Jogosítvány ára 2017: a jogosítvány hosszabbítás és az orvosi vizsgálat menete 2017-bean

Jogosítvány ára 2017: a lejárt B kategóriás jogosítvány hosszabbítása és az orvosi vizsgálat menete és ára 2017-ben. Mindent megtudhat összefoglalónkból, hogy 2017-ben a jogosítványokat érintően hogyan változtak a szabályok, valamint hogy milyen költségek várhatók, ha új jogosítványt szeretne, vagy csak a régit akarja meghosszabbítani. Figyelem: 2017-ben tovább szigorodott az orvosi vizsgálat, így érdemes az új rendelkezéseket áttekinteni, mielőtt a jogosítvány-hosszabbítás menetét elkezdenénk.

Ha valakinek lejár a jogosítványa, akkor a legtöbb esetben sürgőssé válik annak megújítása, hiszen rengetegen használják a magáncélú közlekedés mellett munkába járáshoz is autójukat. A gyors ügyintézés érdekében célszerű pontosan ismerni a jogosítványt érintő szabályokat, melyek 2016-ban is tartogatnak néhány újdonságot a korábbi évekhez képest. Sokaknak az autó a privát közlekedés mellett a munkaeszközt is jelenti, így természetesen ebben az esetben is elengedhetetlen az érvényes jogosítvány megléte. 2016-tól életbe lépett legfontosabb változás az, hogy az első jogosítvány megszerzése mindenki számára ingyenes lett. Az ingyenesség sajnos azonban nem vonatkozik a jogosítvány hosszabbításra 2016-ban sem. Örömhír viszont, hogy a másik nagyon fontos állampolgári alapdokumentum, a személyi igazolvány 2016-tól teljesen illetékmentessé vált.


Először összefoglaljuk azt, hogy mit kell tenni lejáró jogosítvány esetén (hiszen ez többeket érint), majd külön azzal is foglalkozunk, hogy 2016-ban hogyan és mennyiért lehet jogosítványt szerezni azoknak, akik még soha nem vezettek.

Egy átlagember leggyakrabban B kategóriás jogosítvánnyal a zsebében vezet, hiszen ezzel maximum 3500 kg-ot megengedett legnagyobb össztömegű személy-, és tehergépkocsit vezethetünk, melyben maximum 8 ülőhely van. Vagyis egy B kategóriás jogsival szinte minden átlagos járművel lehet közlekedni.

Jogosítvány hosszabbítás 2016

Az érvényes jogosítványhoz egészségügyi alkalmasság szükséges. A jogosítvány megújításának gyakoriságát és érvényességét az erre vonatkozó jogszabály (13/1992. (VI. 26.) NM rendelet) írja le, mely megváltozott 2016-tól. Eszerint életkortól függően válik egyre gyakoribbá a lejárat és a hosszabbítás szükségessége, így a szabályok szerint 50 éves kor alatt 10 évenként kell a jogosítványt megújítani, míg 50 és 60 év között 5 évenként, 60 és 70 év között 3 évenként, 70 év felett pedig már 2 évenként.

Egészségügyi alkalmassági vizsgálat gyakorisága (2016)

50 éves kor alatt

10 évenként

50 és 60 éves kor között

5 évenként

60 és 70 éves kor között

3 évenként

70 éves kor felett

2 évenként

 

Az egészségi alkalmasság lejárta miatti csere esetén a jogosítvány hosszabbítás illetéke 2016-ban egységesen 4.000 forint, mely 62. életév felett 1.500 forintra csökken. Az illeték összegét csekken vagy bankkártyával is ki lehet fizetni a járási hivatalok okmányirodáiban. Ha valaki meghosszabbított érvényességű jogosítvány elkészültéig szeretne kapni ideiglenes vezetői engedélyt, akkor annak az illetéke 2016-ban 2.300 forint.

Jogosítvány hosszabbításához szükséges az okmányirodába magunkkal vinni egy személyazonosításra alkalmas okmányt, a lakcímkártyát, az újonnan beszerzett egészségügyi alkalmasságot igazoló orvosi véleményt, a lejáró vezetői engedélyt, és a csekken befizetett illetékről kapott igazolást.

