Kiküldetési rendelvény minta 2017: a kiküldetés elszámolása és a napidíj megállapítása 2017-ben

Kiküldetési rendelvény minta 2016: a kiküldetés elszámolása és a napidíj megállapítása 2017-ben. Belföldi és külföldi kiküldetés esetén kiküldetési rendelvény 2017 nyomtatványt kell készíteni, majd az utazás után a kiküldetést el kell számolni a hatályos jogszabályok szerint. Mindent megtudhat oldalunkon a 2017-es előírásokról, mely a kiküldetésre vonatkozik. Céges kiküldetés esetén az alkalmazott utazási és szállodai költségeit is a munkáltatónak kell fizetnie.

Sokan szembesülnek azzal a dilemmával, hogy céges munkák esetén érdemes-e magánautót használni, vagy érdemes cégautót venni, bérelni vagy lízingelni, röviden összefoglaljuk a lehetőségek közötti különbségeket. (Innen letölthet egy kiküldetési rendelvény 2016 mintát!)


Ha magánautónkat céges utakra használva kiküldetési rendelvényt vezetünk, akkor nem kell cégautó adót fizetni 2015-ben sem, ezek a szabályok nem változtak. De a kiküldetési rendelvényt csak akkor lehet és kell használni, ha a magántulajdonú autónkat használjuk céges célokra.

Ha a cégünk bérelt, vagy lízingelt autót használ, akkor viszont útnyilvántartást kell vezetnie minden esetben. Ha az egyéni vállalkozók vagy őstermelők havonta többet vezetnek 500 km-nél, akkor szintén nem mentesülnek a cégautó adó alól 2016-ban. Ebben az esetben is célszerű útnyilvántartást vezetni, hogy a költségelszámolás kedvezőbben alakuljon.

Fontos változások léptek életbe a korábbiakhoz képest: a bérelt vagy lízingelt autók ÁFÁ-ja 2012-től kezdődően újra visszaigényelhetővé vált, de útnyilvántartással kell igazolni a gépkocsi használatot.

Emellett a másik változás, hogy az egyszemélyes Bt-k és Kft-k is használhatják a kiküldetési rendelvényt, ezzel megtakarítva maguknak a cégautóadó jelentősen megemelt összegét. Vagyis az adóhivatal állásfoglalása szerint is egyszemélyes cég esetén az ügyvezető is "kiküldheti saját magát", vagyis alkalmazhatja az adómentes költségelszámolást, magánautója után. Kiküldetési rendelvény használatával megközelítőleg évente 120.000 és 250.000 forint közötti összeget lehet megspórolni, mivel nem kell cégautó adót fizetni.

A jogszabályokat és az adózást tekintve 2016-ban nem változtak a kiküldetési rendelvényre és a cégautó adóra vonatkozó előírások. Természetesen az alábbiakban mindezt részletesen összefoglaljuk.

A kiküldetési rendelvény fogalmát a személyi jövedelemadóról szól 1995. évi CXVII. törvény 3.§ 83. pontja szabályozza és határozza meg. A kiküldetési rendelvény olyan két példányban kiállított szigorú számadású bizonylat, mely az alábbi fontos alapadatokat tartalmazza: a magánszemély nevét, adóazonosító jelét, a gépjármű gyártmányának, típusának megnevezését, az autó forgalmi rendszámát, a hivatali, üzleti utazás(ok) célját, időtartamát és útvonalát, a futásteljesítményt, az utazás költségtérítését, valamint az említett költségtérítés pontos kiszámításához szükséges aktuális adatokat.

Maga a kiküldetés fogalma azt jelenti, hogy a munkaszerződésben foglaltak szerint a munkáltató kiküldheti belföldre vagy külföldre munkavállalóját annak munkakörével összefüggő, de a munkahelyétől eltérő helyszínen történő munkavégzésre. A kiküldetés nem csak a magánszemély saját autójával történhet, ebben az esetben azonban útnyilvántartást kell vezetni.

A külföldi kiküldetés azt jelenti, hogy a belföldi illetőségű magánszemélynek külföldi munkavégzés miatt kell elutaznia Magyarországról, szigorúan a munkáltatója megbízásából, a munkájával összefüggő feladatok elvégzésére.

