Amszterdam és Hollandia látnivalók térkép 2018 és Amszterdam időjárás előrejelzés

Amszterdam és Hollandia legszebb látnivalói térképen 2018 (Rotterdam, Hága, Utrecht, Delft, Leiden, Haarlem), szállás tippek és Amszterdam időjárás előrejelzés a tenger várható hőmérsékletével (június, július, augusztus, szeptember). Repülőjegy Amszterdamba és repülőtéri információk, valamint Amszterdami utazási tippek, szállás és hotel foglalás a holland fővárosban. Az átfogó Amszterdam útikalauzban mindent összefoglalunk, mely Hollandia fővárosával kapcsolatos, így érdemes cikkünket figyelmesen átolvasni nyaralás vagy városlátogatás előtt.

Szélmalmok, tulipánföldek, sajtok és facipő - ez csupán négy dolog a Hollandiára jellemző számos nevezetesség közül, jóllehet a turisztikai hirdetések ezeket hangsúlyozzák a leggyakrabban. Amszterdam városa lenyűgöző, a hollandok pedig az európai művészettörténet krónikájába a festészet címszóhoz első helyre írták be nevüket mindjárt az itáliai mesterek mellé.


Cikkünkben összefoglaljuk Hollandia legszebb látnivalóit, hogy azok is kedvet kapjanak egy németalföldi kiránduláshoz, akik eddig még nem ismerték ezt a gyönyörű nyugat-európai országot. A többség természetesen a főváros, Amszterdam látnivalóira kíváncsi, de mindenképpen szeretnénk az ország többi városát is bemutatni, hiszen akár egy néhány napos amszterdami utazás kapcsán is érdemes elvonatozni a közeli Rotterdamba, Hágába vagy éppen Utrechtbe. Hollandia a jelentős számú bevándorlónak köszönhetően napjainkra egy hatalmas olvasztótégellyé vált, de a hollandok mégis barátságosan viszonyulnak a külvilágból érkezőkhöz. Hollandia az ellentétek országa, hiszen a modern nagyvárosok - mint Eindhoven és Rotterdam - mellett olyan ódon levegőt árasztó meseszép kisvárosokat is találunk itt, mint Haarlem, a sajtjáról híres Gouda vagy Jan Vermeer szülővárosa Delft.

A Holland Királyság

Hollandia kis kiterjedésű ország, területe a Dunántúl méretével egyezik meg, autóval autópályán akár három óra alatt is átszelhetjük. Hollandia azonban turistaszemmel nézve Európa egyik legértékesebb tengerparti fekvésű országa. Hiszen történelmi városaiban régi templomok, udvarházak, múzeumok és paloták várják a látogatót, míg vidéken festői csatornák, szélmalmok és virágos mezők; a partvidéken szél, hullámok és homokos strandok, dűnék és számtalan természetvédelmi terület. Persze az országban mindenütt rengeteg kerékpárt lehet látni, mely talán még az autónál is fontosabb közlekedési eszköz Hollandiában. Öröm itt az utazás és a nyaralás, hiszen a helyi emberek barátságosak és kiegyensúlyozottak és amellett, hogy keményen dolgoznak, azt is tudják, hogyan kell felhőtlenül élni.

Hollandia - (Fotó: Moyan Brenn/CC)

Hollandia területe mintegy 41.526 km2, mely az északnyugat-európai mélyföld része, Amszterdam például csak két méterrel fekszik a tengerszint felett. Az ország területének 18 százalékát víz borítja, de a tengertől már 165.000 hektárnyi területet hódított el az utóbbi 50 évben Hollandia. Hivatalosan ugyan az országot Németalföldnek nevezik, de külföldön inkább a Hollandia elnevezést ismerik és használják. Azonban Hollandiának az igazi hollandok csak Észak- és Dél-Hollandiát nevezik, ami Németalföld területének mintegy felét jelenti. Ez az országrész a tengerszint alatt fekszik; legmélyebb pontja 6,7 méter mélyen található Rotterdam mellett. A legmagasabb pont egyébként 322,5 méterrel az ország dombosabb délkeleti részén található Maastricht környékén.

Hollandiában 2014-ben 16,8 millió ember élt viszonylag kis területen, így ez a világ egyik legsűrűbben lakott területe; Európában pedig itt a legnagyobb a népsűrűség. A holland emberek nagyon nyitottak, erre a legjobb bizonyíték, hogy a függönyt száműzték lakásaikból, bepillantást engedve családi életükbe a kívülállók számára is. Az északon lévő Friesland tartomány protestáns lakói azonban némileg zárkózottabbak, mint a katolikus dél (pl. Limburg) területein élő vidám emberek.

A holland nyelv germán eredetű, rokon és hasonlóságot mutat a némettel. Az országban a hollandon kívül beszélt fríz nyelv azonban önálló nyelv, így Frízföldön a táblák és a feliratok kétnyelvűek. Hollandia fekvéséből adódóan sokan beszélnek idegen nyelveket, angolul például a lakosság többsége tud valamilyen szinten, így a turisták is könnyen szót értenek a helyiekkel.

Tulipánok az Amstel folyó partján, Hollandia - (Fotó: Rob Young/CC)

Hollandia éghajlata és időjárási jellemzői

Hollandia a mérsékelt éghajlati övben fekszik, óceáni éghajlatát a hűvös de kellemes nyár és az enyhe tél jellemzi. Ily módon a napi hőmérséklet-ingadozás viszonylag csekély, ritkán lehet időjárási szélsőségekkel találkozni Hollandiában. A csapadék eloszlása is egyenletesnek mondható az év során: a február és június közötti időszakban a legkevesebb. Hollandiába utazást inkább tavasszal vagy a nyár folyamán érdemes tervezni, mivel a tavasz és a nyár általában jóval szárazabb, mint az ősz.

Amszterdam átlagos időjárási adatai

 

Jan.

Febr.

Márc.

Ápr.

Máj.

Jún.

Júl.

Aug.

Szept.

Okt.

Nov.

Dec.

Átlagos legmagasabb nappali hőmérséklet (°C)

5

8

9

12

17

19

21

21

18

15

9

6

Átlagos legalacsonyabb nappali hőmérséklet (°C)

1

0

3

4

8

11

13

13

11

8

4

3

A csapadék átlagos mennyisége havonta (mm)

69

39

78

36

45

69

63

54

75

84

90

69

Esős napok száma (havonta)

8

11

9

12

12

9

12

11

10

9

7

7

Napos órák száma (naponta)

3

5

6

10

10

11

10

8

7

6

3

3

Tengervíz átlagos hőmérséklete (°C)

7

6

6

9

11

14

17

18

17

15

12

9

 

Amszterdam

Amszterdam egy csatornákra épült nagyváros mely Holland Királyság fővárosa, azonban nem a székvárosa, ugyanis Vilmos Sándor holland király, a holland parlament, és a kormány székhelye Hága (hollandul Den Haag / angolul The Hague) városában található. Azonban kevés olyan európai főváros dicsekedhet olyan fénykorral, mely Amszterdamnak jutott a 17. században, és amelyet a hollandok aranykornak neveznek. A mai Amszterdam azonban nem csak a múltjára büszke, hanem a jelenére is. Lakói lehengerlő életigenléssel tekintenek rá, büszkék a világhírű múzeumokra, a Vöröslámpás negyed turistavonzó attrakciójára és a modern építészeti alkotásokra is.

