rendelkezései alapján 2018-ban. Mivel a változtak a felmondással kapcsolatos szabályok az elm [ ... ]

Jogosítvány ára 2018: a jogosítvány hosszabbítás és az orvosi vizsgálat menete 2018-ban

Jogosítvány ára 2018: a lejárt B kategóriás jogosítvány hosszabbítása és az orvosi vizsgálat menete és ára 2018-ban. Mindent megtudhat összefoglalónkból, hogy 2018-ban a jogosítvány [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasa [ ... ]

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a családi adókedvezmény nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban. Mi mennyi 2018-ban? Tovább nő a családi adókedvezmény összege 2 gye [ ... ]

Munkaszüneti napok 2018: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2018-ban

Munkaszüneti napok 2018-ban, munkarend és munkaidő naptár 2018 minden tudnivalóval! Kilenc hosszú hétvége és áthelyezett munkanap vár ránk 2018-ban! A munkanap áthelyezések miatt 2018-ba [ ... ]

Tanév rendje 2017/18: itt a hivatalos lista, hogy mikor lesznek az iskolai szünetek idén

2017/2018 tanév rendje: ekkor lesz az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet idén. Itt megtalálható a 2017-18-as tanév naptár szerinti időbeosztása, vagyis az iskolai tanítás [ ... ]

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: fontos változásokra kell számítani

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: rokkant nyugdíj helyett fontos változások léptek életbe korábban, melyre 2018-ban is fontos figyelni. Érdemes tisztázni a rokkantsági ellát [ ... ]

Nők nyugdíja 40 év után 2018: feltételek a 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjhoz 2018-ban...

Nők nyugdíja 40 év munkaviszony után 2018: feltételek és szabályok a nők 40 év munka utáni kedvezményes nyugdíjához 2018-ban. Nők 40 éves nyugdíjazása 2018-ban is igényelhető, a nő [ ... ]

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben?

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben? Most megtudhatja, hogy 2017-ben mire számíthat a kínai horoszkóp előrejelzései alapján: szerencse, harmónia, bőség [ ... ]

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?g> Itt megtudhatja, hogy 2016-ban mire számíthat a kínai horoszkóp jövendölései alapján: harmónia, remény, szeren [ ... ]

TB járulék összege 2018: TB járulék fizetés egyénileg vagy munkanélkülieknek 2018-ban

TB változások 2018 és TB járulék összege és fizetése egyénileg 2018: így történik a TB fizetés egyénileg vagy munkanélkülieknek 2018-ban. Mennyi a TB járulék összege 2018-ban? Minde [ ... ]

Ingatlan bérbeadás adózása 2018: változásokra kell figyelni lakáskiadás esetén!

Ingatlan bérbeadás (albérlet) utáni adózás 2018: erre figyeljen lakáskiadás utáni adózás esetén 2018-ben! Jelentősen módosult és kedvezőbb adózás terheli az ingatlankiadást 2018-tó [ ... ]

Friss

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is kötelező, töltse...
Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmosás elleni...
Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugdíjasok egyszeri...
Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasabb nettó bért kap...
Cafeteria szabályzat minta 2018: a kötelező céges dokumentum, mely azonnal letölthető. A cafeteria szabályzat minta 2018 ingyen jelenleg nem elérhető, hiszen egy elég bonyolult szakmai iratanyagról van...

CSOK 2018

Családi adókedvezmény 2018

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2018

Pénzmosás elleni szabályzat 2018

Munkaszerződés 2018

Munkáltatói tájékoztató 2018

Járulékok 2018

Albérleti szerződés 2018

Jelenléti ív 2018 / Túlóra 2018

Számviteli politika 2018

Ajándékozási szerződés 2018

Pénzkezelési szabályzat 2018

Számviteli szabályzatok 2018

Özvegyi nyugdíj 2018

SZÉP Kártya 2018 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2018 / KATA 2018

Betegszabadság 2018

Autópálya matrica 2018

Jogosítvány 2018 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2018

Közmunkabér 2018

Munkanélküli segély 2018

Szociális segély 2018

Megbízási szerződés minta 2018

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2018

Vasárnapi pótlék 2018

Munkáltatói felmondás 2018

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2018

Nyugdíjemelés 2018

Nyugdíj melletti munka 2018

Rokkantsági ellátás 2018

Rehabilitációs ellátás 2018

Adóbevallás 2018

Alkalmi munka 2018

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2018

Munka GYED mellett 2018

GYED Extra 2018

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2018

Nők nyugdíja 40 év után 2018

Nyugdíj utalás 2018

Azonnali hatályú felmondás 2018

Felmondás munkavállaló részéről 2018

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2018

Advent Bécsben 2018

Munkaszüneti napok 2018

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Számlatükör 2018

Éves horoszkóp 2018

Utazás

Szlovén autópálya matrica 2018 árak, vásárlás és Szlovénia autópálya térkép. A szlovén matricával igénybe vehető autópálya fontos alternatív tranzitútvonal Horvátország tengerparti városai valamint...
Horvátország bankkártyás fizetés: hogyan lehetséges a gyors kártyás fizetés a horvát autópálya szakaszokon? Milyen bankkártyákkal és hol lehet fizetni Horvátországban? Érdemes-e a kuna árfolyammal és...
Top 12 homokos tengerpart Horvátország: itt a teljes lista és térkép a horvát homokos strandokról! Apartman és szállás ajánló a horvát homokos strandok közelében, melyek kisgyermekes családok számára...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.