Kiküldetési rendelvény minta 2018: a kiküldetés elszámolása és a napidíj megállapítása 2018-ban

Kiküldetési rendelvény minta 2017 / 2018: a kiküldetés elszámolása és a napidíj megállapítása 2017-ben. Belföldi és külföldi kiküldetés esetén kiküldetési rendelvény 2017 nyomtatványt kell készíteni, majd az utazás után a kiküldetést el kell számolni a hatályos jogszabályok szerint. Mindent megtudhat oldalunkon a 2017-es előírásokról, mely a kiküldetésre vonatkozik. Céges kiküldetés esetén az alkalmazott utazási és szállodai költségeit is a munkáltatónak kell fizetnie.

Sokan szembesülnek azzal a dilemmával, hogy céges munkák esetén érdemes-e magánautót használni, vagy érdemes cégautót venni, bérelni vagy lízingelni, röviden összefoglaljuk a lehetőségek közötti különbségeket. (Innen letölthet egy kiküldetési rendelvény 2016 mintát!)


Ha magánautónkat céges utakra használva kiküldetési rendelvényt vezetünk, akkor nem kell cégautó adót fizetni 2015-ben sem, ezek a szabályok nem változtak. De a kiküldetési rendelvényt csak akkor lehet és kell használni, ha a magántulajdonú autónkat használjuk céges célokra.

Ha a cégünk bérelt, vagy lízingelt autót használ, akkor viszont útnyilvántartást kell vezetnie minden esetben. Ha az egyéni vállalkozók vagy őstermelők havonta többet vezetnek 500 km-nél, akkor szintén nem mentesülnek a cégautó adó alól 2016-ban. Ebben az esetben is célszerű útnyilvántartást vezetni, hogy a költségelszámolás kedvezőbben alakuljon.

Fontos változások léptek életbe a korábbiakhoz képest: a bérelt vagy lízingelt autók ÁFÁ-ja 2012-től kezdődően újra visszaigényelhetővé vált, de útnyilvántartással kell igazolni a gépkocsi használatot.

Emellett a másik változás, hogy az egyszemélyes Bt-k és Kft-k is használhatják a kiküldetési rendelvényt, ezzel megtakarítva maguknak a cégautóadó jelentősen megemelt összegét. Vagyis az adóhivatal állásfoglalása szerint is egyszemélyes cég esetén az ügyvezető is "kiküldheti saját magát", vagyis alkalmazhatja az adómentes költségelszámolást, magánautója után. Kiküldetési rendelvény használatával megközelítőleg évente 120.000 és 250.000 forint közötti összeget lehet megspórolni, mivel nem kell cégautó adót fizetni.

A jogszabályokat és az adózást tekintve 2016-ban nem változtak a kiküldetési rendelvényre és a cégautó adóra vonatkozó előírások. Természetesen az alábbiakban mindezt részletesen összefoglaljuk.

A kiküldetési rendelvény fogalmát a személyi jövedelemadóról szól 1995. évi CXVII. törvény 3.§ 83. pontja szabályozza és határozza meg. A kiküldetési rendelvény olyan két példányban kiállított szigorú számadású bizonylat, mely az alábbi fontos alapadatokat tartalmazza: a magánszemély nevét, adóazonosító jelét, a gépjármű gyártmányának, típusának megnevezését, az autó forgalmi rendszámát, a hivatali, üzleti utazás(ok) célját, időtartamát és útvonalát, a futásteljesítményt, az utazás költségtérítését, valamint az említett költségtérítés pontos kiszámításához szükséges aktuális adatokat.

Maga a kiküldetés fogalma azt jelenti, hogy a munkaszerződésben foglaltak szerint a munkáltató kiküldheti belföldre vagy külföldre munkavállalóját annak munkakörével összefüggő, de a munkahelyétől eltérő helyszínen történő munkavégzésre. A kiküldetés nem csak a magánszemély saját autójával történhet, ebben az esetben azonban útnyilvántartást kell vezetni.

A külföldi kiküldetés azt jelenti, hogy a belföldi illetőségű magánszemélynek külföldi munkavégzés miatt kell elutaznia Magyarországról, szigorúan a munkáltatója megbízásából, a munkájával összefüggő feladatok elvégzésére.

Az szja-törvényben nevesítve van a hivatali, üzleti utazás is, mely a magánszemély kirendelését, kiküldetését jelenti, a munkáltató tevékenységével kapcsolatos munkavégzés ellátására. Ebbe a körbe nem tartozik bele a munkahelyre vagy a munkáltató telephelyeire történű rendszeres bejárást, utazást.

Ha az utazás dokumentált adatai nem felelnek meg az elvárható körülményeknek (úticél, utazás időtartama, útvonal, stb.), akkor könnyen megállapítható, hogy az utazás csak látszólag üzleti vagy hivatali.

