Táppénz kalkulátor 2017 / 2018: táppénz összege, számítása és igénylés 2017-ben

Táppénz kalkulátor 2017 / 2018: táppénz összege, számítása, kifizetés és igénylés 2017-ben. Szigorodnak a szabályok, táppénz összege és kifizetése 2017-ben, passzív táppénz információk. 2017. január 1-től érvényben levő táppénz és betegszabadság szabályok alapján Ön is könnyen ki tudja számítani azt, hogy mennyi betegszabadságra és táppénzre jogosult. Minden információt megtalál portálunkon a betegszabadságról és a táppénzről, melyek 2017-ben is minden munkavállalóra érvényesek.

Az új Munka Törvénykönyve alapján a betegszabadság a fizetett szabadság mellett megilleti a munkavállalókat, ez tehát alapvetően az új szabályok életbe lépése után sem változott. A táppénz összege viszont nőtt, mivel a minimálbér is emelkedett, ez naponta 333 forint emelkedést jelent (a 2013-as adatok alapján), a 2017-es évre ezt csak azután lehet kiszámítani, amikor a kormány a munkaadókkal való egyeztetés után eldönti a minimálbér 2017-es összegét. A táppénz kiszámításának módja is változott kis mértékben az új Munka Törvénykönyve elfogadásával. A táppénz kódok 2017-os listája írásunk utolsó részében található, mely a keresőképtelenség okairól szól.


Táppénz szabályok 2017-ben

Az elmúlt évek negatív tapasztalatai miatt 2015. január 1-től, vagyis 2017-ben is jelentősen szigorodtak a táppénz feltételei, annak érdekében pedig, hogy jelentősen visszaszoruljanak a táppénzzel kapcsolatos csalások, lehetőség lesz a táppénz folyósításának átmeneti megvonására is. A szigorúbb ellenőrzéseket úgy kell elképzelni, hogy az orvosok akár saját otthonában is felkereshetik majd a táppénzen levő beteget, és ellenőrizhetik, hogy valóban beteg-e. Erre azért is van szükség, mert sok táppénzen lévő beteg nem tartja be az orvos utasításait, ezáltal is késleltetve a gyógyulást; mely egyébként jelentős állami táppénz kifizetést eredményez.

A 2017-ben életbe lépő változások szerint a táppénz folyósítását megtagadhatja az orvos, ha a beteg nem jelenik meg a kötelezően előírt orvosi vizsgálaton vagy ellenőrzésen. Várhatóan a táppénz kiszámításának a módja is változik 2017-ben, így a táppénz alapja az adóbevallásban szereplő jövedelem lesz, de ezt egy külön rendeletben később fogja a kormány szabályozni.

2017-ben a korábbi évek szabályaihoz hasonlóan ha a munkavállaló betegség miatt nem tud dolgozni, akkor a keresőképtelenség első 15 munkanapjára nem táppénzt, hanem betegszabadságot vehet igénybe. Az évente 15 napban kiadható betegszabadságba bele kell számítani a fizetett ünnepnapokat is, de a heti két pihenőnapot (szombat, vasárnap) nem. Bővebben olvashat a betegszabadságról, ha ide kattint: betegszabadság 2017.

A betegszabadság lejáratát követő naptól jár a táppénz. Azonban 2017-től már a betegszabadságot követő szabadnapra és heti pihenőnapra táppénz már nem jár. Az alapvető különbség a betegszabadság és a táppénz között egyébként az, hogy a betegszabadságot a munkáltatónak kell fizetnie, míg a táppénzt az állam folyósítja. Ha a munkavállaló nem használta ki az éves betegszabadság-keretét, ami 15 napot jelent, azt a következő évre természetesen nem viheti át. A betegszabadsággal a munkáltató rendelkezik, azt a munkavállaló nem veheti ki kedve szerint. Ha a munkaviszony év közben keletkezett, akkor a munkavállalónak arányosan kevesebb betegszabadság jár az első csonka évre.