Orvosi alkalmassági vizsga: megváltozott a kötelező egészségügyi alkalmassági vizsgálat

Sajnos az orvos 2016-ban sem ingyen állítja ki a vezetői engedély hosszabbításához szükséges egészségügyi alkalmasságot igazoló orvosi véleményt. 2016-ban a háziorvos a jogosítványhoz szükséges orvosi vizsgálat ára kortól függően 1.700 és 7.200 forint között mozog. Az orvosi igazolás azt bizonyítja, hogy egészségügyileg a sofőr továbbra is alkalmas arra, hogy biztonságosan elvezessen egy gépjárművet és másokat ne veszélyeztessen. Az első fokú alkalmassági vizsgálatot a háziorvosok végezhetik el, az alábbi táblázatban részletezett árakon.

Orvosi alkalmassági vizsgálat ára 2016-ban (első fokú vizsgálat)

50 éves kor alatt

7.200 forint

50 és 60 éves kor között

4.800 forint

60 és 70 éves kor között

2.500 forint

70 éves kor felett

1.700 forint

 

Ha valakinek bármilyen súlyosabb betegsége van akkor a háziorvosa dönthet úgy, hogy a jogosítvány hosszabbítása előtt másodfokú orvosi vizsgálatra utalja a betegét. Ekkor már szakorvosok állapítják meg a másodfokú alkalmassági vizsgálat keretében, hogy alkalmas-e a sofőr járművezetésre. A másodfokú vizsgálat ára egyébként jóval drágább, mint az első fokúé.

Másodfokú orvosi alkalmassági vizsgálat ára 2016-ban

40 éves kor alatt

10.800 forint

40 és 60 éves kor között

7.200 forint

60 és 70 éves kor között

4.800 forint

70 éves kor felett

3.200 forint

 

Fontos tudni, hogy 2015-től megváltozott és szigorodott a kötelező egészségügyi alkalmassági vizsgálat, ami azt jelenti, hogy már nem hosszabbíthatja meg jogosítványát az a személy, akinél kóros alvászavart szűr ki a háziorvos; valamint az alkoholfüggőség mellett már az is kizáró ok lehet, ha valaki nem képes tartózkodni az alkoholfogyasztástól és azzal egyidejűleg a gépjármű vezetéstől.

Ha valaki az alvással kapcsolatos teszt alapján gyanússá válik, akkor arra akár hónapokig is tartó alvásvizsgálatok várnak, hogy teljes bizonyossággal diagnosztizálni lehessen az alvászavart, más nevén az alvási apnoe-t. Ez pedig azt jelenti, hogy hónapokig nem lehet megújítani a jogosítványt.

A minisztérium célja a szigorítással, hogy kiszűrjék azokat a sofőröket, akik nem is tudnak alvászavarukról, de nagyobb eséllyel okozhatnak ennek következtében közlekedési balesetet. Sajnos tavaly közel 300 olyan baleset történt, amikor valaki elaludt a volánnál. Az orvosi vizsgálat szigorításával pedig remélhetőleg az ezzel összefüggő vétkes balesetek száma is csökken a jövőben.

Jogosítvány ára 2016-ban

Annak is utánanéztünk azonban, hogy a jogosítvány meghosszabbításának menetén túl mennyibe kerül 2015-ben azok számára egy új jogosítvány megszerzése, akik még nem tudnak vezetni. Talán kezdjük ott, hogy legkorábban 16 és fél évesen lehet elkezdeni az ezzel kapcsolatos tanulást, vagyis az elméleti tanfolyamra 16 és fél évesen lehet legkorábban jelentkezni.

Elméleti tanfolyam

Ugyanakkor az elméleti tudás megszerzése után KRESZ vizsgát csak a 17. életév betöltése előtt 3 hónappal lehet tenni. Azt azonban fontos tudni, hogy mindenképpen érdemes megpróbálni a vizsgát letenni az elméleti tanfolyam első napjától számított egy éven belül, különben újra kell járni elölről az egész tanfolyamot.

Az elméleti tanfolyam ára attól függ, hogy mely autósiskolához iratkozunk be, azonban 2016-ban 20 és 25.000 forint között alakul általában. Ami viszont minden esetben azonos összeget jelent, az a vizsgadíj, melynek ára 4.600 forint, természetesen sikertelen vizsgatétel esetén minden újabb próbálkozáskor ugyanennyit kell fizetni.

