Ingatlan bérbeadás adózása 2017: erre figyeljen lakáskiadás esetén!

Ingatlan bérbeadás (albérlet) utáni adózás 2017: erre figyeljen lakáskiadás utáni adózás esetén 2017-ben! Albérlet kiadása esetén is kell adózni, ha a tulajdonos nyugodtan szeretne aludni. Összefoglaltuk, hogy milyen módon lehet elszámolni a költségeket 2017-ben, valamint mennyi adót és eho-t kell fizetni, ha valaki a lakás bérbeadásán gondolkozik. A rendkívül alacsony banki kamatok miatt 2017-ben sokan vesznek lakást és kisebb ingatlant, hogy hosszabb távon kiadják diákoknak, fiatal pároknak, lakhelyüktől távol munkát vállalóknak. Emellett a kiemelt lokációkban Budapesten inkább rövidtávon, turisták számára éri meg a lakást kiadni. Azonban a lakás tulajdonosa akkor jár el megfelelően 2017-ben is, ha az adókat és járulékokat az albérleti díj után rendesen befizeti, így nem vár rá később sem adóhivatali retorzió, és megszerzett jövedelmét is hitelt érdemlően tudja igazolni.

2017-ben szinte mindenki lakáskiadásból szeretne több bevételhez jutni, azonban az ehhez kapcsolódó adózással is érdemes tisztában lenni. A válságban rendkívüli módon megtorpant az ingatlanpiac Magyarországon, zuhantak az árak és szinte teljesen leállt az új ingatlanok építése. Éppen ezért volt meglepő, amikor 2014-től kezdődő fellendülés korábban hihetetlen mértékű ingatlanár emelkedést hozott. Sok tényező együttes hatásaként az emberek jövőbeli megtakarításaikat a bankbetétek helyett inkább az ingatlanokban látják biztonságban. Egy lakás megvétele befektetési szempontból most igencsak jó üzletnek tűnik, hiszen a banki és az állampapír-piaci kamatoknál jóval magasabb hozam érhető el ingatlankiadásból. Azonban vannak a lakáskiadásnak buktatói, így csak úgy érdemes a lakás bérbeadásába belefogni, ha a tulajdonos adózni is szeretne. Az ingatlanpiaci folyamatokkal és szabályokkal kapcsolatban számos írásunk látott már napvilágot, így érdemes elolvasni a CSOK 2017-os rendelkezéseiről, az ingatlan illetékről, az Airbnb adózásról szóló, valamint az albérleti szerződés megfelelő tartalmáról szóló összefoglalóinkat is. 2017-től a már elfogadott adócsomag alapján a munkáltató adhat majd alkalmazottai részére lakhatási támogatást, más néven albérlet támogatást, mely a jelentős lakásbérleti díj növekedés miatt fontos juttatás lehet jövőre.


Jelentős különbség van a két alapvető eset között, ami az ingatlan bérbeadását illeti. Hiszen rövid távú kiadás esetén sokkal több szabály van, míg hosszú távú, albérleti célú lakáskiadás esetén nem kell a bérbeadás tényét hatóságokhoz bejelenteni, és számla adása sem kötelező. Annak ellenére, hogy elvileg egyszerűen is lehetne kezelni az albérletként kiadott ingatlan bérbeadásának adózását, ennek módja ma Magyarországon rendkívül kusza és bonyolult, így érdemes lépésről-lépésre haladva végigvenni a lakáskiadás adózásával kapcsolatos előírásokat. A lakás kiadása után fizetendő adók meghatározását a jogalkotók több különálló törvényi feltételben rögzítették, melyekre a magánszemélyek nehezen találnak rá. Ezért is érdemes ezt az összefoglalót átolvasni. Portálunkon talál egy a jogszabályi előírások alapján szerkesztett albérleti szerződés mintát, melyet a személyes kiegészítésekkel használva megfeleő lakásbérleti szerződést köthet leendő bérlőjével.

