Tenerife látnivalók, strandok és időjárás 2017 - A Wizz Air is indít fapados járatot Tenerifére!

Tenerife látnivalók, legszebb helyei és strandjai, Tenerife időjárás 2017 - Végre a Wizz Air is indít fapados járatot Tenerifére Budapestről! Mikor milyen az időjárás a Kanári-szigeteken, mikor nyaraljunk Tenerife szigetén? - Tenerife látnivalói, legszebb partjai és strandjai térképen, utazás és repülőjegy a Kanári-szigetekre. Télből a nyárba: ez a Kanári-szigetek, ahova végre 2015-től Budapestről is indul közvetlen repülőjárat kedvező áron, a Wizz Air üzemeltetésében. Minden tudnivalót összefoglalunk, amit a tenerifei utazásról, illetve a Kanári-szigetek gyönyörű természeti látnivalóiról és épített örökségéről, nevezetességeiről tudni érdemes.

Örömteli hír, hogy 2015. október 30-tól már a Budapestről induló utazók is elérhetik a Wizz Air járataival Tenerife szigetét. A gyakorlott magyar utazók már jó ideje vártak arra, hogy nyugat-európai utastársaikhoz hasonlóan ők is közvetlenül átszállás nélkül eljuthassanak otthonukból télen az örök tavasz szigeteire, mely nem más, mint az Afrika partjai mellett Spanyolország fennhatósága alá tartozó Kanári-szigetek. De hogy a téli nyaralás jól sikerüljön, minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk Tenerife szigetéről, és a többi kisebb szigetről, városról.


A Kanári-szigetek (spanyolul Islas Canarias) hét nagy és több kisebb szigetből álló szigetcsoport Marokkó partjaitól 130-200 km-re nyugatra helyezkednek el az Atlanti-óceánban; földrajzi szélességük megegyezik Floridáéval, Egyiptoméval vagy a Szaharáéval. A nagy szigetek közül a két legkeletibb fekvésű, Lanzarote valamint Fuerteventura csupán 100 km-es távolságra található az afrikai szárazföldtől.

A szigetek sorrendje a legnagyobbtól a legkisebb területű felé haladva a következő: Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera és El Hierro. A Kanári-szigetek Spanyolország felségterülete, mely két nagyobb tartományra oszlik. Az egyik tartomány neve Las Palmas, melyhez Gran Canaria, Lanzarote és Fuerteventura szigete tartozik. Tenerife, La Palma, Gomera és Hierro szigetek pedig Santa Cruz de Tenerife tartományt alkotja.

A Kanári-szigeteknek lényegében két fővárosa is van, az egyik Las Palmas, a másik pedig Santa Cruz de Tenerife, melyek a két legnagyobb szigeten fekvő tartományi székhelyek is egyben. Érdekesség, hogy a két város évente felváltva adja a Kanári-szigetek törvényhozásának székhelyét.

Turisták körében természetesen a két nagyobb sziget, Gran Canaria és Tenerife a legkeresettebb úticél, hiszen mindkét szigeten nyugat-európai színvonalon kiépített nyaralóközpontok találhatóak, melyek szórakozási és sportolási lehetőségek széles választékát kínálják.

Ha valaki a több kilométer hosszú homokos strandokat kedveli, akkor számára Gran Canaria vagy Fuerteventura szigete a megfelelő választás. Aki Tenerife szigetét választja, az változatosabb, vulkáni eredetű tájjal és gyönyörű természeti szépségekkel találkozhat, viszont ezen a szigeten kevésbé találhatóak homokos strandok, így fürdőzésre is kevésbé alkalmas.

Playa Duque, Tenerife - (Fotó: Bengt Nyman/CC)

Playa Duque, Tenerife - (Fotó: Jaume Escofet/CC)

Tenerife a Wizz Air-rel: hasznos információk a Tenerife Sur repülőtérről

Mielőtt részletesen is taglalnánk a Kanári-szigetek látnivalóit, természeti szépségeit és időjárását, érdemes azt tudni, hogy a Wizz Air-rel 2015. október 30-tól melyik sziget érhető el közvetlenül Budapestről, hiszen a nyaralás megtervezésekor ez elsődleges szempont. Az alábbi térképen jeleztük, hogy mely repülőtéren landol a Wizz Air Budapest-Tenerife járata.

A Budapestről induló Wizz Air repülőgép Tenerife szigetének két reptere közül a sziget déli részén landol majd, a Tenerife Sur Airport ("Aeropuerto Tenerife Sur - Reina Sofía" / TFS) leszállópályáján. Tenerife szigetének északi részén fekvő "Aeropuerto Tenerife Norte - Los Rodeos" repülőtér inkább a szigetek közötti illetve a Spanyolországgal kapcsolatot teremtő repülőgépeket indítja és fogadja, míg a nagyobb déli repülőtér Tenerife szigetét a világ 40 másik nemzetközi repülőterével köti össze, 2015 őszétől pedig már Budapesttel is.