Amszterdam, Hollandia - (Fotó: Moyan Brenn/CC)

Amszterdam számos okból izgalmas. Viszonylag kevés népességgel (809.892 fő 2014. jan. 1-jén) rendelkezik és kis területen terül el (219 km2), mindez pedig bensőségessé és könnyen bejárhatóvá teszi. A város hangulata sokkal inkább egy kozmopolita nagy "falu"-ra emlékezteti az oda látogatót, semmint egy európai fővárosra. Azonban a város pontosan ennek köszönheti meglepő báját és népszerűségét. Az amszterdamiak két, de sokan három nyelven is beszélnek, leggyakrabban angolul. Nagyon közlékenyek, és a turistákkal is szívesen szóba elegyednek.

Eljutás Amszterdamba repülővel

Fapados repülőjáratok közvetlenül Amszterdamba 2015-ben már nem indulnak, de a környező városok repterein landolva könnyen eljuthatunk Amszterdamba vonattal. A holland királyi légitársaság, a KLM viszont közvetlenül az amszterdami Schiphol repülőtérre érkezik Budapestről. A belvárostól 9 km-re délnyugatra fekvő Schiphol repülőtér Európa negyedik legforgalmasabb légikikötője. A reptérről közvetlenül vonattal lehet a leggyorsabban eljutni a belvárosba, az utazás 20 percig tart.

Schiphol repülőtér, Amszterdam, Hollandia - (Fotó: Andrew Nash/CC)

Nagyon kedvező áron lehet viszont a többi hollandiai városba eljutni Magyarországról fapados társaságokkal. Így a holland KLM fapados leánycége, a Transavia Budapesti indulással a Rotterdam/Den Haag (Rotterdam/The Hague Airport) repülőtérre érkezik meg. Ez a repülőtér Rotterdam és Hága között félúton (kicsit közelebb Rotterdamhoz) fekszik. A repülőtérről közvetlenül a 33-as busz indul Rotterdam belvárosába, vagy az 50-es busszal (Airport Shuttle) eljuthatunk a RandstadRail (E jelű metróvonal) Meijersplein nevű állomására. Innen vagy egyik irányba a hágai Centraal Station állomásra, vagy a másik irányba a rotterdami Centraal Station állomásra utazhatunk. A vasútállomásokról pedig vonattal kb. 40 perc alatt Amszterdam főpályaudvarán lehetünk.

A Ryanair sajnos nem indít már Hollandiába közvetlen járatokat, csupán a közeli Brüsszel érhető el velük. Viszont a Wizz Air egyre több holland városba kínál eljutási lehetőséget Budapestről. Így olcsón eljuthatunk Wizz Air-rel Eindhovenbe, vagy 2015-től a Maastricht/Aachen repülőtérre is, mely a német határtól 25 km-re található. Landolás után pedig egyaránt könnyen eljuthatunk vonattal Eindhovenből és Maastrichtból Amszterdamba.

Transavia repülőgép Amszterdamban, Hollandia - (Fotó: Pascal/CC)

Közlekedés Amszterdam városában

Amszteram belvárosa nem túl nagy, így akár gyalogosan is körbejárható. Azonban ha csak kevés idő jut az itteni nevezetességek megtekintésére, akkor érdemes használni a jól kiépített amszterdami tömegközlekedési hálózatot. A holland főváros 4 metróvonallal (az 5. jelenleg épül, és várhatóan 2017-re lesz kész) és 16 villamosvonallal, emellett pedig sűrű autóbusz-hálózattal rendelkezik. Ha felszállunk az 5-ös villamosra, akkor az szinte az összes amszterdami látványosság előtt elhalad; ezen kívül a városon belül 5 hajójárattal is lehet a városrészek között közlekedni.

Amszterdam városát akár villamossal is bejárhatjuk - (Fotó: Franklin Heijnen/CC)

Amszterdami napijegyek

Amszterdamban a tömegközlekedési eszközök használatához feltölthető tömegközlekedési kártyával lehet rendelkezni, melynek neve hollandul OV-chipkaart. Ez egyébként sokkal egyszerűbben működik, mint ahogy első hallásra hangzik. Nagyon fontos tudni, hogy Amszterdamban a metrókon, villamosokon, buszokon és a hajókon a felszálláskor és a leszálláskor is használnunk kell utazási kártyánkat. Vagyis minden esetben a leolvasó berendezéshez kell érintenünk (megvárva a zöld fény felvillanását és a hangjelzést), és ezt leszálláskor is meg kell tennünk, különben nagy összegű büntetést kockáztatunk. Ha átszállunk egyik járatról a másikra (mondjuk villamosról buszra vagy metróra), akkor is használnunk kell a kártyánkat, a metróvonalak közötti átszállás kivételével, ott csak az utolsó megállóban kell ezt leszálláskor megtenni.

Ne felejtsük el érvényesíteni közlekedési jegyünket - (Fotó: Franklin Heijnen/CC)

Az OV-chipkaart mellett (elsősorban a turistáknak ajánlott) OV papíralapú napijegyeket is lehet vásárolni a városban számtalan helyen, automatákból, a GVB (amszterdami közlekedési társaság) irodáiban, a repülőtéren, vagy a turisztikai információs pontoknál. Attól függően, hogy hány napot szánunk a városra, többféle kedvező utazási ajánlatot is igénybe vehetünk papír alapú OV kártyákkal, ezeket az alábbiakban ismertetjük.

Tömegközlekedési jegyek ára Amszterdamban

Jegy típusa

Jegy ára 2015-ben

Gyerek napi OV jegy (24 óra)

2.50 €

GVB egy órás jegy

2.90 €

GVB 1 napos OV jegy (24 óra)

7.50 €

GVB 2 napos OV jegy (48 óra)

12.00 €

GVB 3 napos OV jegy (72 óra)

16.50 €

GVB 4 napos OV jegy (96 óra)

21.00 €

GVB 5 napos OV jegy (120 óra)

26.00 €

GVB 6 napos OV jegy (144 óra)

29.50 €

GVB 7 napos OV jegy (168 óra)

32.00 €

Amsterdam Travel Ticket

Ha valaki az amszterdami Schiphol repülőtérre érkezik, akkor a legkézenfekvőbb választás a számára az Amsterdam Travel Ticket megvásárlása, hiszen a kártya tartalmazza egy a Schiphol repülőtérről a város bármely vasútállomására (Amstel, Bijlmer ArenA, Central Station, Holendrecht, Lelylaan, Muiderpoort, RAI, Sciencepark, Sloterdijk, Zuid, Duivendrecht) az oda-vissza utat, valamint az adott napon (napokon) a város összes tömegközlekedési járatának használatát. Mindez 2015-ben egy napra 15 €, két napra 20 €, három napra pedig 25 euróba kerül.

