Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2017-ben: fontos változásokra kell számítani

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2017-ben: rokkant nyugdíj helyett fontos változások léptek életbe korábban, melyre 2017-ben is fontos figyelni. Érdemes tisztázni a rokkantsági ellátás, a rokkantsági járadék és a rehabilitációs ellátás közötti lényeges különbségeket, mert sokan keverik össze a hasonló elnevezésű fogalmakat. Cikkünkből pontosan tájékozódhat minden rokkantsági ellátásban részesülő személy, hiszen 2017-ben is várható olyan új szabályok életbe lépése, mely kihat a megváltozott munkaképességű emberek életére és pénzügyeire.

Kezdjük egy rövid fogalommagyarázattal. Cikkünk a rokkantsági ellátással foglalkozik részletesen, mely nem ugyanazt jelenti, mint a rokkantsági járadék. A rokkantsági járadék azokat az ellátásokat jelenti, melyeket nem érintenek a 2011-es törvényi változások. Rokkantsági járadékot viszont már csak azok kaphatnak, akik 25. életévük betöltése előtt teljesen munkaképtelenné válnak, vagy 70 %-os egészségkárosodással rendelkeznek. A rokkantsági járadék összege egyébként 34.475 forintra emelkedett 2016-ban. A teljes munkaképtelenség 2008. előtt 100 százalékos munkaképesség csökkenést jelentett, 2008. óta ugyanez a kategória 80–99% össz-szervezeti egészségkárosodásnak felel meg. A rokkantsági ellátás összege 2016-tól 1,6 %-kal emelkedett, mely megegyezik a nyugdíjemelés 2016-os mértékével.


2012. január 1-jei hatállyal törölte el a kormány a rokkantsági- illetve a baleseti rokkantsági nyugdíj intézményét, így azóta már új elnevezésű és feltételrendszerű rokkantsági támogatásban lehet részesülni. Az előbb említetteken felül nem állapítható meg 2012-től rendszeres szociális járadék, rehabilitációs járadék, átmeneti járadék, valamint bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka sem. Az új feltételek között a megváltozott munkaképességű emberek számára 2016-ban már csak rehabilitációs ellátást vagy rokkantsági ellátást állapíthat meg az állami rehabilitációs hatóság, mely jogilag az illetékes fővárosi-, vagy megyei kormányhivatalt jelenti.

Rokkantsági ellátás 2016

A rokkantsági ellátás egy új ellátás, melyet 2011-ben vezettek be. Ebbe a kategóriába kerültek azok az emberek, akik egészségi állapota legfeljebb 60 százalékos, vagyis az össz-szervezeti egészségkárosodása legalább 40 százalék. Rokkantsági ellátást csakis azok számára állapítanak meg 2016-ban, akiknek nem javasolt a rehabilitáció, így nem kaphatnak rehabilitációs ellátást, vagy az öregségi nyugdíjkorhatárt legfeljebb 5 év múlva elérik.

A rokkantsági ellátásra azok jogosultak 2016-ban akiknek az egészségi állapota százalékos módon megállapításra kerül, de mégsem javasolható számukra a rehabilitáció egészségügyi kockázatok miatt. Emellett azoknak is jár a rokkantsági ellátás, akiknek egészségügyi állapota rehabilitációval helyreállítható lenne, de az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralevő időtartam az 5 évet nem haladja meg. Az alábbi táblázatban részletesen közöljük, hogy kinek milyen mértékű rokkantsági ellátás jár 2016-ban a teljesülő feltételek esetén.

Ki jogosult rokkantsági ellátásra?

Rokkantsági ellátás mértéke 2016-ban

Kategória

Jogosultság feltétele

B2 kategória

Egészségi állapota 51 és 60 százalék között van, de mégsem javasolható számukra a rehabilitáció egészségügyi kockázatok vagy egyéb komplex körülmények miatt.