A Tenerife Sur repülőtér mintegy 60 km-re délre található a sziget 220 ezer lakosú fővárosától, Santa Cruz de Tenerife-től. Tömegközlekedés köti össze a sziget északi és déli repülőterét, így a 343-as számú busszal 50 perc alatt könnyen el lehet jutni a déli Tenerife Sur Airport-Reina Sofía repülőtérről az északi Tenerife Norte Airport-Los Rodeos repülőtérre. A 343-as busz a déli Tenerife Sur repülőtér érkezési oldalán, a terminál 0. szintjéről indul. Az alábbiakban összefoglaltuk a buszjegyek 2015-ben érvényes árait.

343 számú buszjárat tarifatáblázat 2015 (Tenerife Sur Airport <<< >>> Tenerife Norte Airport)

Indulás helye

Érkezés helye

Buszjegy ára

Tenerife Sur Airport (déli repülőtér)

Tenerife Norte Airport (északi repülőtér)

9,70 €

Costa Adeje

Tenerife Sur Airport (déli repülőtér)

3,70 €

Puerto de la Cruz

Tenerife Sur Airport (déli repülőtér)

13,55 €

Costa Adeje

Tenerife Norte Airport (északi repülőtér)

12,40 €

Puerto de la Cruz

Tenerife Norte Airport (északi repülőtér)

4,75 €

A 111-es számú busz szintén a déli repülőtérről indul, és el lehet jutni a sziget fővárosába Santa Cruz-ba, valamint a legfelkapottabb strandokra. Az alábbiakban összefoglaltuk a buszjegyek 2015-ben érvényes árait.

111 számú buszjárat tarifatáblázat 2015 (Tenerife Sur Airport <<< >>> Santa Cruz de Tenerife)

Indulás helye

Érkezés helye

Buszjegy ára

Tenerife Sur Airport (déli repülőtér)

Los Cristianos

3,20 €

Tenerife Sur Airport (déli repülőtér)

Costa Adeje

3,70 €

Tenerife Sur Airport (déli repülőtér)

Santa Cruz de Tenerife

9,35 €

A 450-es számú busz szintén a déli repülőtérről indul, és el lehet jutni a turisták által kedvelt nyaralóközpontokba és Granadilla városába. Az alábbiakban összefoglaltuk a buszjegyek 2015-ben érvényes árait.

450 számú buszjárat tarifatáblázat 2015 (Tenerife Sur Airport <<< >>> Granadilla)

Indulás helye

Érkezés helye

Buszjegy ára

Tenerife Sur Airport (déli repülőtér)

Los Cristianos and Playa de las Américas

3,20 €

Tenerife Sur Airport (déli repülőtér)

Costa Adeje

3,70 €

Tenerife Sur Airport (déli repülőtér)

Granadilla

2,45 €

Tenerife időjárása

Tenerife éghajléatát gyakran nevezik a világ legjobb és legegészségesebb és klímájának. Tenerife és a Kanári-szigetek éghajlati jellemzői nem mondhatók szélsőségesnek, hiszen a napi átlaghőmérsékletek mind a négy évszakban 17 és 24 °C között vannak, emiatt is illetik a Kanári-szigeteket az "örök tavasz szigetei" elnevezéssel. Meghatározóak azonban a passzátszelek a Kanári-szigetek övében, melyek sajátsága, hogy mintegy 4-es erősséggel állandóan fújnak.

Ha a passzátszelek által a tenger felől érkező nedves légtömegek a Tenerifén magasodó Teide hegy oldalába ütköznek, kénytelenek a magasba emelkedni. A hegy oldalában a magassággal fordítottan csökken a hőmérséklet, kicsapódik a páratartalom és ezáltal pedig kialakul a passzátfelhő jelensége, melynek magassága és vastagsága az évszaktól függ.

Tenerife, Gran Canaria és La Palma hegyláncokban magas szigetein több a csapadék, míg a laposabb Lanzarotén és Fuerteventurán kevesebb. A napsütéses órák száma az augusztusi 85 százalék és a januári 50 százalék között váltakozik. A Kanári-szigetek felett a teljesen felhőtlen égbolt a passzátszelek miatt nem gyakori, azonban a reggel 800 méteres magasságig lehúzódó felhők általában késő délelőttre vagy kora délutánra feloszlanak.

Munoz, Tenerife - (Fotó: jonathanfh/CC)

Október és március között gyakran van egy-egy kisebb-nagyobb eső, de ezek nem tartanak sokáig. Május és augusztus között viszont szinte egyáltalán nincsen csapadék. A szigetek a Száhel-övezethez hasonlóan évek óta szenvednek a szárazságtól. Nagyon hideg vagy kifejezetten forró évszakok nincsenek a Kanári-szigeteken.

A nyári forróság vagy a téli hideg betörése meglehetősen ritka, ettől függetlenül téli kirándulás esetén mindenképpen érdemes Tenerifére meleg ruhát is vinni, hiszen a hegy oldalán felfelé haladva 1800 méter felett bőségesen szokott a hó hullani, mely több hónapig is meg szokott maradni.

A legjobb idő május és október között van egy felhőtlen tenerifei nyaraláshoz. Ilyenkor a levegő hőmérséklete 24 °C és 29 °C között van, míg az óceán hőfoka is magasabb, 20 °C és 23 °C között van. A téli hónapokban sincs Tenerife szigetén rossz idő, ekkor a napsütés mellett kicsivel több esőre és kellemes tavaszi hőmérsékletre lehet számítani.