Az szja-törvényben nevesítve van a hivatali, üzleti utazás is, mely a magánszemély kirendelését, kiküldetését jelenti, a munkáltató tevékenységével kapcsolatos munkavégzés ellátására. Ebbe a körbe nem tartozik bele a munkahelyre vagy a munkáltató telephelyeire történű rendszeres bejárást, utazást.

Ha az utazás dokumentált adatai nem felelnek meg az elvárható körülményeknek (úticél, utazás időtartama, útvonal, stb.), akkor könnyen megállapítható, hogy az utazás csak látszólag üzleti vagy hivatali.

A költségtérítés azokra a kiadásokra adott térítés, melyet az szja-törvény költségként elismer. A jogszabály olyan költségtérítést is elismer egyes esetekben, mely kiadásokat nem kell igazolni. A költségtérítés összege tartalmazza az üzemanyag fogyasztási norma és az adóhivatal által közzétett üzemanyagár, valamint a 9 forint/km alapján kiszámított általános személygépkocsi normaköltség alapul vételével kalkulált összeget.

A napidíj összege számos tényezőtől függ, elszámolása esetén figyelni kell arra, hogy teljes napot akkor kell számítani, ha például az indulás és az érkezés napja is kitesz 8 órányi elfoglaltságot azokra a napra vetítve.

A napidíj kiszámításakor figyelembe kell venni és rögzíteni kell a célország vagy város megnevezését, a kiküldetésben töltött napok számát, a külföldi valuta nemét, a költségeket egy napra vetítve, illetve összesen. Az árfolyam az MNB által közzétett árfolyamok alapján számítható ki.

A külföldi kiküldetés esetén a napidíj meghatározása jogszabályi előírások alapján történik, melynek mértéke a megszerzett bevétel 30 százaléka, de maximum napi 15 eurónak megfelelő forintösszeg. Maximum ennyi számolható el 2012. január 1-jétől igazolás nélkül a külföldi kiküldetéshez kapcsolódó elismert költségekről 285/2011. (XII. 22.) kormányrendelet alapján.

A kiküldetés fogalmát az új Munka Törvénykönyve nem szabályozza részletekbe menően, de az egy fontos kitétel, hogy a munkáltató egyoldalúan csupán 44 munkanapot foglalkoztathatja a munkavállalót a munkaszerződésétől eltérő munkahelyen. Az ezt meghaladó időtartamra csak a munkavállaló beleegyezésével történhet kiküldetés; ebben az esetben pedig kiküldetési megállapodást kell kötni.

Kiküldetési rendelvény 2016

A kiküldetési rendelvény fogalmát a törvény úgy határozza meg, melyet a munkáltató vagy a kifizető állíthat ki. Kiküldetési rendelvény nem kizárólag munkaviszony alapján, hanem például megbízási szerződés kötésével is kiállítható.

A kiküldetési rendelvényt két példányban kell kiállítani, az eredi példányt a kifizetőnek, a másodpéldányt pedig a kiküldött munkavállalónak kell megőriznie. A dokumentumnak tartalmaznia kell a fent említett céges és személyes adatok mellett a költségtérítés kiszámításához szükséges adatokat is: így az üzemanyag-fogyasztási normát és az adóhatóság által kiadott havonta hivatalosan elszámolható üzemanyagárat is.

Nem keletkezik adókötelezettség, ha a munkáltató kiküldetés esetén olyan pénzösszeget ad a munkavállalójának, mellyel a kiküldött bizonylatok révén köteles elszámolni (utazási költség, étkezés, szállás díja). Leggyakrabban előleget illetve ellátmányt kap a munkavállaló a kiküldetése idejére, mellyel utólag, a hazaérkezést követően köteles elszámolni kifizetője felé.

A kiküldetési rendelvény kiállításának dátuma a kiküldetést meg kell, hogy előzze, vagyis az utazás előtt kell kiállítani. A kiküldetés természetesen több napra is szólhat, különböző településeket érinthet, eltérő útvonalakon is, különösen akkor ha mindez a konkrét munkavégzéssel összefüggésben áll.

A kiküldetési rendelvényben szereplő gépkocsi tulajdonjogát természetesen igazolni kell. A kiküldetésben lévő magánszemély tulajdonában (illetve a házastársa) tulajdonában lévő autó tulajdonjogát a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás befizetését igazoló bizonylattal tudja igazolni.