Ingatlan bérbeadás adózása 2017

Az ingatlan bérbeadás adózása hivatalos elnevezés szerint nem más, mint az összevont adóalap szerint adózó önálló tevékenység. Az ingatlan bérbeadásának adózásakor 2017-ben is a legfontosabb azt megállapítani, hogy mennyi az adóalap. Alapszabály Magyarországon az, hogy a lakás bérbeadása áfa-mentes tevékenység, így a bérbeadónak sem szükséges magánszemélyként adószámot kérnie. Tehát lakás bérbeadásakor nem kell áfával számolni sem a bérbeadónak, sem a bérlőnek számolni. Ezért aztán számlát sem kell a tulajdonos részéről kiállítani, azonban a havi bérleti díj átvételéről érdemes átvételi elismervényt aláírni, de mindenképpen szükséges átlátható módon vezetni a kapott albérleti díjat.

A kapott bérleti díj után kétféle módon tud az ingatlan tulajdonosa adózni. Pontosabban két módon lehetséges az adóalap megállapítása, melyből aztán a személyi jövedelemadó levonásra illetve befizetésre kerül. Az egyik esetben a bizonylatok által igazoltan levonhatóak az albérleti díj összegéből a költségek, míg a másik esetben egy 10 százalékos mértékű költséglevonás vehető figyelembe. A lakástulajdonosok szabadon választhatnak a két elszámolási forma közül. Általában azt szokták választani, mely számukra pénzügyileg kedvezőbb, vagy éppen kényelmesebb.

1. adózási mód: tételes költségelszámolás

A bérbeadáshoz kapcsolódó adóalap megállapításának egyik módja a tételes költségelszámolás. Ebben az esetben az összes bevételből ki kell vonni a költségeket, melyekről tételes kimutatás készül. Kizárólag olyan tételek vonhatók le költségként, melyekről rendelkezik a lakástulajdonos számlával, a közös költségről pedig a közös képviselőtől szükséges igazolást kérni. Az összevont adóalapot egyébként a családi adókedvezmény csökkentheti.

A továbbiakban az erre vonatkozó szabályokat tekintjük át. A legfontosabb, hogy meg kell határozni a bevétel és a kiadás fogalmát. A bevétel összegébe a következő tételek összege tartozik bele: a bérleti díj összege plusz az összes rezsidíj, melyet az albérlő fizet a lakás tulajdonosának. A kiadás összegébe pedig a következő tételek összege tartozik bele: az összes rezsi költsége (akkor is számba kell venni a rezsit itt is, ha azt az albérlő fizeti) plusz a kiadáshoz kapcsolódó költségek (felújítás, csere).

Az adóalapot a lakás tulajdonosa tételes költségelszámolás esetén úgy kapja meg, ha a bevételből értelemszerűen levonja az összes valós költségét, majd a kapott összeg után fizeti meg 2017-ben a 15%-os szja-t, vagy egymilliós éves bevétel felett a 15%-os szja mellett a 14%-os eho-t is.

2. adózási mód: 10 százalékos költséghányad alkalmazása

Az ingatlan bérbeadásához kapcsolódó adóalap megállapításának másik módja a 10%-os költséghányad alkalmazása. Ilyenkor az adóalap az összes bérleti díj bevétel 90 százaléka. Ez abból a szempontból egyszerűbb módszer, hogy ilyenkor a bevétel 90 százaléka után kell megfizetni a 15 százalékos személyi jövedelemadót 2017-ben; illetve esetlegesen az egymilliós éves bevétel felett a 15%-os szja mellett a 14%-os eho-t is. A 10 százalékos költséghányad alkalmazása azok számára éri meg, akiknek nincsen idejük vagy kapacitásuk az ingatlanhoz kapcsolódó költségek nyilvántartására vagy a valós költségek mértéke nem éri el a 10%-ot.

Amortizáció és értékcsökkenés elszámolása ingatlan bérbeadása esetén 2017-ben

A bevétellel szemben 2017-ben is elszámolható az ingatlan bérbeadást végző személy által az amortizáció általi értékcsökkenés. Ez azt jelenti, hogy az ingatlan vételárának 2-6 százaléka vonható le az éves bevételből, az ingatlan típusától függően. A hosszú élettartamú (tégla, kő, beton, vasbeton) épületek esetén az ingatlan értékének 2%-a számolható el értékcsökkenés címén. Az ingatlan értékének megállapításakor az adásvételi szerződésben szereplő vételárat kell figyelembe venni, öröklés vagy ajándékozás esetén a hagyatéki eljárás során megállapított értéket. Az amortizációt az adó kiszámításakor érdemes figyelembe venni, hiszen például egy 25 millió forint értékű lakás után évente 400.000 forint számolható el (vonható le) a lakáskiadás után keletkezett bevételből, vagyis az adó alapja ezáltal jelentősen csökkenthető.