Az Atlanti-óceán vizének hőmérséklete az úgynevezett Kanári-áramlás miatt kissé hűvösebb, mint amely várható lenne ezen a szélességi körön. Januártól májusig a tengervíz hőmérséklete 18-20 °C, míg júniustól decemberig 21-23 °C.

Mivel Tenerife szigetének közepén magasodik a 3718 méter magas Teide vulkán (spanyolul Pico del Teide), ez jelentősen befolyásolja a sziget mikroklímáját. Mindez azt jelenti, hogy a sziget és a hegy északi oldalán általában felhősebb az idő és több csapadék is esik. Emiatt a legnagyobb nyaralóvárosok is Tenerife szigetének déli partszakaszán épültek, ahol jóval többet süt a nap az év során és mindig 3-4 fokkal magasabb a levegő hőmérséklete, mint északon.

Gyakran megesik, hogy miközben például felhők sötétítik el a sz északi részen található fővárost, Santa Cruzt és a termékeny Orotava-völgyet, addig a déli részen fekvő Playa de las Américas környékén ragyogóan süt a nap. Az alábbi térkép szemléletesen mutatja meg a sziget időjárásának kettősségét.

Tenerife szigetén a leghidegebb januárban (17-22 °C), míg a legmelegebb augusztusban (24-28 °C) van. A legcsapadékosabb hónap a december, úszásra pedig szeptemberben a legmegfelelőbb az óceán, hiszen a vizének hőmérséklete ekkorra már eléri a 23-24 °C-ot is.

Tenerife szigetének topográfiai viszonyaiból az is következik, hogy minél magasabbra megyünk a Teide hegy oldalán, annál inkább hűvösebb, csapadékosabb és szelesebb lesz az idő, ahogy azt más hegyvidékeken is tapasztalhatjuk. Az alábbi táblázatban Tenerife szigetének déli részének időjárási adatai láthatók.

Tenerife-Dél átlagos időjárási adatai

 

Jan.

Febr.

Márc.

Ápr.

Máj.

Jún.

Júl.

Aug.

Szept.

Okt.

Nov

Dec

Átlagos legmagasabb nappali hőmérséklet (°C)

22

22

23

23

23

26

28

28

28

27

25

23

Átlagos legalacsonyabb nappali hőmérséklet (°C)

15

15

16

16

17

19

20

20

21

20

18

16

A csapadék átlagos mennyisége havonta (mm)

20

19

15

22

1

0

0

0

5

13

20

35

Esős napok száma (havonta)

5

3

3

2

1

0

0

0

2

4

3

5

Napos órák száma (naponta)

9

9

10

11

11

12

12

12

11

10

9

7

Tengervíz átlagos hőmérséklete (°C)

20

19

19

20

20

21

22

23

23

23

22

21

Tenerife legszebb strandjai - Top 10

Tenerife számos gyönyörű stranddal rendelkezik, melyek közül sokat a vulkáni eredetű fekete homok borít, azonban az idelátogató nyaralók kedvéért többségét szaharai aranyhomokkal szórták fel. A víz tisztasága az európai sztenderdek szerint is kristálytiszta, a strandok többsége pedig kék zászlóval rendelkezik. Tenerife legfelkapottabb nyaralóhelyei a sziget délnyugati szegletében találhatók, ezek Playa de Las Americas, Los Cristianos és Costa Adeje.

A tenerifei strandok természetesen mindennel fel vannak szerelve, amely a kellemes időtöltéshez szükséges: napernyők, nyugágyak, zuhanyzók, vízi sportolási lehetőségek, jet-ski, szörfözési és sétahajózási ajánlatok. A napsütés rendkívül erőteljes még akkor is, amikor a levegő hűvösebbnek tűnik. Éppen ezért mindenképpen ajánlott napozószereket használni.

Playa de las Américas, Tenerife - (Fotó: G.e.o.r.g.e/CC)

Mivel a szigeten lévő strandok közül különösen a lávakőzettel vagy sötét vulkanikus homokkal borítottak az erős napsütéstől rendkívüli módon felforrósodhatnak, ezért ajánlatos úszócipót is magunkkal vinni, mely a köves, sziklás partszakaszokon is hasznos lehet. Az alábbiakban a tíz legszebb Tenerifén található strandot gyűjtöttük egy csokorba.

Playa del Duque

A Playa del Duque egy jól felszerelt prémium strand Costa Adeje településen, Tenerife déli részén. Gyönyörű kék vízzel és arany homokkal rendelkezik, csodálatos itt sétálni.

Playa Duque, Tenerife - (Fotó: Peter & Michelle S/CC)

Las Teresitas

Tenerife egyik leghíresebb és legnépszerűbb strandja, melyet emberi kéz alkotott, mégis képeslapokra kívánkozik a szépsége. Gyönyörű arany szaharai homokal borították, a víz pedig kristálytiszta. A másfél kilométer hosszú Las Teresitas strand San Andrés településen található közvetlenül Tenerife északi részén fekvő fővárosa, Santa Cruz mellett.

Las Teresitas, Tenerife - (Fotó: Alberto Varela/CC)

Playa Las Vistas

A Playa Las Vistas strand Tenerife déli részén található, Los Cristianos és Playa de Las Américas települések között. A vanília színű homokkal borított központi elhelyezkedésű hatalmas strandon mindig sokan vannak, de a strandolók kényelmét szolgálják a sétány melletti felkapott bárok, éttermek, üzletek. Kisgyermekes családok számára nagyon ajánlott.