I Amsterdam Card

Az I Amsterdam Card elnevezésű turisztikai kártya 24, 48 vagy 72 óráig érvényes, és a korlátlan amszterdami tömegközlekedési használat mellett mintegy 30 múzeumba kínál ingyenes belépési lehetőséget. A Rijksmuseumba az I amsterdam City Card 2,5 euró kedvezményt biztosít, azonban a többi múzeum mind ingyenesen látogatható vele (például a gyémántmúzeum, az Oude Kerk templom, a Stedelijk Museum, a Van Gogh Museum, az Amsterdam Museum, Artis Royal Zoo állatkert, De Nieuwe Kerk templom, Hermitage Amsterdam). A kártya 2015-ben érvényes árait az alábbiakban láthatja.

  • I amsterdam City Card (24 óráig érvényes): 49 €
  • I amsterdam City Card (48 óráig érvényes): 59 €
  • I amsterdam City Card (72 óráig érvényes): 69 €

A turisztikai információs pontokon érdemes érdeklődni az Amszterdam régiós jegyről is, mely 24 óráig érvényes, és aznap korlátlanul el lehet utazni vele vonattal a környező kisvárosokba (pl. Haarlem) és más érdekes vidéki látványosságokhoz.

Museumkaart

A Museumkaart (múzeum kártya) megvásárlásával egy teljes éven keresztül korlátlanul lehet látogatni Hollandia mintegy 400 múzeumát, közte 35 amszterdami múzeumot (köztük a Rijksmuseumot) is. A Museumkaart kedvezmény rendszerét 1981-ben találták ki elsősorban a hollandiai lakosok számára, hogy sűrűbben látogassák országuk múzeumait. Éppen ezért nem is igazán reklámozzák ezt a lehetőséget a hollandok a turisták számára, sajnos a Museumkaart weboldala is csak holland nyelven érhető el.

Ettől függetlenül természetesen bárki megvásárolhatja egy teljes évre a felnőtt kártyát 59.90 euróért, a gyerek kártyát pedig 32.45 euróért. A Museumkaart kizárólag a legnagyobb múzeumokban vásárolható meg (így például a Schiphol repülőtéren sem): Hermitage Amsterdam, Nieuwe Kerk (Új Templom), Oude Kerk, Het Rembrandthuis (Rembrandt Ház), Rijksmuseum, Stedelijk Museum, Van Gogh Museum.

Amszterdam sava-borsa: a legfontosabb látnivalók

Amszterdam óvárosát csatornák szegélyezik, a négyszeres gracht-gyűrű A Singelgracht, a Herengracht, a Keizersgracht és a Prinsengracht megkönnyíti a tájékozódást a turisták számára is. A csatornák mellett romantikus séták tehetők, megismerve az igazi amszterdami hangulatot. Érdemes a belvárosi sétát a város főterén, azaz a Damon kezdeni, majd onnét haladni a csatornák mentén a külső városrészek irányába.

Amszterdam, Hollandia - (Fotó: Lies Thru a Lens/CC)

A Dam és a belváros

Amszterdam főtere a Dam, mely mindig is a város legfontosabb pontjának számított, ráadásul itt épült fel a tekintélyt parancsoló királyi palota és a Nieuwe Kerk (Új Templom) épülete is. Minden hollandiai közéleti esemény ezen a téren zajlott évszázadokon keresztül és természetesen napjainkban is. A Damnál 1200 körül épült egy gát az Amstel folyón, mely gyors léptékű fejlődést hozott. Korábban Az Amstel szabadon folyhatott át a belvároson a Damon túl, a mai Damrak vonalát követve. Manapság a Dam teret már minden oldalról szárazföld keretezi, azonban a közepén áthaladó villamosvágány kettészeli.

A Dam tér és a Királyi Palota (Koninklijk Paleis), Amszterdam, Hollandia - (Fotó: Leandro Neumann Ciuffo/CC)

A holland királyi palota - Koninklijk Paleis

A 17. században épült meg a Dam nyugati oldalán Amszterdam új városházája, mely napjainkban már a holland királyi család rezidenciája. A Koninklijk Paleis teljesen megváltoztatta a Dam tér arculatát. A nagy méretű klasszicista épület építése 1648-ban vette kezdetét Jacob van Campen tervei alapján, és a 13.659 cölöpre épített palota 1655-re készült el. Az új városháza avatásakor egy tehetős város dicsőségét hirdette, melynek lakói ezzel az éppen akkor kivívott holland függetlenséget is ünnepelték.

A városháza akkor vált holland királyi palotává, amikor Louis Napoleon 1808-ban egy rövid időre Hollandia királya lett és királyi palotává alakíttatta át az épületet, melyet empire bútorok, csillárok és órák fényűző választékával rendeztetett be. Habár az épület homokkő külseje kicsit zordnak tűnik, belül világos és fényűző terek alkotják. A kupoláját a felfedezésekre utaló vitorlás hajót formázó szélkakas koronázza meg.

A királyi palota belső berendezése a holland aranykort jelképezi. A pompás fogadótermek egyik legszebbike a Burgerzaal (Polgárok terme), melynek legfőbb éke egy földgolyót tartó atlasz szobor. Noha a királyi palota Amszterdam egyik legfőbb látványossága, nyitva tartását a holland király időbeosztásához szabják. Ha Vilmos Sándor holland király fogadást rendez az épületben, akkor arra az időre azt bezárják a nagyközönség előtt.

A Királyi Palota (Koninklijk Paleis), Amszterdam, Hollandia - (Fotó: alcuin lai/CC)

A Királyi Palota központi terme, Amszterdam, Hollandia - (Fotó: alcuin lai/CC)

Új-templom - Nieuwe Kerk

A Dam téren közvetlenül a királyi palota mellett tornyosul a Nieuwe Kerk (Új-templom), melyet sokan Hollandia székesegyházának tartanak. A székesegyház azonban semmi esetre sem nevezhető űj épületnek, hiszen késő gótikus építmény, mai méreteire 1500 körül bővítették ki. Tornya azért nincs a templomnak, mert akkor magasabb lett volna a városházánál, így csak egy tűszerű kis torony épült a hossz- és kereszthajók találkozásánál.