 


Horvátországi autópályadíjak 2017: kalkulátor, térkép és benzinkutak listája

Horvát autópályadíj 2017 kalkulátor (frissített árak!), sebességhatárok Horvátországban, benzinkutak és 2017-es horvát autópálya térkép. A horvát autópálya díjak 2017-től újra d [ ... ]

Magyarországhoz legközelebbi horvát tengerpart: a leggyorsabban ide juthat el!

Magyarországhoz legközelebbi horvát tengerpart: a leggyorsabban ide juthat el! Rengetegen keresik minden évben a Magyarországhoz legközelebbi horvát >homokos vagy kavicsos strandokat és engerp [ ... ]

Horvátországi árak 2017: élelmiszer, szállás, étterem, benzin árak aktuális listája 2017-ben...

Aktuális árak Horvátországban új, 2017-es lista: horvátországi élelmiszer árak a szupermarketekben, olcsó szállás és apartman árak, étteremben tapasztalható étel és ital árak, benzi [ ... ]

Horvátország legszebb helyei, strandjai és tengerpartjai képekkel és leírással

Horvátország legszebb helyei, strandjai, szigetei és tengerpartjai képekkel és leírással 2017: ez a 10 legjobb strand és gyönyörű tengerpart a horvát Adrián, szubjektív értékelésünk  [ ... ]

CSOK 2017 kisokos: a CSOK feltételei, összege, igénylése új és használt lakásra 2017-ben

CSOK 2017 változások, feltételek és az igénylés módja, CSOK-rendelet 2017 és kalkulátor: a CSOK támogatás összege új és használt lakásra, házra, bővítésre. Egy helyen mindent megtu [ ... ]

GYED / GYES kisokos 2017: ezt kell tudni a CSED, GYED és GYES összegéről és igényléséről 2017-ben...

GYED / GYES / CSED 2017 összege, igénylés módja: fontos tudnivalók és kalkulátor a CSED, anyasági támogatás, GYES és GYED Extra 2017-től aktuális változásairól és a terhes nők és a  [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti [ ... ]

Végkielégítés 2017: kinek mennyi végkielégítés jár az új szabályok szerint 2017-ben?

Végkielégítés mértéke 2017: kinek mennyi végkielégítés jár az új szabályok szerint 2017-ben? Végkielégítés nem mindenkinek jár a munkaviszony megszűnése esetén 2017-ben sem. A mun [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

Adóbevallás 2017 kisokos: a 1653 nyomtatvány kitöltése és adóbevallás határidők 2017-ben

Adóbevallás 2017 nyomtatvány és határidők: a 1653 és az adó 1% nyomtatványok letöltése egy helyről, kitöltési útmutatóval együtt! Adóbevallás 2017 határidők: változtak az időpon [ ... ]

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben. A biztató gazdasági adatok miatt a magyarországi minimálbér összege 2015-ben újra emelkedni fog és jócskán meghaladhatja a  [ ... ]

Nagy éves horoszkóp 2017: számos változásra készülhetünk az éves horoszkóp alapján 2017-ben...

Nagy éves horoszkóp 2017: számos változásra készülhetünk az éves horoszkóp alapján 2017-ben. Tervezze előrelátó módon a 2017-es évet, hiszen az új év sok új lehetőségeket ígér,  [ ... ]

2016/2017-es tanév rendje: az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet időpontjai

Itt elérhető a 2016/2017-es tanév rendje: az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet időpontjai. Emellett a 2015/2016-os tanév rendje is megtalálható oldalunkon: ekkor lesz a tav [ ... ]

Ingatlan illeték 2017 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás va...

Ingatlan illeték 2017 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás vagy ház eladásakor? Ingatlan illeték kedvezmény 2017-ben is számos esetben érvény [ ... ]

Felmondás közös megegyezéssel minta 2017: szabályok és felmondó levél minta 2017

Felmondás közös megegyezéssel minta 2017: szabályok és felmondó levél minta letöltése 2017-ben. Közös megegyezéssel történő felmondás 2017-ben is a munkavállaló és a munkáltató m [ ... ]

Családi adókedvezmény összege 2017: kalkulátor és a nyomtatvány kitöltésnek módja 2017-ben

Családi adókedvezmény összege 2017: kalkulátor és a családi adókedvezmény nyomtatvány kitöltésnek módja 2017-ben. Tovább nő a családi adókedvezmény összege 2 gyerek után és jelent [ ... ]

Felmondási idő 2017: a felmondási idő számítása az új rendelkezések alapján 2017-ben