Playa Fanabé

A Playa Fanabé strand szintén Costa Adeje településen, Tenerife déli részén található, a sziget egyik legjobb strandja, ahol mindenfajta vízi sport kipróbálható, a közelben pedig egy gyönyörű kaktuszkert is található.

Fanabé, Tenerife - (Fotó: Carlos SM/CC)

El Bollullo

Az El Bollullo hatalmas sziklákkal és látványos sötét homokkal rendelkező strand Tenerife északi részén, Puerto de la Cruz településhez közel, a La Orotava völgynél. Természetes kialakulású strand, amely vulkáni eredetű sziklákkal körülvett öbölben található.

Playa de Los Bollullos, Tenerife - (Fotó: Javl/CC)

Los Gigantes

Életre szóló élmény Tenerife nyugati részén a 800 méter magas függőleges Los Gigantes sziklák tövében strandolni.

Los Gigantes, Tenerife - (Fotó: Asier Sarasua Aranberri/CC)

Los Gigantes, Tenerife - (Fotó: Ilkka Harmanen/CC)

Playa Martiánez

A Playa Martiánez strand Tenerife északi részén található Puerto de la Cruz városában. Kellemes vulkáni eredetű homokkal borított strand, ahol gyakran nagyobb hullámok vannak, így kedvelt szörfös hely.

Playa Martiánez, Tenerife - (Fotó: cinetech/CC)

Playa Jardín

A festői szépségű Playa Jardín strand szintén Tenerife északi részén található Puerto de la Cruz városában. César Manrique tenerifei festő is megfestette ezt a látványt: tengerparti pálmafasor, mögötte pedig a Teide havas csúcsa magasodik.

Playa Jardín, Tenerife - (Fotó: Jaume Escofet/CC)

Playa San Juan

A Playa San Juan strand Tenerife délnyugati részén található, a legnaposabb partszakaszon. A közelben fekvő La Gomera szigetének irányában gyönyörű naplemente látványában lehet részünk erről a strandról.

Playa de Los Cristianos

Playa de Los Cristianos strandja Tenerife déli részén, az egyik legfelkapottabb nyaralóváros központjában található, ahol minden megtalálható, ami egy belvárosban szokásos.

Los Cristianos, Tenerife - (Fotó: Alumnado Módulo ITG/CC)

Gyermekes családok számára két messze földön híres tematikus park is épült Tenerife szigetén. Az egyik a Puerto de la Cruz mellett található, 1972-ben épült Loro Parque, mely sokkal több, mint egy állatkert. A Loro Parque egy olyan festői környezetben lévő komplexum, ahol az állatok, akváriumok és botanikus kertek mellett állatokkal kapcsolatos látványos showműsorokat is tartanak.

Adeje településen nyitott meg a másik nagy tenerifei attrakció a Siam Park, mely thai témájú vízi vidámpark. A 2008-ban épült Siam Park sokak szerint Európa legszebb aquaparkjainak egyike, hiszen az izgalmas csúszdák és medencék gyönyörű trópusi környezetben kaptak helyet.

Látnivalók Tenerife szigetén

Tenerife a Kanári-szigetek legnagyobb tagja, a háromszög alakú sziget területe 2052 km2, az afrikai partoktól mintegy 300 km-re nyugatra terül el. Tenerife szigete vulkáni eredetű, melynek közepén magasodik a 3718 méter magas Pico del Teide, mely nemcsak a Kanári-szigetek, de Spanyolország legmagasabb pontja is. Csúcsát télen hó borítja, tőle délre a Las Canadas hatalmas beomlott krétere látható mintegy 2000 méter magasan. A Teide vulkánról cikkünk második felében részletesebben is írunk.

A Teide vulkán havas csúcsa, Tenerife - (Fotó: Alumnado Módulo ITG/CC)

Tenerife szigetének nagy részét hegységek alkotják, a déli rész kivételével. Északon a folyók termékeny völgyeiben számos növényt termesztenek, délen viszont gyakor a szárazság. Tenerife a Kanári-szigetek legnépszerűbb és legbájosabb tagja, főként gyönyörű természeti adottságainak köszönhetően. A dús növényzetű, trópusinak tűnő völgyeket csupán pár kilométer választja el a valószínűtlenül zord szikláktól és vulkáni kráterektől.

Santa Cruz de Tenerife

Santa Cruz de Tenerife a sziget 207 ezer lakosú fővárosa, mely festői fekvéssel rendelkezik. A La Laguna-i fennsík lábánál, a meredek Anaga hegyek által határolva egy tágas öböl partjánál terül el. Santa Cruz ipari központ is, így például nem olyan jelentős turisztikai központ, mint a Kanári-szigetek másik nagyvárosa, Las Palmas.

Santa Cruz de Tenerife 1927-ig volt a teljes Kanári-szigetek fővárosa, majd ekkor felosztották a szigeteket egy nyugati és egy ekeleti tartományra, így Santa Cruz a nyugati szigetek fővárosa maradt (Tenerife, La Palma, Gomera, Hierro). 1936-ban Franco tábornok Santa Cruz de Tenerife városából kelt át az Ibériai-félszigetre, ezáltal pedig kezdetét vette a spanyol polgárháború.