15%-os szja + 14%-os eho: mikor kell többet fizetni?

Abban mindenki egyetért, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy az albérleti díjból 15 százalékot fizetünk-e az államnak, vagy éppen 29 százalékot. Amennyiben a lakás tulajdonosának jövedelme a bérbeadásból származóan meghaladja az évi 1 millió forintot, akkor a teljes jövedelem után meg kell fizetnie a 14 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást (eho) is. Vagyis a 10 százalékos költséghányad alkalmazása esetén például 2 millió forintos éves albérleti díj bevétel esetén 1 millió 800 ezer forint után (1 millió mínusz 10%-os költséghányad) 15 százalékos szja-t, továbbá 2 millió forint után 14 százalékos eho-t is kell fizetni 2017-ben. Tehát 2 millió forint éves albérleti díj után 270.000 forint szja plusz 280.000 forint eho, vagyis összesen 550.000 forint adó és járulék fizetendő az államnak.

Magyarországon sokan szereznek jövedelmet ingatlan bérbeadásából, ennek ellenére kevesen fizetnek rendesen adót bevételük után. Pedig az albérletárak olyan jelentősen megemelkedtek az elmúlt 2-3 évben, hogy érdemesebb a nem túl jelentős adót befizetni, és így garantálni a nyugodt alvást. Az adófizetés mellett pedig érdemes bevételi nyilvántartást is vezetni, hogy az albérlővel esetlegesen kialakuló vitás ügyek bármikor kezelhetőek legyenek. A viták elkerülésének további megfelelő módja, ha az albérleti díj átutalással kerül kiegyenlítésre, vagy ha készpénz átadása esetén átvételi elismervényt írnak erről a felek.

Arról sem érdemes megfeledkezni 2017-ben sem, hogy évek óta érkeznek az adóhatósághoz azok a közérdekű bejelentések, melyek az albérletek után adót nem fizető tulajdonosokkal kapcsolatosak. Képzeljük csak el, hogy egy hangos albérlő mennyire megkeserítheti a nyugalomra vágyó szomszédok életét. Ilyen esetekben elég csak egy olyan szomszéd, aki bejelentéssel él az adóhivatal felé. Vagyis nem éri meg trükközni az albérlettel kapcsolatos bevételekkel, hiszen milliós bírság is lehet az ügy vége.

Magyarországra egyébként jellemző, hogy az emberek több, mint háromnegyede saját lakásban lakik. Azonban a változó munkalehetőségek miatt tömegek költöznek a fővárosba, és a gazdaságilag prosperáló vidéki nagyvárosokba, így jelentős igény mutatkozik az albérletek iránt. Ez az igény pedig megmutatkozik az emelkedő albérletárakban is, hiszen 2015-ben 20-30 százalékkal többért is ki lehetett adni ugyanazt a lakást, és 2017-ben további áremelkedés is valószínűsíthető. Ma az országban legalább 130-190 ezer albérletként kiadott lakás található, melyek után a magyar államnak jelentős adóbevétele lehetne. Sajnos azonban a hivatalos statisztikákat a valósággal nehéz összevetni, hiszen az albérleti bevételből is élő lakástulajdonosok nem szeretnek reflektorfénybe kerülni.

Lakhatási támogatás 2017

A törvényhozás elfogadta a 2017-es adótörvényeket, így már biztosan adható lesz a munkavállalók számára lakhatási támogatás az új évben. Az albérlet támogatás 2017. január 1-től cafeteria-szerű juttatásként adható a munkáltató vállalkozás részéről, összege pedig hozzávetőlegesen 40 ezer forint lesz havonta munkavállalóként. Ez azt jelenti, hogy az albérletben lakó munkavállalók jelentős segítséget kaphatnak foglalkoztatójuktól, azonban a lakhatási támogatás 2017-es adózásáról további részleteket külön írásunkban találnak.

