Jogosítvány ára 2018: a jogosítvány hosszabbítás és az orvosi vizsgálat menete 2018-ban

Jogosítvány ára 2018: a lejárt B kategóriás jogosítvány hosszabbítása és az orvosi vizsgálat menete és ára 2018-ban. Mindent megtudhat összefoglalónkból, hogy 2018-ban a jogosítványokat érintően hogyan változtak a szabályok, valamint hogy milyen költségek várhatók, ha új jogosítványt szeretne, vagy csak a régit akarja meghosszabbítani. Figyelem: 2018-ban tovább szigorodott az orvosi vizsgálat, így érdemes az új rendelkezéseket áttekinteni, mielőtt a jogosítvány-hosszabbítás menetét elkezdenénk.

Ha valakinek lejár a jogosítványa, akkor a legtöbb esetben sürgőssé válik annak megújítása, hiszen rengetegen használják a magáncélú közlekedés mellett munkába járáshoz is autójukat. A gyors ügyintézés érdekében célszerű pontosan ismerni a jogosítványt érintő szabályokat, melyek 2018-ban is tartogatnak néhány újdonságot a korábbi évekhez képest. Sokaknak az autó a privát közlekedés mellett a munkaeszközt is jelenti, így természetesen ebben az esetben is elengedhetetlen az érvényes jogosítvány megléte. A tavaly életbe lépett legfontosabb változás az, hogy az első jogosítvány megszerzése mindenki számára ingyenes lett. 2018-tól viszont egy újabb fontos változást is elfogadtak a törvényhozók, melynek értelmében a jövőben a lejárt jogosítvány hosszabbításakor a vezetői engedélyt kérő állampolgár születésnapján fog évek múltán a jogosítvány újra lejárni. Az ingyenesség sajnos azonban nem vonatkozik a jogosítvány hosszabbításra 2018-ban sem. Örömhír viszont, hogy a másik nagyon fontos állampolgári alapdokumentum, a személyi igazolvány már teljesen illetékmentessé vált.


Először összefoglaljuk azt, hogy mit kell tenni lejáró jogosítvány esetén (hiszen ez többeket érint), majd külön azzal is foglalkozunk, hogy 2018-ban hogyan és mennyiért lehet jogosítványt szerezni azoknak, akik még soha nem vezettek.

Egy átlagember leggyakrabban B kategóriás jogosítvánnyal a zsebében vezet, hiszen ezzel maximum 3500 kg-ot megengedett legnagyobb össztömegű személy-, és tehergépkocsit vezethetünk, melyben maximum 8 ülőhely van. Vagyis egy B kategóriás jogsival szinte minden átlagos járművel lehet közlekedni.

Jogosítvány hosszabbítás 2018

Az érvényes jogosítványhoz egészségügyi alkalmasság szükséges. A jogosítvány megújításának gyakoriságát és érvényességét az erre vonatkozó jogszabály (13/1992. (VI. 26.) NM rendelet) írja le, mely megváltozott 2018-tól. Eszerint életkortól függően válik egyre gyakoribbá a lejárat és a hosszabbítás szükségessége, így a szabályok szerint 50 éves kor alatt 10 évenként kell a jogosítványt megújítani, míg 50 és 60 év között 5 évenként, 60 és 70 év között 3 évenként, 70 év felett pedig már 2 évenként.

Egészségügyi alkalmassági vizsgálat gyakorisága (2018)

50 éves kor alatt

10 évenként

50 és 60 éves kor között

5 évenként

60 és 70 éves kor között

3 évenként

70 éves kor felett

2 évenként

Az egészségi alkalmasság lejárta miatti csere esetén a jogosítvány hosszabbítás illetéke 2018-ban egységesen 4.000 forint, mely 62. életév felett 1.500 forintra csökken. Az illeték összegét csekken vagy bankkártyával is ki lehet fizetni a járási hivatalok okmányirodáiban. Ha valaki meghosszabbított érvényességű jogosítvány elkészültéig szeretne kapni ideiglenes vezetői engedélyt, akkor annak az illetéke 2018-ban 2.300 forint.

Jogosítvány hosszabbításához szükséges az okmányirodába magunkkal vinni egy személyazonosításra alkalmas okmányt, a lakcímkártyát, az újonnan beszerzett egészségügyi alkalmasságot igazoló orvosi véleményt, a lejáró vezetői engedélyt, és a csekken befizetett illetékről kapott igazolást.