Az elméleti vizsga manapság teljes mértékben számítógépeken zajlik, vagyis online kérdéssort kell megválaszolni. A vizsgán feltett 55 kérdésből 45 darab egy pontos és 10 darab három pontos kérdés található, melyek közül mintegy 40 szokott közlekedési alapismerettel foglalkozni, míg 8-10 kérdés a járművezetési elméleti és 5 kérdés a műszaki tudásra kérdez rá.

Elsősegély tanfolyam

Az elsősegély tanfolyamot új jogosítvány megszerzéséhez a gyakorlati vizsga előtti időszakban bármikor le lehet tenni, a vizsgát a Magyar Vöröskereszt szervezi. Az elsősegély tanfolyam időtartama 16 óra, melynek ára általában 8.000 forint, az elsősegély vizsga díja pedig pontosan 6.850 forint.

Gyakorlati tanfolyam

Akinek régóta van jogosítvány mindig meglepődik azon a híren, hogy a rutinvizsgát megszüntették már régebb óta. Természetesen ettől függetlenül az oktatás nem egyből a városi forgalomban zajlik, az oktató mindent az alapoktól kezdve tanít meg a "diáknak". Fontos kitétel, hogy minimum 30 darab 50 perces tanórát végig kell vezetni, de emellett azt a feltételt is teljesíteni kell, hogy 580 kilométer is levezetésre kerüljön ezen időszak alatt.

Szintén autósiskoláktól függ, hogy milyen áron kínálják a 30 órás gyakorlati tanfolyamot az oktatók, de 2015-ben körülbelül 3000 forintot kell óránként kalkulálni, vagyis általában 90.000 forintba kerül a gyakorlati tanfolyam. A gyakorlati vizsga díja az természetesen országosan fix, mely 11.000 forint.

Az alábbiakban készítettünk egy könnyen átlátható táblázatot arról, hogy mire kell számítani pénzügyileg akkor, ha új B típusú jogosítványt szeretnénk szerezni 2016-ban, hiszen mindez nem olcsó mulatság.

B kategóriás jogosítvány ára 2016-ban (kalkuláció)

Elméleti tanfolyam ára

22.000

Elméleti vizsga díja

4.600

Elsősegély tanfolyam ára

8.000

Elsősegély vizsga díja

6.850

Gyakorlati tanfolyam ára

90.000

Gyakorlati vizsga díja

11.000

ÖSSZESEN

142.450

 

A fenti táblázatból is látszik, hogy átlagosan 150.000 forintos összeget minimálisan is szükséges az új B kategóriás jogosítvány megszerzésére szánni. Ebbe pedig nincsen beleszámítva az, hogy ha egyszer-kétszer megbukik valaki az elméleti vagy a gyakorlati vizsgán, esetleg több gyakorlati órát szeretne venni oktatójától, ráadásul a KRESZ tankönyvek beszerzése is sokba kerül. Ezeket hozzáadva a végéra akár 180-200 ezer forintos összeg is összejöhet, ha belevágunk a jogosítvány megszerzésének menetébe.

 

Jogosítvány ára 2016: a lejárt B kategóriás jogosítvány hosszabbítása és az orvosi vizsgálat menete és díja 2016-ban. #jogositvany #jogsi http://officina.hu/belfoeld/116-jogositvany Közzétette: Gazdasági Hírek2016. január 15.


Karácsonyi Erzsébet-utalvány nyugdíjasoknak 2016: ekkor kapják meg a 10 ezer forintos nyugdíj-kiegés...

Karácsonyi Erzsébet-utalvány nyugdíjasoknak 2016: ekkor kapják meg a 10 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést a jogosultak. 2016. Karácsonyán a fenyőfa alatt a nyugdíjasok állami nyugdíj-k [ ... ]

Albérlet-támogatás 2017-től adómentesen: összege, igénylése és feltételei

Albérlet-támogatás 2017-től adómentesen: összege, igénylése és feltételei. A lakhatási támogatás 2017. január 1-től jelentősen megváltozik, így a munkáltató akár adómentesen is s [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

Cafeteria 2017 változások: ezt kell tudni a készpénz-cafeteriáról és a SZÉP-kártyáról 2017-től...