Havi átlagjövedelem 40%-a

C2 kategória

Egészségi állapota 31 és 50 százalék között van, de mégsem javasolható számukra a tartós foglalkozási rehabilitáció egészségügyi kockázatok vagy egyéb komplex körülmények miatt.

Havi átlagjövedelem 60%-a

D kategória

Egészségi állapota 1 és 30 százalék között van, és kizárólag folyamatos egészségügyi támogatást igényel.

Havi átlagjövedelem 65%-a

E kategória

Egészségi állapota 1 és 30 százalék között van, de egészségkárosodása olyan jelentős, hogy folyamatos egészségügyi támogatást igényel, mivel önellátásra nem vagy csak segítséggel képes.

Havi átlagjövedelem 70%-a

A rokkantsági ellátás összege rögzítve lett a 2012. évi a minimálbér összegéhez, annak bizonyos százalékát jelenti, vagyis 2016-ban szintén a 2012-es minimálbér összegéhez viszonyítva kell a mértékét, valamint a minimális és maximális összegét meghatározni. Mivel 2012-ben a minimálbér összege 93.000 forint volt, így az alábbi táblázatban közzétett minimum és maximum összegeket kaphatják kézhez a megváltozott munkaképességű emberek egészségügyi állapotuktól függően 2016-ban. A rokkantsági ellátás összege minden esetben egyénileg, az igénylő egészségi állapotának függvényében kerül meghatározásra.

A rokkantsági ellátás összegét befolyásolja még a megváltozott munkaképességű ember havi átlagjövedelme is. A rokkantsági ellátás összegét 2016-ban a nyugdíjemelés mértékével megegyező mértékben, azaz 1,6 százalékkal emelték meg. Ez az emelés azonban a minimális és a maximális összeghatárokat nem érinti, vagyis új jogosultsági megállapítás esetén a korábbi határok között határozzák meg 2016-ban is rokkantsági ellátást. Azonban az 1,6 %-os emelést minden korábbi jogosult megkapja. Az alábbiakban az idén folyósított rokkantsági ellátás minimális valamint maximális összegeit láthatja. A jogosult személyek ezen összeghatárok között kaphatnak rokkantsági ellátást 2016-ban.

Rokkantsági ellátás mértéke, minimum és maximum összege 2016-ban

Kategória

Rokkantsági ellátás mértéke

Az ellátás minimum összege (forint /fő/hó)

Az ellátás maximum összege (forint /fő/hó)

B2 kategória

Havi átlagjövedelem 40%-a

A (2012. évi) minimálbér 30 százaléka: 27.900 forint

A (2012. évi) minimálbér 45 százaléka: 41.850 forint

C2 kategória

Havi átlagjövedelem 60%-a

A (2012. évi) minimálbér 45 százaléka: 41.850 forint

A (2012. évi) minimálbér 150 százaléka: 139.500 forint

D kategória

Havi átlagjövedelem 65%-a

A (2012. évi) minimálbér 50 százaléka: 46.500 forint

A (2012. évi) minimálbér 150 százaléka: 139.500 forint

E kategória

Havi átlagjövedelem 70%-a

A (2012. évi) minimálbér 55 százaléka: 51.150 forint

A (2012. évi) minimálbér 150 százaléka: 139.500 forint

 

Fontos tudni, hogy amennyiben valaki rokkantsági ellátásban részesül, akkor a folyósítás időtartama nem minősül szolgálati időnek, mivel nem vonnak tőle nyugdíjjárulékot. Ha időközben bármilyen életkörülménye megváltozott a megváltozott munkaképességű személynek, akkor azt 15 napon szükséges bejelentenie a rehabilitációs hatósághoz. A rokkantsági ellátás melletti munkavégzés szabályairól külön részletes összefoglalót készítettünk.

A korábban életbe lépett új rokkantsági szabályok nem érintették az orvosi felülvizsgálaton történő kötelező részvételt. Ennek gyakoriságát személyenként határozzák meg, mely attól függ, hogy a megváltozott munkaképességű személy végez-e keresőtevékenységet vagy sem; illetve függ az életkortól és az egészségkárosodás mértékétől is.