Orvosi alkalmassági vizsga 2018

Sajnos az orvos 2018-ban sem ingyen állítja ki a vezetői engedély hosszabbításához szükséges egészségügyi alkalmasságot igazoló orvosi véleményt. 2018-ban a háziorvos a jogosítványhoz szükséges orvosi vizsgálat ára kortól függően 1.700 és 7.200 forint között mozog. Az orvosi igazolás azt bizonyítja, hogy egészségügyileg a sofőr továbbra is alkalmas arra, hogy biztonságosan elvezessen egy gépjárművet és másokat ne veszélyeztessen. Az első fokú alkalmassági vizsgálatot a háziorvosok végezhetik el, az alábbi táblázatban részletezett árakon.

Orvosi alkalmassági vizsgálat ára 2018-ban (első fokú vizsgálat)

50 éves kor alatt

7.200 forint

50 és 60 éves kor között

4.800 forint

60 és 70 éves kor között

2.500 forint

70 éves kor felett

1.700 forint

Ha valakinek bármilyen súlyosabb betegsége van akkor a háziorvosa dönthet úgy, hogy a jogosítvány hosszabbítása előtt másodfokú orvosi vizsgálatra utalja a betegét. Ekkor már szakorvosok állapítják meg a másodfokú alkalmassági vizsgálat keretében, hogy alkalmas-e a sofőr jármű vezetésére. A másodfokú vizsgálat ára egyébként jóval drágább, mint az első fokúé.

Másodfokú orvosi alkalmassági vizsgálat ára 2018-ban

40 éves kor alatt

10.800 forint

40 és 60 éves kor között

7.200 forint

60 és 70 éves kor között

4.800 forint

70 éves kor felett

3.200 forint

Fontos tudni, hogy az elmúlt években megváltozott és szigorodott a kötelező egészségügyi alkalmassági vizsgálat, ami azt jelenti, hogy már nem hosszabbíthatja meg jogosítványát az a személy, akinél kóros alvászavart szűr ki a háziorvos; valamint az alkoholfüggőség mellett már az is kizáró ok lehet, ha valaki nem képes tartózkodni az alkoholfogyasztástól és azzal egyidejűleg a gépjármű vezetéstől.

Ha valaki az alvással kapcsolatos teszt alapján gyanússá válik, akkor arra akár hónapokig is tartó alvásvizsgálatok várnak, hogy teljes bizonyossággal diagnosztizálni lehessen az alvászavart, más nevén az alvási apnoe-t. Ez pedig azt jelenti, hogy hónapokig nem lehet megújítani a jogosítványt.

A minisztérium célja a szigorítással, hogy kiszűrjék azokat a sofőröket, akik nem is tudnak alvászavarukról, de nagyobb eséllyel okozhatnak ennek következtében közlekedési balesetet. Sajnos tavaly közel 300 olyan baleset történt, amikor valaki elaludt a volánnál. Az orvosi vizsgálat szigorításával pedig remélhetőleg az ezzel összefüggő vétkes balesetek száma is csökken a jövőben.

Jogosítvány ára 2018-ban

Annak is utánanéztünk azonban, hogy a jogosítvány meghosszabbításának menetén túl mennyibe kerül 2015-ben azok számára egy új jogosítvány megszerzése, akik még nem tudnak vezetni. Talán kezdjük ott, hogy legkorábban 16 és fél évesen lehet elkezdeni az ezzel kapcsolatos tanulást, vagyis az elméleti tanfolyamra 16 és fél évesen lehet legkorábban jelentkezni.

Elméleti tanfolyam

Ugyanakkor az elméleti tudás megszerzése után KRESZ vizsgát csak a 17. életév betöltése előtt 3 hónappal lehet tenni. Azt azonban fontos tudni, hogy mindenképpen érdemes megpróbálni a vizsgát letenni az elméleti tanfolyam első napjától számított egy éven belül, különben újra kell járni elölről az egész tanfolyamot.

Az elméleti tanfolyam ára attól függ, hogy mely autósiskolához iratkozunk be, azonban 2018-ban 20 és 25.000 forint között alakul általában. Ami viszont minden esetben azonos összeget jelent, az a vizsgadíj, melynek ára 4.600 forint, természetesen sikertelen vizsgatétel esetén minden újabb próbálkozáskor ugyanennyit kell fizetni.

Az elméleti vizsga manapság teljes mértékben számítógépeken zajlik, vagyis online kérdéssort kell megválaszolni. A vizsgán feltett 55 kérdésből 45 darab egy pontos és 10 darab három pontos kérdés található, melyek közül mintegy 40 szokott közlekedési alapismerettel foglalkozni, míg 8-10 kérdés a járművezetési elméleti és 5 kérdés a műszaki tudásra kérdez rá.