Cafeteria 2017 változások, kalkulátor és adózás: jön a készpénz-cafeteria és marad a SZÉP-kártya 2017-től. Új cafeteria juttatások jönnek 2017-ben. Jelentős és fontos változások j [ ... ]

CSOK 2017 kisokos: a CSOK feltételei, összege, igénylése új és használt lakásra 2017-ben

CSOK 2017 változások, feltételek és az igénylés módja, CSOK-rendelet 2017 és kalkulátor: a CSOK támogatás összege új és használt lakásra, házra, bővítésre. Egy helyen mindent megtu [ ... ]

Családi pótlék 2017 összege, utalás időpontjai 2017-ben - A családi pótlék igénylés feltételei...

Családi pótlék összege, emelés, feltételei 2017; családi pótlék utalás vagy kifizetés 2017-ben mely napokon várható? - A családi pótlék igénylése 2017-ben már a megyei Kormányhivat [ ... ]

Közalkalmazotti bértábla 2017: jön a közalkalmazotti béremelés 2017-ben

Közalkalmazotti bértábla 2017: jön a közalkalmazotti béremelés 2017-ben, és megtalálható oldalunkon a köztisztviselői bértábla 2017 fizetési fokozatai táblázat formában összefoglalv [ ... ]

Erzsébet-program 2017 pályázatok: üdülési pályázat és nyugdíjas Erzsébet-utalvány igénylése 2017-ben...

Erzsébet-program pályázat nyugdíjasoknak 2017: ong>nyugdíjas Erzsébet-utalvány és rong>üdülési pályázatong> időseknek 2017-ben! Ingyenes fürdőbelépő nyugdíjasoknak a 2017-es évben sajnos nem ig [ ... ]

Munkanélküli segély 2017 összege, igénylése: a munkanélküli segély utalás időpontjai 2017-ben...

Munkanélküli segély 2017 összege, igénylése: a munkanélküli segély utalás időpontjai 2017-ben. Az álláskeresési járadék összege és igénylése 2017-ben a Munkaügyi Központ kalkulá [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

Felmondás minta 2017: változtak a szabályok! Erre figyeljen felmondás esetén 2017-ben

Felmondás minta 2017: változtak a szabályok! Erre figyeljen felmondás esetén 2017. január 1-től: már a felmondások egyes elnevezései is változtak 2017-ben, így számos apró részletre fig [ ... ]

GYED / GYES kisokos 2017: ezt kell tudni a CSED, GYED és GYES összegéről és igényléséről 2017-ben...

GYED / GYES / CSED 2017 összege, igénylés módja: fontos tudnivalók és kalkulátor a CSED, anyasági támogatás, GYES és GYED Extra 2017-től aktuális változásairól és a terhes nők és a  [ ... ]

Útlevél 2017 igénylés okmányirodában, útlevél ára 2017-ben, az útlevél ügyintézés menete...

Útlevél 2017 igénylés okmányirodában, útlevél ára 2017-ben, a soron kívüli, sürgősségi és az azonnali útlevél ügyintézés menete 2017. január 1-től. Összefoglaltuk a teendőket a [ ... ]

Szabadság számítása 2017: kinek hány nap szabadság jár 2017-ben?

Szabadság számítása időarányosan 2017: kinek hány nap szabadság jár a kalkulátor alapján 2017-ben? A letölthető szabadság nyilvántartó lap 2017-ben is rögzíti a szabadnapok pontos sz [ ... ]

Táppénz kalkulátor 2017: táppénz összege, számítása és igénylés 2017-ben

Táppénz kalkulátor 2017: táppénz összege, számítása, kifizetés és igénylés 2017-ben. Szigorodnak a szabályok, táppénz összege és kifizetése 2017-ben, passzív táppénz információ [ ... ]

Pedagógus bértábla 2016/2017: béremelés, pótlékok, pedagógus életpályamodell 2016-ban

Pedagógus bértábla 2016/2017 szeptember: béremelés, pótlékok, fizetési fokozatok, életpályamodell a pedagógusoknak. 2016-ban eltolják a pedagógusok béremelését, mivel változtak az err [ ... ]

Autópálya matrica árak 2017 és érvényesség: a fizetős utak térképe megyénként 2017-ben

Magyar autópálya matrica árak 2017 és az érvényesség ideje: megyei, heti, havi és éves autópálya matricák díja és a fizetős utak térképe megyénként! 2017-ben is fizetős lesz az M0  [ ... ]

Végkielégítés 2017: kinek mennyi végkielégítés jár az új szabályok szerint 2017-ben?

