Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: fontos változásokra kell számítani

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: rokkant nyugdíj helyett fontos változások léptek életbe korábban, melyre 2018-ban is fontos figyelni. Érdemes tisztázni a rokkantsági ellátás, a rokkantsági járadék és a rehabilitációs ellátás közötti lényeges különbségeket, mert sokan keverik össze a hasonló elnevezésű fogalmakat. Cikkünkből pontosan tájékozódhat minden rokkantsági ellátásban részesülő személy, hiszen 2018-ban is várható olyan új szabályok életbe lépése, mely kihat a megváltozott munkaképességű emberek életére és pénzügyeire.

Kezdjük egy rövid fogalommagyarázattal. Cikkünk a rokkantsági ellátással foglalkozik részletesen, mely nem ugyanazt jelenti, mint a rokkantsági járadék. A rokkantsági járadék azokat az ellátásokat jelenti, melyeket nem érintenek a 2011-es törvényi változások. Rokkantsági járadékot viszont már csak azok kaphatnak, akik 25. életévük betöltése előtt teljesen munkaképtelenné válnak, vagy 70 %-os egészségkárosodással rendelkeznek. A rokkantsági járadék összege egyébként 34.475 forintra emelkedett 2017-ben. A teljes munkaképtelenség 2008. előtt 100 százalékos munkaképesség csökkenést jelentett, 2008. óta ugyanez a kategória 80–99% össz-szervezeti egészségkárosodásnak felel meg. A rokkantsági ellátás összege 2017-től 1,6 %-kal emelkedett, mely megegyezik a nyugdíjemelés 2017-os mértékével.


2012. január 1-jei hatállyal törölte el a kormány a rokkantsági- illetve a baleseti rokkantsági nyugdíj intézményét, így azóta már új elnevezésű és feltételrendszerű rokkantsági támogatásban lehet részesülni. Az előbb említetteken felül nem állapítható meg 2012-től rendszeres szociális járadék, rehabilitációs járadék, átmeneti járadék, valamint bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka sem. Az új feltételek között a megváltozott munkaképességű emberek számára 2017-ben már csak rehabilitációs ellátást vagy rokkantsági ellátást állapíthat meg az állami rehabilitációs hatóság, mely jogilag az illetékes fővárosi-, vagy megyei kormányhivatalt jelenti.

Rokkantsági ellátás 2017

A rokkantsági ellátás egy új ellátás, melyet 2011-ben vezettek be. Ebbe a kategóriába kerültek azok az emberek, akik egészségi állapota legfeljebb 60 százalékos, vagyis az össz-szervezeti egészségkárosodása legalább 40 százalék. Rokkantsági ellátást csakis azok számára állapítanak meg 2017-ben, akiknek nem javasolt a rehabilitáció, így nem kaphatnak rehabilitációs ellátást, vagy az öregségi nyugdíjkorhatárt legfeljebb 5 év múlva elérik.

A rokkantsági ellátásra azok jogosultak 2017-ban akiknek az egészségi állapota százalékos módon megállapításra kerül, de mégsem javasolható számukra a rehabilitáció egészségügyi kockázatok miatt. Emellett azoknak is jár a rokkantsági ellátás, akiknek egészségügyi állapota rehabilitációval helyreállítható lenne, de az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralevő időtartam az 5 évet nem haladja meg. Az alábbi táblázatban részletesen közöljük, hogy kinek milyen mértékű rokkantsági ellátás jár 2017-ben a teljesülő feltételek esetén.

Ki jogosult rokkantsági ellátásra 2017-ben?

Rokkantsági ellátás mértéke 2017-ben

Kategória

Jogosultság feltétele

B2 kategória

Egészségi állapota 51 és 60 százalék között van, de mégsem javasolható számukra a rehabilitáció egészségügyi kockázatok vagy egyéb komplex körülmények miatt.

Havi átlagjövedelem 40%-a

C2 kategória

Egészségi állapota 31 és 50 százalék között van, de mégsem javasolható számukra a tartós foglalkozási rehabilitáció egészségügyi kockázatok vagy egyéb komplex körülmények miatt.