Az Új-templomban nagy holland felfedezők, költők és nemzeti hősök nyugszanak. 1814 óta a székesegyház falai között iktatják be hivatalukba a holland uralkodókat, ide vonul át a díszes menet a királyi palotából. A második világháború pusztításait követően a templom 1970-ben nyitotta meg újra a kapuit, két évtizedes helyreállítást követően. Azóta számos kiállítást rendeztek itt, és koncerteket is rendszeresen tartanak.

Nieuwe Kerk, Amszterdam, Hollandia - (Fotó: Tnarik Innael/CC)

Madame Tussaud's Amszterdam

A Damtól átellenben a Nieuwe Kirk mellett található a híres Madame Tussaud's múzeum amszterdami változata. A londoni kiállítástól eltérően természetesen itt elsősorban a helyi hírességek viaszmásai tekinthetők meg. Ettől függetlenül ez a múzeum is roppant népszerű a holland és a külföldi látogatók körében is. Megtekinthető itt többek között van Gogh, Rembrandt, Beatrix leköszönt holland királynő és Mata Hari viaszalakja is.

A Dam keleti oldalán

A villamosvágányokon átkelve a Dam keleti oldalán találjuk a 22 méter magas National Monument obeliszket, mely a második világháború vége után épült arra emlékezve, hogy Hollandia felszabadult a náci elnyomás alól. Az obeliszk fontos találkozási pont azóta a helyiek között. A Dam tér ezen oldalán áll Amszterdam legrégibb nagyáruháza (De Bijenkorf) és a város legöregebb, patinás szállodája a Grand Hotel Krasnapolsky.

A Dam tér keleti oldaláról nyíló Damstraat egy kissé lerobbant utca, mely a hangulatos házakkal, bárokkal, szórakozóhelyekkel és éttermekkel teli napjainkban nagyon felkapott Vöröslámpás negyedbe vezet, míg az északon nyíló keskeny Warmoestraat az Oude Kerk templom bejárata elé visz. A Damstraat szomszédja a Pijlsteeg, ahol a híres pálinkalepárló, a Wijnand épülete áll.

Damrak, Amszterdam, Hollandia - (Fotó: Pietro & Silvia/CC)

A Damrak

A Damrakon északra továbbsétálva rengeteg üzlet található és turisták tömege sétál. Kirándulóhajók horgonyoznak itt, a valaha a Damig leérő medence partján. A városi nyüzsgés fölé magasodik az egykori tőzsde méltóságteljes épülete, a Beurs van Berlage. Ez a lenyűgöző századfordulós épület ma kulturális centrumként működik.

Centraal Station - Központi pályaudvar

Az Amszterdamba látogató utazók a leggyakrabban a Centraal Station épületébe érkeznek, így első benyomásaikat itt szerzik a holland fővárosról. A hatalmas pályaudvari épület a XIX. század végén épület meg. Építésekor heves viták kereszttüzébe került, mivel elvágja a várost a tengertől és a kikötőtől. A vörös téglás neoreneszánsz épület azonban szép látványt nyújt, így annak is érdemes megnéznie, aki nem vonattal érkezik a városba. A Központi pályaudvar monumentális szobrokkal díszített hatalmas épületét 26.000 cölöp támasztja alá az Ij folyó mesterséges szigetén, a régi belső kikötőben. A város felől megpillantva nem is tűnik fel, hogy vízközelben épült, csak ha megkerüljük pillantjuk meg a tengert és a turistákat váró vízitaxikat.

Amsterdam Centraal pályaudvar, Amszterdam, Hollandia - (Fotó: Elroy Serrao/CC)

Beginaudvar - Begijnhof

A Begijnhof épületegyüttes a "nyugalom szigete" egy tisztás közepén épült templommal, mely korábban a szent életű asszonyok temetkezési helye volt. A kis parkot körben keskeny magas házak szegélyezik. Nem messze innen a 34. szám alatt találjuk Amszterdam legrégebbi házát, melyet faoromzatos homlokzattal a 15. században építették.

Begijnhof, Amszterdam, Hollandia - (Fotó: Simona/CC)

Múzeumnegyed - Museumplein

Amszterdam múzeumai a világ élvonalába tartoznak, hiszen itt láthatók az aranykor felbecsülhetetlen értékű műalkotásai, valamint a két legnagyobb holland festő, Van Gogh és Rembrandt legjelentősebb képei is. A művészet kedvelői számára Amszterdam legfőbb látnivalójának a Múzeumnegyed (Museumplein) kiállítóhelyei bizonyulnak a Singelgracht szomszédságában, az Oude Zuid kerületben. A Museumplein tágas, parkos térsége Amszterdam kiemelt közterületévé vált, mely három világhírű múzeumot és egy hangversenytermet kapcsol össze. Ezáltal közös térbe került a Rijksmuseum, a Van Gogh Museum, a Stedelijk Museum, valamint a Concertgebouw.

I amsterdam a Rijksmuseum előtt - (Fotó: Lauren Manning/CC)

Rijksmuseum

A Museumplein térségét a Rijksmuseum (Állami Múzeum, Hollandia nemzeti múzeuma) palotának is beillő épületegyüttese uralja. Hollandia 1885-ben megnyílt legnagyobb múzeuma hozzávetőlegesen hétmillió műtárgyat őriz termeiben. Az épület homlokzata a középkori francia kastélyokra emlékeztet, tervezője ugyanaz a Cuypers volt, aki a főpályaudvart is tervezte. A kiállításokon bemutatják Hollandia történelmét, valamint 17. századi szobabelsők hiteles utánzatait.

De A Rijksmuseumban az emeleten helyet kapott a 400 festményt számláló régi holland mesterek gyűjteménye is, ahol a késői Rembrandt és tanítványainak képeit állították ki. Többek között itt látható számos mű olyan alkotóktól, mint Frans Hals, Jan Vermeer, Jan Steen, valamint a későbbi realistáktól, mint Anton Mauve és H. M. Mesdag. Rembrandt messzeföldön híres képe: Az éjjeli őrjárat a 12-es számú teremben látható, a mű a városvédő polgárőrök vonulását ábrázolja Frans Banning Cocq kapitány vezetésével.

Rijksmuseum, Amszterdam, Hollandia - (Fotó: Roman Boed/CC)

Van Gogh Museum

A Paulus Potterstraat 7. szám alatt található a világhírű amszterdami Van Gogh Museum, mely a világ legnagyobb Van Gogh gyűjteményével büszkélkedhet, így kihagyhatatlan látnivaló, ha Hollandia fővárosában járunk. A múzeum épületét a De Stijl művészcsoport tagja, Gerrit Rietveld építész tervezett, és 1973-ban épült fel azzal a céllal, hogy helyet biztosítson Van Gogh 200 festményének és mintegy 500 rajzának.