Santa Cruz de Tenerife, Tenerife - (Fotó: cortto/CC)

Santa Cruz de Tenerife legérdekesebb látnivalói között találjuk a Plaza de Espana teret, melynek közepén emelkedik a spanyol polgárháború emlékműve, ahonnan szép kilátás nyílik a kikötőre. A Régészeti Múzeum kitűnő kiállítással rendelkezik. A Plaza de Espana folytatása a Plaza de la Candelaria, ezt a teret a carrarai márványból készült Fényhozó Madonnának szentelt oszlop uralja, a szent Tenerife védőszentje is egyben.

Santa Cruz de Tenerife legrégebbi temploma a Plaza de la Iglesia nyugati oldalán emelkedik. Az Iglesia de la Concepción öthajós templom 1502-ben készült el, majd 1652-ben építették újra egy tűzvészt követően. A templomban a sziget történetének számos emlékét őrzik, például azokat az 1797-ből származó fegyvereket, melyeket a spanyolok Nelson admirálistól zsákmányoltak.

A vásárcsarnok (Mercado de Nuestra Senora de Africa) épülete keleti stílusban épült, óratorony és díszes kapuzat díszíti; reggelente hamisítatlan spanyol piaci hangulat van itt. A város legismertebb és legjobb színháza a Teatro Guimerá, melytől nem messze áll az Iglesia de San Francisco, mely 1680-ban épült spanyol gyarmati stílusban.

A templom mögött az egykori ferences kolostorban található ma a város könyvtára és a képzőművészeti múzeum (Museo Municipal de Bellas Artes) is. Ide csatlakozik a babérfákkal szegélyezett festői tér, a Plaza del Príncipe, mely egykoron a kolostor kertje volt. Innen nem messze található a város vezető üzleti utcája, a Calle del Castillo, valamint a parlament épülete, a Parlamento de Canarias.

Santa Cruz de Tenerife, Tenerife - (Fotó: Antonio Tajuelo/CC)

A Plaza de Weyler szép parkjában, egy Genovában készült szép márvány szökőkút áll. Ettől nem messze pedig a Capitana General, vagyis a főkapitány rezidenciája áll. A Gobeirno Civil a kormányhivatal impozáns palotája, mögötte a Spanyol Bank székháza, vele szemben pedig a városháza áll.

Santa Cruz de Tenerife központjában találjuk a Városi parkot (Parque Munivipal Garcia Sanabria), amely trópusi és szubtrópusi növényritkaságainak köszönhetően Tenerife egyik legszebb kertje. A parkot Tenerife legelegánsabb luxusnegyede veszi körül, itt található az Iglesia del Pilar templom is.

Santa Cruz de Tenerife szűk utcákkal átszőtt kikötői negyede az éjszakai élet központja, ahol számos szórakozóhely, bár és kávézó tart éjszaka is nyitva. Santa Cruz erődjének romjai a Castillo de Paso Alto a mólók melleti sétányon haladva érhető el a legkönnyebben. Az erőd sokáig döntő szerepet játszott a Tenerife sziget elleni támadások visszaverésében.

Puerto de la Cruz

A 45 ezer lakosú Puerto de la Cruz Tenerife északi partján, a 3718 méter magas Teide lábánál, a festői szépségű Orotava-völgy tenger felőli szélén fekszik. A város egyenletes és kiváló "tavaszi éghajlattal" rendelkezik; de tájképi szépségei és jól kiépített idegenforgalmi létesítményei miatt napjainkra a tömegturizmus egyik fő célpontjává vált, tengerparti szállodasorokkal.

Puerto de la Cruz, Tenerife - (Fotó: Miguel Ángel García/CC)

Az óváros központja a Plaza de Charco, mely nappal hűs lombok alatt megbújó kávéházi teraszokkal hívogat, esténként pedig a város legfőbb találkozóhelye. A városban számos szép épület található, ilyen többek között a Királyi vámház, a Nuestra Senora de la Pena de Francia templom, a San Telmo kápolna.

A Lido San Telmo és a szomszédos Lago Martiánez egyedülálló létesítményei Puerto de la Cruz városának, hiszen tengervízzel megtöltött hatalmas mesterséges medencék, amely komplexumnak gyönyörű a kialakítása, így mindenképpen ajánlott kipróbálni.

Puerto de la Cruz, Tenerife - (Fotó: oatsy40/CC)

Puerto de la Cruz másik nevezetessége az Orotavai botanikus kert (Jardín Botánico) a világ minden pontjáról származó csaknem áttekinthetetlen mennyiségű különleges virággal, cserjével és fával. Emellett érdemes meglátogatni a Puerto de la Cruz XVI. században épített erődjét is.

Gyermekes családok számára szinte kihagyhatatlan látnivaló Puerto de la Cruz Punta Brava elővárosának nevezetessége, a Loro Parque. Itt látható a papagájok világviszonylatban legnagyobb gyűjteménye mintegy 200 fajjal, valamint tartanak itt delfin- és madárbemutatókat is. Szintén a közelben található a Zoolandia, valamint a festői Bollullo strand is.