Havi átlagjövedelem 60%-a

D kategória

Egészségi állapota 1 és 30 százalék között van, és kizárólag folyamatos egészségügyi támogatást igényel.

Havi átlagjövedelem 65%-a

E kategória

Egészségi állapota 1 és 30 százalék között van, de egészségkárosodása olyan jelentős, hogy folyamatos egészségügyi támogatást igényel, mivel önellátásra nem vagy csak segítséggel képes.

Havi átlagjövedelem 70%-a

A rokkantsági ellátás összege rögzítve lett a 2012. évi a minimálbér összegéhez, annak bizonyos százalékát jelenti, vagyis 2017-ben szintén a 2012-es minimálbér összegéhez viszonyítva kell a mértékét, valamint a minimális és maximális összegét meghatározni. Mivel 2012-ben a minimálbér összege 93.000 forint volt, így az alábbi táblázatban közzétett minimum és maximum összegeket kaphatják kézhez a megváltozott munkaképességű emberek egészségügyi állapotuktól függően 2017-ben. A rokkantsági ellátás összege minden esetben egyénileg, az igénylő egészségi állapotának függvényében kerül meghatározásra.

A rokkantsági ellátás összegét befolyásolja még a megváltozott munkaképességű ember havi átlagjövedelme is. A rokkantsági ellátás összegét 2017-ben a nyugdíjemelés mértékével megegyező mértékben, azaz 1,6 százalékkal emelték meg. Ez az emelés azonban a minimális és a maximális összeghatárokat nem érinti, vagyis új jogosultsági megállapítás esetén a korábbi határok között határozzák meg 2017-ben is rokkantsági ellátást. Azonban az 1,6 %-os emelést minden korábbi jogosult megkapja. Az alábbiakban az idén folyósított rokkantsági ellátás minimális valamint maximális összegeit láthatja. A jogosult személyek ezen összeghatárok között kaphatnak rokkantsági ellátást 2017-ben.

Rokkantsági ellátás mértéke, minimum és maximum összege 2017-ben

Kategória

Rokkantsági ellátás mértéke

Az ellátás minimum összege (forint /fő/hó)

Az ellátás maximum összege (forint /fő/hó)

B2 kategória

Havi átlagjövedelem 40%-a

A (2012. évi) minimálbér 30 százaléka: 27.900 forint

A (2012. évi) minimálbér 45 százaléka: 41.850 forint

C2 kategória

Havi átlagjövedelem 60%-a

A (2012. évi) minimálbér 45 százaléka: 41.850 forint

A (2012. évi) minimálbér 150 százaléka: 139.500 forint

D kategória

Havi átlagjövedelem 65%-a

A (2012. évi) minimálbér 50 százaléka: 46.500 forint

A (2012. évi) minimálbér 150 százaléka: 139.500 forint

E kategória

Havi átlagjövedelem 70%-a

A (2012. évi) minimálbér 55 százaléka: 51.150 forint

A (2012. évi) minimálbér 150 százaléka: 139.500 forint

 

Fontos tudni, hogy amennyiben valaki rokkantsági ellátásban részesül, akkor a folyósítás időtartama nem minősül szolgálati időnek, mivel nem vonnak tőle nyugdíjjárulékot. Ha időközben bármilyen életkörülménye megváltozott a megváltozott munkaképességű személynek, akkor azt 15 napon szükséges bejelentenie a rehabilitációs hatósághoz. A rokkantsági ellátás melletti munkavégzés szabályairól külön részletes összefoglalót készítettünk.

A korábban életbe lépett új rokkantsági szabályok nem érintették az orvosi felülvizsgálaton történő kötelező részvételt. Ennek gyakoriságát személyenként határozzák meg, mely attól függ, hogy a megváltozott munkaképességű személy végez-e keresőtevékenységet vagy sem; illetve függ az életkortól és az egészségkárosodás mértékétől is.