Stedelijk Museum

A Stedelijk Museum (vagyis a városi múzeum) a modern művészet fellegvára, mely tetszetős oromfalakkal és tornyocskákkal ékesített épületben működik a Paulus Potterstraat 13. szám alatt. A Stedelijk Museum több, mint 100 ezer műtárgyat őriz, köztük az iparművészet, az ipari formatervezés és a kortárs vizuális művészetek számos kiemelkedő darabját. A múzeumban kiállított modern és kortárs alkotások olyan híres XIX., XX. és XXI. századi művészek munkáit jelentik, mint Vincent van Gogh, Wassily Kandinsky, Ernst Ludwig Kirchner, Marc Chagall, Henri Matisse, Jackson Pollock, Karel Appel, Andy Warhol, Willem de Kooning, Marlene Dumas és Lucio Fontana.

Stedelijk Museum, Amszterdam, Hollandia - (Fotó: Eric de Redelijkheid/CC)

Concertgebouw

A negyedik kiemelkedő intézmény az amszterdami múzeumnegyedben nem múzeum, hanem zenei központ. A Museumplein déli részén található Concertgebouw a világ egyik legjobb akusztikával rendelkező és egyik legszebb koncertterme 1888-ban nyitotta meg kapuit, és jelenleg is a Koninklijk Concertgebouworkest (a Concertgebouw Királyi Zenekara) székháza. Olyan zenei nagyságok is megfordultak az épület falai között, mint Brahms, Strauss, Sztravinszkij, Mahler, Ravel és Debussy. A fényűző Gote Zaal (nagyterem) 2250 néző befogadására alkalmas, míg a felső szinten található Kleine Zaal (kisterem) 450 személyes.

Concertgebouw, Amszterdam, Hollandia - (Fotó: martijnvandalen/CC)

További amszterdami nevezetességek

Rembrandt-ház

Kedvelt amszterdami turistaattrakció a Rembrandthuis (Rembrandt-ház) Zsidó negyedben, hiszen itt élt a világ egyik legismertebb festője, Rembrandt Harmenszoon van Rijn mintegy 20 éven keresztül. Itt látható a mester mintegy 250 darab rézkarca és szinte valamennyi grafikája, valamint számos vázlata.

Anne Frank-ház

Az Anne Frank-ház a Prinsengracht 263. alatt található Amszterdamban a Westerwerk templom mellett, emlékmúzeumként 1960. május 3-án nyílt meg. Ennek az épületnek a hátsó részében talált menedéket a zsidó származású fiatal német lány. Anne Frank családjával együtt 25 hónapig bujkált Amszterdam belvárosában a német megszállók elől. A fiatal lányt "Anne Frank naplója" címmel 1947-ben kiadott, a második világháború idején írt naplójegyzetei tettek világhírűvé.

A Munttoren (Éremtorony) az amszterdami városkapu maradványa, itt végződik a Kalversstraat, a közelében pedig az "úszó virágpiac" található.

Az Oude Kerk templom csodálatos 16. századi festett üvegablakokkal rendelkezik.

Az Amstelkring Múzeum egy régi titkos templom (Schuilkerk) helyén működik, ahol a reformáció idején két évszázadon keresztül tartottak katolikus istentiszteleteket.

A Westerwerk templom a 17. század első felében épült Hendrik de Keyzer tervei alapján. 1669-ben ebben a templomban temették el Rembrandtot ismeretlen helyre, így a sírjának pontos helyét máig nem sikerült megtalálni.

Amszterdam, Hollandia - (Fotó: Luke Ma/CC)

Amszterdam, Hollandia - (Fotó: Moyan Brenn/CC)

Amszterdam látnivalók térkép

Az alábbi képre klattintva letölthet egy amszterdami látnivalók térképet PDF kiterjesztésben, melyen minden fő nevezetesség fel lett tüntetve.

Hága - Den Haag

Annak ellenére, hogy Amszterdam a Holland Királyság hivatalos fővárosa, mégis Hága a holland közigazgatás székhelye. Ez pedig azt jelenti, hogy Hágában, az ország harmadik legnagyobb, 450 ezer lakosú nagyvárosában található a kormány székhelye a minisztériumok többségével egyetemben, itt lakik a holland király, egymást érik a városban a királyi lakhelyek. De Hágában székel a Nemzetközi Bíróság, itt áll a híres Békepalota, és mindemellett 80 ország nagykövetsége vagy konzulátusa is ebben a tengerparti holland városban található.

Hága látképe - (Fotó: Luke Ma/CC)

Érdekes adalék, hogy Hágát sokan nevezik "Indonézia özvegyének", mivel Hágában épült fel az Archipel lakóövezet, mely az 1945-ben felszabadult korábbi holland gyarmatról, Indonéziából várta a hazatérő hollandokat vagy azokat az indonézeket, akik Hollandiát választották lakhelyüknek. Ebben a városrészben számos jó konyhával rendelkező indonéz étterem működik.

Hága jelentőségét az adta a történelem folyamán, hogy mindig semleges helyszínt adott vitás kérdések esetén a hét holland tartomány számára. A 19. századra Hága a művészeti és az irodalmi élet központjává vált, a várossal azóta egybeépült tengerparti fürdőhely, Scheveningen pedig az Északi-tenger legelegánsabb fürdőhelyévé nőtte ki magát.

Belvárosi utcakép, Hága - (Fotó: Alias 0591/CC)

A modern Hága építése az 1980-as évektől kezdődött meg, amikor a belvárosi tömbrehabilitációk révén számos modern lakó- és középülettel gazdagodott a város. Megépült az Anton Philipszaal hangversenyterem, az AT&T Danstheater épületét a világhírő kortárs holland építész, Rem Koolhaas tervezte. A városfejlesztésben napjainkban olyan neves építészek vesznek részt, mint Michael Graves, Richard Koek, Cesar Pelli és Rob Krier. Richard Meier díjnyertes alkotása az impozáns tömegű új városháza épülete (Stadthuis).

Hága - (Fotó: Edwin van Buuringen/CC)

Hága legfontosabb látnivalói

Nagyon büszkék a hágaiak arra, hogy városuk adja a holland kormány székhelyét, ezt jogot egyébként a leköszönt Beatrix királynőtől kapták vissza. Hága legvonzóbb városrésze a Holland tartomány grófjainak ódon kastélyát veszi körbe. A Butienhof kastély kapuja a Binnenhofra (belső udvar), az egykori várudvarra nyílik. A kéttornyú épület legszebb része a Ridderzaal (lovagterem), melyet a 13. században V. Floris gróf építtetett. Ebben az épületben nyitja meg ünnepélyesen a holland király a parlament első ülését.