Felmondási idő 2017: a felmondási idő számítása közérthetően, az új Munka Törvénykönyve rendelkezései alapján 2017-ben. Mivel a változtak a felmondással kapcsolatos szabályok az elm [ ... ]

Jogosítvány ára 2017: a jogosítvány hosszabbítás és az orvosi vizsgálat menete 2017-bean

Jogosítvány ára 2017: a lejárt B kategóriás jogosítvány hosszabbítása és az orvosi vizsgálat menete és ára 2017-ben. Mindent megtudhat összefoglalónkból, hogy 2017-ben a jogosítvány [ ... ]

Azonnali hatályú felmondás 2017 minta: mit kell tenni ha a munkavállaló vagy a munkáltató mond fel?...

Azonnali hatályú felmondás 2017 indoklás nélkül minta: mit kell tenni ha a munkavállaló vagy a munkáltató mond fel 2017-ben? Korábban rendkívüli felmondásnak nevezték ezt az elbocsátá [ ... ]

Friss

Érettségi 2017 kisokos: emelt szintű és középszintű írásbeli és szóbeli időpontok, jelentkezés, érettségi tantárgyak és tételek 2017, követelmények, új érettségi feladatok és megoldások. 2017-ben...
Munkáltatói tájékoztató 2017 minta: kötelező a munkaszerződéshez mellékelni 2017-ben! Munkáltatói tájékoztatás az új Munka Törvénykönyve előírásai alapján, melyet a munkavállaló részére el kell...
Számlatükör 2017 minta: ezt kell tudni a számlakeret felépítéséről 2017-ben. Letölthető számlatükör (számlakerettükör) 2017 minta található portálunkon, továbbá részletes leírást is találhat a...
Karácsonyi Erzsébet-utalvány nyugdíjasoknak 2017: ekkor kapják meg a 10 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést a jogosultak. 2017. Karácsonyán a fenyőfa alatt a nyugdíjasok állami nyugdíj-kiegészítést találnak majd, 10...
Albérlet-támogatás 2017-től adómentesen: összege, igénylése és feltételei. A lakhatási támogatás 2017. január 1-től jelentősen megváltozik, így a munkáltató akár adómentesen is segítheti dolgozója...

CSOK 2017

Családi adókedvezmény 2017

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2017

Munkaszerződés 2017

Munkáltatói tájékoztató 2017

Járulékok 2017

Albérleti szerződés 2017

Jelenléti ív 2017 / Túlóra 2017

Számviteli politika 2017

Ajándékozási szerződés 2017

Pénzkezelési szabályzat 2017

Számviteli szabályzatok 2017

Özvegyi nyugdíj 2016

SZÉP Kártya 2016 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2016 / KATA 2017

Betegszabadság 2016

Autópálya matrica 2017

Jogosítvány 2016 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2016

Közmunkabér 2017

Munkanélküli segély 2016

Szociális segély 2016

Megbízási szerződés minta 2017

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2016

Vasárnapi pótlék 2016

Munkáltatói felmondás 2017

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2016

Nyugdíjemelés 2016

Nyugdíj melletti munka 2016

Munkaszüneti napok 2016

Rokkantsági ellátás 2016

Rehabilitációs ellátás 2016

Adóbevallás 2017

Alkalmi munka 2016

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2016

Munka GYED mellett 2016

GYED Extra 2016

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2016

Nők nyugdíja 40 év után 2016

Nyugdíj utalás 2016

2016/2017 tanév rendje

Azonnali hatályú felmondás 2017

Felmondás munkavállaló részéről 2017

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2017

Advent Bécsben 2017

Munkaszüneti napok 2017

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Számlatükör 2017

Kínai horoszkóp 2017

Éves horoszkóp 2017

Utazás

Horvát autópályadíj 2017 kalkulátor (frissített árak!), sebességhatárok Horvátországban, benzinkutak és 2017-es horvát autópálya térkép. A horvát autópálya díjak 2017-től újra drágultak, az árakról és...
Magyarországhoz legközelebbi horvát tengerpart: a leggyorsabban ide juthat el! Rengetegen keresik minden évben a Magyarországhoz legközelebbi horváthomokos vagy kavicsos strandokat és...
Aktuális árak Horvátországban új, 2017-es lista: horvátországi élelmiszer árak a szupermarketekben, olcsó szállás és apartman árak, étteremben tapasztalható étel és ital árak, benzin árak, strand,...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.