Végkielégítés mértéke 2017: kinek mennyi végkielégítés jár az új szabályok szerint 2017-ben? Végkielégítés nem mindenkinek jár a munkaviszony megszűnése esetén 2017-ben sem. A mun [ ... ]

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben

Minimálbér 2015 nettó összege: ennyit kaphat kézhez 2015-ben. A biztató gazdasági adatok miatt a magyarországi minimálbér összege 2015-ben újra emelkedni fog és jócskán meghaladhatja a  [ ... ]

Adóbevallás 2017 kisokos: a 1653 nyomtatvány kitöltése és adóbevallás határidők 2017-ben

Adóbevallás 2017 nyomtatvány és határidők: a 1653 és az adó 1% nyomtatványok letöltése egy helyről, kitöltési útmutatóval együtt! Adóbevallás 2017 határidők: változtak az időpon [ ... ]

Mi mennyi 2016 / CSOK 2017

Családi adókedvezmény 2017

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2017

Munkaszerződés 2017

Albérleti szerződés 2016

Jelenléti ív 2017 / Túlóra 2017

Számviteli politika 2017

Ajándékozási szerződés 2017

Pénzkezelési szabályzat 2017

Özvegyi nyugdíj 2016

SZÉP Kártya 2016 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2016 / KATA 2017

Betegszabadság 2016

Autópálya matrica 2017

Jogosítvány 2016 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2016

Közmunkabér 2017

Munkanélküli segély 2016

Szociális segély 2016

Megbízási szerződés minta 2017

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2016

Vasárnapi pótlék 2016

Munkáltatói felmondás 2017

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2016

Nyugdíjemelés 2016

Nyugdíj melletti munka 2016

Munkaszüneti napok 2016

Rokkantsági ellátás 2016

Rehabilitációs ellátás 2016

Adóbevallás 2017

Alkalmi munka 2016

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2016

Munka GYED mellett 2016

GYED Extra 2016

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2016

Nők nyugdíja 40 év után 2016

Nyugdíj utalás 2016

2016/2017 tanév rendje

Azonnali hatályú felmondás 2017

Felmondás munkavállaló részéről 2017

Felmondás a munkavállaló részéről 2016

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2016

Advent Bécsben 2016

Munkaszüneti napok 2017

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Kínai horoszkóp 2017

Éves horoszkóp 2017

Utazás

A Ryanair 2016-ban Gran Canaria szigetére és Las Palmas repülőterére indít fapados repülőjáratot Budapestről. Gran Canaria (Kanári-szigetek) és Las Palmas látnivalók, strandok, időjárás információk. A...
Fapados menetrend Budapest: 2016-ban ezek az új Wizz Air és Ryanair járatok indulnak Budapestről és Debrecenből. Mutatjuk az új célpontokat és a járatok pontos indulásának időpontjait is! Kezd még...
EasyJet kézipoggyász kisokos 2016: poggyász díjak, méret szabályok, EasyJet utasfelvételi (check-in)tudnivalók és a Budapestről induló járatok listája. Berlin, Párizs és London Gatwick mellett az...

Friss

Karácsonyi Erzsébet-utalvány nyugdíjasoknak 2016: ekkor kapják meg a 10 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést a jogosultak. 2016. Karácsonyán a fenyőfa alatt a nyugdíjasok állami nyugdíj-kiegészítést találnak majd, 10...
Albérlet-támogatás 2017-től adómentesen: összege, igénylése és feltételei. A lakhatási támogatás 2017. január 1-től jelentősen megváltozik, így a munkáltató akár adómentesen is segítheti dolgozója...
Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1-jétől. Ennek oka...
Cafeteria 2017 változások, kalkulátor és adózás: jön a készpénz-cafeteria és marad a SZÉP-kártya 2017-től. Új cafeteria juttatások jönnek 2017-ben. Jelentős és fontos változások jönnek 2017. január...
Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti napok,...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.