A rendszeres orvosi felülvizsgálat célja, hogy a megváltozott munkaképességű emberek esélyt kapjanak arra, hogy ha állapotuk jelentősen javult, akkor visszatérhessenek a munkaerőpiacra, illetve állapotromlás esetén megkapják a számukra járó rokkantsági ellátást. A rokkantsági minősítést egy olyan négy tagú bizottság végzi, melynek tagjai között kettő orvosszakértő, valamint egy foglalkozási-rehabilitációs, illetve egy szociális szakértő található.

Ha valaki úgy érzi, hogy megromlott egészségi állapota miatt nehezen végzi el jelenlegi munkáját, vagy a munkavégzés hónapról-hónapra ront általános állapotán, akkor a problémával először háziorvosát keresse fel. A háziorvos küldheti el olyan szakrendelésekre, illetve komplex vizsgálatokra, melyek megállapíthatják esetleges rokkantsági ellátásra vonatkozó jogosultságát.

Rokkantsági ellátást igényelni 2016-ban is a rehabilitációs hatóságnál lehet, mely az illetékes fővárosi-, vagy megyei kormányhivatalt jelenti. Az igényléshez szükséges a megfelelő orvosi papírok, leletek és igazolásokat a hatóság felé benyújtani. A rokkantsági ellátást attól a naptól kezdve folyósítják, amikor a jogosultság feltételei bekövetkeztek vagy teljesültek; a legkorábbi időpont, amikor a hivatal megállapíthatja a jogosultságot, az a kérelem benyújtásának napját megelőző hatodik hónap első napja.

A megváltozott munkaképességű emberek számára a rokkantsági ellátás 2016-ban is hatalmas segítséget jelent a mindennapi megélhetés megfelelő biztosításában. Azoknak pedig, akiknek szerencsés esetben az egészségkárosodás csak időleges, és rehabilitációval nagy valószínűséggel vissza tudnak kerülni a munkaerőpiacra, nekik segítséget jelent a rehabilitációs ellátás folyósítása.

 

Rokkantsági ellátás összege 2016-ban http://officina.hu/belfoeld/124-rokkantsagi-ellatas Szerző: Gazdasági Hírek, 2015. december 14.


Munkáltatói tájékoztató 2017 minta: kötelező a munkaszerződéshez mellékelni 2017-ben!

Munkáltatói tájékoztató 2017 minta: kötelező a munkaszerződéshez mellékelni 2017-ben! Munkáltatói tájékoztatás az új Munka Törvénykönyve előírásai alapján, melyet a munkavállal [ ... ]

Számlatükör 2017 minta: ezt kell tudni a számlakeret felépítéséről 2017-ben

Számlatükör 2017 minta: ezt kell tudni a számlakeret felépítéséről 2017-ben. Letölthető számlatükör (számlakerettükör) 2017 minta található portálunkon, továbbá részletes leír [ ... ]

Karácsonyi Erzsébet-utalvány nyugdíjasoknak 2016: ekkor kapják meg a 10 ezer forintos nyugdíj-kiegés...

Karácsonyi Erzsébet-utalvány nyugdíjasoknak 2016: ekkor kapják meg a 10 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést a jogosultak. 2016. Karácsonyán a fenyőfa alatt a nyugdíjasok állami nyugdíj-k [ ... ]

Albérlet-támogatás 2017-től adómentesen: összege, igénylése és feltételei

Albérlet-támogatás 2017-től adómentesen: összege, igénylése és feltételei. A lakhatási támogatás 2017. január 1-től jelentősen megváltozik, így a munkáltató akár adómentesen is s [ ... ]

CSOK 2017 kisokos: a CSOK feltételei, összege, igénylése új és használt lakásra 2017-ben

CSOK 2017 változások, feltételek és az igénylés módja, CSOK-rendelet 2017 és kalkulátor: a CSOK támogatás összege új és használt lakásra, házra, bővítésre. Egy helyen mindent megtu [ ... ]

Családi pótlék 2017 összege, utalás időpontjai 2017-ben - A családi pótlék igénylés feltételei...