A költségtérítés azokra a kiadásokra adott térítés, melyet az szja-törvény költségként elismer. A jogszabály olyan költségtérítést is elismer egyes esetekben, mely kiadásokat nem kell igazolni. A költségtérítés összege tartalmazza az üzemanyag fogyasztási norma és az adóhivatal által közzétett üzemanyagár, valamint a 9 forint/km alapján kiszámított általános személygépkocsi normaköltség alapul vételével kalkulált összeget.

A napidíj összege számos tényezőtől függ, elszámolása esetén figyelni kell arra, hogy teljes napot akkor kell számítani, ha például az indulás és az érkezés napja is kitesz 8 órányi elfoglaltságot azokra a napra vetítve.

A napidíj kiszámításakor figyelembe kell venni és rögzíteni kell a célország vagy város megnevezését, a kiküldetésben töltött napok számát, a külföldi valuta nemét, a költségeket egy napra vetítve, illetve összesen. Az árfolyam az MNB által közzétett árfolyamok alapján számítható ki.

A külföldi kiküldetés esetén a napidíj meghatározása jogszabályi előírások alapján történik, melynek mértéke a megszerzett bevétel 30 százaléka, de maximum napi 15 eurónak megfelelő forintösszeg. Maximum ennyi számolható el 2012. január 1-jétől igazolás nélkül a külföldi kiküldetéshez kapcsolódó elismert költségekről 285/2011. (XII. 22.) kormányrendelet alapján.

A kiküldetés fogalmát az új Munka Törvénykönyve nem szabályozza részletekbe menően, de az egy fontos kitétel, hogy a munkáltató egyoldalúan csupán 44 munkanapot foglalkoztathatja a munkavállalót a munkaszerződésétől eltérő munkahelyen. Az ezt meghaladó időtartamra csak a munkavállaló beleegyezésével történhet kiküldetés; ebben az esetben pedig kiküldetési megállapodást kell kötni.

Kiküldetési rendelvény 2016

A kiküldetési rendelvény fogalmát a törvény úgy határozza meg, melyet a munkáltató vagy a kifizető állíthat ki. Kiküldetési rendelvény nem kizárólag munkaviszony alapján, hanem például megbízási szerződés kötésével is kiállítható.

A kiküldetési rendelvényt két példányban kell kiállítani, az eredi példányt a kifizetőnek, a másodpéldányt pedig a kiküldött munkavállalónak kell megőriznie. A dokumentumnak tartalmaznia kell a fent említett céges és személyes adatok mellett a költségtérítés kiszámításához szükséges adatokat is: így az üzemanyag-fogyasztási normát és az adóhatóság által kiadott havonta hivatalosan elszámolható üzemanyagárat is.

Nem keletkezik adókötelezettség, ha a munkáltató kiküldetés esetén olyan pénzösszeget ad a munkavállalójának, mellyel a kiküldött bizonylatok révén köteles elszámolni (utazási költség, étkezés, szállás díja). Leggyakrabban előleget illetve ellátmányt kap a munkavállaló a kiküldetése idejére, mellyel utólag, a hazaérkezést követően köteles elszámolni kifizetője felé.

A kiküldetési rendelvény kiállításának dátuma a kiküldetést meg kell, hogy előzze, vagyis az utazás előtt kell kiállítani. A kiküldetés természetesen több napra is szólhat, különböző településeket érinthet, eltérő útvonalakon is, különösen akkor ha mindez a konkrét munkavégzéssel összefüggésben áll.

A kiküldetési rendelvényben szereplő gépkocsi tulajdonjogát természetesen igazolni kell. A kiküldetésben lévő magánszemély tulajdonában (illetve a házastársa) tulajdonában lévő autó tulajdonjogát a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás befizetését igazoló bizonylattal tudja igazolni.

 


KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta: katásoknak kötelező a nyilvántartás vezetése 2018-ban...

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is  [ ... ]

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmo [ ... ]

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok?

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugd [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasa [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti [ ... ]

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás va...

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás vagy ház eladásakor? Ingatlan illeték kedvezmény 2018-ban is számos esetben érvény [ ... ]

Jogosítvány ára 2018: a jogosítvány hosszabbítás és az orvosi vizsgálat menete 2018-ban

Jogosítvány ára 2018: a lejárt B kategóriás jogosítvány hosszabbítása és az orvosi vizsgálat menete és ára 2018-ban. Mindent megtudhat összefoglalónkból, hogy 2018-ban a jogosítvány [ ... ]

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása az új rendelkezések alapján 2018-ban

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása közérthetően, az új Munka Törvénykönyve rendelkezései alapján 2018-ban. Mivel a változtak a felmondással kapcsolatos szabályok az elm [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasa [ ... ]

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a családi adókedvezmény nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban. Mi mennyi 2018-ban? Tovább nő a családi adókedvezmény összege 2 gye [ ... ]