A rendszeres orvosi felülvizsgálat célja, hogy a megváltozott munkaképességű emberek esélyt kapjanak arra, hogy ha állapotuk jelentősen javult, akkor visszatérhessenek a munkaerőpiacra, illetve állapotromlás esetén megkapják a számukra járó rokkantsági ellátást. A rokkantsági minősítést egy olyan négy tagú bizottság végzi, melynek tagjai között kettő orvosszakértő, valamint egy foglalkozási-rehabilitációs, illetve egy szociális szakértő található.

Ha valaki úgy érzi, hogy megromlott egészségi állapota miatt nehezen végzi el jelenlegi munkáját, vagy a munkavégzés hónapról-hónapra ront általános állapotán, akkor a problémával először háziorvosát keresse fel. A háziorvos küldheti el olyan szakrendelésekre, illetve komplex vizsgálatokra, melyek megállapíthatják esetleges rokkantsági ellátásra vonatkozó jogosultságát.

Rokkantsági ellátást igényelni 2017-ben is a rehabilitációs hatóságnál lehet, mely az illetékes fővárosi-, vagy megyei kormányhivatalt jelenti. Az igényléshez szükséges a megfelelő orvosi papírok, leletek és igazolásokat a hatóság felé benyújtani. A rokkantsági ellátást attól a naptól kezdve folyósítják, amikor a jogosultság feltételei bekövetkeztek vagy teljesültek; a legkorábbi időpont, amikor a hivatal megállapíthatja a jogosultságot, az a kérelem benyújtásának napját megelőző hatodik hónap első napja.

A megváltozott munkaképességű emberek számára a rokkantsági ellátás 2017-ben is hatalmas segítséget jelent a mindennapi megélhetés megfelelő biztosításában. Azoknak pedig, akiknek szerencsés esetben az egészségkárosodás csak időleges, és rehabilitációval nagy valószínűséggel vissza tudnak kerülni a munkaerőpiacra, nekik segítséget jelent a rehabilitációs ellátás folyósítása.


KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta: katásoknak kötelező a nyilvántartás vezetése 2018-ban...

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is  [ ... ]

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmo [ ... ]

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok?

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugd [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasa [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti [ ... ]

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás va...

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás vagy ház eladásakor? Ingatlan illeték kedvezmény 2018-ban is számos esetben érvény [ ... ]

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása az új rendelkezések alapján 2018-ban

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása közérthetően, az új Munka Törvénykönyve rendelkezései alapján 2018-ban. Mivel a változtak a felmondással kapcsolatos szabályok az elm [ ... ]

Jogosítvány ára 2018: a jogosítvány hosszabbítás és az orvosi vizsgálat menete 2018-ban

Jogosítvány ára 2018: a lejárt B kategóriás jogosítvány hosszabbítása és az orvosi vizsgálat menete és ára 2018-ban. Mindent megtudhat összefoglalónkból, hogy 2018-ban a jogosítvány [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasa [ ... ]

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a családi adókedvezmény nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban. Mi mennyi 2018-ban? Tovább nő a családi adókedvezmény összege 2 gye [ ... ]

Munkaszüneti napok 2018: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2018-ban

Munkaszüneti napok 2018-ban, munkarend és munkaidő naptár 2018 minden tudnivalóval! Kilenc hosszú hétvége és áthelyezett munkanap vár ránk 2018-ban! A munkanap áthelyezések miatt 2018-ba [ ... ]

Tanév rendje 2017/18: itt a hivatalos lista, hogy mikor lesznek az iskolai szünetek idén

2017/2018 tanév rendje: ekkor lesz az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet idén. Itt megtalálható a 2017-18-as tanév naptár szerinti időbeosztása, vagyis az iskolai tanítás [ ... ]

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: fontos változásokra kell számítani

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: rokkant nyugdíj helyett fontos változások léptek életbe korábban, melyre 2018-ban is fontos figyelni. Érdemes tisztázni a rokkantsági ellát [ ... ]

Nők nyugdíja 40 év után 2018: feltételek a 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjhoz 2018-ban...