Családi pótlék összege, emelés, feltételei 2017; családi pótlék utalás vagy kifizetés 2017-ben mely napokon várható? - A családi pótlék igénylése 2017-ben már a megyei Kormányhivat [ ... ]

Erzsébet-program 2017 pályázatok: üdülési pályázat és nyugdíjas Erzsébet-utalvány igénylése 2017-ben...

Erzsébet-program pályázat nyugdíjasoknak 2017: ong>nyugdíjas Erzsébet-utalvány és rong>üdülési pályázatong> időseknek 2017-ben! Ingyenes fürdőbelépő nyugdíjasoknak a 2017-es évben sajnos nem ig [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

GYED / GYES kisokos 2017: ezt kell tudni a CSED, GYED és GYES összegéről és igényléséről 2017-ben...

GYED / GYES / CSED 2017 összege, igénylés módja: fontos tudnivalók és kalkulátor a CSED, anyasági támogatás, GYES és GYED Extra 2017-től aktuális változásairól és a terhes nők és a  [ ... ]

Útlevél 2017 igénylés okmányirodában, útlevél ára 2017-ben, az útlevél ügyintézés menete...

Útlevél 2017 igénylés okmányirodában, útlevél ára 2017-ben, a soron kívüli, sürgősségi és az azonnali útlevél ügyintézés menete 2017. január 1-től. Összefoglaltuk a teendőket a [ ... ]

Szabadság számítása 2017: kinek hány nap szabadság jár 2017-ben?

Szabadság számítása időarányosan 2017: kinek hány nap szabadság jár a kalkulátor alapján 2017-ben? A letölthető szabadság nyilvántartó lap 2017-ben is rögzíti a szabadnapok pontos sz [ ... ]

Pedagógus bértábla 2016/2017: béremelés, pótlékok, pedagógus életpályamodell 2016-ban

Pedagógus bértábla 2016/2017 szeptember: béremelés, pótlékok, fizetési fokozatok, életpályamodell a pedagógusoknak. 2016-ban eltolják a pedagógusok béremelését, mivel változtak az err [ ... ]

Végkielégítés 2017: kinek mennyi végkielégítés jár az új szabályok szerint 2017-ben?

Végkielégítés mértéke 2017: kinek mennyi végkielégítés jár az új szabályok szerint 2017-ben? Végkielégítés nem mindenkinek jár a munkaviszony megszűnése esetén 2017-ben sem. A mun [ ... ]

Adóbevallás 2017 kisokos: a 1653 nyomtatvány kitöltése és adóbevallás határidők 2017-ben

Adóbevallás 2017 nyomtatvány és határidők: a 1653 és az adó 1% nyomtatványok letöltése egy helyről, kitöltési útmutatóval együtt! Adóbevallás 2017 határidők: változtak az időpon [ ... ]

Autópálya matrica árak 2017 és érvényesség: a fizetős utak térképe megyénként 2017-ben

Magyar autópálya matrica árak 2017 és az érvényesség ideje: megyei, heti, havi és éves autópálya matricák díja és a fizetős utak térképe megyénként! 2017-ben is fizetős lesz az M0  [ ... ]

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben. A biztató gazdasági adatok miatt a magyarországi minimálbér összege 2015-ben újra emelkedni fog és jócskán meghaladhatja a  [ ... ]

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti [ ... ]

Nagy éves horoszkóp 2017: számos változásra készülhetünk az éves horoszkóp alapján 2017-ben...