Munkaszüneti napok 2018: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2018-ban

Munkaszüneti napok 2018-ban, munkarend és munkaidő naptár 2018 minden tudnivalóval! Kilenc hosszú hétvége és áthelyezett munkanap vár ránk 2018-ban! A munkanap áthelyezések miatt 2018-ba [ ... ]

Tanév rendje 2017/18: itt a hivatalos lista, hogy mikor lesznek az iskolai szünetek idén

2017/2018 tanév rendje: ekkor lesz az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet idén. Itt megtalálható a 2017-18-as tanév naptár szerinti időbeosztása, vagyis az iskolai tanítás [ ... ]

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: fontos változásokra kell számítani

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: rokkant nyugdíj helyett fontos változások léptek életbe korábban, melyre 2018-ban is fontos figyelni. Érdemes tisztázni a rokkantsági ellát [ ... ]

Nők nyugdíja 40 év után 2018: feltételek a 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjhoz 2018-ban...

Nők nyugdíja 40 év munkaviszony után 2018: feltételek és szabályok a nők 40 év munka utáni kedvezményes nyugdíjához 2018-ban. Nők 40 éves nyugdíjazása 2018-ban is igényelhető, a nő [ ... ]

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben?

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben? Most megtudhatja, hogy 2017-ben mire számíthat a kínai horoszkóp előrejelzései alapján: szerencse, harmónia, bőség [ ... ]

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?g> Itt megtudhatja, hogy 2016-ban mire számíthat a kínai horoszkóp jövendölései alapján: harmónia, remény, szeren [ ... ]

TB járulék összege 2018: TB járulék fizetés egyénileg vagy munkanélkülieknek 2018-ban

TB változások 2018 és TB járulék összege és fizetése egyénileg 2018: így történik a TB fizetés egyénileg vagy munkanélkülieknek 2018-ban. Mennyi a TB járulék összege 2018-ban? Minde [ ... ]

Ingatlan bérbeadás adózása 2018: változásokra kell figyelni lakáskiadás esetén!

Ingatlan bérbeadás (albérlet) utáni adózás 2018: erre figyeljen lakáskiadás utáni adózás esetén 2018-ben! Jelentősen módosult és kedvezőbb adózás terheli az ingatlankiadást 2018-tó [ ... ]

Friss

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is kötelező, töltse...
Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmosás elleni...
Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugdíjasok egyszeri...
Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasabb nettó bért kap...
Cafeteria szabályzat minta 2018: a kötelező céges dokumentum, mely azonnal letölthető. A cafeteria szabályzat minta 2018 ingyen jelenleg nem elérhető, hiszen egy elég bonyolult szakmai iratanyagról van...

CSOK 2018

Családi adókedvezmény 2018

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2018

Pénzmosás elleni szabályzat 2018

Munkaszerződés 2018

Munkáltatói tájékoztató 2018

Járulékok 2018

Albérleti szerződés 2018

Jelenléti ív 2018 / Túlóra 2018

Számviteli politika 2018

Ajándékozási szerződés 2018

Pénzkezelési szabályzat 2018

Számviteli szabályzatok 2018

Özvegyi nyugdíj 2018

SZÉP Kártya 2018 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2018 / KATA 2018

Betegszabadság 2018

Autópálya matrica 2018

Jogosítvány 2018 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2018

Közmunkabér 2018

Munkanélküli segély 2018

Szociális segély 2018

Megbízási szerződés minta 2018

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2018

Vasárnapi pótlék 2018

Munkáltatói felmondás 2018

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2018

Nyugdíjemelés 2018

Nyugdíj melletti munka 2018

Rokkantsági ellátás 2018

Rehabilitációs ellátás 2018

Adóbevallás 2018

Alkalmi munka 2018

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2018

Munka GYED mellett 2018

GYED Extra 2018

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2018

Nők nyugdíja 40 év után 2018

Nyugdíj utalás 2018

Azonnali hatályú felmondás 2018

Felmondás munkavállaló részéről 2018

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2018

Advent Bécsben 2018

Munkaszüneti napok 2018

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Számlatükör 2018

Éves horoszkóp 2018

Utazás

Szlovén autópálya matrica 2018 árak, vásárlás és Szlovénia autópálya térkép. A szlovén matricával igénybe vehető autópálya fontos alternatív tranzitútvonal Horvátország tengerparti városai valamint...
Horvátország bankkártyás fizetés: hogyan lehetséges a gyors kártyás fizetés a horvát autópálya szakaszokon? Milyen bankkártyákkal és hol lehet fizetni Horvátországban? Érdemes-e a kuna árfolyammal és...
Top 12 homokos tengerpart Horvátország: itt a teljes lista és térkép a horvát homokos strandokról! Apartman és szállás ajánló a horvát homokos strandok közelében, melyek kisgyermekes családok számára...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.