Binnenhof, Hága - (Fotó: Roman Boed/CC)

Binnenhof, Hága - (Fotó: Christopher A. Dominic/CC)

A hágai Maurits-ház (Mauritshuis) Hollandia egyik kiemelkedő és hangulatos múzeuma, ahol többek között Rubens, Holbein, Rembrandt, Vermeer és Potter alkotásai is megcsodálhatók. Az elegáns klasszicista épület egykori építtetőjének, Johan Mauritsnak, Brazíla egykori kormányzójának a nevét viseli.

A Gevangenenpoort nevű kaput 1296-ban építették, amelyen keresztül lehetett a grófi kastélyt megközelíteni. Ettől a kaputól nem mesze húzódik a Lange Voorhout, ahol Hága legszebb patríciusházai sorakoznak. Vele szemben található a történelmi pompájú Hotel des Indes, amely mellett visz a Denneveg út, mely régiséggyűjtők paradicsomába, a 's-Gravenhage-ba vezet.

A hágai Királyi Palota (Paleis Noordeinde) szépen felújított épülete a holland király hivatali rezidenciája. A Hoogstraat-on áll az Oude Raadhuis, vagyis a régi városháza reneszánsz stílusú téglaépülete. Vele szemben az ugyancsak téglából épült csarnoktemplom, a Grote Kerk található. A 15. századi templom karzatán látható címeres pajzsok az Aranygyapjas rend lovagjainak emlékét őrzik.

Hága főtere a Groenmarkt, itt magasodik a Grote Kerk (Nagytemplom). Kellemes időtöltés a térhez csatlakozó passzázsokon található fényűző üzletek és éttermek között nézelődni. A városközponttól kissé távolabb épült a híres Békepalota (Vredespaleis), melynek belső kialakításában részt vett a világ összes országa. Nem túl messze innen a Laan van Meedervoort 7. szám alatt található a Mesdag Múzeum, mely a XIX. század második felének képzőművészi alkotásait mutatja be. A Houtmarkton épült az Új Zeneszínház modern épülete, mely otthont biztosít a holland táncszínháznak is.

Béke Palota, Hága - (Fotó: Luke Ma/CC)

Scheveningen

A ma már Hágához tartozó Scheveningen híres fürdőhely az Északi-tenger partján, mely eredetileg halászfalu volt. A hágai városközpontból a Scheveningsewegen keresztül rövid villamosozás után máris az Északi-tenger partjára juthatunk. Itt a legfőbb látnivaló a scheveningeni móló, mely 381 méter hosszan nyúlik a tengerbe. A kikötőnél található tengeri akvárium (Zeeaquarium) érdekes látványosságot kínál. Habár Scheveningenben is számos toronyház épült, de szerencsére megmaradt az itt található legszebb épület, a Kurhaus (Gyógyszálló), melynek XIX. századi pompája ma is ámulatba ejtő.

Kurhaus, Scheveningen, Hága - (Fotó: Michiel Jelijs/CC) 

Scheveningen, Hága - (Fotó: Carolina Ödman/CC) 

Móló a tengerparton, Scheveningen, Hága - (Fotó: Christopher A. Dominic/CC)  

Leiden

Leiden a Rajna egyik ága mellett, Hága és Haarlem városa között, tulipánmezők szomszédságában terül el. Leiden egy kellemes egyetemi város, ahol szinte minden a diákságról és a diákságnak szól. Egymást érik az egyetemi épületek, a kávézók és a tankönyvüzletek. A leideni egyetem Hollandia legrégebbi és legnevesebb felsőoktatási intézménye. Az 1575-ben Orániai Vilmos alapította egyetemen tanult több más hiresség mellett a svéd származású botanikus Carl Linné, aki a növényrendszertan megalkotója volt.

Leiden kiemelt látnivalói a Stedelick Museum de Lakenhal valamint a 12. századi Burcht vára, mely a Rajna két ágának egybeömlésénél lévő mesterséges dombon áll. Érdemes elsétálni az egyetemi negyedbe, hiszen a Rapenburg csatorna partján tetszetős egyetemi épületek sorakoznak, melyek a holland klasszicizmus szellemében épültek. Mindezek közül a legszebb a Bibliotheca Thysiana, melytől nem messze található a világ egyik legrégibb botanikus kertje, a Hortus Botanicus.

Ledidenben több kiemelkedő holland nemzeti múzeum is található, az egyik legrégebbi a Rijksmuseum van Oudheden (Nemzeti Ókortörténeti Múzeum), mely Egyiptom, az ókori Görögország és Róma régészeti emlékeit őrzi. Megtekintésre méltő még emellett a leideni Rijksmuseum voor Volkenkunde (Nemzeti Néprajzi Múzeum). De híres szélmalmot is lehet a városban látni, ez pedig a Stedelijk Molenmuseum De Valk, mely a XVIII. században egy régi bástya helyén épült.

Belvárosi utcakép, Leiden - (Fotó: Vlad Busuioc/CC)

Leiden - (Fotó: Vlad Busuioc/CC)

Haarlem

Haarlem évszázadok óta a tulipántermesztés központja, ezért is kapta a virágváros nevet. A 150.000 lakosú Haarlem történelmi belvárosa a leidenihez és a delftihez hasonlóan sértetlenül vészelte át a II. világháború bombázásait, így középkori épületei és utcái hamar rabul ejtik az utazót. A Haarlemben való sétát érdemes a Grote Markton lévő városházával (Raadhuis) kezdeni, mely egykor grófi palota volt, így a berendezése egyedülállóan szép.

A tér túloldalán lévő Grote Kerk 80 m magas favázas tornya magasodik fölénk. Innen nem messze érdemes átsétálni a Spaarne folyó felett az impozáns Gravensteen hídon. Haarlem legnevesebb múzeuma a Frans Hals Múzeum, ahol megtekinthetők Frans Hals híres portréi mellett a modern festészet jeles alkotásai is. Haarlem városa számos belső udvarral (úgynevezett hofje-val) rendelkezik, melyeket hangulatos házsorok szegélyeznek. A régi városmagon kívül érdemes még megtekinteni a St Bavo eklektikus stílusban épült katolikus bazilikát is.

Haarlem - (Fotó:  Sanne Roemen/CC)

Haarlem - (Fotó: martin_vmorris/CC)

Haarlem - (Fotó: fourthandfifteen/CC)

Keukenhof

Érdemes Haarlemből vagy Leidenből kirándulást tervezni busszal a Keukenhofba, mely a két város között terül el 28 hektár alapterületen. A Keukenhof a világ legnagyobb virágoskertje, mely ámulatba ejtő virágkiállítással vár minden látogatót kizárólag március végétől május végéig, a virágzást követően pedig bezárja kapuit és csak egy év múlva tavasszal látogatható újra két hónapon keresztül.