Puerto de la Cruz, Tenerife - (Fotó: Jörg Lange/CC)

Puerto de la Cruz, Tenerife - (Fotó: Daniel H./CC)

Körutazás Tenerife szigetén

Egy nap alatt meg lehet ismerkedni Tenerife part menti területeivel, ha például bérelt autóval elindulunk Puerto de la Cruz városából. Az út során számos történelmi és természeti látványossággal ismerkedhetünk meg.

Los Realejos városában találjuk Tenerife legrégebbi templomát, melyet a spanyolok 1498-ban építettek Szent Jakab tiszteletére. Icod de los Vinos városa Tenerife egyik legszebb és legjellegzetesebb települése, nevét a környező szőlőültetvényekről kapta. Az itt készült fehérbort nagyon kedvelik a szigeten, a település közepén csodálható meg a Kanári-szigetek legöregebb sárkányfája, mely mintegy 500 éves, törzsének átmérője pedig 6 méter.

Icod alatt igazán festői környezetben terül el San Marcos falucska, ahol a fekete fövenyes strandon a természetes sziklafalak között lehet fürödni. Érdemes a környéken sétálni is, hiszen a szakadékos, vadregényes partról gyönyörű látvány tárulhat elénk.

Egy tengerbe benyúló, lávából kialakult földnyelvre épült a festői fekvésű Garachico település. A meredek sziklafalak és a megszilárdult lávafolyások némiképp kisérteties hangulatot kölcsönöznek ennek a kisvárosnak. A Mirador de Garachico nevű kilátóba mindenképpen érdemes felmenni, hiszen olyan lélegzetállító látvány tárulhat elénk, mintha madárként szemlélnénk a tájat és az óceánt.

Garachico, Tenerife - (Fotó: Secret Tenerife/CC)

Santiago del Teide településről szintén szép kilátás nyílik, nyugati irányból a szomszédos La Gomera szigetére, a másik irányban pedig a Teide hatalmas csúcsára. Puerto de Santiago halászfalucska mellé épült a tengerparton a Los Gigantes turistaközpont. Ez a hely arról nevezetes, hogy 500 méter magas csaknem függőleges sziklafalak tövében lehet a fekete lávahomokkal borított strandon fürdőzni.

Los Gigantes, Tenerife - (Fotó: Christopher Czermak/CC)

Innen délre található San Juan halászfalu, amely mellett a Playa de la Barrerra hordalékos strand található. Guía de Isora városkát vulkáni csúcsok veszik körül, érdekes kontrasztot alkotva a település fehérre meszelt házakból álló látképével.

Adeje településtől nem messze található a "Pokol-szurdok", mely Tenerife egyik legnagyobb és legméleybb szurdokszerű völgye, a tengerparton pedig Playa Paraíso üdülőtelep terül el. A modern épületekből álló Fanabé fölött magasodik az 1003 méter magas táblahegy, a Roque del Conde. Innen már messziről lehet látni Playa de las Américas város hatalmas szállodáit is.

Fanabé, Tenerife - (Fotó: Peter & Michelle S/CC)

Playa de las Américas egy modern nyaralóváros, mely egyre nagyobb településsé fejlődik. Playa de las Américas Tenerife legnépszerűbb nyaralóközpontja, a fiatalok mekkája, hiszen itt mindig buli van. Gyönyörű tengerparti sétánnyal és jól felszerelt strandokkal rendelkezik, tiszta és rendezett modern város. A nyugalomra vágyóknak azonban a városközponttól távolabb eső szállások ajánlottak.

Playa de las Américas, Tenerife - (Fotó: Mate Marschalko/CC)

Los Cristianos a másik népszerű modern nyaralóközpont, melynek végig aranyhomokos strandja van, melyet a két végén kőből épült móló véd a hullámverés ellen. A modern kikötőben yachtok horgonyoznak, és ezen a településen is pezseg az élet. A közeli Candelaria jelentős búcsújáróhelynek számít, hófehér házai festői kontrasztban állnak a fekete lávahomokos parttal. Innen nem messze található az a strand, mellyel világszerte Tenerifét szokták reklámozni. Playa de las Teresitas valóben lenyűgöző látvánnyal bír, érdemes egy fél napot itt eltölteni!

Los Cristianos, Tenerife - (Fotó: Tony Hisgett/CC)

Las Teresitas, Tenerife - (Fotó: vil.sandi/CC)

La Laguna városa (hivatalos nevén San Cristóbal de la Laguna) az 1496-os spanyol hódítástól 1723-ig Tenerife fővárosa volt. A sakktáblaszerűen kiépített utcákkal rendelkező település messzemenően megőrizte 16-17. századi településképét, és egyházi ünnepségeiről is ismert. Szép látvány az 1515-ben alapított székesegyház, az Iglesia de la Concepción templom, a régi egyetem és a városháza.

La Laguna, Tenerife - (Fotó: Miguel Ángel García/CC)

La Laguna, Tenerife - (Fotó: Miguel Ángel García/CC)

La Laguna, Tenerife - (Fotó: Miguel Ángel García/CC)

Kirándulás a Teide csúcsa felé

Meseszép útvonal tehető meg a termékeny Orotava-völgyön keresztül 2300 méteres magasságig, majd onnan a Teide vulkáni eredetű vidékén keresztül haladva romantikus, sziklás tájon át Tenerife déli részére.