Táppénz jogosultság 2017-ben

A táppénz igénybe vételéhez keresőképtelenséget kell igazolni (vagyis hogy betegség miatt nem tud valaki dolgozni a munkahelyén), melyet a háziorvos állapít meg minden esetben. Az évente felhasználható 15 napos keret erejéig az orvosi diagnózis alapján betegszabadság jár, 15 napot meghaladó betegség esetén jogosult a munkavállaló táppénz igénybe vételére.

Táppénz maximum egy évig jár a beteg munkavállalóknak, de ezen időszak alatt fenn kell álni a folyamatos biztosítási jogviszonynak. (Ez elég ritka, mert sajnos számos munkáltató felmond ha a munkavállaló huzamosabb ideig nem tud nála munkát végezni.)

Táppénz összege, táppénz kalkulátor 2017

A táppénzt háromféleképpen is ki lehet számítani. Alapesetben a táppénz összege a pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem alapján kerül kiszámításra. Ha a táppénzt igénylő nem rendelkezik 180 naptári napot meghaladó munkaviszonnyal, akkor a 180 nap alatt keletkezett jövedelem átlaga alapján kell megállapítani. Ha a meghatározott időszakban a biztosított nem rendelkezett jövedelemmel, akkor a mindenkori minimálbér alapján kell kiszámítani a táppénz összegét.

A táppénz összege a fenti számítás alapján kiszámított jövedelem 60 százaléka, de nem érheti el az aktuális minimálbér duplájának harmincad részét. Ha ezt kiszámoljuk, akkor a minimálbér 2017-ben bruttó 127.500 forint, vagyis (127.500x2)/30=8.500 forint lehet a táppénz maximális összege. A táppénz kiszámítása nem egyszerű feladat, melynek meghatározásához a legegyszerűbb mód a táppénz kalkulátor használata, melynek fejlesztése hamarosan megtörténik. A táppénz összegét a táppénzre jogosultnak utólag folyósítják.

Táppénz kifizetése 2017

A táppénz iránti kérelmet minden munkavállalónak a saját munkáltatójához kell elküldenie. Egyéni vállalkozóként azonban a helyi kormányhivatalhoz szükséges a táppénz igénylést eljuttatni. Amennyiben a táppénz iránti kérelem megfelelő módon lett kitöltve, ezáltal pedig a munkavállaló kérése teljesíthető, akkor ez eljáró hivatalnak 8 napja van arra, hogy döntsön a kérelmezett táppénzről. Minden más esetben akár 21 nap is lehet az elbírálás határideje. A táppénz kifizetését 2017-ben is a kormányhivatal intézi, a táppénzt a táppénz iránti kérelem elbírálását követően azonnal elutalják a kérelmezőnek.

Táppénz kódok 2017 - Keresőképtelenség

Ha valaki valamilyen oknál fogva nem képes ellátni a munkáját, és nem tud emiatt megjelenni a munkahelyén, akkor keresőképtelenségről beszélünk. Több oka is lehet a munkavállaló keresőképtelenségének, ezektől az okoktól függ, hogy milyen iratokra van szükség a táppénz igénylés benyújtásához. A keresőképtelenséget minden esetben szükséges igazolni, a keresőképtelenség okáról pedig a táppénz kód ad felvilágosítást, ezt a kilencféle kódot az alábbi táblázatban foglaltuk össze.

Táppénz kódok 2017: a keresőképtelenséget jelölő kódok

Táppénz kód

Táppénz jellege

Megjegyzés

1

Üzemi baleset

Baleseti táppénz - A munkahelyen vagy a munkahelyre menet, illetve hazafelé tartva is történhet üzemi baleset. Az 1-es táppénzes kódra betegszabadság nem jár, a munkavállaló az első naptól kezdve táppénzt kap.

2

Foglalkozási megbetegedés

Baleseti táppénz - A betegség a munkavégzés után jóval később is jelentkezhet, de bizonyítottan a munkahelyi körülmények okozták. A 2-es táppénzes kódra betegszabadság nem jár, a munkavállaló az első naptól kezdve táppénzt kap.