Elsősegély tanfolyam

Az elsősegély tanfolyamot új jogosítvány megszerzéséhez a gyakorlati vizsga előtti időszakban bármikor le lehet tenni, a vizsgát a Magyar Vöröskereszt szervezi. Az elsősegély tanfolyam időtartama 16 óra, melynek ára általában 8.000 forint, az elsősegély vizsga díja pedig pontosan 6.850 forint.

Gyakorlati tanfolyam

Akinek régóta van jogosítvány mindig meglepődik azon a híren, hogy a rutinvizsgát megszüntették már régebb óta. Természetesen ettől függetlenül az oktatás nem egyből a városi forgalomban zajlik, az oktató mindent az alapoktól kezdve tanít meg a "diáknak". Fontos kitétel, hogy minimum 30 darab 50 perces tanórát végig kell vezetni, de emellett azt a feltételt is teljesíteni kell, hogy 580 kilométer is levezetésre kerüljön ezen időszak alatt.

Szintén autósiskoláktól függ, hogy milyen áron kínálják a 30 órás gyakorlati tanfolyamot az oktatók, de 2015-ben körülbelül 3000 forintot kell óránként kalkulálni, vagyis általában 90.000 forintba kerül a gyakorlati tanfolyam. A gyakorlati vizsga díja az természetesen országosan fix, mely 11.000 forint.

Az alábbiakban készítettünk egy könnyen átlátható táblázatot arról, hogy mire kell számítani pénzügyileg akkor, ha új B típusú jogosítványt szeretnénk szerezni 2018-ban, hiszen mindez nem olcsó mulatság.

B kategóriás jogosítvány ára 2018-ban (kalkuláció)

Elméleti tanfolyam ára

22.000

Elméleti vizsga díja

4.600

Elsősegély tanfolyam ára

8.000

Elsősegély vizsga díja

6.850

Gyakorlati tanfolyam ára

90.000

Gyakorlati vizsga díja

11.000

ÖSSZESEN

142.450

A fenti táblázatból is látszik, hogy átlagosan 150.000 forintos összeget minimálisan is szükséges az új B kategóriás jogosítvány megszerzésére szánni. Ebbe pedig nincsen beleszámítva az, hogy ha egyszer-kétszer megbukik valaki az elméleti vagy a gyakorlati vizsgán, esetleg több gyakorlati órát szeretne venni oktatójától, ráadásul a KRESZ tankönyvek beszerzése is sokba kerül. Ezeket hozzáadva a végéra akár 180-200 ezer forintos összeg is összejöhet, ha belevágunk a jogosítvány megszerzésének menetébe.


KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta: katásoknak kötelező a nyilvántartás vezetése 2018-ban...

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is  [ ... ]

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat

Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmo [ ... ]

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok?

Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugd [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: kiszámoltuk, ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól! Mennyi a 2018. évi minimálbér bruttó-nettó összege? Garantált bérminimum 2018 összege (szakmunkás minim [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti [ ... ]

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás va...

Ingatlan illeték 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás vagy ház eladásakor? Ingatlan illeték kedvezmény 2018-ban is számos esetben érvény [ ... ]

Jogosítvány ára 2018: a jogosítvány hosszabbítás és az orvosi vizsgálat menete 2018-ban

Jogosítvány ára 2018: a lejárt B kategóriás jogosítvány hosszabbítása és az orvosi vizsgálat menete és ára 2018-ban. Mindent megtudhat összefoglalónkból, hogy 2018-ban a jogosítvány [ ... ]

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása az új rendelkezések alapján 2018-ban

Felmondási idő 2018: a felmondási idő számítása közérthetően, az új Munka Törvénykönyve rendelkezései alapján 2018-ban. Mivel a változtak a felmondással kapcsolatos szabályok az elm [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: kiszámoltuk, ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól! Mennyi a 2018. évi minimálbér bruttó-nettó összege? Garantált bérminimum 2018 összege (szakmunkás minim [ ... ]

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban

Családi adókedvezmény összege 2018: kalkulátor és a családi adókedvezmény nyomtatvány kitöltésnek módja 2018-ban. Mi mennyi 2018-ban? Tovább nő a családi adókedvezmény összege 2 gye [ ... ]

Munkaszüneti napok 2018: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2018-ban

Munkaszüneti napok 2018: itt a munkaidő naptár 2018 és a munkarend. 2018. évi munkaszüneti napok táblázat és naptár: a hosszú hétvégék és a munkaszüneti napok ledolgozása 2018-ban íg [ ... ]

Tanév rendje 2017/18: itt a hivatalos lista, hogy mikor lesznek az iskolai szünetek idén

2017/2018 tanév rendje: ekkor lesz az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet idén. Itt megtalálható a 2017-18-as tanév naptár szerinti időbeosztása, vagyis az iskolai tanítás [ ... ]

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: fontos változásokra kell számítani

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2018: rokkant nyugdíj helyett fontos változások léptek életbe korábban, melyre 2018-ban is fontos figyelni. Érdemes tisztázni a rokkantsági ellát [ ... ]

Nők nyugdíja 40 év után 2018: feltételek a 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjhoz 2018-ban...