Keukenhof - (Fotó: Jack Versloot/CC)

Keukenhof - (Fotó: gnuckx/CC)

Delft

Delft festői városa a Vliet folyó partján épült, Hága és Rotterdam között. Szerencsére nem változott sokat a város hangulata azóta, hogy Vermeer megfestette szülővárosában a híres Delft látképe című festményét, mely jelenleg a hágai Mauritshuis Múzeumban látható.

Delft a legjobban úgy járható körbe, ha a látogató követi az Oude Delft fákkal szegélyezett csatorna partját. Az útvonal mentén láthatóak a város legértékesebb műemlék épületei. Több neves múzeum is működik a városban, úgy mint a Koninklijk Nederlands Legermuseum (Holland Királyi Hadtörténeti Múzeum), a Prinsenhof Museum és a Museum Paul Tétar van Elven. A híres festő Vermeer egyébként a Markton, vagyis a delfti főtéren lakott, ahol ma számos kávézó és étterem működik, legszebb látnivalója pedig a Nieuwe Kerk templom.

Belvárosi utcakép, Delft - (Fotó: Bogdan Migulski/CC)

Nieuwe Kerk templom, Delft - (Fotó: Laszlo Ilyes/CC)

Utrecht

Utrecht egyike Hollandia legrégebbi városainak. Hangulatos belvárosát máig annak a dómnak a lenyűgöző módon égbe törő tornya uralja, mely egykor a város erősségét és dicsőségét hirdette. A városban eredetileg rengeteg templomtorony állt, azonban egy 1674-ben tomboló vihar ezek többségét ledöntötte, csupán a XIV. században épült utrechti székesegyház tornya maradt meg épségben. Az utrechti óváros megtekintését a város legrégebbi csatornája, az Oudegracht mentén érdemes elkezdeni. Több középkori polgárház ékesíti a csatorna partját és van olyan lakóház is, mely 1280-ból maradt ránk.

A város jelképe természetesen a Domtoren, vagy is a székesegyház tornya, mely a gótika egyik gyöngyszeme Európában. Több évszázadon keresztül ez számított Németalföld legmagasabb tornyának. Érdemes a 465 lépcsőn felmenni a toronyba, hogy a város lenyűgöző látványa elénk tárulhasson. Sajnos a székesegyházból csupán a már említett torony, a főépületből pedig a kórus és a kereszthajó maradt fenn az 1674-es vihart követően.

Más értékes egyházi emlékeket is meg lehet tekinteni Utrechtben, így a Pieterskerk és a Janskerk templomokat. De nagyon fontos látnivalója a városnak a Paushuize (Pápaház), mely a XVI. század elején emelt gyönyörű gótikus palota. Egykor Adriaen Floriszoon lakott itt, akit 1522-ben a hollandok első és egyetlen pápájává választottak VI. Hadrián néven.

Belvárosi utcakép a dóm tornyával, Utrecht - (Fotó: zoetnet/CC)

Utrecht - (Fotó: Alex Alishevskikh/CC)

Utrecht - (Fotó: Alex Alishevskikh/CC)

Rotterdam

Rotterdam a második legnagyobb holland város Amszterdam után, több mint 585 ezer lakosával. Annak ellenére, hogy Rotterdam kikötője jelenleg a legnagyobb a világon, a város életére ez nincs zavaró hatással és meglehetősen bájos hangulatot áraszt a rotterdami belváros. A forgalmas kikötő 37 km hosszan nyúlik el a Nieuwe Maas folyó mindkét partján, egészen a Hiek van Holland-ig (Hollandia sarka).

Miután Rotterdamot a német Luftwaffe bombázói 1940 május 14-én szinte a földdel tették egyenlővé, az elmúlt évtizedekben a város újjáépítése során a korábbi arculata a felismerhetetlenségig megváltozott. Azonban az átépítéseknek köszönhetőn Hollandia egyik legmodernebb nagyvárosa jött létre, mely deklaráltan a design és az előremutató építészet zászlóshajója kíván lenni.

Rotterdam napjainkra izgalmas nagyvárossá vált, így már nem bújik meg Amszterdam és Hága árnyékában, napjainkban izgalmas fesztiváloknak és kiállításoknak ad otthont; emellett pedig a belváros kulturális és konyhaművészeti sokszínűsége is lenyűgöző.

Rotterdam - (Fotó: Moyan Brenn/CC)

Rotterdam egyetlen épen maradt középkori emléke a Grote Kerk (Nagytemplom), melyet nagy hozzáértéssel állítottak helyre a bombázások után. Az 1898-ban épült Witte Huis hajdan Európa legmagasabb irodaháza volt, ez is megmaradt a II. világháború után. Ezen kívül érdemes a régi városházát is megtekinteni.

Az Oude Haven, vagyis a régi kikötő mára a modern építészet kiemelkedő alkotásainak negyedévé vált, miután a 80-as években számos neves építész tervezte épület itt valósult meg. Érdekes városrész a Delfthaven, mely épen vészelte át az 1940-es bombázásokat, és régi épületeinek többsége ma műemlék. Ez a korábban önálló városrész ma már Rotterdam egyik negyede, azonban a XIV. században még itt volt Delft városka kikötője.

Rotterdam legismertebb múzeuma a Boijmans Van Beuningen Museum, mely Hollandia egyik legkitűnőbb, 1847-ben alapított művészeti gyűjteménye. Modern gyűjteményében olyan alkotók munkái látható, mint Monet, Van Gogh, Kandinszkij és Magritte. A múzeum egyébként a Múzeumpark szélén áll, ahol olyan kulturális intézmények sorakoznak még, mint a Kunsthal, az Országos Építészeti Intézet (NAi), a Chabot Múzeum és a Természettudományi Múzeum.

Erasmus-híd, Rotterdam - (Fotó: Roman Boed/CC)

Rotterdam - (Fotó: Maarten Takens/CC)

Régi és új épületek, Rotterdam - (Fotó: Luke Price/CC)

Centraal Station, Rotterdam - (Fotó: Rick Ligthelm/CC) 

Maastricht

Maastricht Hollandia élkeleti csücskében, a német határ közvetlen közelében fekszik a Maas folyó két partján, a város a dombosabb Limburg tartomány székhelye. Hangulatos óvárosa az északabbra lakó nagyvárosi hollandokat is gyakran Maastrichtba csábítja egy-egy kellemes hétvégére. Számos gyönyörű templom található a városban, melyek érdekeségge, hogy széles, nyitott kapuikon keresztül beláthatunk a szentély belsejébe, egészen az oltárig.

A Maastrichtban lévő dóm, a St. Servaasbasilik (Keizer Karelplein) az egyik legrégebbi hollandiai templom, mely a VI. században épült. A Basiliek van Onze Lieve Vrouw pedig a legrégibb román kori templomok egyike. A harmadik jelentős középkori templom Maastrichtban a gótikus stílusú St. Janskerk, melynek 70 méter magas tornyából páratlan kilátás nyílik a városra. A templomok mellett érdemes megtekinteni a XVII. századi városháza elegáns épületét, de a XV. században épült régi városháza (ma bíróság) épülete is gyönyörű.