Nők nyugdíja 40 év munkaviszony után 2018: feltételek és szabályok a nők 40 év munka utáni kedvezményes nyugdíjához 2018-ban. Nők 40 éves nyugdíjazása 2018-ban is igényelhető, a nő [ ... ]

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben?

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben? Most megtudhatja, hogy 2017-ben mire számíthat a kínai horoszkóp előrejelzései alapján: szerencse, harmónia, bőség [ ... ]

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?g> Itt megtudhatja, hogy 2016-ban mire számíthat a kínai horoszkóp jövendölései alapján: harmónia, remény, szeren [ ... ]

TB járulék összege 2018: TB járulék fizetés egyénileg vagy munkanélkülieknek 2018-ban

TB változások 2018 és TB járulék összege és fizetése egyénileg 2018: így történik a TB fizetés egyénileg vagy munkanélkülieknek 2018-ban. Mennyi a TB járulék összege 2018-ban? Minde [ ... ]

Ingatlan bérbeadás adózása 2018: változásokra kell figyelni lakáskiadás esetén!

Ingatlan bérbeadás (albérlet) utáni adózás 2018: erre figyeljen lakáskiadás utáni adózás esetén 2018-ben! Jelentősen módosult és kedvezőbb adózás terheli az ingatlankiadást 2018-tó [ ... ]

Friss

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is kötelező, töltse...
Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmosás elleni...
Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugdíjasok egyszeri...
Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasabb nettó bért kap...
Cafeteria szabályzat minta 2018: a kötelező céges dokumentum, mely azonnal letölthető. A cafeteria szabályzat minta 2018 ingyen jelenleg nem elérhető, hiszen egy elég bonyolult szakmai iratanyagról van...

CSOK 2018

Családi adókedvezmény 2018

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2018

Pénzmosás elleni szabályzat 2018

Munkaszerződés 2018

Munkáltatói tájékoztató 2018

Járulékok 2018

Albérleti szerződés 2018

Jelenléti ív 2018 / Túlóra 2018

Számviteli politika 2018

Ajándékozási szerződés 2018

Pénzkezelési szabályzat 2018

Számviteli szabályzatok 2018

Özvegyi nyugdíj 2018

SZÉP Kártya 2018 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2018 / KATA 2018

Betegszabadság 2018

Autópálya matrica 2018

Jogosítvány 2018 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2018

Közmunkabér 2018

Munkanélküli segély 2018

Szociális segély 2018

Megbízási szerződés minta 2018

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2018

Vasárnapi pótlék 2018

Munkáltatói felmondás 2018

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2018

Nyugdíjemelés 2018

Nyugdíj melletti munka 2018

Rokkantsági ellátás 2018

Rehabilitációs ellátás 2018

Adóbevallás 2018

Alkalmi munka 2018

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2018

Munka GYED mellett 2018

GYED Extra 2018

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2018

Nők nyugdíja 40 év után 2018

Nyugdíj utalás 2018

Azonnali hatályú felmondás 2018

Felmondás munkavállaló részéről 2018

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2018

Advent Bécsben 2018

Munkaszüneti napok 2018

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Számlatükör 2018

Éves horoszkóp 2018

Utazás

Szlovén autópálya matrica 2018 árak, vásárlás és Szlovénia autópálya térkép. A szlovén matricával igénybe vehető autópálya fontos alternatív tranzitútvonal Horvátország tengerparti városai valamint...
Horvátország bankkártyás fizetés: hogyan lehetséges a gyors kártyás fizetés a horvát autópálya szakaszokon? Milyen bankkártyákkal és hol lehet fizetni Horvátországban? Érdemes-e a kuna árfolyammal és...
Top 12 homokos tengerpart Horvátország: itt a teljes lista és térkép a horvát homokos strandokról! Apartman és szállás ajánló a horvát homokos strandok közelében, melyek kisgyermekes családok számára...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.