3

Közúti baleset

A munkavállalónak nyilatkoznia kell a baleset körülményeiről, illetve arról, hogy üzemi baleset történt-e. A társadalmi kifizetőhely vagy a szakigazgatási szerv dönt a táppénzről, nem az orvos.

4

Egyéb baleset

5

Beteg gyermek ápolása

Gyermekápolási táppénz - A gyerek 12 éves koráig lehet a táppénzt igénybe venni; gyermekenként:3 éves korig 84 nap,6 éves korig 42 nap,12 éves korig 14 nap jár. Az 5-ös táppénzes kódra betegszabadság nem jár, a munkavállaló az első naptól kezdve táppénzt kap.

6

Terhesség vagy szülés miatti keresőképtelenség

A 6-os táppénzes kódra betegszabadság nem jár, a munkavállaló az első naptól kezdve táppénzt kap.

7

Közegészségügyi okból foglalkozástól történő eltiltás, hatósági elkülönítés

Járványügyi vagy közegészségügyi okból nem jelenthet meg a munkavállaló a munkahelyén.

8

Egyéb keresőképtelenség

Az általános szabályok szerinti keresőképtelenséget jelenti.

9

Veszélyeztetett terhesség miatti keresőképtelenség

A 9-es táppénzes kódra betegszabadság nem jár, a munkavállaló az első naptól kezdve táppénzt kap.

Passzív táppénz

A passzív táppénzt 2011. július 1-jei hatállyal teljesen megszüntették, mivel korábban számos visszaélés történt ezzel kapcsolatban. Így ki lehet jelenteni, hogy 2017-ben sem lehet már passzív táppénzt igényelni, mert a passzív táppénz intézménye már nem létezik.

2012. január 1-jétől több olyan korábbi nyugdíjjelegű ellátás is megszűnt, mely helyett táppénz-jellegű ellátások lettek bevezetve. Így például a rokkantsági nyugdíj és egyéb korábbi rendszeres pénzbeli juttatás helyett az arra jogosult megváltozott munkaképességű személyek számára feltételekhez kötött rehabilitációs ellátás valamint rokkantsági ellátás elnevezéssel két új táppénz-jellegű juttatás jár 2017-ben is; ezekkel az új támogatásokkal szintén részletesen foglalkozunk.


Pénzmosás elleni szabályzat 2017 / 2018 minta: letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat

Pénzmosás elleni szabályzat 2017 / 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A  [ ... ]

Nyugdíjprémium összege 2017: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok?

Nyugdíjprémium összege 2017: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugd [ ... ]

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól

Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasa [ ... ]

Cafeteria szabályzat minta 2017: kötelező minden cég és vállalkozás számára

Cafeteria szabályzat minta 2017 / 2018: a kötelező céges dokumentum, mely azonnal letölthető. A cafeteria szabályzat minta 2017 ingyen jelenleg nem elérhető, hiszen egy elég bonyolult szakma [ ... ]

CSOK 2017 / 2018 kisokos: a CSOK feltételei, összege, igénylése új és használt lakásra 2017-ben...

CSOK 2017 / 2018 változások, feltételek és az igénylés módja, CSOK-rendelet 2017 és kalkulátor: a CSOK támogatás összege új és használt lakásra, házra, bővítésre. Egy helyen minden [ ... ]

GYED / GYES kisokos 2017 / 2018: ezt kell tudni a CSED, GYED és GYES összegéről és igényléséről 2017...

GYED / GYES 2017 / 2018 összege, igénylés módja: fontos tudnivalók és kalkulátor a CSED, anyasági támogatás, GYES és GYED Extra 2017-től aktuális változásairól és a terhes nők és a  [ ... ]

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól

Minimálbér 2016 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2016-tól. A minimálbér és a garantát bérminimum összege is növekszik 2016-tól, így a magyar gazdaság jó teljesítményének er [ ... ]

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től

Minimálbér 2017 összege: ennyivel több nettó bért kaphat kézhez 2017-től. Minimálbér emelés 2017: jelentősen növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1 [ ... ]

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma

Munkaszüneti napok 2017-ben: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2017-ben! Tervezze meg előre szabadságát és nyaralását, hiszen már elérhetőek a 2017. évi munkaszüneti [ ... ]

Ingatlan illeték 2017 / 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke l...