Orotava-völgy, Tenerife - (Fotó: Javier Sanchez Portero/CC)

La Orotava város kitűnő kirándulási célpont, hiszen az ódon házakból álló város festői módon terül el a gazdag növényzete és szépsége miatt világhírű Orotava-völgy lankáin. Az óvárosban számos védett templom áll: a San Agustín kolostor valamint a barokk La Concepción kéttornyú templom. A város kanyargós és meredek utcákból áll, ezért érdemes kényelmes cipőt venni a végigjárásához.

La Orotava, Tenerife - (Fotó: Jose Mesa/CC)

El Portillo (magyarul "Kiskapu") nevű hágó a Teide vulkáni vidékének bejárata, az innen induló út hirtelen emelkedni kezd, mely a Canadas nevű kráterhez vezet. A Canadas elnevezés alatt a Tenerife közepén elterülő ősi vulkánt és lenyűgöző romjait értik. A mintegy 15 km-es átmérőjével és 75 km hosszú kerületével a Pico de Teide vulkán a föld egyik legnagyobb tűzhányója volt.

Geológusok szerint a Tenerife közepén magasodó ősi vulkán középső része egy hatalmas kitörés következtében beszakadt, ezáltal pedig hatalmas katlan keletkezett. Az ősvulkánból keleti és déli oldalának meredek falú, félkör alakú sziklafal maradt meg. Ennek a legmagasabb pontja a 2717 méter magas Montana de Guajara, maga a sziklafal egyébként átlagosan 500 méter magasra emelkedik a 200 méteres fennsík fölé.

Montana de Guajara, Tenerife - (Fotó: chop1n/CC)

Teide, Tenerife - (Fotó: konstantin.tilikin/CC)

Az ősvulkán beomlása után jóval később alakult ki ugyanannak a magmakamrának az anyagából Tenerife szigetének két magas vulkáni csúcsa, az egyik a Pico Viejo, mely 3018 méter magas, valamint a híres Pico del Teide csúcs, mely 3718 méteres magasságával egyben egész Spanyolország legmagasabb pontja is egyben.

A Pico del Teide uralja egész Tenerife látképét, mely két részből áll: alul a La Rambleta nevű régi krátermaradvány, melyen tulajdonképpen maga a hegycsúcs, a 200 méter magas Pilón áll. A Teide csúcsát meg lehet közelíteni felvonó segítségével, melynek alsó állomása 2356 méter magasan Los Roquillos mellett található. A függővasút a 2482 méter magas utat mintegy 10 perc alatt teszi meg, az alsó és a felső állomás között 1199 méter a magasságkülönbség.

A 3555 méter magasan lévő felső állomástól 30-45 perces gyalogút megtétele után lehet elérni a 3718 méter magasan lévő keresztet, mely a Pico del Teide csúcsát jelöli. Innen tiszta időben lenyűgöző panoráma nyílik az Atlanti-óceán, Afrika partjai és a Kanári-szigetek fölé.

Teide, Tenerife - (Fotó: Bengt Nyman/CC)

Kilátás a Teide csúcsáról, Tenerife - (Fotó: Carsten Frenzl/CC)

Los Roques mellett az ősvulkán be nem rogyott, maradványai tekinthetők meg, melyet az erózió formált az elmúlt évezredekben bizarr formájú sziklákká. A Llano de Ucanca képződménye fantasztikus formájú sziklák közötti hatalmas homokos sík felületeket rejt. A közelben találhatók a spanyolul Los Azulejos elnevezésű "Kék Sziklákat", melyek kékes, zöldes és lila színben csillognak. Vilaflor Tenerife szigetének legmagasabban fekvő települése, ahol a rendkívül tiszta levegő mellett gazdag ásványvízforrások is találhatók.

Los Roques sziklái, Tenerife - (Fotó: Carsten Frenzl/CC)

San Andres, Tenerife - (Fotó: chop1n/CC)
 

Mostantól Budapestről is elérhető az örök tavasz szigete, akár télen is! 2015. október 30-tól a Wizz Air közvetlen... Szerző: Gazdasági Hírek2015. október 28.


KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta: katásoknak kötelező a nyilvántartás vezetése 2018-ban...

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is  [ ... ]

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmo [ ... ]

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok?

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugd [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: kiszámoltuk, ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól! Mennyi a 2018. évi minimálbér bruttó-nettó összege? Garantált bérminimum 2018 összege (szakmunkás minim [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti [ ... ]

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás va...

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás vagy ház eladásakor? Ingatlan illeték kedvezmény 2018-ban is számos esetben érvény [ ... ]

Jogosítvány ára 2018: a jogosítvány hosszabbítás díja és az orvosi vizsgálat menete 2018-ban...