Nagy éves horoszkóp 2017: számos változásra készülhetünk az éves horoszkóp alapján 2017-ben. Tervezze előrelátó módon a 2017-es évet, hiszen az új év sok új lehetőségeket ígér,  [ ... ]

Új személyi igazolvány 2017 igénylés: ingyenes az e-személyi igazolvány 2017-ben

Új személyi igazolvány 2017 igénylés: kinek lesz ingyenes az e-személyi igazolvány 2017-ben? Az új személyi igazolvány tartalmazza a TAJ-kártya és az zonosító igazolvány (adókárt [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

UTAZÁS 2017

Friss

Munkáltatói tájékoztató 2017 minta: kötelező a munkaszerződéshez mellékelni 2017-ben! Munkáltatói tájékoztatás az új Munka Törvénykönyve előírásai alapján, melyet a munkavállaló részére el kell...
Számlatükör 2017 minta: ezt kell tudni a számlakeret felépítéséről 2017-ben. Letölthető számlatükör (számlakerettükör) 2017 minta található portálunkon, továbbá részletes leírást is találhat a...
Karácsonyi Erzsébet-utalvány nyugdíjasoknak 2016: ekkor kapják meg a 10 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést a jogosultak. 2016. Karácsonyán a fenyőfa alatt a nyugdíjasok állami nyugdíj-kiegészítést találnak majd, 10...
Albérlet-támogatás 2017-től adómentesen: összege, igénylése és feltételei. A lakhatási támogatás 2017. január 1-től jelentősen megváltozik, így a munkáltató akár adómentesen is segítheti dolgozója...
Járulékok 2017, munkáltatói levonások a bruttó bérből: mi mennyi 2017-ben? Változnak az adózás és a cafeteria szabályai! Részletes, frissített összefoglaló táblázat a 2017. évi adó- járulék- és...

CSOK 2017

Családi adókedvezmény 2017

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2017

Munkaszerződés 2017

Munkáltatói tájékoztató 2017

Járulékok 2017

Albérleti szerződés 2017

Jelenléti ív 2017 / Túlóra 2017

Számviteli politika 2017

Ajándékozási szerződés 2017

Pénzkezelési szabályzat 2017

Számviteli szabályzatok 2017

Özvegyi nyugdíj 2016

SZÉP Kártya 2016 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2016 / KATA 2017

Betegszabadság 2016

Autópálya matrica 2017

Jogosítvány 2016 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2016

Közmunkabér 2017

Munkanélküli segély 2016

Szociális segély 2016

Megbízási szerződés minta 2017

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2016

Vasárnapi pótlék 2016

Munkáltatói felmondás 2017

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2016

Nyugdíjemelés 2016

Nyugdíj melletti munka 2016

Munkaszüneti napok 2016

Rokkantsági ellátás 2016

Rehabilitációs ellátás 2016

Adóbevallás 2017

Alkalmi munka 2016

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2016

Munka GYED mellett 2016

GYED Extra 2016

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2016

Nők nyugdíja 40 év után 2016

Nyugdíj utalás 2016

2016/2017 tanév rendje

Azonnali hatályú felmondás 2017

Felmondás munkavállaló részéről 2017

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2017

Advent Bécsben 2017

Munkaszüneti napok 2017

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Számlatükör 2017

Kínai horoszkóp 2017

Éves horoszkóp 2017

Utazás

A Ryanair 2016-ban Gran Canaria szigetére és Las Palmas repülőterére indít fapados repülőjáratot Budapestről. Gran Canaria (Kanári-szigetek) és Las Palmas látnivalók, strandok, időjárás információk. A...
Fapados menetrend Budapest: 2016-ban ezek az új Wizz Air és Ryanair járatok indulnak Budapestről és Debrecenből. Mutatjuk az új célpontokat és a járatok pontos indulásának időpontjait is! Kezd még...
EasyJet kézipoggyász kisokos 2017: poggyász díjak, méret szabályok, EasyJet utasfelvételi (check-in) tudnivalók és az EasyJet közvetlen járatai budapestről. Berlin, Párizs és London Gatwick mellett...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.