Maastricht - (Fotó: Peter Köves/CC)

Maastricht (Fotó: Paul Arps/CC) 


KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta: katásoknak kötelező a nyilvántartás vezetése 2018-ban...

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is  [ ... ]

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmo [ ... ]

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok?

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugd [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: kiszámoltuk, ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól! Mennyi a 2018. évi minimálbér bruttó-nettó összege? Garantált bérminimum 2018 összege (szakmunkás minim [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti [ ... ]

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás va...

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás vagy ház eladásakor? Ingatlan illeték kedvezmény 2018-ban is számos esetben érvény [ ... ]

Jogosítvány ára 2018: a jogosítvány hosszabbítás díja és az orvosi vizsgálat menete 2018-ban...

Jogosítvány ára 2018: a lejárt B kategóriás jogosítvány hosszabbítás ára és az orvosi vizsgálat menete és díja 2018-ban. A jogosítvány hosszabbításához 2018-ban is az okmányiroda  [ ... ]

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása az új rendelkezések alapján 2018-ban

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása közérthetően, az új Munka Törvénykönyve rendelkezései alapján 2018-ban. Mivel a változtak a felmondással kapcsolatos szabályok az elm [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: kiszámoltuk, ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól! Mennyi a 2018. évi minimálbér bruttó-nettó összege? Garantált bérminimum 2018 összege (szakmunkás minim [ ... ]

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a családi adókedvezmény nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban. Mi mennyi 2018-ban? Tovább nő a családi adókedvezmény összege 2 gye [ ... ]

Munkaszüneti napok 2018: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2018-ban

Munkaszüneti napok 2018: itt a munkaidő naptár 2018 és a munkarend. 2018. évi munkaszüneti napok táblázat és naptár: a hosszú hétvégék és a munkaszüneti napok ledolgozása 2018-ban íg [ ... ]

Tanév rendje 2017/18: itt a hivatalos lista, hogy mikor lesznek az iskolai szünetek idén

2017/2018 tanév rendje: ekkor lesz az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet idén. Itt megtalálható a 2017-18-as tanév naptár szerinti időbeosztása, vagyis az iskolai tanítás [ ... ]

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: fontos változásokra kell számítani

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: rokkant nyugdíj helyett fontos változások léptek életbe korábban, melyre 2018-ban is fontos figyelni. Érdemes tisztázni a rokkantsági ellát [ ... ]

Nők nyugdíja 40 év után 2018: feltételek a 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjhoz 2018-ban...

Nők nyugdíja 40 év munkaviszony után 2018: feltételek és szabályok a nők 40 év munka utáni kedvezményes nyugdíjához 2018-ban. Nők 40 éves nyugdíjazása 2018-ban is igényelhető, a nő [ ... ]

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben?

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben? Most megtudhatja, hogy 2017-ben mire számíthat a kínai horoszkóp előrejelzései alapján: szerencse, harmónia, bőség [ ... ]

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?g> Itt megtudhatja, hogy 2016-ban mire számíthat a kínai horoszkóp jövendölései alapján: harmónia, remény, szeren [ ... ]

TB járulék összege 2018: TB járulék fizetés egyénileg vagy munkanélkülieknek 2018-ban

TB változások 2018 és TB járulék összege és fizetése egyénileg 2018: így történik a TB fizetés egyénileg vagy munkanélkülieknek 2018-ban. Mennyi a TB járulék összege 2018-ban? Minde [ ... ]

Ingatlan bérbeadás adózása 2018: változásokra kell figyelni lakáskiadás esetén!

Ingatlan bérbeadás (albérlet) utáni adózás 2018: erre figyeljen lakáskiadás utáni adózás esetén 2018-ben! Jelentősen módosult és kedvezőbb adózás terheli az ingatlankiadást 2018-tó [ ... ]

Friss

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is kötelező, töltse...
Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmosás elleni...
Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugdíjasok egyszeri...
Minimálbér 2018 összege: kiszámoltuk, ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól! Mennyi a 2018. évi minimálbér bruttó-nettó összege? Garantált bérminimum 2018 összege (szakmunkás minimálbér) és a...
Cafeteria szabályzat minta 2018: a kötelező céges dokumentum, mely azonnal letölthető. A cafeteria szabályzat minta 2018 ingyen jelenleg nem elérhető, hiszen egy elég bonyolult szakmai iratanyagról van...

CSOK 2018

Családi adókedvezmény 2018

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2018

Pénzmosás elleni szabályzat 2018

Munkaszerződés 2018

Munkáltatói tájékoztató 2018

Járulékok 2018

Albérleti szerződés 2018

Jelenléti ív 2018 / Túlóra 2018

Számviteli politika 2018

Ajándékozási szerződés 2018

Pénzkezelési szabályzat 2018

Számviteli szabályzatok 2018

Özvegyi nyugdíj 2018

SZÉP Kártya 2018 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2018 / KATA 2018

Betegszabadság 2018

Autópálya matrica 2018

Jogosítvány 2018 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2018

Közmunkabér 2018

Munkanélküli segély 2018

Szociális segély 2018

Megbízási szerződés minta 2018

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2018

Vasárnapi pótlék 2018

Munkáltatói felmondás 2018

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2018

Nyugdíjemelés 2018

Nyugdíj melletti munka 2018

Rokkantsági ellátás 2018

Rehabilitációs ellátás 2018

Adóbevallás 2018

Alkalmi munka 2018

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2018

Munka GYED mellett 2018

GYED Extra 2018

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2018

Nők nyugdíja 40 év után 2018

Nyugdíj utalás 2018

Azonnali hatályú felmondás 2018

Felmondás munkavállaló részéről 2018

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2018

Advent Bécsben 2018

Munkaszüneti napok 2018

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Számlatükör 2018

Éves horoszkóp 2018

Utazás

Szlovén autópálya matrica 2018 árak, vásárlás és Szlovénia autópálya térkép. A szlovén matricával igénybe vehető autópálya fontos alternatív tranzitútvonal Horvátország tengerparti városai valamint...
Horvátország bankkártyás fizetés: hogyan lehetséges a gyors kártyás fizetés a horvát autópálya szakaszokon? Milyen bankkártyákkal és hol lehet fizetni Horvátországban? Érdemes-e a kuna árfolyammal és...
Top 12 homokos tengerpart Horvátország: itt a teljes lista és térkép a horvát homokos strandokról! Apartman és szállás ajánló a horvát homokos strandok közelében, melyek kisgyermekes családok számára...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.