Ingatlan illeték 2017 / 2018 eladás vagy vétel esetén: mennyi az átírási illeték és az adó mértéke lakás vagy ház eladásakor? Ingatlan illeték kedvezmény 2017-ben is számos esetben  [ ... ]

Felmondási idő 2017 / 2018: a felmondási idő számítása az új rendelkezések alapján 2017-ben...

Felmondási idő 2017 / 2018: a felmondási idő számítása közérthetően, az új Munka Törvénykönyve rendelkezései alapján 2017-ben. Mivel a változtak a felmondással kapcsolatos szabályok [ ... ]

Jogosítvány ára 2017 / 2018: a jogosítvány hosszabbítás és az orvosi vizsgálat menete 2017-ben...

Jogosítvány ára 2017 / 2018: a lejárt B kategóriás jogosítvány hosszabbítása és az orvosi vizsgálat menete és ára 2017-ben. Mindent megtudhat összefoglalónkból, hogy 2017-ben a jogos [ ... ]

Családi adókedvezmény összege 2017 / 2018: kalkulátor és a nyomtatvány kitöltésnek módja 2017-ben...

Családi adókedvezmény összege 2017 / 2018: kalkulátor és a családi adókedvezmény nyomtatvány kitöltésnek módja 2017-ben. Tovább nő a családi adókedvezmény összege 2 gyerek után és [ ... ]

Tanév rendje 2017/18: itt a hivatalos lista, hogy mikor lesznek az iskolai szünetek idén

2017/2018 tanév rendje: ekkor lesz az őszi, a téli szünet, a tavaszi és a nyári szünet idén. Itt megtalálható a 2017-18-as tanév naptár szerinti időbeosztása, vagyis az iskolai tanítás [ ... ]

Nagy éves horoszkóp 2018: több újdonságra készülhetünk a 2018-as horoszkóp jóslatai alapján...

Éves horoszkóp 2018: több újdonságra és számos változásra készülhetünk az éves, heti és napi horoszkóp alapján 2018-ban. Horoszkóp 2018 a szerelem, az egészség, a pénz és a karrie [ ... ]

Munkaszüneti napok 2018: így alakul a munkarend és a hosszú hétvégék száma 2018-ban

Munkaszüneti napok 2018-ban, munkarend és munkaidő naptár 2018 minden tudnivalóval! Kilenc hosszú hétvége és áthelyezett munkanap vár ránk 2018-ban! A munkanap áthelyezések miatt 2018-ba [ ... ]

Felmondás munkavállaló részéről 2017 minta: mit tegyek, ha fel akarok mondani?

Felmondás a munkavállaló részéről 2017 minta: mit tehetek, ha már nem bírom tovább és fel akarok mondani 2017-ben? Munkavállalói rendes felmondás minta 2017: minden tudnivalót összefogl [ ... ]

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2017 / 2018: fontos változásokra kell számítani

Rokkantsági ellátás összege, igénylése 2017 / 2018: rokkant nyugdíj helyett fontos változások léptek életbe korábban, melyre 2017-ben is fontos figyelni. Érdemes tisztázni a rokkantsági [ ... ]

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben?

Kínai horoszkóp 2017: a Kakas éve Önnek is változásokat hoz 2017-ben? Most megtudhatja, hogy 2017-ben mire számíthat a kínai horoszkóp előrejelzései alapján: szerencse, harmónia, bőség [ ... ]

Nők nyugdíja 40 év után 2017 / 2018: feltételek a 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjhoz 2...