Jogosítvány ára 2018: a lejárt B kategóriás jogosítvány hosszabbítás ára és az orvosi vizsgálat menete és díja 2018-ban. A jogosítvány hosszabbításához 2018-ban is az okmányiroda  [ ... ]

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása az új rendelkezések alapján 2018-ban

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása közérthetően, az új Munka Törvénykönyve rendelkezései alapján 2018-ban. Mivel a változtak a felmondással kapcsolatos szabályok az elm [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: kiszámoltuk, ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól! Mennyi a 2018. évi minimálbér bruttó-nettó összege? Garantált bérminimum 2018 összege (szakmunkás minim [ ... ]

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a családi adókedvezmény nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban. Mi mennyi 2018-ban? Tovább nő a családi adókedvezmény összege 2 gye [ ... ]

Munkaszüneti napok 2018: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2018-ban

Munkaszüneti napok 2018: itt a munkaidő naptár 2018 és a munkarend. 2018. évi munkaszüneti napok táblázat és naptár: a hosszú hétvégék és a munkaszüneti napok ledolgozása 2018-ban íg [ ... ]

Tanév rendje 2017/18: itt a hivatalos lista, hogy mikor lesznek az iskolai szünetek idén

2017/2018 tanév rendje: ekkor lesz az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet idén. Itt megtalálható a 2017-18-as tanév naptár szerinti időbeosztása, vagyis az iskolai tanítás [ ... ]

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: fontos változásokra kell számítani

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: rokkant nyugdíj helyett fontos változások léptek életbe korábban, melyre 2018-ban is fontos figyelni. Érdemes tisztázni a rokkantsági ellát [ ... ]

Nők nyugdíja 40 év után 2018: feltételek a 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjhoz 2018-ban...

Nők nyugdíja 40 év munkaviszony után 2018: feltételek és szabályok a nők 40 év munka utáni kedvezményes nyugdíjához 2018-ban. Nők 40 éves nyugdíjazása 2018-ban is igényelhető, a nő [ ... ]

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben?

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben? Most megtudhatja, hogy 2017-ben mire számíthat a kínai horoszkóp előrejelzései alapján: szerencse, harmónia, bőség [ ... ]

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?g> Itt megtudhatja, hogy 2016-ban mire számíthat a kínai horoszkóp jövendölései alapján: harmónia, remény, szeren [ ... ]

TB járulék összege 2018: TB járulék fizetés egyénileg vagy munkanélkülieknek 2018-ban

TB változások 2018 és TB járulék összege és fizetése egyénileg 2018: így történik a TB fizetés egyénileg vagy munkanélkülieknek 2018-ban. Mennyi a TB járulék összege 2018-ban? Minde [ ... ]

Ingatlan bérbeadás adózása 2018: változásokra kell figyelni lakáskiadás esetén!

Ingatlan bérbeadás (albérlet) utáni adózás 2018: erre figyeljen lakáskiadás utáni adózás esetén 2018-ben! Jelentősen módosult és kedvezőbb adózás terheli az ingatlankiadást 2018-tó [ ... ]

Friss

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is kötelező, töltse...
Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmosás elleni...
Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugdíjasok egyszeri...
Minimálbér 2018 összege: kiszámoltuk, ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól! Mennyi a 2018. évi minimálbér bruttó-nettó összege? Garantált bérminimum 2018 összege (szakmunkás minimálbér) és a...
Cafeteria szabályzat minta 2018: a kötelező céges dokumentum, mely azonnal letölthető. A cafeteria szabályzat minta 2018 ingyen jelenleg nem elérhető, hiszen egy elég bonyolult szakmai iratanyagról van...

CSOK 2018

Családi adókedvezmény 2018

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2018

Pénzmosás elleni szabályzat 2018

Munkaszerződés 2018

Munkáltatói tájékoztató 2018

Járulékok 2018

Albérleti szerződés 2018

Jelenléti ív 2018 / Túlóra 2018

Számviteli politika 2018

Ajándékozási szerződés 2018

Pénzkezelési szabályzat 2018

Számviteli szabályzatok 2018

Özvegyi nyugdíj 2018

SZÉP Kártya 2018 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2018 / KATA 2018

Betegszabadság 2018

Autópálya matrica 2018

Jogosítvány 2018 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2018

Közmunkabér 2018

Munkanélküli segély 2018

Szociális segély 2018

Megbízási szerződés minta 2018

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2018

Vasárnapi pótlék 2018

Munkáltatói felmondás 2018

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2018

Nyugdíjemelés 2018

Nyugdíj melletti munka 2018

Rokkantsági ellátás 2018

Rehabilitációs ellátás 2018

Adóbevallás 2018

Alkalmi munka 2018

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2018

Munka GYED mellett 2018

GYED Extra 2018

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2018

Nők nyugdíja 40 év után 2018

Nyugdíj utalás 2018

Azonnali hatályú felmondás 2018

Felmondás munkavállaló részéről 2018

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2018

Advent Bécsben 2018

Munkaszüneti napok 2018

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Számlatükör 2018

Éves horoszkóp 2018

Utazás

Szlovén autópálya matrica 2018 árak, vásárlás és Szlovénia autópálya térkép. A szlovén matricával igénybe vehető autópálya fontos alternatív tranzitútvonal Horvátország tengerparti városai valamint...
Horvátország bankkártyás fizetés: hogyan lehetséges a gyors kártyás fizetés a horvát autópálya szakaszokon? Milyen bankkártyákkal és hol lehet fizetni Horvátországban? Érdemes-e a kuna árfolyammal és...
Top 12 homokos tengerpart Horvátország: itt a teljes lista és térkép a horvát homokos strandokról! Apartman és szállás ajánló a horvát homokos strandok közelében, melyek kisgyermekes családok számára...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.