 


Horvátországi árak 2017-ben: élelmiszer, szállás, étterem, benzin árak aktuális listája

Aktuális árak Horvátországban új, 2017-es lista: élelmiszer árak a szupermarketekben, olcsó szállás és apartman árak, étteremben tapasztalható étel és ital árak, benzin árak, strand, [ ... ]

Horvátország legszebb helyei, strandjai és tengerpartjai képekkel és leírással

Horvátország legszebb helyei, strandjai, szigetei és tengerpartjai képekkel és leírással 2017: ez a 10 legjobb strand és gyönyörű tengerpart a horvát Adrián, szubjektív értékelésünk  [ ... ]

Érettségi 2017 kisokos: időpontok, érettségi tételek és tantárgyak 2017-ben

Érettségi 2017 kisokos: emelt szintű és középszintű írásbeli és szóbeli időpontok, jelentkezés, érettségi tantárgyak és tételek 2017, követelmények, új érettségi feladatok és m [ ... ]

Munkáltatói tájékoztató 2017 minta: kötelező a munkaszerződéshez mellékelni 2017-ben!

Munkáltatói tájékoztató 2017 minta: kötelező a munkaszerződéshez mellékelni 2017-ben! Munkáltatói tájékoztatás az új Munka Törvénykönyve előírásai alapján, melyet a munkavállal [ ... ]

CSOK 2017 kisokos: a CSOK feltételei, összege, igénylése új és használt lakásra 2017-ben

CSOK 2017 változások, feltételek és az igénylés módja, CSOK-rendelet 2017 és kalkulátor: a CSOK támogatás összege új és használt lakásra, házra, bővítésre. Egy helyen mindent megtu [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

GYED / GYES kisokos 2017: ezt kell tudni a CSED, GYED és GYES összegéről és igényléséről 2017-ben...

GYED / GYES / CSED 2017 összege, igénylés módja: fontos tudnivalók és kalkulátor a CSED, anyasági támogatás, GYES és GYED Extra 2017-től aktuális változásairól és a terhes nők és a  [ ... ]

Szabadság számítása 2017: kinek hány nap szabadság jár 2017-ben?

Szabadság számítása időarányosan 2017: kinek hány nap szabadság jár a kalkulátor alapján 2017-ben? A letölthető szabadság nyilvántartó lap 2017-ben is rögzíti a szabadnapok pontos sz [ ... ]

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti [ ... ]

Végkielégítés 2017: kinek mennyi végkielégítés jár az új szabályok szerint 2017-ben?

Végkielégítés mértéke 2017: kinek mennyi végkielégítés jár az új szabályok szerint 2017-ben? Végkielégítés nem mindenkinek jár a munkaviszony megszűnése esetén 2017-ben sem. A mun [ ... ]

Adóbevallás 2017 kisokos: a 1653 nyomtatvány kitöltése és adóbevallás határidők 2017-ben

Adóbevallás 2017 nyomtatvány és határidők: a 1653 és az adó 1% nyomtatványok letöltése egy helyről, kitöltési útmutatóval együtt! Adóbevallás 2017 határidők: változtak az időpon [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben. A biztató gazdasági adatok miatt a magyarországi minimálbér összege 2015-ben újra emelkedni fog és jócskán meghaladhatja a  [ ... ]

Nagy éves horoszkóp 2017: számos változásra készülhetünk az éves horoszkóp alapján 2017-ben...

Nagy éves horoszkóp 2017: számos változásra készülhetünk az éves horoszkóp alapján 2017-ben. Tervezze előrelátó módon a 2017-es évet, hiszen az új év sok új lehetőségeket ígér,  [ ... ]

2016/2017-es tanév rendje: az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet időpontjai

Itt elérhető a 2016/2017-es tanév rendje: az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet időpontjai. Emellett a 2015/2016-os tanév rendje is megtalálható oldalunkon: ekkor lesz a tav [ ... ]

Felmondás közös megegyezéssel minta 2017: szabályok és felmondó levél minta 2017

Felmondás közös megegyezéssel minta 2017: szabályok és felmondó levél minta letöltése 2017-ben. Közös megegyezéssel történő felmondás 2017-ben is a munkavállaló és a munkáltató m [ ... ]

Ingatlan illeték 2017 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás va...