Nők nyugdíja 40 év munkaviszony után 2017 / 2018: feltételek és szabályok a nők 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjához 2017-ben. Nők 40 éves nyugdíjazása 2017-ben is igény [ ... ]

Friss

Pénzmosás elleni szabályzat 2017 / 2018 minta: végre letölthető az új pénzmosási mintaszabályzat, mely az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) alapján készült. A pénzmosás elleni...
Nyugdíjprémium összege 2017: kinek jár és mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok a nyugdíjemelés mellett nyugdíj kiegészítésként? A kormány döntött, hogy 2017. novemberében a nyugdíjasok egyszeri...
Minimálbér 2018 összege: ennyi nettó bért kaphat kézhez 2018-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2018-tól jelentősen nő, ráadásul az adócsökkentések révén magasabb nettó bért kap...
Cafeteria szabályzat minta 2017 / 2018: a kötelező céges dokumentum, mely azonnal letölthető. A cafeteria szabályzat minta 2017 ingyen jelenleg nem elérhető, hiszen egy elég bonyolult szakmai...
Kínai horoszkóp 2018: a Kutya éve neked milyen változásokat hoz 2018-ban? Nagy éves kínai horoszkóp 2018: kinek milyen előnyt tartogat a Kutya éve? A 2018-as év sok jót ígér azok számára, akik a...

CSOK 2017

Családi adókedvezmény 2017

Felmondás közös megegyezéssel

Közalkalmazotti bértábla 2017

Pénzmosás elleni szabályzat 2017

Munkaszerződés 2017

Munkáltatói tájékoztató 2017

Járulékok 2017

Albérleti szerződés 2017

Jelenléti ív 2017 / Túlóra 2017

Számviteli politika 2017

Ajándékozási szerződés 2017

Pénzkezelési szabályzat 2017

Számviteli szabályzatok 2017

Özvegyi nyugdíj 2016

SZÉP Kártya 2016 / Útlevél

Pedagógus bértábla

Táppénz 2016 / KATA 2017

Betegszabadság 2016

Autópálya matrica 2017

Jogosítvány 2016 / Szabadság

Új személyi igazolvány 2016

Közmunkabér 2017

Munkanélküli segély 2016

Szociális segély 2016

Megbízási szerződés minta 2017

Átvételi elismervény

Műszakpótlék 2016

Vasárnapi pótlék 2016

Munkáltatói felmondás 2017

Felmondási idő / Végkielégítés

Meghatalmazás / TB járulék 2016

Nyugdíjemelés 2016

Nyugdíj melletti munka 2016

Munkaszüneti napok 2016

Rokkantsági ellátás 2016

Rehabilitációs ellátás 2016

Adóbevallás 2017

Alkalmi munka 2016

Felmondás indoklása

Erzsébet Utalvány 2016

Munka GYED mellett 2016

GYED Extra 2016

Tulajdoni lap lekérése

Ingatlan illeték 2016

Nők nyugdíja 40 év után 2016

Nyugdíj utalás 2016

2016/2017 tanév rendje

Azonnali hatályú felmondás 2017

Felmondás munkavállaló részéről 2017

Indoklás nélküli felmondás

Vállalkozási szerződés 2017

Advent Bécsben 2017

Munkaszüneti napok 2017

Felmondás próbaidő alatt

Teljesítés igazolás

Fizetés nélküli szabadság

Számlatükör 2017

Kínai horoszkóp 2017

Éves horoszkóp 2017

Utazás

Szlovén autópálya matrica 2017 / 2018 árak, vásárlás és Szlovénia autópálya térkép. A szlovénmatricával igénybe vehetőautópálya fontos alternatív tranzitútvonal Horvátország tengerparti városai valamint...
Horvátország bankkártyás fizetés: hogyan lehetséges a gyors kártyás fizetés a horvát autópálya szakaszokon? Milyen bankkártyákkal és hol lehet fizetni Horvátországban? Érdemes-e a kuna árfolyammal és...
Top 12 homokos tengerpart Horvátország: itt a teljes lista és térkép a horvát homokos strandokról! Apartman és szállás ajánló a horvát homokos strandok közelében, melyek kisgyermekes családok számára...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill
http://bigtheme.net/wordpress

Ahogy majdnem minden honlap, úgy mi is használunk sütiket oldalainkon. A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat, a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. Erről bővebben itt olvashatsz.

  A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.