Nők nyugdíja 40 év munkaviszony után 2018: feltételek és szabályok a nők 40 év munka utáni kedvezményes nyugdíjához 2018-ban. Nők 40 éves nyugdíjazása 2018-ban is igényelhető, a nő [ ... ]

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben?

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben? Most megtudhatja, hogy 2017-ben mire számíthat a kínai horoszkóp előrejelzései alapján: szerencse, harmónia, bőség [ ... ]

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?

Kínai horoszkóp 2016: a Majom éve Önnek milyen változásokat hoz 2016-ban?g> Itt megtudhatja, hogy 2016-ban mire számíthat a kínai horoszkóp jövendölései alapján: harmónia, remény, szeren [ ... ]

TB járulék összege 2018: TB járulék fizetés egyénileg vagy munkanélkülieknek 2018-ban

TB változások 2018 és TB járulék összege és fizetése egyénileg 2018: így történik a TB fizetés egyénileg vagy munkanélkülieknek 2018-ban. Mennyi a TB járulék összege 2018-ban? Minde [ ... ]

Ingatlan bérbeadás adózása 2018: változásokra kell figyelni lakáskiadás esetén!

Ingatlan bérbeadás (albérlet) utáni adózás 2018: erre figyeljen lakáskiadás utáni adózás esetén 2018-ben! Jelentősen módosult és kedvezőbb adózás terheli az ingatlankiadást 2018-tó [ ... ]

Friss

KATA bevételi nyilvántartás 2018 minta letöltés: katásoknak kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is! KATA adózás esetén a bevételi nyilvántartás vezetése 2018-ban is kötelező, töltse...
Pénzmosás elleni szabályzat 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmosás elleni...
Nyugdíjprémium összege 2018: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugdíjasok egyszeri...
Minimálbér 2018 összege: kiszámoltuk, ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól! Mennyi a 2018. évi minimálbér bruttó-nettó összege? Garantált bérminimum 2018 összege (szakmunkás minimálbér) és a...
Cafeteria szabályzat minta 2018: a kötelező céges dokumentum, mely azonnal letölthető. A cafeteria szabályzat minta 2018 ingyen jelenleg nem elérhető, hiszen egy elég bonyolult szakmai iratanyagról van...

CSOK 2018

Családi adókedvezmény 2018

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2018

Pénzmosás elleni szabályzat 2018

Munkaszerződés 2018

Munkáltatói tájékoztató 2018

Járulékok 2018

Albérleti szerződés 2018

Jelenléti ív 2018 / Túlóra 2018

Számviteli politika 2018

Ajándékozási szerződés 2018

Pénzkezelési szabályzat 2018

Számviteli szabályzatok 2018

Özvegyi nyugdíj 2018

SZÉP Kártya 2018 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2018 / KATA 2018

Betegszabadság 2018

Autópálya matrica 2018

Jogosítvány 2018 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2018

Közmunkabér 2018

Munkanélküli segély 2018

Szociális segély 2018

Megbízási szerződés minta 2018

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2018

Vasárnapi pótlék 2018

Munkáltatói felmondás 2018

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2018

Nyugdíjemelés 2018

Nyugdíj melletti munka 2018

Rokkantsági ellátás 2018

Rehabilitációs ellátás 2018

Adóbevallás 2018

Alkalmi munka 2018

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2018

Munka GYED mellett 2018

GYED Extra 2018

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2018

Nők nyugdíja 40 év után 2018

Nyugdíj utalás 2018

Azonnali hatályú felmondás 2018

Felmondás munkavállaló részéről 2018

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2018

Advent Bécsben 2018

Munkaszüneti napok 2018

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Számlatükör 2018

Éves horoszkóp 2018

Utazás

Szlovén autópálya matrica 2018 árak, vásárlás és Szlovénia autópálya térkép. A szlovén matricával igénybe vehető autópálya fontos alternatív tranzitútvonal Horvátország tengerparti városai valamint...
Horvátország bankkártyás fizetés: hogyan lehetséges a gyors kártyás fizetés a horvát autópálya szakaszokon? Milyen bankkártyákkal és hol lehet fizetni Horvátországban? Érdemes-e a kuna árfolyammal és...
Top 12 homokos tengerpart Horvátország: itt a teljes lista és térkép a horvát homokos strandokról! Apartman és szállás ajánló a horvát homokos strandok közelében, melyek kisgyermekes családok számára...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.