Ingatlan illeték 2017 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás vagy ház eladásakor? Ingatlan illeték kedvezmény 2017-ben is számos esetben érvény [ ... ]

Családi adókedvezmény összege 2017: kalkulátor és a nyomtatvány kitöltésnek módja 2017-ben

Családi adókedvezmény összege 2017: kalkulátor és a családi adókedvezmény nyomtatvány kitöltésnek módja 2017-ben. Tovább nő a családi adókedvezmény összege 2 gyerek után és jelent [ ... ]

Felmondási idő 2017: a felmondási idő számítása az új rendelkezések alapján 2017-ben

Felmondási idő 2017: a felmondási idő számítása közérthetően, az új Munka Törvénykönyve rendelkezései alapján 2017-ben. Mivel a változtak a felmondással kapcsolatos szabályok az elm [ ... ]

Közmunkabér 2017 összege: ennyivel növekedett a közfoglalkoztatási bér 2017-ben

Közmunkabér 2017 összege: így változik a közmunka és a közfoglalkoztatási bér 2017-ben. Ennyi a közmunkabér nettó összege 2017-től és megtalálja az utalásának időpontjait is. Vált [ ... ]

Friss

Érettségi 2017 kisokos: emelt szintű és középszintű írásbeli és szóbeli időpontok, jelentkezés, érettségi tantárgyak és tételek 2017, követelmények, új érettségi feladatok és megoldások. 2017-ben...
Munkáltatói tájékoztató 2017 minta: kötelező a munkaszerződéshez mellékelni 2017-ben! Munkáltatói tájékoztatás az új Munka Törvénykönyve előírásai alapján, melyet a munkavállaló részére el kell...
Számlatükör 2017 minta: ezt kell tudni a számlakeret felépítéséről 2017-ben. Letölthető számlatükör (számlakerettükör) 2017 minta található portálunkon, továbbá részletes leírást is találhat a...
Karácsonyi Erzsébet-utalvány nyugdíjasoknak 2017: ekkor kapják meg a 10 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést a jogosultak. 2017. Karácsonyán a fenyőfa alatt a nyugdíjasok állami nyugdíj-kiegészítést találnak majd, 10...
Albérlet-támogatás 2017-től adómentesen: összege, igénylése és feltételei. A lakhatási támogatás 2017. január 1-től jelentősen megváltozik, így a munkáltató akár adómentesen is segítheti dolgozója...

CSOK 2017

Családi adókedvezmény 2017

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2017

Munkaszerződés 2017

Munkáltatói tájékoztató 2017

Járulékok 2017

Albérleti szerződés 2017

Jelenléti ív 2017 / Túlóra 2017

Számviteli politika 2017

Ajándékozási szerződés 2017

Pénzkezelési szabályzat 2017

Számviteli szabályzatok 2017

Özvegyi nyugdíj 2016

SZÉP Kártya 2016 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2016 / KATA 2017

Betegszabadság 2016

Autópálya matrica 2017

Jogosítvány 2016 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2016

Közmunkabér 2017

Munkanélküli segély 2016

Szociális segély 2016

Megbízási szerződés minta 2017

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2016

Vasárnapi pótlék 2016

Munkáltatói felmondás 2017

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2016

Nyugdíjemelés 2016

Nyugdíj melletti munka 2016

Munkaszüneti napok 2016

Rokkantsági ellátás 2016

Rehabilitációs ellátás 2016

Adóbevallás 2017

Alkalmi munka 2016

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2016

Munka GYED mellett 2016

GYED Extra 2016

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2016

Nők nyugdíja 40 év után 2016

Nyugdíj utalás 2016

2016/2017 tanév rendje

Azonnali hatályú felmondás 2017

Felmondás munkavállaló részéről 2017

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2017

Advent Bécsben 2017

Munkaszüneti napok 2017

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Számlatükör 2017

Kínai horoszkóp 2017

Éves horoszkóp 2017

Utazás

Aktuális árak Horvátországban új, 2017-es lista: élelmiszer árak a szupermarketekben, olcsó szállás és apartman árak, étteremben tapasztalható étel és ital árak, benzin árak, strand, parkolás, komp díjak....
Horvátország legszebb helyei, strandjai, szigetei és tengerpartjai képekkel és leírással 2017: ez a 10 legjobb strand és gyönyörű tengerpart a horvát Adrián, szubjektív értékelésünk alapján....
A Ryanair 2016-ban Gran Canaria szigetére és Las Palmas repülőterére indít fapados repülőjáratot Budapestről. Gran Canaria (Kanári-szigetek) és Las Palmas látnivalók, strandok, időjárás információk. A...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.